YER: Marsiad Konferans Salonu
TARİH: 06.05.2011
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / Türk-Macar Dostluk Derneği ( İbrahim Sarı- Üye )
2 / Yerel Gündem21 ( Nilgün Doğanay – Üye )
3 / Kocaeli Magder ( Mustafa Akpınar – Üye )
4 / MAZLUMDER ( Behlül Metin – Üye )
5 / Kartepe Genç İşadamları Derneği ( İsmail Çoruh – Başkan )
6 / Marmara Ordulular Derneği ( Mehmet Çun – Başkan )
7 / Kocaeli TEMA Vakfı ( Nejdet Kurumanoğlu- Üye )
8 / Kocaeli Kızılay Şubesi ( Muzaffer Şişmanoğlu – Başkan )
9 / Yahya Kaptan Toplu Yapı Koop.( Abdurrahman Subaşı – Başkan )
10 / KYÖD ( Sinan Odabaş – Eski KYÖD Başkanı )
11 / Kocaeli TEMA Vakfı ( İbrahim Bayram – Başkan Yardımcısı )
12 / MAZLUMDER ( Medine Küçük – Üye )
MESLEK ODALARI
1 / KSMMMO ( Mehmet Toker )
SENDİKALAR
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
GOZLEMCİLER
1 / Kocaeli BDP İl Başkanı ( Mehmet Alçınkaya )
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
BELEDİYE BAŞKANLARI
MESAJ YOLLAYANLAR
1/ Sn. Eyüp Ayar
DİĞER KATILIMCILAR
Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 14 izleyici/gözlemci katıldı.
MEDYA
1 / Çağdaş Kocaeli Gazetesi
2 / Bizim Kocaeli Gazetesi
3 / Demokrat Kocaeli Gazetesi
MODERATÖR
Bahri Odabaş / İş Adamı / KkMM Hamalı
KONULAR
GENEL KONU: —–
YEREL KONU: ‘Milletvekili Aday Adayları ile 10 İstek’ Konusu görüşülecek
ANAYASA : —–
KONUŞULANLAR
1 / Emrullah Bingül: Öncelikle davetiniz için teşekkür ederek başlamak istiyorum. Gönül isterdi ki diğer adaylarda burada olsalardı. Siz sormadan ben cevaplamak istiyorum. BDP Milletvekili Adayı olarak bu yarışa girmek isterdim ama içinde bulunduğumuz temel sorunlardan dolayı bağımsız adayım. Bundan üzüntü duyuyorum. Önümde gördüğüm 10 istek ile ilgili düşündüklerimi ve yapmak istediklerimizi sizlere anlatmak istiyorum. Halkımız ciddi sıkıntılar içerisindedir. İnsan odaklı bir ekonomi istiyoruz. Sadece montaj sanayi değil kendi sanayimizi oluşturmamız gereklidir. Bu konuda sizlerle aynı düşünceleri paylaşıyorum. Tüm insanların katılımı ile gerçekleşecek yeni bir anayasa en önemli konudur. Yaşayan insanların tüm farklılıkları ile kendini bulacağı, yepyeni bir anayasa istiyoruz. 12 Haziran yeni bir dönemin başlangıcı olacak, bunu önemsiyoruz, ama aynı zamanda kaygıyla yaklaşıyoruz. Bireyin kendini ifade edebileceği, toplumsal taleplerin, anadilde eğitim hakkının teminat altına alınacağı bir anayasa istiyoruz.
Parti kapatma ve seçim yasaları ile ilgili olarak sıkıntıları bizlerde görüyor ve yaşıyoruz. Şiddeti doğurmayan hiçbir suç nedeniyle parti kapatılması olmamalı. Lider suntası olmamalıdır. Kadın- Erkek eşitliği sağlama düşüncesiyle bir kadın bir erkek eşbaşkanlık sistemini getirdik. Liderlik suntasını yıkmak için seçim barajının tümden ortadan kaldırılmasını istiyorum. Vatandaştan oy alabilecek partinin temsil edilmesini istiyoruz. Diğer partilerin söylediği gibi %5 değil, kaldırılsın istiyoruz. Milletvekilliği dokunulmazlıklarının kaldırılmasını bizlerde istiyoruz.
