Yer: Bursa Büyükşehir Belediye Meclis Salonu
Tarih: 06.05.2011
KATILIMCILAR
Dernek, Vakıf ve Girişimler
1/ Özgür Düşünce Platformu Uludağ Üniversitesi ( İsmail Kılıç – üye )
2/ Genç siviller ( Necibe Fırat- üye )
3/ Muşlular Derneği ( İhsan Akın- Başkan )
4/ Adıyamanlılar Derneği ( Mehmet Gönder- Başkan )
5/ Bayburtlular Derneği ( Köksal Saka- Başkan Yardımcısı )
6/ Kahramanmaraş Derneği ( Nuri Sent – Başkan )
7/ Anadolu Dernekler Federasyonu ( Yasemin Kürümoğlu – Kadın Komisyonu Başkanı )
8/ Dersimliler Derneği ( Hediye Zengin – Başkan )
9/ Bitlisliler Derneği ( Fırat Zeydan – Yönetim Kurulu )
10/ Günyüzü Kadın Dayanışma Derneği ( Sevim Kaya – Başkan )
11/ Doğu- Batı Kardeşlik Platformu ( Hasan Ünal – Aktivist )
12/ Barış Meclisi ( Ayla Yıldırım – Aktivist )
Sendikalar
1/ Türk Metal Sendikası ( Mustafa Sarı )
2/ Tes İş Sendikası ( İhsan Zeybek )
Meslek Odaları
Katılım olmadı.
Kanaat Önderi ve Bireyler
1/ Nurettin Özbağkıran
2/ Atilla Ödünç
3/ Mehmet Dilek
Gözlemciler
1/ Hasan Durmuş ( Haspar Yerel Yönetimler Başkanı )
2/ Fatma Koca ( Haspar Aday )
3/ İbadet Deniz ( Haspar Aday )
4/ Soner Aksoy ( Haspar Aday )
5/ Hayrünnisa Kökbıyık ( Haspar Aday )
6/ Merve Güner ( Akp Yıldırım Kadın Kolları )
7/ Sadettin Cangül ( Akp Aday )
8/ Fecri Şengür ( Eşitlik ve Demokrasi Partisi İl Başkanı )
9/ Mehmet Deniz Büyük ( Bdp Bağımsız Adayı )
10/ Gönül Kafkas ( Haspar Kadın Kolları Başkanı )
Katılan Milletvekilleri: Katılım olmadı.
Belediye Başkanları: Katılım olmadı. ( Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ödünç başkan adına katılım gösterdi. )
Mesaj Yollayanlar: Olmadı.
Diğer Katılımcılar
Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan 20 izleyici katıldı.
Medya
1/ Bursa Gerçek Medya
2/ Birgün Gazetesi
3/ Dicle Haber Ajansı
Moderatör
Şehmuz Seviş (Diyarbakırlar Dernek Başkanı)
Konular
Genel Konu: Parti ve Adayların Seçim Vaatleri
Konuşanlar
1- Şehmuz Seviş: Bu güzel organizasyonu düzenleyen ve bize bu ortamda tartışma imkânını sağlayan arkadaşları kutluyorum. Parti vaatlerinin anlatıldığı gayet detaylı güzel bir sunum izledik. Bu seçimlerin önemini hepimiz biliyoruz. Çünkü oluşacak olan bu meclisin yapısı çok önemlidir. Yeni mecliste Kürt sorunu, Alevi sorunu, Romanların sorunu ve en önemlisi yeni anayasa konuşulacaktır. Bugün aramızda bazı partilerin temsilcileri ve adayları bulunmaktadır. Ben söz daha fazla uzatmadan onlara vaatlerini bize anlatmaları için söz hakkı vermek istiyorum.
