YER: Sait Tanış Kültür Merkezi
TARİH: 06.05.2011
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1/ÖZGÜR EĞİTİM SEN (Beytullah Önce)
2/Ada Fikir Kukübü(Şadi Tanış)
3/SAGED (Rüstem Budak)
4/İHD (Neslin Gümüş)
5/FETA Girişimi (Menderes Daşkıran)
6/SAGİR (Muharrem Demircan)
7/ Sakarya Romanlar Derneği(Orhan Tanyel)
8/ Özgür- Der (Murat Aydoğdu)
MESLEK ODALARI Katılım olmadı.
SENDİKALAR Katılım olmadı
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1/Şaban Günel
2/Kemal Vardal
3/Osman Karagüzel
GÖZLEMCİLER
1/ Köksal Şahin
2/ Fikri Tanrıöver
3/ Hayrettin Zehir
4/ Ethem Dağıstanlı
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ ADAYLARI:
1/ MHP (Recai Coşkun)
2/ HAS PARTİ(Ömer Faruk Birtek)
3/ HAS PARTİ (Zafer Can Kamiloğlu,)
4/ HAS PARTİ (Osman İbrahim Baş)
BELEDİYE BAŞKANLARI Katılım olmadı.
MESAJ YOLLAYANLAR Yok.
DİĞER KATILIMCILAR Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 3 izleyici/gözlemci katıldı.
MEDYA
MODERATÖR Rüstem Budak
KONULAR
GENEL KONU:Partilerin ve Milletvekili Adaylarının Türkiye ve Yerel Gündeme İlişkin Görüşleri
KONUŞULANLAR
1/ Recai Coşkun(MHP):Sakarya’nın rekabet gücü adıyla Sakarya’nın gücünün veri tabanını oluşturmak amacıyla gerçekleştirilen bir projenin koordinatörlüğünü yaparken siyasete atılmayı niyetlendiğim aşama oldu. Sakarya milletvekilliği anlayışıyla yola çıkmaya çalışıyorum. Genel anlamda Türkiye’de il yerelinde etkili olmayı amaçlamıyor. Sorunlarının tesbitiyle yola çıktı. Sakarya’nın yatırımlarda aldığı pay, yaşanabilir şehir sıralamasına, kamu yatırımlarının oluşturduğu istihdam potansiyeli, ürettiği ürünlerin genel Pazar içindeki payına da bakabiliriz. Hangi açıdan bakarsak bakalım Sakarya tam da Sakarya saf çocuğu masum Anadolu’nun diyebileceğimiz konumdadır. Hem yerel yönetimlerde hem ulusal yönetimde iktidara bu kadar güçlü destek veripte geri dönüşüm olarak yapılan yatırımlar bu desteğin göstergesi olmaktan uzaktır. Sadece Telekom arenaya 600 milyon TL harcanırken bu şehre 300 milyon TL’lik yatırım yapılması, bu şehir bunu hak ediyor mu sorusunu akla getirmektedir. Sakarya’yı hayalleri çalınmış şehir olarak görüyorum. 90’lı yıllarda serbest bölge tartışmaları vardı. Toki merkezli yatırım planı olamaz. 20- 30 yıl sonraki hayallerden bahsetmek gerekir. Benim hayallerimden bir Sakarya Türk dünyası üniversitesi, diğeri bu toprakların korunması tarım genetiği alanında çalışmalar yapılması, laboratuarların kurulması. Sanayide zırhlı alana yatırım yapılması. Çünkü otomobil sanayi geçicidir. Taşınabilir. Daha ucuz işgücü bulunan yerlere taşınabilir. Ancak savunma sanayi kalıcı ve etkin yapıdadır. Sosyalistlerin, İslamcıların etnik dil temelli konuşmalarını hayret ediyorum. İslamcılar liberal sistemin şakşakçısı olmuşlardır. Farklılık yetmez, tutarlı olmalıdır. Terör sorunu emperyal söylem dışında tartışıldığında eksik anlayış olmaktadır. Engin Alan üye olduğunda henüz yargılanmıyordu. Karar verilmediği halde kişiyi suçlamak tutarsızlıktır. Milletvekili dokunulmazlığının kaldırılmasından yanayız. Başka iklimlerle ilişki kurabilmek lazımdır. Siyasete girmemizin en büyük nedenlerinden biridir. Kendine güven iklimi inşa etmeliyiz. Bir insanın anadili konuşmasından dolayı aşağılanması olamaz. Türk İslam medeniyetinde ırkçı olamaz. Bilal-i Habeşi’ye ezan okutmuş bir medeniyete aitiz. Sadece tehdit algılamasından beslenen bir milliyetçilik olamaz aynı zamanda değer yaratma hedefindedir. MHP aday önceliğinde anayasa hazırlamaya yönelik öncelik vardır.
