Yer : Eskişehir Sivil Yerel Oluşumu Toplantı Salonu
Tarih : 6.6.2009
Yerel Katılım:
-ADI-SOYADI-STK ADI
1-Halit Demet -SONHABERGAZETESİ MAK.YÜK. MÜHENDİSİ
2-Cevdet Mansız-Engelliler Spor klb.
3-Ziya arslan -Bayburtçamlıkoz der
4-Özden Çalışkan-ESKUT
5-Metin Yanarsoy- ESKUT
6-Nurettin Aldemir-Egitim hakları der.
7-Muharrem Kaya-Avdan köy der
8-Recep Karaaslan-Damlalı karaağaç
9-Yakut Şen-Sandıközü der.
10-Özlem Arıca-Aktif felsefe
11-Rasim Duru-Eskişehir Odunpazarı.bel.meclis üyesi
12-Erdem Doğan -Numanoluk köyü.
13-F.Macit Mansız-
14-Murat Yaman-Egitim hakları der
15-Murat Mirza-Esk.Kuzey kafkas.kltr.der.
16-Mehmet Efe-KUYUCAK
17-Güray kaya-Bilecik der
18–Kazan Kltr.dern
19-Mehmet CENGİZ-Mihalıçıklılar der. VE tema vakfı
20-Ali Akyüz-ESYO karadenizliler der
21-Süreyya Ballıdağ-EGİTİM VAKFI.
Milletvekilleri: CHP Millet vekili Murat sönmez katıldı
MHP Milletvekili Beytullah Asil mazeret bildirdi.
TBMM OÇG – ESKİŞEHİR YEREL FORUM TOPLANTISI
BASIN LİSTESİ
-Abdullah bayraktar- Kanal 26-
-Ali Naki – -İstikbal gazetesi
-Ayten Kaytan-Son haber gaz-
-Mustafa Demiral-Es Tv-
-Özcan Köseler-Milli İrade-
-Erhan Altay-İki Eylül Gaz.-
-Ahmet Zambaksoy- Şehir gazetesi-
Moderatör: Sevim Şahin- Eskişehir Girişimcisi
Gündem: Kürt SORUNU
Konuşmalar ve Öneriler:
Sevim ŞAHİN: Öncelikle basın temsilcileri ile gündeme ilişkin görüşler ve toplantılara ilişkin bilgiler paylaşıldı.
Toplantının açılışı Sevim Şahin tarafından yapıldı. Milletvekillerinin ve belediye başkanlarının katılım konusundaki geri bildirimleri aktarıldı. Toplantılara Eylül ayında tekrar başlanacağı konusunda bilgi verildi.
Murat Sönmez – CHP Milletvekili; bu davetler ve toplantılar bizim için önemli. Sizler de takdir edersiniz ki programlarımız çok yoğun olabiliyor. Bu Cuma Sayın Beytullah Asil ve Sayın Nedim Öztürk ile bir araya geldik. Bu toplantı hakkında görüştük. Diğer vekillerimiz olmadığı için onlarla görüşemedik ama, bu toplantılarda bundan sonra üçümüzden birisi mutlaka burada olacak ve sonuçları paylaşıyor olacağız. Mutlaka her toplantıda birimiz burada olacak. Burada hangi partiden vekillerinde olmasından öte vekillerin burada olması önemlidir, çünkü mesele Eskişehir’dir ve buradaki görüşlerin Meclis’e yansımasıdır.
Halit Demet – Sonhaber Gazetesi; bu toplantının çağrısını aldıktan sonra toplantıya aktif katılmak için ön çalışma yaptım;Kürt sorunu konusunu araştırıp sizlere sunmak istedim.ülkemizde insanlara bakış sorun kaynağı ve istenenler söylenenler ve sonuç diye bölümler halinde verdi.
Nurettin Aldemir – Eğitim Hakları Dermeği ;buralarda konuşulan meselelerin objektif ve nesnel çerçevede olmayacağını ve meclise gitmeyeceğini düşündüğümüz için gelmiyorduk.
