YER: Erbakan vakfı toplantı salonu MARDİN
TARİH: 06.01.2019
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonu Başkanı ( M.Şerif ÖTER)
2/ Prikitçiler Dernek Başkanı (Menduh KAVAN)
3/ Toplumsal Değerleri Koruma Ve Yaşatma Derneği(Cebrail BÜLBÜL)
4/ Erbakan vakfı mardin il başkanı( Ömer Faruk AFADLE)
5/ Kızıltepe Derik Dostluk Derneği Başkanı( Fethullah KARACA)
6/ Kızıltepe Zahireciler dernek bşk yardımcısı( M.Sıddık ERDOĞAN)
7)/ Kızıltepe kooperatif başkanı (Davut BAŞTAŞ)
MESLEK ODALARI
************
SENDİKALAR
***********
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
***********
GOZLEMCİLER
1 )A.Rahman DEMİR
2)Furkan ADAK
3)Selman KARADAĞ
4)Mehmet AKGÜL
5)Mustafa DEMİR
6)A.Vahap DEMİR
7)M.Şirin DURMAZ
8)Vedat KURT
9)Bişar DEMİR
10)Faruk GÖKDEMİR
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
Katılım Olmadı
BELEDİYE BAŞKANLARI
ARTUKLU BELEDİYE BAŞKANI Emin IRMAK
MESAJ YOLLAYANLAR
1)HDP MARDİN MİLLETVEKİLİ TUMA ÇELİK
DİĞER KATILIMCILAR
Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam XX izleyici/gözlemci katıldı.
MEDYA
1 ) Artuklu Haber ihlas haber mardin life mardin söz
MODERATÖR
Avukat (Ömer Faruk AFADLE)
KONULAR
GENEL KONU: 2018 PANORAMASI
YEREL KONU: Yerli Tohum
KONUŞULANLAR
1) MTDF BAŞKANI M.ŞERİF ÖTER :
Uzun yıllar Mardin küçük millet meclisi hamallığını Mardin’de ben yaptım sonra el değiştirdim. Şimdi de İdris Demir başkanımız devraldı. Böyle tarih kokan bir yerde ilk defa toplanıyoruz çok güzel oldu. Soruya gelecek olursak; sosyal medyayı bazı insanlar yanlış kullanıyor. Bazıları da vicdani olarak sorumlu olduğu konuları paylaşıyor bu doğal bir şeydir. 2 Gündemimiz vardır; bir tanesi genel gündem, 2018’i nasıl değerlendirmeliyiz? Biz 2018’i çok zor bir şekilde geçirdik. Sıkıntılı, acılarla dolu bir yıldı. Temennimiz 2019’da, 2018’de yaşanan her türlü sıkıntının giderilmesidir. Bugün bizim sıkıntılarımızın çoğu herkesi tenzih ederim ama yönetimin bir çoğunun görevini yerine getirmediği içindir. Feto olayından sonra hukuk biraz kendini güvende hissetmemeye başladı.Savcılar bile kendini güvende hissetmiyor. Birçok aile mağdur olmuştur. 2018’de ekonomık istikrarsızlık var.
Tarım alanında betonlaşma çoğalıyor. Bununla ilgili bir önlem varmı? Bununla ilgili bir yasa var; toprak koruma kanunu. Hayati bir neden olmadan tarım toprağı yerleşime açılamaz. Ama işte bazen uyulmuyor.Toprak anadil, toprak vatandır. Sahip çıkmak gerekir.Tepki vermeliyiz. Herkesin duyarlı olması lazım, sivil toplumların el atması gerekir. Bir elin nesi var, 2 elin sesi var. Sivil toplum işte o 2 el oluyor .
2) ARTUKLU BELEDİYE BAŞKANI EMİN IRMAK :
İli yöneten veya ülkeyi yönetenler kendi çocuklarını yurt dışında okutuyorlarsa, ülkelerine güven duymadıklarındandır. Bu vatan severlik değildir. Ülkemizi sevmeliyiz. Aynı bayrak altındayız. Ülkemize vatanımıza nasıl faydalı oluruz, onu düşünmeliyiz. Türkiye Cumhuriyeti bir yasa çıkarmış, demişler ki yurt dışından gelenlerden 250 bin dolar mal mülkü olanlara oturma izni vereceğiz, vatandaşlık vereceğiz. Bu ülkeye para akışı sağlamaktır. Kusura bakmayın son yıllarda ülkemizde 2 tane göç vardır; 1 beyin göçü. Bugün dünya literatürüne getirilen insanların bir kısmı Mardinlidir, bir kısmı Türkiyelidir. Kendim de İsveç’e gittim. En iyi doktoru Diyarbakır’lıydı. Bizim o doktora Mardin’de Diyarbakır’da ihtiyaç vardır. Biz ona doğru yaşam koşulları yeterince yaşamsal parayı sağlayamadığımız için kaybetmişiz. Ben milletvekili olsam yurt dışında hesabı olanları açığa çıkartırdım.