2/ Ömer Faruk Birtek(HASPARTİ): Partimiz temel değerlerimiz önceliğimiz insandır anlayışıyla siyaset toplum içindir ilkesi vardır. Has parti herkesi hür ve eşit olarak görür. Kadim değerleri özgürlük ve refahı paylaşılmasını hedef edinir. İnsanın ekonomik açıdan rahat olması gerekiyor. Sakarya içinde öncelikle ekonomik refahın artmasını hedefliyoruz. Vergi adaletsizliğinin giderilmesini, tarım ve hayvancılık ger plan atılmaktadır. Çok kazanan ile az kazanan aynı yükümlülüklere tabi tutuluyor. Sakarya’da deprem kredisi adı altında verilen kredilerin sıkıntısı yaşanmaktadır. Sakarya Türkiye için önemli bir bölgededir. Bu başarı Türkiye’ye de yansıyacaktır. Hizmet için geldiğini söylüyorlar. Oraya gelmek için araç olarak kullanılıyor. Hizmetleri adam gibi yapmayan insanları firavunlaşmayacağız. Bize oy verenlere, bizim gibi olamayanlara dayatma olarak kullanmayacağız. Belamlaşmayacağız. İnsanlığın ortak kuralarını ihlal etmeyeceğiz. Karunlaşmayacağız. Başbakan ülke için faydalı olan çalışmaları bile engelleyebilmektedir. Milletvekilleri çıkar temelli çalışmaktadırlar. Biz öyle olmayacağız. Başkanımızın belirttiği çerçeveye uyacağız. Başörtüsü problemini yaşamayanlar çözüm üretemiyor. Nükleer enerji olayına tamamen karşıyız. Türkiye’nin soğuk savaşın çatışmacı üslubunu terk edilmelidir. Asgari ücretlilerden vergi almayacağız. Taşeron mafyalaşmıştır. Baraj sistemine karşıyız. Kanun-i Esasiden bu yana anayasa tartışmaları devam ediyor.
3/ Orhan Tanyel: Milletvekili adaylığımı erteledim. Daha iyi bir altyapı hazırlayarak başvurmayı düşünüyorum. Milletvekili adaylarına tavsiyem öncelikle kenarda duran, görülmeyen halk tabakalarına inilmelidir. Roman vatandaşlarına ilgi alaka gösterilmelidir. Çocuklarını okutamayan insanlarımız var. Geçim sıkıntısı olduğu için çocuklarını okula gönderemiyor. Bu noktada katkılarını bekliyoruz. Teşvik edici çalışmalar yapılmalıdır. Roman vatandaşların barınma problemi devam ediyor. Devletin daha sağlıklı projeler üretmesi gerekir. Romanları hem topluma kazandırmak planlanıyor hem de sadece onların yaşadığı yerlerin oluşması ayrışacaklar. Toplumun alt kesimlerine dikkat edilmelidir.
4/ Şaban Günel: Partili adaylara programını bilirim. Söyleyeceklerimiz var. Partilerle hal olacak bir iş değil diye düşünüyorum. İnsanları birbirleriyle konuşabilseler sorun hal olacak. Anayasalar beni toplum ile barıştıramaz. Vergi adaletini ben sağlayamam. Kalkınma, için kaynak nasıl bulunacak. Doğanın bize bahşettiği kaynaklar var. Kalkınmanın bedelini bana ödettiriyorlar. Herkes samimi, kalkınma için ter dökmek gerekecek. Engizisyondan kurtulduğumuz iddia ediliyor, düşersen bu mahkemelerin hepsi engizisyon. Düşmezsen sorun yok. Birbirinizle kuracağımız muhabbete dikkat etmemiz lazım. Önceliği birbirimizle kuracağımız namuslu ilişkilere ayırmamız lazım.
