Yer : Sümerpark
Tarih : 05.12.2009
Yerel Katılım:
1- Pir Sultan Abdal Derneği (Av.Cafer Koluman – Başkan)
2- Diyarbakır Barosu ( Sevim Ölmez )
3- Diyarbakır Tabip Odası ( Şeyhmus Gökalp)
4- Memur-Sen (Yasin Yıldız – Başkan)
5- Eğitim Bir Sen ( Kasım Akgönül )
6- GÜNSİAD (Celal Balık)
7- Makine Mühendisleri Odası ( Hakan Subaşı)
8- Tüm Bel Sen ( Fatma Kuyucu – Başkan )
9- Eğitim Sen – Büşak der ( İrfan Açıkgöz)
10- Mazlum Der ( Abdurrahim Ay )
11- HÜR-DER ( İbrahim Gökdemir )
12- Veteriner Hekimler Odası ( Denizhan Kurt – Başkan )
13- KAMER Vakfı ( Naime Kardaş )
14- STGM ( Lezgin Yalçın – Bölge Koordinatörü )
15- Bayındır Memur Sen ( Abdullah Kandemir )
16- Diyanet-Sen (Ömer Evsen – Başkan)
17- Büşak Der ( Selçuk İlhan )
18- Dicle Fırat Barış ve Diyalog Grubu ( Muhittin Batmanlı )
19- Toç Bir Sen ( Seyfettin Güler – Başkan )
20- İşitme Engelliler Derneği ( İslamhan Bayhan )
21- Orhan Şanlı ( Pir Sultan Abdal Derneği )
22- Av.Sedat Yurtdaş
23- Av.Tahir Elçi
Katılan Milletvekilleri:
Katılım olmadı.
Belediye Başkanları:
Katılım olmadı.
Mesaj yollayanlar:
Mesaj gönderen olmadı.
Moderatör:
Abdurrahman Dilipak Gazeteci – Yazar
Diğer Katılımcılar:
1- Ramazan Serim (Yerel Gündem 21 Engelliler Meclisi)
2- Funda Atlı Aksoy ( Pir Sultan Abdal Derneği )
3- Kazim Ergen (Pir Sultan Abdal Derneği )
4- Haydar Önal (Pir Sultan Abdal Derneği )
5- Aygül Gökalp ( Bireysel )
6- Necdet Güler ( Eğitim Bir Sen )
7- Aydın Atlı ( Büşak Der )
8- M.Ali Çelik ( Toç Bir Sen )
9- Av.Sıtkı Zilan (Haber Diyarbakır)
10- Eyüphan Kaya (Haber Panorama)
11- Celal Yavuz ( Bireysel )
12- M.Cihan Özdemir ( Bireysel)
13- Suat Demir ( Bireysel)
14- Fırat Atalay (Bireysel)
15- Serdar Afşin (Bireysel)
16- Faysal Afşin (Bireysel)
17- Süleyman Analay(Bireysel)
18- Asım Can (Bireysel)
Medya:
1- Haberdiyarbakır
2- SÖZ TV
Konular:
Genel Konu: Alevi Açılımı/Alevilik ve Dersim Olayları
Yerel Konu: İlimizde Farklı İnanç Grupları ve Beklentiler
Anayasa: İnanç Özgürlükleri Önündeki Anayasal engeller
Konuşulanlar:
Konular birbiri ile bağlantılı olarak ele alınmıştır.
1- Abdurrahman Dilipak (Moderatör): Hz.Adem’den bu yana bölge bu bölge meskun mahaldir.Bölge, değişik inanç ve etnik grupların en fazla bulunduğu bir coğrafyadır.
2- Av.Sıtkı Zilan (Haber Diyarbakır): Ben Kürdüm ve Şafii mezhebindenim.Kişiler kendilerini nasıl tanımlıyorlarsa öyle kabullenilmelidirler.
3- Av.Cafer Koluman (Pir Sultan Abdal Derneği – Başkan ): Alevi kendini nasıl ifade ediyorsa öyle kabul edilmeli ve yasal altyapısı oluşturulmalıdır. Anayasanın 136. Maddesi ile Diyanet İşleri yaşatılırken bir yandan da (2.madde ile) laiklik ilkesi vurgulanmakta ve yaşatılmaktadır. Zorunlu din dersleri kaldırılmalıdır.