2- Mehmet Deniz Büyük: Bugün 6 Mayıs. Deniz Gezmiş arkadaşlarını anarak başlamak istiyorum sözlerime. Kendileri darağaçlarında bile halkların kardeşliğini savunarak burada anılmayı hak ediyorlar. Baasçı dikta rejimlerinin bir bir yıkıldığını görmekteyiz. Biz başta Kürt sorunu olmak üzere Türkiye’nin tüm demokrasi sorunlarına çözüm olmak için mücadele ediyoruz. Ama bizim önümüzü kesmek için tüm yollara başvurdular. Eskiden 3 vekil hazine yardımı almak için yeterliydi. Sonra grup kurma şartı koyuldu. Onu aştığımızda anlaşılınca % 7 barajı koyuldu. Bize karşı bu haksızlıkların hepsi yapıldı. Sunumdaki partilerin vaatleri kulağa hoş geliyor ama hepsinin içi boş. Bu söylediklerini daha önce iktidardayken neden çözme ihtiyacı duymadılar ki? Akp değişim ve Kürt sorununu çözmek için ortaya çıktı. Dokunulmazlık ve başörtüsü sorununda vaatlerinin gerçek olmadığını gördük. Bizler siyaseten dışlanmış kesimlerle oluşturduğumuz bir blok olarak seçime giriyoruz ve iyi bir kadro ile geldiğimizden dolayı korkan bir grup var.
3- Hayrünnisa Kökbıyık: Halkın sesi partisi insan hakları konusunda ciddi adımlar atacak. Önümüzde ciddi sorunlar var. Bunların çözümlerini önemsiyoruz. Gönüllü barış projesini ortaya koyduk. Herkesin özgür ve eşit bir birey olduğunu kabul ediyoruz. Haspar iktidarında biz gerçek bir demokrasi istiyoruz. Deniz Gezmişler ile tanışmış ve bazı noktalarda onlara katılan birisiyim. Genel başkanımız bir ifadesinde şöyle diyor. 6. filoya taş atanlarla camiden çıkanlar bir olsaydı bugün her şey çok farklı olurdu. Biz merkeze insanı alıyoruz. Yeni bir anayasa yapacağız. Hükümete bu konuda güvenmiyoruz. Siyasi partiler yasasının ve barajın kaldırılmasını düzenleyeceğiz. Türkiye’de gerçekten bir ekonomik büyüme yoktur. Sadece sermaye kazanmıştır. Üretime dayalı değildir. Esnaf çökmüştür.
4- Sadettin Cangül: Katılan adayların görüşü çok değerli bizim için. Geçmişe dönmek çok iyi değil bence, ama kazanımlarımızı da görmemiz gerekiyor. Siyasete Fatihte Selamet Partisinde başladım. O günlerden bu günlere sağ salim geldiğim için şükretmem gerek. Ama geçmişi bırakıp geleceğe yönelik konuşalım. Biz asla boş vaatler vermiyoruz. Beyannamelerimizi ortaya koyduk ve bunları uyguladık. Biz geldiğimizde de Ysk ve baraj sorunları vardı. Bu ülke bürokratik oligarşi ile yönetiliyor. Bizim karşımıza dikilen de yine bu bürokrasidir. Biz Ysk ya yurtdışındakilerin de oy kullanmasını talep ettik ve reddedildi. Bdp adaylarına ret verince de üzüldüm. Bdp neden seçime parti olarak girmiyor. Madem bu kadar iyi olduklarına inanıyorlarsa buyursunlar. Biz daima halka hesap vereceğimizi biliyoruz ve buna göre davranıyoruz. Biz iktidardayken bize müdahale edilmek istendi ama dik durduk. Bizler daima demokrasiden ve siyasetten yanayız.
5- Ayla Yıldırım: Öncelikle başörtülü kadın arkadaşları tebrik ediyorum ve Haspar içerisinde onlara başarılar diliyorum. Küçük Meclis çalışmalarını hep takip ediyorum. Adaylar kendileri gibi düşünmeyen insanlarla diyalogu pek önemsemiyorlar. Özellikle iktidar partisinin vekil adaylarını aramızda görmek isterdik. Onlara dilek ve şikâyetlerimizi iletirdik. Ben kendi adıma seçim zamanı verilen vaatlerin hiçbirisine inanmıyorum. Anayasayı demokratikleştirme çabalarında iktidar 12 Eylüldeki referandumda Barış Meclisi’nin onlarca önerisinin hiçbirisine yer vermedi. Kendinden başka hiçbir görüşü çalışmaya katmayan hiçbir görüş demokratik değildir. Askeri vesayete Akp teslim olmuştur. Ysk kararları sırasında Kck davası için Diyarbakır’daydım ve kaburgalarım çatlayarak döndüm. Orada dehşet bir saldırı hali bulunmaktadır. Tek sorumlu Akp değildir, sessiz kalan herkes de suç ortağıdır.
