Yer: DİYARBAKIR BAROSU
Tarih: 06.06.2009
Yerel Katılım:
1 – Diyarbakır Barosu M.Emin AKTAR
2- Diyarbakır Tabipler Odası Dr. Selçuk MIZRAKLI
3- Av. Tahir ELÇİ
4- İnsan Hakları Derneği Muharrem ERBEY
5- İnsan Hakları Derneği Burhan ZOROOĞLU
6- Makine Mühendisleri Odası Hakan SUBAŞI
7- Özgür-Der S.Bülent YILMAZ
8- Memur-SEN Eyüphan KAYA
9– Surkent İşitme Engelliler Der. İslamhan BAYHAN
10- Tüm Bel Sen
11- Memur-SEN (Bem Bir Sen) İbrahim GÖKDEMİR
12- Enerji Bir Sen Muhittin BATMANLI
13- Büro-Mem-Sen Necmettin ALAŞ
14- Bayındır Memur Sen M.Ali SABAZ
15- Memur-SEN Hasan YOSUNKAYA
17- SELİS Kadın Merkezi Sudan GÜVEN
18- Görme Engelliler Derneği Ramazan SERİM
19- Mazlum-Der Güler ÖZAVCI
20- Mazlum-Der Sedat DOĞAN
21- Eğitim Bir Sen Zübeyir ÖZDEMİR
22- Duy-Der Sidar GÜLEN
23- DİVES A.Vahap GÖKDEMİR
24- Bireysel Katılım Hasan ATEŞSÖNMEZ
25- Bireysel Katılım Fırat ATALAY
26- Bireysel Katılım SIDDIK YAŞA
27-Bireysel Katılım Ömer ŞiMŞEK
Milletvekilleri:
1- Selahattin DEMİRTAŞ (DTP)
2- Gültan KIŞANAK (DTP)
Mazeret Bildiren milletvekilleri: Aysel TUĞLUK (DTP Milletvekili) yelefon ve fax yolu ile mazeret bildirdi. Mehdi EKER (AKP Milletvekili-Tarım ve Köyişleri Bakanı) telgraf ile mazeret bildirdi Abdurrahman KURT (AKP Milletvekili) mazeret bildirdi
Medya:
1. Yerel basın
Moderatör : Av.M .Emin. AKTAR ( Diyarbakır Baro Başkanı)
Konular:
1. Kürt Sorunu nasıl çözülür?
2. Sivil Anayasa
Konuşmalar ve Öneriler:
Selahattin DEMİRTAŞ: Öyle bir dönemdeyiz ki hiçbirimizin hata yapma şansı yok. Yakın dönemde 72 STK’nın yaptığı çağrı çok önemlidir. Dolayısıyla Diyarbakır’ın çağrısı önemlidir. Ve bu çağrının arkasında durmak önemlidir.
Yürekten ve samimi olarak barış istemeyenlerin var olduğuna inanıyorum. Bunlara rağmen barışçıl bir çözüm için ortak payda oluşturulmalıdır.
PKK’nin ateşkes kararı samimidir. En yoğun çatışma sürecinde böyle bir kararın alınması samimiyeti gösterir. Devlet ise seçim öncesi farklı, seçim sonrası farklı davranmıştır. Seçim öncesi operasyonlar durdurulurken seçim sonrası hız kazanmıştır. Bu samimiyetsizliğin göstergesidir.
Kürt sorununun çözümü konuşulacaksa operasyonlar durdurulmalıdır. Ateşkes ortamı sağlanmalıdır. Kamuoyu o kadar duyarlı ve samimi olmalıdır ki kafalarında art niyet olanlara rağmen barış ortamı sağlanabilmelidir.
Merkez medya bile ilk kez bu konuya bu kadar ilgilidir. Bu nedenle öncelikle ateşkes sağlanmalı. Operasyonlar durdurulmalıdır.
Selçuk MIZRAKLI; Sosyolojik olaylarda yenen ve yenilen taraf yoktur. Aslında özü itibariyle ölen her insanla her iki taraf da kaybetmektedir. Barış ortamının sağlanması ve Kürt sorunun çözümünde Batı bölgelerinde yaşayan Kürtlere ve kadınlarımıza önemli görev düşmektedir. Batıdaki Kürtler ve kadınlarımız ekseninde ciddi bir barış basıncı oluşturulmalıdır. Kadın ve anneden hareketle barış basıncı oluşturulmalıdır.
72 STK’nın ortak açıklaması sonrası beklenmemeli. Talepler ve tepkiler dalga dalga artmalıdır. Gerekirse 1 milyon imza kampanyası başlatılmalıdır.
Güler ÖZAVCI ; Cumhurbaşkanı’nın eşinin annelerle görüşme talebi olumludur ve desteklenmelidir.
Sedat DOĞAN : Militer güçlerden barış ve çözüm beklentisi hatadır. Gerekirse hem karakolların önünde hem de dağların önünde barikat kurmalı ölümlerin durdurulmasını istemeliyiz.
Sudan GÜVEN : Bu savaşta dökülen her gözyaşı kadının gözyaşıdır. Savaş erkek aygıtı olmasına rağmen trajedi kadının trajedisidir. Toplumun tüm kesimleri güçlerini birleştirmelidir. Sorunun çözümü sadece Kürt kadınıyla değil tüm ülke ve dünya kadınlarının ortak çabasıyla sağlanmalıdır.