5/ Kemal Vardal: Ekonomik yandan öte siyasi boyutuyla değerlendirme yapmak istiyorum. Bu seçimlerden sonra gündeme gelmesi beklenen anayasa süreci var. Ama bu partilerden ümidim de yok. Bizden sonraki kuşaklara ipotek konulmuş. Gelecek hakkında değiştirilemez madde diyerek kesinleştirme olamaz. Kürt meselesi var. Bu partiler söz dolaştırıyorlar. MHP tümden sorunu red ediyor. CHP’ye göre daha dürüst buluyorum. CHP ne çözeceği diyor, ne de çözemeyiz diyor. Ergenekon’dan yargılanan insanlar milletvekili adayı yapılıyor. Bunlar meclise taşıyorlar. Bu adamlar Ergenekon’dan değil de hırsızlıktan, rüşvetten yakalansalardı hiç birisi aday gösterilmezdi. Darbeyi yapmak çok delikanlı buluyorlar. Darbenin delikanlısı olmaz. Darbeciler komünistleri, Müslümanları, ülkücüleri suçladılar. Bunlar vesile yaparak darbe yaptılar. Sunumlardaki konular ciddi konular. Herkes kendine göre önemli gördüğü yöne dikkat çekiyor. Şöyle bir algı var ne yaparsak yapalım Amerika bu işi hal ediyor. Eğer öyleyse biz bırakalım. Her şey onların elinden çıkmıyor. Bizde de her şeyi asker yönetmiyor. Yeni dönemi ciddiye alıyorum. Normal standarda girdi Türkiye. Yakışıksız sözleirn politikaya girmesi hoş değil. Oy için şiddeti ön plan getiriyorlar. Ergenekonu ciddiye alıyorum. 71 de 12 eylülde cezaevinde yattım. Bu meselede tutuklananların hiç birisinin suçsuz olduğuna inanmıyorum. Oylarımızın değeri yok mu? Ergenekon sanıkalrını aday gösterenleri kınıyorum. Başka aday yok mu?
6/ Murat Aydoğdu: Milletvekilleri aday arkadaşlar kişilik ve kimlikleriyle bazı mesajlar verdiler. Başörtüsü yasağından dolayı sürgün edildim, doktoram yarım kaldı. Eşim kimyager olarak çalışamadı. Psikolojik baskılar özel sektörde de bulunmaktadır. Milletvekili arkadaşlar 28 Şubat gibi baskı süreçlerinden bedel ödediler mi? Öğrencilerimden biliyorum, birçok faklı dil ve lehçeler var. Ama konuşamıyorlar. Onların anadilde eğitim hakkı noktasında neler yapılacaktır. Bu sorun çözülecek mi? Hangi organizasyon daha güzeli getirirse destekleriz. Yukardan, tek tipçi, ideolojik devlet anlayışından şikayetçiyiz. Toplum mühendisliği hedefinden vazgeçilmemiştir.
7/ Osman Karagüzel: Sakarya ve Türkiye için bazı teklifleri sunmak istiyorum: 1-milli kimliğimiz hızla tahrip olmaktadır. Milli kültür ve dilin korunması yönünde ciddi çabalar bekliyoruz. 2- sorunlar ırk temelinde adlandırmanın yanlış olduğunu, bunun üzerinden ifadelendirse karşıt yaklaşımlar çıkmaktadır. Ortak kimliği insan temelli yaklaşımı olmalıdır. 3- Resmi dil Türkçe olmak üzere bütün dillerin eğitimi yapılmalıdır. 4- Türkiye’nin birliği her şeyin üzerindedir. 5- Nikâhlı hukuki evliliğin önü açılmalıdır. 6- Nato ve BM gayri meşru yapılardır bunlar feshedilerek daha adil kurumlar kurulmalıdır. 7- Nükleer santraller referandum ile belirlenmelidir. 8- idamın geri getirilmesini talep ediyorum. 9- eğitimin disiplin kalitesi çok düşük, eğitimin kalitesi artırılmalıdır. 10- asgari ücret açlık sınırına çıkarılmalıdır. 11- Ombudsman sistem ile mahalle ve köy bazında imam ve muhtar ile kurulmalıdır. 12- seçim barajı %7 olmalıdır. Aldığı genel oy oranına göre temsili sağlanmalıdır. 13- Başörtüsü tüm kurumlardan yasağı kaldırılmalıdır. Sakarya için ise tarım arazileri korunmalıdır, doğal hayat korunmalıdır. Türk İslam Üniversitesi kurulmalıdır. Orman alanları korunmalıdır. Belediye başkanlığı adaylığının 2 dönem olması gerekir. Din kültürü dersleri mecburi olmalıdır. Dini kurumların önü açılmalıdır. Deprem ile beraber kat sınırlaması nedeniyle yatay büyüme var ve ova yok olmaktadır.