6- Hediye Zengin: Bugün burada daha fazla adayın olmasını dilerdim. Öncelikle ben bir anneyim. Deniz ismini çocuğuma koyduğum için çocuğum okuldan dışlanmıştır. Onların demokrasi mücadelesini saygı ile selamlıyorum. Biz geçmişe bakmayalım bence de. Uzun yıllardır Bursa’da yaşayan birisiyim. Belediye’de uzun yıllar görev yapan Akp, bizim burada kültürel anlamda yaşadığımız sıkıntıları görmelidir. Geçen yıllarda 1Mayısta Taksim’de yürüyüş yapmak isteyen gruba silah sıkarak benden oy alamaz Akp. Yaptığı tüm açılımların içi doldurulamadı. Alevi açılımı dedi, Kürt açılımı dedi, Roman açılımı dedi, sanatçı açılımı dedi ama hepsinin altı boş. Bursa’nın birçok sorunu vardır. Vekil adaylarının önem vermesi gereken noktalar taşeronluğa son verilmesi, özelleştirmelerin durdurulmasıdır. Bu ülkede işsizlik sorunu ve Kürt sorunu çözülmeden hiçbir ilerleme olmayacaktır.
7- Hasan Durmuş: Biz geçen ay verdiğimiz sözde durduk ve en az 3 adayla geleceğiz sözümüzü yerine getirdik. Ama diğer adaylarımızı göremedik. Bizim kadın adaylarımız 3, 5 ve 14. sıradakilerle geldik. 2023 programı hazırlandı Ak parti tarafından. Biz de 2053 diyebilirdik. Ama içi boş tarihlerin önemi yoktur. Bizi temsil edecek adayların burada olmadığını görünce üzüldük. Biz seçim barajının kaldırılmasını istiyoruz. Bu konuda temsilde haksızlık olduğuna inanıyoruz. Yine listelere baktığımızda seçilecek yerlerden genç aday gösteren tek parti Haspar’dır. Halk 2023’ü önemsemiyor. Halkımız bugünü nasıl yaşayacağını merak ediyor. Hiçbir partinin Bursa’nın sorunlarıyla ilgilendiğini düşünmüyorum. Sokaklarda ve kahvelerde halkımızı dinlemezsek sadece platformlardan gitmek yeterli değildir. Belediyeler Bursa’da kendi rantları için yaptıkları anlamsız projelerini terk etmelidir.
8- Gönül Kafkas: Bir ülkede üniversite bitiren gençler iş bulamıyorsa ve gelecek kaygısı yaşıyorsa o ülkeden ne bekleyebilirsiniz ki? Aramızda gençlerde olduğundan bu konuya değinmek istedim. Maddi konular yüzünden iş kurup geçim yapamayıp evlenemeyen gençler vardır. Eskiden üniversite okuyan gençlerin aileleri çocuklarımız bitirip bize bakacaklar şeklindeyken, şimdi o gençler okullarını bitirseler bile hala ailelerinin omuzlarında yaşıyorlar. Kendi durumlarını bile kurtaramıyorlar. Umarım gençlerin içerisinde olan bu vahim durum düzelir.
9- Soner Aksoy: Bizim partinin katılımı daha fazla olduğundan daha fazla söz aldık galiba. J Chp ve Mhp’nin de bu platformda olmalarını isterdik. Ya da Akp en az bizim kadar bir katılım göstermeliydi. Belki de onların burada olmamalarına sevinmeliyiz. Yoksa meclisteki o ortama dönüştürebilirlerdi. Referandumda biz yasal düzenlemeleri onaylamadık. Liderler meydanları parti propagandalarına ve siyasi gösterilere dönüştürdüler. Ben bu meclisin anayasa değişikliği yapacağına inanmıyorum. Anayasayı halk yapmalıdır. Başbakan’ın hadi Burhan Hoca anayasa yap demesiyle yapılmasını doğru bulmuyoruz. Anayasa halkın katılımcı demokrasisiyle yapılmalıdır. Anayasayı değiştirme gücü varken yapmaması şimdi yapacağım demesinin inandırıcılığını yitirmesine neden olmuştur. Neden referandumda biz anayasayı yapmadık ve bu kadar vakit kaybettik? Seçimlerin de adil olabilmesi için seçim barajının kaldırılması gerekmektedir.