Bu ülkede yaşayan tüm vatandaşların kendi düşüncelerini ortaya koyma hakkı olmalı. İnançlarından dolayı başörtüsünden dolayı binlerce kadın üniversiteye gidemez durumda kaldı. Başörtüsüne karşı ciddi engellerin olduğunu biliyoruz. Bunlara bir çözüm bulunmalı ve insanlar inançlarını istedikleri gibi yaşama hakkına sahip olmalıdırlar. Cem evleri ibadethane olarak kullanabilmelidir. Vatandaşın devlete karşı bir sorumluluğu olamaz. Devletin vatandaşa karşı sorumluluğu vardır. Devlet vatandaş için vardır. Genel konulardaki düşüncelerimi sizlerle paylaştım.Dinlediğiniz için tekrar teşekkür ederim. Sizin bana sormak istediğiniz soruları alabilirim.
2 / Behlül Metin: 550 tane milletvekilinin 275 tanesi kadın olmalı. Hatta başörtüsüne özgürlük yürüyüşünde bir BDP li bayanın elinde şöyle yazıyordu. ‘Neden beni Milletvekili Adayı göstermediniz. Yoksa başörtülü olduğumdan mı utanıyorsunuz.’ Yazıyordu. Niye sizde bir başörtülü aday göstermediniz. Bir sorum daha olacak, bir Kürdistan bölgesi kurulursa başörtüsüne bakış açınız ne olacak, anadilde eğitim başörtülümü olacak ve eğitim şekliniz ne şekilde dil olarak mı yoksa lehçe olarak mı olacak.
3 / Emrullah Bingül: Ben BDP adayı değil blok adayı olarak konuşuyorum. Bir Belediye Başkanımız, İl Genel Meclis üyemiz ve Belediye meclis üyelerimizden türbanlı var. Bu başörtülü aday konusu bizim isteğimize değil bireyin isteğine bağlıdır. Bizler başörtüsünün yanında olduğumuzu ifade etmiş idik. Türkiye’yi 24 bölgeye bir demokratik çözüm planımız var. Örneğin: Kocaeli bölgesi için bu bölgede oluşacak bir halk meclisi buranın sorunlarını daha iyi halledecektir. Örneğin: Karadeniz bölgesi vatandaşlarımız için kaybolan dil Lazcayı konuşabilmeli. Hangi etnik grup ne lehçe kullanacağına bırakın kendisi karar versin. Zazalar zazaca, kurmançiler kendi lehçeleri ile konuşsunlar.
4 / Sinan Odabaş: Devlet eliyle camiler yönetilemez. Her caminin kendi içinde bir derneği var. Devlet memuru, Diyanet işleri başkanı ve imamlar görevlerini yapıyor, görüşünüz nedir?
5 / Emrullah Bingül: Sormak istediğinizi anladım. Diyanet işleri kaldırılmalıdır, önerimiz var. Ama bu demek değildir. Din ortadan kaldırılmalıdır.
6 / Behlül Metin: İlköğretim çocuklarının başörtülü eğitimi konusunda ne düşünüyorsunuz.
7 / Emrullah Bingül: Çocukların sorumlusu aileleridir. Ailesi ne düşünüyorsa, çocuk nasıl eğitim yapmak istiyorsa öyle hareket etsin.
8 / İbrahim Sarı: Sizin Bölgesel görüşlerinizi merak ediyorum. Biz burada kürt vatandaşlarla gayet iyi arkadaşlıklar kurarak geçiniyorduk. Size ne oldu da bu şekilde hareket ediyorsunuz? Sizin bu çıkışınız imparatorluk zamanındada vardı. Cumhuriyet döneminde de oldu. Bu konuya bakışınızı öğrenmek istiyorum.
9 / Emrullah Bingül: Bunu Allaha sormak gerekir. Ne olmuşta bizleri isyankar yaratmıştır. Sorumlu olarak Allahı göstermiyorum, yanlış anlaşılmasın, ama bende bilmiyorum bizler neden böyleyiz. Ama bir gerçek var ki bu ülkede kürt var ve onların sorunlarının çözülmesi gerekli dediğimiz için kötü olduk.
10 / İbrahim Bayram: Siz Kartal dan geliyorsunuz. Neden ordan aday olmadınız da 80 İlin mozaği olan Kocaeli’nden aday oldunuz. Siz Vekil seçilirseniz. BDP ile birleşip, Kocaeli için mi? Uğraşacaksınız yoksa soluğu Diyarbakır’da mı alacaksınız?