8/ Şadi Tanış: Katılan arkadaşlara teşekkür ederiz. Diğerleri halka meramlarını anlattıklarını düşünüyorlar. Son yıllarda ilk defa seçime benzeyen gerçek bir seçim yapacağız. Seçimler genelde manipüle edilirdi. İlk defa normal seyrinde giden bir seçim izliyoruz. Liderler bu normalleşmeye paralel değil. Vaatler yapılabilir şeylerin üstüne çıktılar. Ülkenin sorunları aşağı yukarı belli. Yeni bir anayasa ihtiyacı ortaktır. Herkesin kendi inanç ve ideolojisine göre yaklaşımları olacaktır. Siyasi parti liderleri ciddi anlamda polemikler üretiliyor. Birbirlerine kişisel temelde hakaretlere varan sözler diliyor. Toplumun gerçek ihtiyacını yansıtacak söylemler üretilmiyor. Geçmişte adaylar televizyonda tartıştıkları programlar vardı. Kimse buna yanaşmıyor. Herkse bekliyor üstündeki çıkalım diyor. CHP, MHP ile çıkalım demiyor. Her parti önemlidir. Ve karşılığı olan sözleri var. bu seçim kampanyasında memnunum.
9/ Menderes Daşkıran: Feta yolculuğunun Recai Coşkun ile kesiştiği zamanlar oldu. Tüm partilere, amaçlarını gerçekleştirmek için ortaya koyduğu araçlara baktığımızda ortak bir yön bulunmaktadır. Bu da ilerlemecilik ideolojisi. Herkes müthiş bir şekilde yarış ediyor. Bu yarışa herkes değişik sebeplerle ortak oluyor. Müdahale ediyor. Ülke bölünmesi, Ergenekon gibi tehditlerden öte yana ilerlemecilik ideolojisi herkesi etki alanına almış bulunmaktadır. İnsanı, insanlığı yok oluşa götürecektir. İmkansızlıklar imkan doğurur. Tarihin bizi getirdiği bu noktada batı ile olan olumsuz konum bize farklı imkanlar doğurabilir. Bunun incelenmesi irdelenmesi bizi bir yere taşıyabilir. İnsanlar bu tür şeyleri gündemlerine almıyorlar. Daha çok sığ gündemler etrafında yer almaya çalışıyorlar. Sen bana, ben sana şunu dedim bunu dedim üzerinden entellektüel çerçeve oluşuluyor. Bu söylemler medeniyet mirasımızı ortadan kaldırıyor.