Benim söyleyeceklerim derneğin fikri değil, benim görüşlerimdir. Bu salonda en çok sevdiğim söz; önyargılar giremezdir. Kürt sorunu diye bir sorun var mı gerçekten. Kürt sorunu deyince birilerinin nevri dönüyor. Bundan öncesinde Kürt yok diyorduk, sonra Kürt var dendi, sonra bunlar ne istiyor dendi; isterse cumhurbaşkanı bile olabilir dendi. Bunlar kendi kimliklerini açıkça ifade ederek başbakan olmadılar ki. Bu ülkede Kürtler, bir yere geldiyse kendisi olarak, kendisine ait değerleri yaşayarak gelmemiştir. Biz bir yere kadar Kürt yok diyoruz, sonra varlık olunca da sen şu da olabilirsin diyoruz. Hepimiz kendimizi demokrat görüyoruz. Ben bir Türk gibi hissediyorum kendimi. Benim ana dil sorunum olmadı. Benim kültürümü yaşamakla alakalı sıkıntım olmadı. Ama demokratlık şöyle bir şeydir; benim gibi bir Ermeni’nin haklarının olmasını isterim. Ben onun haklarını isterim. Onun da Kürdün, Kürdün de Süryaninin, Süryaninin de Müslümanın haklarını önemsemesini isterim. Demokratlık budur.
Ali Akyüz – Karadenizliler Derneği- ESYO; Ben de kendimi görüşlerimi sunuyorum. Biz orada ne yaşanıyorsa binde birini biliyoruz. Anlatılanlardan ibaret değil bir şeyler, çok daha kötü. Türkiye Cumhuriyeti 89 yıldan bu yana yaşanan, yaşanamayanların nedeni; birbirini anlamamaktan. Kimse bu ülkede darbeyi savunmuyor artık, savunmamalı. Bu ülke de demokrasi için bu ülkenin şartlarına göre demokrat olmalıyız. PKK veya Kürt sorunu sebebi; ranttır. Doğuş nedeni ise; Turgut Özal’ın sınır ticaretini yasaklamasıdır. Bugün güneydoğudan rant sağlayanlar var. Bugün Türkiye Ergenekon’dan dolayı sallanıyor. Güneydoğuda görev yapmışların mal varlıkları araştırılsın, ortaya ne çıkıyor görelim. Güneydoğuda yapılanları reddetmeyen demokrat değildir. İşkence bir insanlık suçudur; bu Güneydoğuda da böyledir, Trabzon’ da. Ama bunun suçu tek başına devlet değildir. Kürt sorununu konuşurken Güneydoğu gerçeklerini bilmeden, Güneydoğuda görev yapanların mali varlıkları araştırılmadan bu konu çözülmez. Güneydoğu işgal altında değildir. Almanya’da verilmiş örnek de, burası için örtüşmüyor. Kürtler TC devletinin birinci sınıf vatandaşlarıdır. Çünkü devlet onları ikna etmek için her türlü yatırımı yapıyor. Kürtçe köy isimleri konusunda aynı fikirde değilim. Büyükerşen sokak isimlerini değiştirdi. Karadeniz’deki köy isimleri de değiştirildi. Bu olmazsa bu toprakları Türkleştiremeyiz.
Rasim Duru – Odunpazarı Meclis Üyesi; Dünyada temel olarak bilgi ele alınıyor. Mesele bilgiyi elde tutmaktır. Amerika zenginleşinceye kadar çok sıkıntı çekmiştir. Var olan aşamada Obama’ nın seçimi bilgi ve silahın çatışması sonucu bilgi öne çıkmıştır. Bill Gates diyor ki her çocuğun elinde bilgisayar olsun, silah sanayisi de her çocuğun elinde bir silah olsun diyor. Bilgi çağının gereğini yerine getirmek zorundayız. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi 2. maddesine dikkatinizi çekmek istiyorum. Burada insanı merkeze koyuyor. Biz merkezimize insanı koyarsak her türlü sorunu çözeriz, empati yapmalıyız. Bu şekilde daha barışçıl sonuçlar elde ederiz. Bakın Kürt demedim, bu mesele insan meselesidir. Demokratik bilince ulaştığımızda bunlar çözülür. İnsan odaklı bakalım demiştim ama, bunun yanı sıra evet doğrudur bu rant meselesi vardır. Ne zaman barış meselesi ortaya çıksa, provokasyon ortaya çıkar hemen. Ergenekon ile PKK’yı yöneten belki de aynı güç. Boyner demişti ki; “bu kadar, hiç bir ülke kendi topraklarını bu kadar bombalamamıştı.” öyle yani; ölen Kürt Mehmet, ölen Türk Mehmet. CHP şu an 90 dönemi gerisindedir şu an, bana göre.
