YER: Bodrum Ticaret Odası Salonu
TARİH: 6 Haziran 2014
KONUKLAR:
Bodrum Belediye başkanı ve meclis üyeleri, STK temsilcileri,milletvekilleri
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 /Bodrum Kent Konseyi Kadın meclisi Bşk.Zeynep Akıncı
2/ Mavi Yol Girişimi (Filiz Dizdar – Üye)
3/ Bodrum Demokratik Anayasa Platformu (Güngör Sezgün)
4/ Maden Mühendisleri Odası( Metin Kaçan)
5/ Bodrum Adanalılar Derneği(Fikriye Duru)
MESLEK ODALARI
1/ Deniz Ticaret Odası (Erman Aras – Meclis Üyesi)
2/ Bodrum Ticaret Odası (Saadet Kablı – Dış Ticaret Araştırma Eğitim Proje çalışanı)
SENDİKALAR
1/ Eğitim-Sen Ali Gezer
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
Nuri Akıncı(Emekli Büyükelçi)
Fikriye Duru(Milletvekili adayı)
Serpil Sargut
GOZLEMCİLER
1/ Hasan Harmancı (HDP )
2/ Mehmet Çilsal ÖDP Başkan adayı
3/ Mustafa Gündoğ(Gazeteci-Yazar)
4/ Ali Galip Güven (CHP)
5/ Recai Seymen (CHP İlçe Başkanı)
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
Nurettin Demir (CHP Muğla Milletvekili)
BELEDİYE BAŞKANLARI
yok
MESAJ YOLLAYANLAR
yok
DİĞER KATILIMCILAR
Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 18 izleyici/gözlemci katıldı.
MEDYA
1 / Arena Bodrum Gazetesi – Rezzan Şebin
2 / Muğla Şehir Gazetesi – Selda Öztürk
3 / TRT Selçuk Şimşek
4 / Yeni Asır Zeki Özkeskin
5 / Bodrum tv. Bülent
MODERATÖR
Ayhan Ongun – Gazeteci – Bodrum kMM Girişimcisi
KONULAR
GENEL KONU: SOMA’NIN ARDINDAN İŞ GÜVENLİĞİ
ANAYASA: Yeni anayasa
KONUŞULANLAR
AYHAN ONGUN :
Yaklaşık iki yıldır yaptığımız Bodrum Küçük Millet Meclis toplantılarında yeni bir konuşma, anlama, dinleme kültürünü yerleştirmeye çalışıyoruz. Gereksiz tartışma ve polemiklere girmeden gündemdeki konulara ilişkin görüşlerinizi açıklamanızı istiyoruz.
Soma tüm halkımızı derinden yaralayan bir olaydır. Bu konuyu siyaset malzemesi yapmadan, neden-sonuç ilişkileri içerisinde konuşmamız gerekir.
METİN KAÇAN( Maden Mühendisi-İş Güvenliği uzmanı)
Türkiye de şimdiye kadar 12 maden faciasında 6 bin 800 işçi öldü. Soma da yaşanan facianın temel nedeni belirlenen üretim planlamasının çok üstünde üretim yaparak daha çok kar elde etme hırsıdır. Projede 1,5 milyon ton olarak gösterilen üretim hedefi 3,5 milyon tona çıkınca gerekli güvenlik önlemlerinin alınması ihmal edilmiş, önemsenmemiştir.Denetimin bağımsız kişiler ve kuruluşlar tarafından yapılması gerekir. İlo sözleşmeleri acilen imzalanmalı uluslar arası sözleşmelere ve kurallara uygun yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Toplumsal duyarlılığı artırmak gerekir. Siyasi sorumluluğu olan hükümet kadar, sendika da bu faciadan sorumludur.
SERPİL SARGUT(Emekli Hakim)
Bu facia bir insanlık suçudur ve sorumluları hesabını vermelidir. Ancak bundan sonra benzer olayların yaşanmaması için de mutlaka yasalarda değişiklikler yapılmalıdır.
MEHMET ÇİLSAL( ÖDP)
Osmanlı döneminden bu yana kanayan bir yaradır madenler. Tek parti iktidarı döneminde de vergisini ödemeyenler madenlerde çalıştırılır ve ağır cezalar verilirdi. Bu günde yine yoksul halk madenlerde çalışmaya mahkum bırakılıyor.
YENGİN ARDA
Kuşkusuz bu olayda iktidarın büyük sorumluluğu vardır ancak muhalefet de üzerine düşeni yapmamaktadır. Özellikle de CHP bu tür sosyal sorumluluk gerektiren olaylarda üzerine düşeni yapmamıştır.
RECAİ SEYMEN(CHP İlçe Bşk.)
Üyelerimiz bu konularda ilgisiz davranmaktadır. Biz parti olarak gerekli çabayı göstermekte, toplumsal duyarlılığı sağlamak için elimizden geleni yapmaktayız.
ZEYNEP AKINCI
Bu iktidarın verilerine de söylediklerine de inanmıyoruz. Ancak iktidarı bu konuda zorlayacak çalışmaları yapma ve sosyal projeler oluşturmada muhalefet partileri de çok yetersiz kalmaktadır.
ADİL ÜLGEN
Soma faciası ne ilktir, ne de son olacaktır. Bu durumdan siyasi iktidar kadar, işveren ve sendika da sorumludur. Değerlendirme yaparken bunları dikkate almak ve bu tür felaketler üzerinden siyaset yapmamak gerekir.
HAYATİ ARPACI
Toplumsal hassasiyetleri kaşımamak ama bu olaylardan ders çıkararak gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasının takipçisi olmak gerekiyor. Özelleştirme de bir taşeronlaşmadır.
FİKRİYE DURU
Ölenlerin sayısı konusunda bile net rakamlar söylenemediği gibi hükümet şeffaf davranmıyor.
NURETTİN DEMİR ( CHP Muğla Milletvekili)
Soma faciası bir kader değil, adeta katliamdır. 1987 den bu yana Almanya da tek bir kişi dahi maden faciasında ölmemiştir. Ortalama 100 bin tona bir ölü olması gerekirken ülkemizde bu oran çok yüksektir. Ülkemizde 450 maden ocağı var ama ne ruhsat verilirken ne sonrası gerekli denetim yapılmıyor. Maden faciaları da diğer iş kazalarının büyük bölümü de taşeronlaşmanın ürünüdür.
Seçmenine kömür yetiştirmek isteyen iktidar insanların hayatını hiçe sayıyor. Soma faciasından bile çıkar sağlamaya çalışıyor.12 milyon çalışan var iken bunların ancak 700 bininin sigortalı olması ve işçilerin yaklaşık yarısının taşeron işçi olarak çalıştırılması gerçeği yeterince ifade ediyor zaten.
Biz parti olarak özelleştirmeye karşıyız. Çalışma yaşamı her geçen gün daha kötüye gidiyor ve hükümet hiçbir önlem almadığı gibi bu konuda tek bir projesi de yok.
Bölge insanlarının söz ve karar sahibi olması gerekir. Aksi halde bu tür iş kazaları olmaya devam eder.
Soma da yaşananların sorumluları mutlaka hesabını vermeli, yasal düzenlemeler yapılmalı, Soma halkıyla dayanışma konusunda gerekli duyarlılık gösterilmelidir.
Asparagas haberlere itibar etmemek gerekir. Parti olarak oluşturduğumuz komite çalışmalarını sürdürmektedir.
Soma da yaşananları ve Soma halkını unutmamalı, unutturmamalıyız.
Değerlendiren : Ayhan Ongun