4- Yasin Yıldız (Memur Sen-Başkan): Dersim adı geri verilsin. Katliam raporları açıklansın.
5- Sevim Yılmaz (Diyarbakır Barosu): Cem evleri yasal statüye oturtulmalı.Cenazelerimiz Cem evlerinde yıkanmalı ve cenaze namazlarımız Cem evlerinde kılınmalıdır.Topluma nasıl saygı duyuyorsam toplum da bize öyle saygı duymalıdır. Munzur barajının yapılış amacı bölgeyi insansızlaştırmak ve Kızılbaş Alevilerin yaşam alanlarını yok etmektir.
6- Abdurrahman Dilipak (Moderatör): Kayıp Alevi çocukları araştırılmalı ve bulunmalıdır. Bunun yanında kayıp Ermeni çocuklarını da (Gürbüz) araştırmalıyız.
7- Ömer Evsen (Diyanet-Sen –Başkan): Türkiye acılar toplumu haline gelmiştir. 300 yıldır acılarla boğuşuyor. Dersim ve Şeyh Sait gibi ve bilmediğimiz birçok katliamlar yaşanmıştır. Alevileri tam olarak bilmiyor ve tanımıyoruz. Aleviler de tam olarak kendilerini tanımlamıyorlar. Müslümanlık mı, farklı bir din mi? Önce bir tanımlama yapılmalıdır. Farklı bir mezhepse Diyanet İşleri Başkanlığı’nda bir temsilcilikleri olsun. Türkiye’deki en büyük sorun kendini tanımlayamama sorunudur. Zorunlu din dersleri zorunluluktan çıkarılabilir ama alternatifi sunulmalıdır (Fransa modeli gibi). Dergahlar iade edilmelidir.
8- Av.Sedat Yurtdaş (Avukat):Alevi Çalıştaylarını önemsiyorum. Çözüm üretebileceklerine inanıyorum. Bu mesele Osmanlı’dan bu yana bir bastırma meselesi olarak gündeme geldi. Alevilerin M.Kemal’i bir kurtarıcı olarak görmeleri beni rahatsız ediyor. Bütün yaşanan travmalara rağmen M.Kemal’e yüklenen kurtarıcılık misyonu nasıl ifade edilebilir. Burada bir hastalık durumu var. Sorunun çözümü için atılan adımları önemli buluyorum. Aleviler cumhuriyetin tekçi zihniyetinden kurtulmalıdır.
9- Fatma Kuyucu (Tüm Bel Sen – Başkan): Etnik kimlik üzerindeki sorunlar giderilmeli ki diğer sorunlarımız giderilsin. Türk yanımla devlete kırgın (yanlış öğretilerden dolayı), Kürt yanımla üzgünüm. Benim iyiliğim için yaptıklarını söyledikleri işler için benden özür dilenmelidir. Hakikatleri araştırma komisyonları kurulmalı ve gerçekler ortaya çıkarılmalıdır.
10- Abdurrahman Dilipak (Moderatör): Yemen’de de aynı sorunlar yaşanmakta. Bizdeki sorun çözülürse oradakiler de çözer, orada çözülürse bizde de biter.
11- Muhittin Batmanlı (Dicle Fırat Barış ve Diyalog Grubu): Konuyu gündeme getirdiği için Öymen ‘e teşekkür ederiz. Batıdaki sözde demokrat, solcu ve liberallerin bu konuyu gündeme getirmeleri lazımken gerekeni yapmamışlardır. Onur Öymen’e tüm kesimlerin tepki göstermesi gerekirken yeterince tepki gösterilmemiştir. Bütün bir coğrafya olarak (Türk, Kürt, Alevi, Sünni) İstiklal Mahkemeleri tartışmaya açılmalıdır. Şeyh Said, Said i Nursi, Seyyid Rıza ve yaşananlar araştırılmalıdır. Resmi ideoloji hesabına gelen düşünceye yakınlaşıyor. Sünni mezhep liderleri ehlibeyttir. Hepimiz Kerbela’nın çocuklarıyız. Kerbela, Yezide ve zulme karşı başkaldırı hareketidir. Hepimiz Kerbela hareketinde birleşelim.