10/ Beytullah Önce:Anayasa değişikliği, Toplumun temel siyasal sorunları, eğitim sorunu ve yerel konularla ilgili olarak kısa kısa değinmek istiyorum. Anayasa değişikliği, şu ana kadar partilerin programları incelendiğinde somut olarak bir şey belirtmediklerini fark ettim. Aşağı yukarı benzer şeyler yani özgür, herksin kendini ifade ettiği gibi benzer vaatler ortay konuluyor. Henüz neyin yeni olacağına dair bir emare yok. Hükümetinde referandumdan sonra yeni anayasa vaadi vardı. Şu andaki söylemle anayasa değişikliğini ertelediğini gözlemliyoruz. Bu beni tedirgin ediyor. Bu süreçten bir sonuç çıkacağını zannetmiyorum. Bu noktada anayasa değişmeyecekse bir sonraki dönemde anayasa yapmaya elverişli olması için birkaç konuda adım atılmalıdır. Bunlar; 1- seçim barajının kaldırılması, istikrar adına ortya atılan şeyler halkın istikrarı olmadığı kanaatindeyim. Halk kendi taleplerini meclise iletememektedir. 2- partiler kanununda değişiklik olmalıdır. Kemalist ideoloji merkezinde başka kimliklerin var oluşunda olan politika üretmesine izin vermeyen anlayışın değiştirilmesi kanaatindeyim. Yemin metninden tutun partilerin konumuna kadar üstten bir algı dayatılmaktadır. İnanç, kültür ve örgütlenme haklarının verilmesi gerekmektedir. Bir takım asgari olarak sunulan metinlerle müşterek bir çalışma ortaya konulması.siyasal sorunlar var bunları yok saymanın bir değerinin olmadığı kanaatindeyim. Hizmet alan- hizmet veren ayrımı olmaksızın başörtüsü yasağı kaldırtmalıdır. Kürt sorunu toplumun bir arada yaşayabilmenin olmazsa olmaz koşullarından biridir. Sürdürülen politikalara bu sorunu ürettiğine göre bu politikaların terk edilmesi gerekmektedir. Alevi toplum hak ve talepleri var. CHP’nin en azından liderlik yönüyle karşıladığı söyleniyor, bu sorunları kendi aday listesinde bu konudan nasıl kaçındığı görülüyor. Asgari ücret meselesinin insanca bir duruma çıkarılması şart. Ekonomik durumlar emeği taşeronlaştıran ve çalışma şartlarını insandışılaştıran noktaya doğru kaymaktadır. Dolayısıyla bu noktada sendikadan dolayı işten uzaklaştırmaların yaşandığı, açlık sınırının altında bir ücrete çalıştırılması tabi tutulması olmamalıdır. Eğitimin tek tipçi, militarist ve 12 Eylül zihniyetin ideolojik yapısı devam ettikçe sorunları aktarmaya devam edecektir. Makbul vatandaş yetiştirme çabası ortaya kimliksiz, kişiliksiz bir nesi çıkartmaktadır. Daha özgürlükçü eğitim anlayışı gerekiyor, sabahları askeri içtima ile başlayan sürekli olarak gönüllü olmadığı antları söylemeye mecbur bırakılan öğrencilerden hayır geleceğini düşünmüyorum. 2000 li yıllar ile birlikte sınav odaklı ve bireysel bir kişiliğe dönüştürmekte, yoğun müfredat yüklemesi ile çocukları aptallaştırmaktan başka işe yaramıyor. Yerel sorunlar ile alakalı olarak bakıldığında halka daha çok söz verilmesi kanaatindeyim. Katılımcılığı artırılması gerekiyor. Kent konseyi gibi oluşumların daha etkin olması gerekiyor. Merkezin yetkilerini yerele biraz daha aktarması gerekiyor. Mesleki eğitim Sakarya yerelinde önemli bir meseledir. Mecburi gönderilen yer olmaktan çıkarılması gerekiyor. Sakarya’da fabrikalar işsizlikten dolayı insanları köle gibi çalıştırmanın bahanesi olarak kullanmaya başladılar. İşverenler kısa süreli çalıştırarak kendilerine verilen kolaylıkları istismar etmeye başladılar. Çok ciddi işsiz kesim var. parça montajı olduğu için mesleki olarak çabuk yetişmektedir. Tevhid- i tedrisat kanunu kaldırılmalıdır. Ergenekon davası önemli davaydı. Ancak sağlıklı bir şekilde devam etmemektedir. Tutukluluk süresinin hakkaniyete uygun olmalıdır. Ergenekon bir zihniyettir, bu zihniyete sahip olan hükümet üyelerinden Cemil Çiçek, Mehmet Ali Şahin gibi insanlarında tartışılması gerekir.
ÖNERİLER
ORTAK SONUÇ:
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
Her toplantı öncesi fırsat buldukça ziyaret edilip bilgilendiriliyor.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Faks ve mail ile tümüne davet gönderildi.
MEDYA İLE
34 yerel medya kuruluşu mail yoluyla davet edildi
DEĞERLENDİREN KİŞİ Sakarya kMM Hamalı M. Faik Bostancı
06.05.2011 Sakarya kMM Toplantı Tutanağı
previous post