H. Gürsel Arıkan – Kader; ben de Kader’in görüşlerini temsil etmiyorum. Demokratikleşmeye hepimiz inanıyoruz. Türk-Kürt diye ayırmıyorum, 12 Eylülde kardeş kardeşi vuruyordu, güvenlik yoktu, kaos hakimdi. O zaman darbe olunca sevinmiştik. Bundan önce-sonra da insanca yaşamadık. Ondan önce yaşam, eğitim hakkımız elimizden alınıyordu. Tanımak, herkesi bir insan olarak algılamak önemli. Kürt demiyorum; doğu insanı diyorum. Çünkü orada Arap, Süryani vb. de var. Mardin katliamı var bir de. Bu kişiler akrabaydı. Bunu yaptıran neydi. Bu sadece cehalet miydi? Mesela töre cinayetleri kültür müdür? Aynı şeyler bizim Almanya’da yaşayan Türkler için de geçerli. Domuz eti yemesin diye ana okuluna gönderilmiyor. Sonra Almanca bilmeden ilkokula başlıyor. Sonra en alt ve zeka seviyesi düşük sınıflara alınıyor. Burada Türkler de zulüme uğruyor. Orada bir devlet var, onun da dili var, ben Amerikalıyım deniliyor. Bunlar sorgulanmalı, ben de düşünen bir insan olarak bunları dile getiriyorum genetiği değiştirilmiş olan ürünlerin gündeme alınmasını talep ediyorum.
Süreyya Ballıdağ– ESYO; sorunu konuşurken, nedeni, dayatmacılığı, dışsal faktörleri ayrıştırmalıyız. Mesela kaç tane Kürt, PKK’nın kendisini temsil ediyor görüyor. Bu süreçlerde konuşulanlara dikkat etmek lazım. Kim sorun oluşturuyor burada; Kürtler mi, yoksa rant sağlayanlar mı, kim? Uluslararası hesaplar da vardır. Çok boyutlu mesele. Bunları ayıklayarak konuşmalıyız. Yoksunluk olarak, orada olmayan çoğu şey, Türkiye’nin her tarafından yok.
Halil Tekin – İlim Yayma Cemiyeti; Ülkemiz coğrafik açıdan kritik bir noktada. Bir sürü oyun oynandı. Benim yurdumda 82 farklı ilden, kültürden bir sürü öğrenci var. Öğrenciler diyor ki; neden insanlar dağa çıktı, sorgulanmalı dediler. “oraya hizmet getirilsin” dediler. Oraya hizmet gitmeli. İnsana insan olduğu için değer verilmeli.
Erdem Doğan – Numanoluk Köyü Derneği; ESYO festivalini yaptık geçen hafta. Doğuya sürekli fakir diyorsunuz da; Eskişehir’in köyü için ne diyorsunuz. Oraya da gitmiyor yatırım, buraya da gelmiyor. Rant var burada.
Murat Sönmez – CHP Milletvekili ; kendi fikirlerimi ifade etmekten öte, sizlerin görüşlerini alarak diğer arkadaşlara ve meclise götürmek için gelmiştim.
incelenmesi gereken çözüm çözmekten öte, çözümün niteliğidir. Önemli olan kaynaştırıcı, birleştirici olmalıdır. Bu ayrıştırıcı olmamalıdır. Herkesin hakkını kabul ederek, ülke bütünlüğü çerçevesinde çözümler üretilmelidir. Hazırladığımız bir rapor vardı, geçmişte eleştirilse de şimdi kabul ediliyor. Burada etnik kimlikler var; bu insanların hakkı, herkes ana dilini rahatça konuşmalı, kültürünü koruyacak, kullanacak. Ama devletin resmi dili bütünlük içinde olmalıdır. Hangi etnik kökende olursa olsun, TV’sini kursun, yayın yapsın mesela. Devlet değil, kendisi yapsın. Herkes haklarını kullanmalıdır. Burada asimile olsun dememeliyiz tabi ki. Ancak resmi dil Türkçe’ dir. Devlette bütünlük vardır. Güneydoğuda Türkçe bilmeyen insanlar var. Bu insanlara bu durumda gerekli olanakları devlet sağlamalıdır; belediyede, mahkemede vb. insanların kültürel haklarını yaşaması için gerekli ortam ve şartlar sağlanmalı. “Af” konusu gündeme gelince terörün duracağını düşünmemeliyiz. Bu örgütün önce silahını sıkmayacağını bilmek, ispat etmesi lazım. Devletin silah bırakması sözkonusu olamaz. İki tarafı eşit şekilde görmenin imkanı yok tabi. Terör örgütü ben bunu bitirmiyorum diyorsa, devlette üzerine düşeni yapacaktır, önlemini alacaktır.