12- Denizhan Kurt (Veteriner Hekimler Odası-Başkan): Sorunun çıkış noktasına inmeliyiz. Sorun 1908 Terakki hareketiyle başlıyor.1915’te tehcir. Sonrasında Koçgiri isyanları vs. Sistem kıra kıra, böldüre böldüre insanları kontrol ediyor.1937 Dersim’de vergi verilmiyor ve askere gitmiyorlar diye süpürme hareketi başlıyor. O tarihte Dersim’de kaç işletme vardı ki vergi versin. Sorunun çözümü kalıcı bir Anayasa’dır.
13- Eyüphan Kaya (Haber Panorama): Alevileri tanımlayan bir kitap ya da eser olmalı ki onları tanıyabilelim. Toplumu bilgilendirmeye dönük STK’ların sahaya inmesi ve çalışma yapması lazım. Aleviliğin yasal güvenceye alınabilmesi için öncelikle Alevilerin kendilerini anlatmaları ve ifade etmesi gerekiyor.
14- İrfan Açıkgöz (Eğitim Sen – Büşak der): Belirgin bir Alevi tanımı yapmaya gerek yoktur. Aleviliğin İslamla bir ilgisi yoktur. Alevilik Kerbela’dan önce de vardır ve farklı bir formata sahiptir. Ortak referans anayasanın değiştirilmesidir. Özgürlükçü bir anayasaya ihtiyaç vardır.
15- Haydar Önal (Pir Sultan Abdal Derneği) : Toplum yeterince birbirini tanımıyor ve empati kuramıyor. Sorun demokratikleşme ile aşılır. Sorunlar birbirinden ayrışmıyor. Aborjinlerin başına ne gelmişse Dersimlilerinde başına aynısı gelmiştir. Her soykırımdan sonra kültürel soykırım başlamıştır ve Aleviler de bu kültürel barbarlıktan nasibini almıştır.
16- Şeyhmus Gökalp ( Diyarbakır Tabip Odası ): Sorunların çözümlenmesi zamanı gelmiştir. Sistemin Kürdü, sistemin Alevisi, sistemin kadını olma olayı gelişiyor. Kürt sorununda Kürtleri , Alevi sorununda da Alevileri dinleyerek çözüme ulaşabilirsiniz.
17- Celal Balık (GÜNSİAD): Eskiden sopa ve silah yoluyla yapılan tehcir olayı şimdi Munzur ve Ilısu Barajlarıyla yapılmak istenmektedir. İsteklerimiz açık ve nettir. Genişletilmiş demokrasi istiyoruz. Sosyal, kültürel ve inanç haklarının verilmesini istiyoruz. Kürt kimliğinin tanınması ve anadilde eğitim hakkı verilsin istiyoruz.
18- Cafer Koluman (Pir Sultan Abdal Derneği – Başkan ): Zorunlu din dersleri kaldırılmalıdır. Anayasanın 136.maddesi değiştirilmelidir.
Dökümantasyon:
Salona DİYARBAKIR küçük MİLLET MECLİSİ Panosu asıldı. Yeni katılımcılara Küçük Millet Meclisi Broşürleri dağıtıldı.
Değerlendirme:
Toplantı gününde aynı satte 2 ayrı toplantı daha olduğu için sivil toplum kuruluşlarından, milletvekillerinden ve yerel yönetimden yeterince katılım olmamıştır. Buna rağmen iyi bir diyalog kurulmuştur.
İletişim:
Sivil Toplum :
STK’lara mail ve SMS yolu ile davetiye gönderilmiş ve bazıları telefon yoluyla davet edilmişlerdir.
Milletvekilleri :
Tüm milletvekillerine fax yolu ile davetiye gönderilmiş, mail atılmıştır. Önceki toplantılarımıza katılanlara cep telefonu ile SMS gönderilmiştir.
Medya:
Basın mensuplarının bir kısmına fax bir kısmına da telefon yoluyla davetiye gönderilmiştir.
Değerlendirenler:
Ramazan Analay
Diyarbakır küçük Millet Meclisi Girişimcisi
Diyarbakır küçük Millet Meclisi
İletişim:
Tel: 0 505.9268110 E-mail: ranalay@hotmail.com
Fax:0.412.2291980 www.tbmmocg.net