10- Mustafa Sarı: 30 yıl özel sektörde görev yapmış birisiyim. 1980 öncesi işçi ücretlerinin ne kadar olduğunu ve çalışma şartlarının bugünden daha iyi olduğunu biliyoruz. 80 sonrası ücretler düştü. Çalışma şartları ağırlaştı. Bugün Akp’nin eğitim, sağlık ve ulaşım alanlarında yaptığı hizmetleri görmemek mümkün mü? Çocuklara ücretsiz kitap dağıtılması çok önemlidir. Özellikle bunun için teşekkür ederim. Sağlıkta hepimiz kuyruklarda ne sıkıntılar çekerdik. Bunları unutmak mümkün mü? Bugün ilacımızı da istediğimiz eczaneden alabiliyoruz. Ulaşımda da çok önemli gelişmeler oldu. Geçenlerde Erzurum’a buradan rahatlıkla 14 saate gittim. Eskiden oraya nasıl giderdik. Gidip gelenlerin çok iyi hatırlaması gerekiyor. Dersliklerde 40 kişilik sınıflarda eğitim alıyordu çocuklarımız. Şuanda 20-25 civarlarına geldik. Yine takdir ediyorum. 2001 de 1 gecede fakir olduk. O günkü krizde ekonomi alt üst oldu. 2007 krizinde daha iyi bir performans gösterdik.
11- Necibe Fırat: Ben Bursa’da lise okuyorum. İlkokulda ‘ Necibe sen Kürt müsün?’ sorusuna ‘Evet ben Kürdüm, bunu neden soruyorsun’ dediğimde ben de ötekileştiğimi anladım. Onlar için ben de artık bir ‘Öteki’ydim. Bunu her Kürt yaşadı ama artık bunun yaşanmasını istemiyorum. Bu demokrasi savaşında en çok yaralananlar onlar. Bu yüzden ben de dâhil olmak üzere anadilimde eğitim görmek istiyorum. Öğrenci arkadaşlarımın bana karşı milliyetçi tavırlarını görünce üzülüyorum. Kürt arkadaşlarımın da diğer tüm öğrenciler gibi kendi kimliklerinden utanmadan yaşamasını istiyor.
Öneriler
1- Hayrünnisa Kökbıyık: Toplantı saatlerini ayarlarken akşam namazı saatlerine dikkat edilmesini istiyorum.
Ortak Sonuç
Daha fazla adayın katılımı sağlanmalı.
DEĞERLENDİRME
İletişim
Sivil Toplum İle
20 civarında sivil toplum kuruluşuna mesaj ve mail yoluyla duyuru yapıldı. Katılım göstermeyen gruplara özel olarak tekrardan rica edildi. Onlara yakın insanlardan da o grupları davet etmelerini rica ettik. Ama yine bir sonuç alamadık.
Milletvekilliler ile
Tüm milletvekili adaylarına mesaj çekildi. Partilerinin saha çalışmalarından dolayı başka toplantılarda olduklarını söylediler. Programlarının il başkanlıkları tarafından düzenlendiği için onlarla görüşmemizi istediler. İl başkanları da 1-2 adaylarını oraya yönlendirme taahhütlerinde bulundular.
Medya ile
E-posta ve cep mesajları yolu ile Bursa’daki medya yetkililerine mesaj atıldı.
Katılımcılar ile
E-posta, cep mesajları ve yüz yüze görüşmelerde kendilerine bilgi verildi.
Sonuçlar
Mutfağın yolladığı videolar izletildi. Katılımcılardan tekrar 10 istek istendi. Adaylara imzalatma işini de takip ediyoruz. Toplantımıza katılamayan seçilecek durumda olan adaylara da ulaşıp 10 istek metnini onlara anlatıyoruz. Ve onlardan da geri dönümler alıyoruz.
Değerlendiren kişi
A. Murat FIRAT ( Bursa Küçük Millet Meclisi Hamalı )