Murat Yaman – Eğitim Hakları Derneği; bazı ilerlemeler kaydedildiğini düşünüyorum. Mesele sadece eğitim, mali geri kalmışlık meselesi değil. Ülke genelinde kentleşememe meselesi, eğitim meselesi var. Burada başka bir mesele var orada, demek ki sadece yatırım, ekonomi meselesi değil. Sayın Deniz Baykal’ ın açıklamaları; ekonomik tedbirleri bir kenara bırakıp, kültürel açıdan ele almak gerekiyor. Kürtleri kim temsil ediyor meselesi. Meclisin şu an ki durumu bunun için bir fırsat değil midir? ; bu siyaseti yaparak oy almış olanlar vardır. Evet ama; sırf bu yüzden yok saymak vb de olmamalı. Umutlandırıcı şeyler oluyor. Mesela yer isimlerinin Kürtçe olması. Önce Kürtçe olan isim Türkçeye çevrildi, şimdi de tekrar Kürtçe olması konuşuluyor. Karadeniz’de de bu böyle oldu. Aslında bu iade etmektir. Tarihsel açıdan çok büyük yanlışlar var. bu yanlışlarda ısrar etmemeliyiz. Yanlış bir ulusallaşma çabasının sonuçlarıdır. Şimdi bunların yapılması ile oradaki insanlar aynı örnek üzerinden gidelim; sanki Türkçe köy ismini mi kullanıyor, yani buradaki sonuca göre orada Türkleşme olmuştur denebilir mi? arka bir okuma yapmak yanlıştır. Önyargılar giremez çok güzel. Ama önyargılar her yere girer. Önemli olan toplantıdan önyargılı çıkmamaktır. Ben olumlu bir izlenim ile çıkıyorum. Çok teşekkür ediyorum.
Sevim Şahin – Çok güzel şeyler paylaştık. Çok önemli sonuçlar ortaya çıktı. OÇG tüm farklıları ile yola devam edecek. Bundan sonraki toplantımız 2 ay sonra olacak
Değerlendirme:
Bu toplantıda dikkatimi çeken en önemli konu STK lar STK ları adına fikir beyan etmemiştir bireysel fikirlerim diye söze başlamışlardır
1. İletişim
a. STK’lar ile; Eskişehir’de faaliyet gösteren STK ilk toplantıya katılan kişilere mail ve telefon ile çağrı yapıldı. ESYO google gruptan çağrı yapıldı.
b. Milletvekilleri ile ; Toplantı günü 10 gün öncesinden faks ile iletildi. 5 gün öncesinden gündem ve katılım için davet yazısı tekrar faks ile gönderildi. Telefon ile arandı. Ayrıca bir önceki toplantı raporu ve basın yansımaları tüm milletvekillerine kargo ile gönderildi.
c. Girişim ile; Telefon,e-mail ve faks ile sürekli iletişim halinde olunmuştur.
d. Basın ile; Basının katıldığı farklı etkinliklerde elden davet edildi. Etkinlikten bir gün önce tüm yerel basın kuruluşlarına ve Eskişehir’deki yaygın medya temsilcilerine (gazete, TV, radyo, web portalı, dergi) davetiye ve bilgilendirme notu mail atıldı.
2. Malzeme ;
Toplantı salonu girişine OÇG&Yerel Forum, ESYO kırlangıçları asıldı. Konuşmacı masası arkasına Yerel Forum Brandası asıldı. Girişte 2 masa oluşturuldu. Birinde katılımcı kayıtları alındı. Diğerinde bir önceki toplantı raporu ve basın yansımaları dosyası katılımcılara dağıtıldı.
projeksiyon makinesi ve laptop hazırlandı.
3. Medya
Tüm yerel basın mensupları davet edildi
4.Toplantı yönetimi
Toplantı Eskişehir Girişimcisi ve ESYO Kolaylaştırıcısı Sevim Şahin tarafından açıldı ve sürdürüldü. STK görüşleri tamamlandıktan sonra toplantı kapatıldı.
Değerlendiren:
Eskişehir Forum OÇG Girişimcisi
Sevim Şahin