PKK’yi ortaya çıkaran sebepler ortadan kalkmamıştır. Kürt sorunun çözümü PKK’nin bitirilmesiyle eşanlamlı gibi düşündürülüyor.
Sidar GÜLEN : Bence Türkler ne istediğini bilmediği gibi Kürtler de ne istediğini net olarak ifade edemiyor ve bilmiyor. DTP nin A,B, C planları var mıdır varsa nedir?
Ramazan SERİM ; Bence ortada muhatap bulma sorunu vardır. Kürtlerin muhatabı kimdir? Bu netleşmeden çözüme ulaşamayız.
Muhittin BATMANLI :1920’lere kadar Kürtler vardı. Sonrasında hem inananlar hem de Kürtler bertaraf edilmiştir. Ülkede bir çok sorun vardır. Bütün sorunlar masaya yatırılmadan tek bir sorunun çözümü mümkün değildir. Bir görüş diğer bir görüşün de sorunlarına sahip çıkmalıdır ki çözümlere ulaşılabilsin.
Ve insanlarımız artık sivil itaatsizlik geliştirmelidir.
Gültan KIŞANAK : Sesimizi tüm Türkiyeye’ye duyurabilmeliyiz. Toplumsal muhalefet oluşturmalıyız. Aslında şu anda hem toplum hem de merkez medya atılabilecek yeni adımlara ve yeni açılımlara engel olma gibi bir durumları ve muhalefetleri yok. Devletin politikalarının değiştirilmesi üzerine kamuoyu baskısı oluşturmak lazım. Türk toplumu asgari yaşam düzeyine alışmış durumda. Bu yüzden önemli bir toplumsal muhalefet oluşamıyor. Muhatap hükümet olmalıdır. Hükümete sorumluluğu hatırlatılmalıdır. Kürt sorunu varlığı inkar edilen bir halk sorunu olarak değil de PKK’nin arkasındaki destek sorunu olarak görülmektedir. Cemil BAYIK “Her iki tarafta yapılması gerekeni yaptı.”diyerek olayı özetlemektedir.
Bir an önce Kürt kimliği yasal bir zemine oturtularak kabul edilmelidir. Yerel Yönetimlere müdahale edilmemeli ve güçlendirilmelidir. Kültürel haklar ve dil önündeki yasaklar kalkmalıdır.
Güven geliştirici bir süreç oluşturmaya çalışıyoruz. Bu söylemin bir tutuma dönüştürülmesi için çalışıyoruz. Ölümlerin durdurulması için çalışıyoruz. Uygulamaya çalıştığımız planı böyle özetleyebiliriz.
Tahir ELÇİ ; Toplumsal sözleşme niteliği olabilecek bir Anayasa ile Kürt sorununun çözümü daha iyi değerlendirilebilir ve formüle edilebilir. Yeni bir sivil anayasa toplumun tüm sorunlarının konuşulduğu ve çözüm üretildiği bir çalışma ile oluşturulabilir.
Gültan KIŞANAK ; Bu parlemento 3-5 ayda yeni bir anayasa oluşturamaz. Sivil ve demokratik bir anayasa olmadan barış ve çözüm olmaz.
Kurucu Meclis anayasayı hazırlayabilir.
Selçuk MIZRAKLI ; Sivil anayasa deneyimi olmayan bir ülkede yaşıyoruz. Kürtlerin varlıklarının anayasal olarak tescillenmesi lazım. Sağlam örgütlü ve inançlı bir duruş sergileyerek çözüme ulaşılabilir.
A.Vahap GÖKDEMİR : Kosova’ya verilen haklar kadar Kürtlere de haklar verilmelidir. Her bir dil kutsaldır. Hakkettiği saygınlığa kavuşturulmalıdır.
Selahattin DEMİRTAŞ ; Mevcut çatışma ortamından önce toplumun vicdanında barışı sağlamak lazım. Bu çatışma sürecinde 2 tür mağduriyet oluştu.
1-Kürtlerin mağduriyeti
2-Bu savaşın meydana getirdiği ekstra mağduriyet.
Bu mağduriyetler giderilmelidir. Ve siyaset dili değil sivil bir dil kullanılmalıdır. İncitici olan siyaset dili yerine daha estetik olan barış dili kullanılmalıdır.
Değerlendirme:
1. İletişim
a. Sivil toplum ile
Diyarbakır’da faaliyet gösteren 80 civarında STK’ya ve bireysel izleyicilere hem SMS hem de mail yoluyla davetiye gönderilmiştir.
Davetlilerin tümüyle telefonla görüşülmüş ve davet hatırlatılmıştır.
b. Milletvekilleri ile
İlimizin 10 milletvekiline davetiye gönderilmiş ve toplantı tarihine iki gün kala fax yolu ile hatırlatma yapılmıştır.
c. Girişim ile
Telefon,e-mail ve faks ile sürekli iletişim halinde olunmuştur.
2. Malzeme
Katılımcılara Yerel Forum OÇG broşürleri dağıtıldı.
3. Medya
Tüm ulusal basın temsilcileri ve yerel basın mensupları davet edildi. Yerel muhabirler geldi.
4. Toplantı yönetimi
Öneriler:
1-Toplantılara ara vermeden devam edilmesi ortak görüş olarak belirdi.
2-Gündem maddelerinin oluşturulması için STK ların mail yoluyla girişime gündem bildirilmesi istendi.
Değerlendirenler:
Diyarbakır Forum OÇG Girişimcisi
Ramazan Analay