Mardin e gelecek olursak ben küçük esnafı savunurum AVM ve büyük mağazalara karşıyım sebebi eşi evinde olmayan bir bayan küçük esnaftan borca 2 ekmek alabilir ama büyük AVM lerde alamaz. Maalesef bir ara bilinen bir marketin ruhsatını vermek için şart koştum onlara, kendi marketlerinde mardin bulguru mercimeğini satmaları için şart ama maalesef kabul ettiremedim.
3) MTDF BAŞKAN YRDMC Cebrail BÜLBÜL:
Yerli tohum kullanılmalıdır. Küba’da kanser yok.Sebebi yerli tohumlarını kullanıyorlar. Kimyasal gübre kullanılmıyor. Bizde kimyasal gübre ve tohumunun yasaklanması gerekiyor .
Sermaye güvenli liman istiyor. Bırakın içerdekileri dışardakiler bile ülkemize yatırım yapamıyor. Gelecek insanları ürkütüyoruz. New Times gazetesi bir açıklama yapmış diyorki: 2017 yılında sadece İstanbul’da nüfusun %12’sine tekabul eden en az 12 milyon dolar sahibi olan 12 bin insan istanbuldan göç etmişler. Ülke genelinde 270 bin insan göç etmiş. Bunların hepsi ülkede yatırımı olan kişilerdir. Kendilerini çokta vatansever gösteren bu insanlar kendilerini güvence altına almak için Hollanda gibi yerlere gitmişlerdir. Vatanseverlık sözle olmaz. Eğer bir insan yatırımını dışarıya aktarıyorsa bu vatanını sevmemektir. 270 bin kişi göç etmişse, ülkede bir istikrar yoktur. Yöneticilerin bunu dikkate alması gerekiyor. 2002’de Ak parti iktidarı başa geldiğinde umut olarak görmüştük ama bireysel menfaatlerini düşünen insanlar yer almaya başladı. O zaman beyin göçü yaşandı. O zaman %42 iken şimdi %70 civarıdır. Beyin göçü denilen şey böyle bir şeydir.
4) Menduh KAVAN:
Hukuk alanında, ekonomi alanında iyileştirmeler yapılmalıdır. Bunları söyleyen insanlar suçlanmamalıdır. Eğer sivil toplum olarak biz bunları dile getirmeliyiz. Vatan haini olduğumuz için değil, mili değerlerimizi sevdiğimiz için dile getiriyoruz. 2. gündeme gelecek olursak yerel gündem; 30 yıldır tarım alanında çalışıyorum. Bunda daha hasasım tohum konusunda çok zor durumdayız. Tv’lerde dikkat edersek iç hastalıkların arttığını görüyoruz. Kalın bağırsak pankreas kolon kanseri… Gıdadan dolayı amansız hastalıklara yakalanan insanların sayısı artıyor. Bunun sebebi gdo’lu hibritli hormonlu ürünlerdir. Kışın ortasında domates, salatalık, biber alıp tüketiyoruz. Bunların nasıl ürediğini bilmiyoruz. Bunlar tamamen ilaçlarla oluyor. Daha çok fazla ürün versin diye onu döllendiriyorlar. Buğdayımıza dadandılar sorgül buğdayı bulamıyoruz .
5) KIZILTEPE ERBAKAN VAKFI İLÇE BAŞKANI Mahmut ÖZER:
Konuşmalardan birkaç bir şey çıkardım. İzninizle bunları sizinle paylaşayım. İthalat ve ihracat ile ilgili sağlıkta olan sıkıntılarla ilgili. Ben memorial hastanelerinde pazarlama müdürüyüm. Yaklaşık 2 yıldır halka açık seminerler veriyoruz. 2 konu üzerinde duruyoruz; 1- kanser özellikle günümüzün belası kanser hastalığıdır. Her 8 kadından biri meme kanseridir. Temel sebebi beslenme. Sivil toplumdan ricamız bunları yaymalıyız. ADEM’de kadınları topladık. 453 kişi katıldı. Bizim hocalarımızın o insanları muayenesi sonucu 4 kadının kanser olduğu tespit edildi. Kadınların kanserden haberi yoktu. Sinsi bir şey, son evrede anlaşılıyor. GDO kaynaklı erkeklerde ise kolon ve prostat kanseri çoğalıyor. Beslenme kaynaklıdır. Bu konuyu ilgili muhataplara iletirseniz seviniriz. Sağlık konusunda nasıl bir destek istiyorsanız ben her şekilde vatandaşlarımıza destek olmaya hazırım. Yeterki alan açılsın katılım sağlansın. Beni dinlediğiniz için tüm katılımcılarımıza teşekkür ederiz.