11 / Emrullah Bingül: İlk sorunuza cevap vereyim. Emek demokrasi özgürlük bloğu içerisinde hareket edeceğim. Nasıl ki BDP tarafından Bursalı bayan adayımız Diyarbakır’dan aday gösterildiyse bende buradan aday gösterildim. Evet Kocaeli’li değilim, ancak her vatandaş Türkiye’nin her yerinden aday olabilir. İkinci sorunuza gelince Vekil olursam öncelikle Kocaeli’nin sanayi, tarımsal, çevresel sorunlarını halletmeye çalışacağım. Bir hedefimde Kocaeli ile Diyarbakır’ı buluşturmaktır. Kocaeli-Diyarbakır o kadar çok birbirine benziyor ki, sadece bir konuda benzemiyor. Bir Gayri Milli Hasıla da en üstte birisi en altta birisi Kocaeli’nin Diyarbakır’ın nüfusu aynı, milletvekili sayısı bile aynıdır.
12 / Bahri Odabaş: Doğu-Batı Kardeşliği çerçevesinde Diyarbakır’da toplandık. 26 İl temsilcisi bunun devamı önümüzdeki günlerde Ankara’da daha genişi yapılacak. Biz onlara kendimizi ifade ettik. Onlar bizi anladı. Bizde onları sonunda anlaştık. Aramızda bir sorun yokmuş. Sadece birbirimizi dinlememişiz, anlamamışız dedik.
13 / Abdurrahman Subaşı: Ben Diyarbakırlıyım. Sağlık sorunu, ekonomik sorun, aşağılama sorunu bunların hepsi bir birikim bir patlamadır. Ben Polis emeklisiyim. Doğu da 4 yıl görev yaptık. Kürtleri severim. Buraya gelirken bir çocuğum var. Kürt komşuma bırakarak geldim. Sizlerle birlikte beraberlik içinde kardeşçe yaşamak istiyoruz.
14 / Emrullah Bingül: Size katılıyorum.
15 / Mehmet Toker: Ben Orduluyum. Elektriksiz 6 Köyümüz var. Biz evde kaç aile üst üste oturuyor. Ne yapalım şimdi bizde mi isyan edelim. Çözüm için böylemi yapmak gerekiyor.
16 / Emrullah Bingül: Bu olayların kökeni eskilere dayanıyor. Bizim sorunumuz ekonomik değil başka sorunlarımız var. Bunların çözülmesi gerekiyor. Ben ilkokulda iken Kürtçe konuştum diye para cezasına çarptırıldım. Herkesin ayrı bir sorunu var.
17 / Medine Küçük: Ben Bitlis doğumluyum. İş için Bursa-İstanbul arası otobüs yolculum esnasında arama sırasında bir tekbenim eşyalarım arandı. Bu çok onur kırıcı bir durumdu benim için, Bitlis plakalı olduğu için kardeşim her polis noktasında aramalara maruz kaldığı için plakasını değiştirdi. Yeni anayasa benim başörtülü bir bayan olarak ne bir bayan olarak hararetle beklediğim bir konu sizin görüşünüz yeni hükümetin yapması mı yoksa kurucu meclisin yapması mı?
18 / Emrullah Bingül: Kurucu bir meclisin anayasa yapması konusunda oy kullanacağız.
19 / Medine Küçük: İyi bir anayasa yapılacağından emin misiniz?
20 / Emrullah Bingül: Çok iyi bir anayasa yapılabileceği beklentimiz yok.
21 / Muzaffer Şişmanoğlu: BDP bir etnik partimidir? Bir özelci partimidir.? Yoksa genelci merkezci partimidir?
22 / Emrullah Bingül: Bir etnik parti değildir.
23 / Muzaffer Şişmanoğlu: O halde Lazlar, Çerkezler, Abazalar niye oy versinler.
24 / Emrullah Bingül: Bizim böyle bir sıkıntımız yok bizim partimiz içinde başka şehirli Örneğin; Çanakkale’li ve İzmir’li Belediye Başkanlarımız var. Hep doğu kökenli üyelerimiz yok.
ÖNERİLER
ORTAK SONUÇ
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
78 sivil toplum kuruluşuna duyuru yapıldı. (E-mail? Faks? Yazı ile? Sözlü? Telefonla? )
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Faks ve mail ile vekillere ulaştık.
MEDYA İLE
2 Yerel Televizyon ve 50 kadar ulusal basın temsilcileri ve yerel basın mensupları davet edildi.
KATILIMCILARLA
E-mail ile tüm katılımcılardan konu istedik, yanıt gelmedi, sonuç olarak genel ve yerel konular belirlendi.
SONUÇLAR
TkMM ilkelerimiz videosu ile genel konuya ilişkin videolar gösterildi.
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Kocaeli kMM Hamalı Bahri Odabaş
06.05.2011 Kocaeli kMM Toplantı Tutanağı
previous post