Yer : İl Özel İdare Salonu
Tarih : 05.12.2009 Cumartesi
Yerel Katılım:
1. KESK (Halit Ateş – Eğitim-Sen Elazığ Şube Başkanı)
2. Elazığ Barosu (Rüstem Septioğlu – Elazığ Baro Başkanı)
3. İHD (Nafiz Koç- Elazığ Şube Başkanı )
4. HUDER ( Av. Salih Demirdağ-Başkan )
5. Memur-Sen ( Murat Ergen – Diyanet-Sen Şube Bşk.)
6. Gökdereliler Derneği (Şahabettin Arslan – Başkan)
Milletvekilleri:Katılım olmadı.
Belediye Başkanları:Katılım olmadı.
Mazeret Bildirenler:
Mazeret bildirimi olmadı.
Moderatör : Şanar Yurdatapan (Müzisyen-Yazar)
Medya:
Özlem İspir (Kanal E)
Özlem Sevgi (Doğan Haber Ajansı)
Kanal 23
Kanal 9
Diğer katılımcılar:
1- Siracettin Sarı
Konular:
1- Genel konu: Demokratik Açılım
2- Yerel konu: Demokratik Açılımın Yerel Yansımaları
3- Sivil Anayasa
Konuşulanlar:
1- Halit Ateş (Eğitim-Sen Şube Bşk.) : Çözüm yolunda atılması gereken ilk adım, sorunun tarafları ve siyasi temsilcilerinin muhatap alınmasıdır. Öncelikle eşitlikçi, özgürlükçü demokratik yeni bir anayasanın çalışması başlatılmalıdır. Yerel yönetimlerin yetkileri arttırılmalı, köye dönüşler sağlanmalı, anadilde eğitim ve propaganda yapılabilmeli, faili meçhuller aydınlatılmalı ve failleri yargılanmalı, koruculuk sistemi kaldırılmalı ve mayınlı araziler temizlenmelidir. Anadilin kamusal alanda ve toplumun geniş kesiminde kullanımı anayasal güvence altına alınmalıdır.
2- Murat Ergen (Diyanet-Sen Şube Bşk.): Demokratik açılım büyük bir cesarettir. Muhalefet partileri ve sivil toplum kuruluşları açılıma destek vermelidir. Sadece Kürt sorunu değil türban ve katsayı konularında da açılıma ihtiyaç vardır. Sivil Anayasa konusunda konsensüs sağlanmalı, anadilde eğitimin yanında hutbe ve vaaz da anadilde verilebilmelidir. Faili meçhuller aydınlatılırsa halkın memnuniyeti artar ve toplumsal barış sağlanabilir.
3- Nafiz Koç (İHD Elazığ Şube Bşk.): Doğuştan kazanılan haklar anayasal güvence altına alınmalıdır. Anayasanın ilk 3 maddesi değiştirilmelidir. Kürt kimliği konusunda yasal düzenlemeler yapılmalı, bu yasal düzenlemede “ancak”lar olmamalıdır. Türkiye devleti uluslar arası sözleşmelere uymak zorundadır.
4- Şahabettin Arslan (Gökderelililer Derneği Bşk): Başbakan meclis kürsüsünde Kürt sorununun çözüm yerinin meclis olduğunu söylemiştir ama bu söylem havada kalmıştır. Vekillerimizin EkMM forum toplantısına katılmamış olması bizleri üzmüştür. Türkler yıllarca Kürtlere üvey evlat muamelesi yapmıştır. Şimdi kalkmış biz kardeşiz diyorlar. Oysa kardeşliğin tanımı bellidir.
5- Siracettin Sarı (Katılımcı) : Kürt sorunu Türkiye’nin kanayan yarasıdır. İnkâr ve asimilasyon politikalarına rağmen Kürtler mücadelelerinden vazgeçmediler. Sorunun çözümü konusunda muhatap Kürt halkının kendisidir.
Değerlendirme :
1.İletişim
a. Sivil Toplum ile
23 sivil Toplum Kuruluşuyla birebir iletişime geçilerek davetiye verilmiştir. Davetiyelerle birlikte OÇG broşürleri de verilmiştir. Ancak katılım 7 sivil toplum kuruluşuyla sınırlı kalmıştır.
b.Milletvekilleri ile
Milletvekilleri. aramalara cevap vermedi. SMS yoluyla ulaşıldı.
Katılım olmadı. Mazeret bildirilmedi.
c. Medya
4 Medya kuruluşuyla irtibata geçildi, katılım sağlandı.
Değerlendirenler:
Ercan Sözüer EkMM İl Hamalı