6)ERBAKAN VAKFI MARDİN İL SKRTR: Vehdi DEMİR:
Küçük esnafın ulusal basına yansıyan bir durumu var. 4 sene önce devletin bünyesinde araştırma yapan bir araştırmacımız var. 4 ilde; Aydın. İzmir. İstanbul ve Edirne’de yapılmıştır. Bu araştırmada seralarda yetişen ürünlerde kanserojen maddeye rastlanmıştır. Bu durum bir proje ile yetkililere sunulmuş fakat sümen altı edilmiştir. Akademisyenin vicdanı dayanamamış sosyal medyada bu bilgiyi paylaşmış. Paylaşmasının ardından 12 sene ile yargılanmıştır. Sizler bu konuda ne düşünüyorsunuz.
7)GAZETECİ Adnan AVUKA:
Geçenlerde domates aldım. Yıkayıp dolaba koydum. 2 gün sonra filizlendiğini farketım. Sebebinin kesinlikle dölendirilmiş GDO’lu tohumlardan kaynaklı olduğunu düşünüyorum. İçine baktığımızda korkunç gözüküyordu. Bunu vücudumuza zararları kim bilir ne kadar çoktur. Ülkenin en önemli konusu bu olmalıdır. Çünkü sağlık her şeyin önündedir .
8)Halil TURNACI:
Zamanlar adaletsiz bir şekilde verilmiştir. Siyasiler kendi maaşlarına zam yaparken çok, halkın maaşlarına zam yaparken az yapmıştır. Oyumuzla haksızlıkları çözeceğiz. Halkı düşünen hangi parti ise ona oy vermeliyiz. Bizler halk olarak iyi yaşamak istiyoruz. Adil bir yaşam istiyoruz.
9)KIZILTEPE ZAHİRECİLER DRNK BŞK YRDMC M.Sıddık ERDOĞAN:
Küçük ambalajların içine domates tohumunun yanına da ilaç veriyoruz. Bu hemen kabarıyor böyle hastalık saçan ürünler oluyor. Onun içerisindeki çekirdeği ekin kesinlikle verim vermez. Toprak kabul etmiyor. Biz tamamen tarımda dışarıya bağımlı kalıyoruz. Hem sağlığımızdan oluyoruz hemde ekonomimiz zarar görüyor. Bugün biz bilime yatırım yapmadık. O fırsatı kaçırdık ama tarımı tekrar ele alabiliriz tarım elimizdedir. Gerekli tedbirleri almalıyız. Bir avuç ithalat lobisi ülkenin kanını emiyorlar üretemiyoruz kriz bundan oluyor. Dışarıya döviz olarak bağlı kalıyoruz. Emperyalist güçler bir şeyleri bahane ederek bizim elimizi kolumuzu bağlıyor. İlaç gibi olan mercimeğimiz tercih edilmiyor. Bugün lüx marketlerde yerli ürün adı altında Kanada’dan gelen mercimeği satıyorlar. Eğer onlara baharatlar atmasak tatsız bir mercimek ortaya çıkıyor. Et yerine kırmızı mercimeği tavsiye ediyorlar. Dikkat edelim bir yasak var. Kısa vadeli yerli ürün dışarıya çıkmasın, un ihraç edilmesin dediler. Dışarıdan buğday al öyle ihracat et, böyle ambargoculuk yapmıyoruz kendi buğdayımızı stoğa koymuşuz onu değerlendiriyoruz. Ama yok illa dışarıya bağlı kalacağız. Mısır tarlada yağmurdan dolayı alamıyoruz. Rusyadaki mısır GDO’lu dışardan getirip satıyoruz. çiftçi elektrik sıkıntısını zaten yaşıyor niye biz farklı sıkıntılar çıkartıyoruz. Hükümet ile halkımız arasında vatansever kişiler olması gerekıyor ki doğru bilgiler verilsin.
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
75 yakın sivil toplum ve siyasi partiye sms ve telefon açarak davet edildi
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Milletvekillerine SMS atarak toplantıya davet edildi geri dönüş olmadı
BASIN
İl ve ilçedeki basın davet edildi artuklu haber ve ihlas haber mardin life mardin söz
SONUÇLAR
Sonuç oldukça güzel geçti verimli geçti inş önümüzdeki aylarda daha fazla katılım ve konuşmacılarla karşılaşırız.
DEĞERLENDİREN KİŞİ
İdris DEMİR /MARDİN kMM girişimcisi