YER: Adıyaman Belediyesi Meclis Salonu
TARİH: 05.10.2013
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / İmam Hüseyin Kültür Der. (Yılmaz Korkmaz)
2 / Alperen Ocakları Baş (Fehim Taştan)
3 / Kahta Togem Der. ( Emine Kardeş )
4 / Adıyaman kadın sorunlarını araştırma ve çözme der. (Naile Şahin)
5 / Kamer ( Zeliha Toprak )
6 / Adıyaman Kalkınma Der. (Necmettin Gürsoy )
7 / Kahta Kadın ve Çocuk Hakları Der. (Osman Toprak)
8 / Adıyaman ÇATOM ( Mesut Yalçın )
9 / Adıyaman Gençlik Kültür Evi ( Aydın Sarıkaya )
10/ Kent Konseyi Kadın Meclisi (Sevgi Karabulut)
11 / Tüm –Köy-Sen Adıyaman Şubesi Bşk (Ramazan Gökay )
12 / Yader. (İHH) (Mustafa Baydar)
13 / Adiyaman Kadın Yaşam Der. ( Semra Karadağ)
14 / Anadolu Engelliler Der. (Abidin Harputluoğlu)
15 / Down Send. Der. ( İbrahim Bağcı)
16 / Engin Görüş Gençlik Ve Spor Der. (Zeynal Kaplan)
17 / Zihinsel Engelliler Der. ( Zeynal Alagöz )
18 / Pozitif Gelişim ve Girişimciler Der. (Bahattin Bayrak)
19 / Beyazay der.(Mesut Karayılan)
20 / Gönüllü Anneler Der. (Nejla Özelçi)
21 / Gap Görmeyenler Der. (Mahmut Göktaş)
22/ Adiyaman İşsizler Der. ( İsmet Güneş )
23 / Girişimci Kadınlar Der. (Birsen Günay)
24 / Egitimci ( İsmet Kaya)
26 / Pirsultan Abdal kültür Der. (Mahmut Yapıcı)
27 / Adiyaman Üniversitesi Rektörü (M. Talha Gönüllü)
28 / Gökkuşağı Der. (Mehmet Ateş )
29 / Yeni Asya Vakfı (Sefer Akgül)
30 / Yeni Asya Gazetesi Adıyaman Temsilcisi (Nurettin Gürsoy)
MESLEK ODALARI
1 / Baro (Nazım Pektaş)
2 / Esnaf Ve Sanatkarlar Odası (Osman Salman)
3 / Baro Kadın Kolları ( Zeynep Saya)
SENDİKALAR
1 / Emekli Bir Sen ( Sadık Yetiş )
2 / Eğitim-Sen Şube . ( Bilal Zemin )
3 / Memur sen (Sami Köroğlu )
4 / Eğitim Bir Sen (Zeynal Karataş)
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1 / Ali Büyük Şahin
2 / Mehmet Merdanoğlu
GOZLEMCİLER
1 / Yasin Berk
2 / Hatice Yapıcı
3 / Ekrem Çelik
4 / Yusuf Doğan
5/ Hüseyin Doğan
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
BELEDİYE BAŞKANLARI
DİĞER KATILIMCILAR
Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 57 izleyici/gözlemci katıldı.
MEDYA
1 / Asu TV (Yunus Emre Doğan, Deniz Çolak)
2 / Mercan TV (Özer Karakuş, İsmail Alkan)
3 / İHA (Cihan Kizik)
MODERATÖR : Markar Esayan
BİLİR KİŞİ : Cemil Ertem
KONULAR
GENEL KONU: Demokratikleşme paketi, toplumsal barışa katkı sunar mı?
YEREL GÜNDEM: Yeni dönemde belediyeden beklentileriniz nelerdir?
KONUŞULANLAR
1/Markar Eseyan: Ülkemiz önemli bir süreçten geçiyor,reform süreci.Bu yılın 3 ocak tarihinden itibaren yeni bir ivme kazandı.Barıs süreci daha sağlam bir zemine oturdu.Türkiyenin en önemli meselesi.Türkiye bu sorunu çözdüğünde ülke olarak farklı bir merhaleye geçecek.Bu süreç sıcak bir süreç.İnisliçıkıslı yollar geçirdik.Gezi krizi çözüm sürecini etkiledi.Meclisçalısmalarınınbasladığı gün basbakan paketi açıkladı.11 yıldır pek çok reform hareketi gündeme geldi bu reform diğerlerini kapsadı.Bu pakette basörtüsü düzenlemesinin olması çok önemli.
2/Cemil Ertem Son 10 yılda ekonomik iliksiler üzerinde durmak gerekir.Önemli adımlar atıldı fakat eksiklikler var.Neden eksik diye sormak gerekir.Her büyük dönüsüm sahip çıkılmazsa,atılan adımlar sekteye uğrar.Atılan her yeni adımı sahiplenirsek icraatlar anlam kazanır.
3/ Nurettin Gürsoy Bizim düsmanımızcahilliktir.Sanatı da ilmi de özgürlügü de kardesçeyasamalıyız.Bedüzzaman hazretleri bu ülkenin kardesligi için cok çaba harcadı ama 19 defa zehirlendi.Biraz da bunları gündeme getirmeliyiz.Risaleyi nurlar okullarda ders kitabı olarak okutulmalı.1910 yılında bediüzzaman hazretleri Ermenilerle beraber yasamalıyız diyor.Tek rejimi tamamen reddeder.Meclisi esas tutar.Fikileri almak çok önemli.Paket hakkında atılan adımların eksik oldugunudüsünüyorum.
4/ Fehim TaştanBu ülkede yolsuzluklardan en çok etkilenenler adına konusuyorum.Basörtüsü meselesini anayasaya koyuyorsanız lütfen çözün.Türkiyede herkesin anayasaya gitme hakkı vardır. Basörtüsü bütün herkese serbest olmalı.Kimse bir seylere zorlanmamalı. Herkes türküm doğruyum çalıskanım demek zorunda değil.Kim neye inanıyorsa bırakın ona yemin etsin.Bu memleket yeminle bir yerlere gelmez.Bu paketin bizeler bir zararı olmaz fakat zaman kaybederiz.
5/Nazım Pektaş
Bu paket eksikte olsa demokrasi adım atıldı.Basbakan bu ilk değil yeni açılımlar yapcaz dedi. Ülkemiz yaklasık 100 yıldır antidemokratik yasalarla yönetiliyor.Pakete toplumsal mutabakat için olumlu yönden bakılması gerekiyor.Her adım barısa katkı sağlar.Her adıma makul düzeyde evet diyeceğiz.Bunun devamında sunların da olması gerekir demeliyiz.Bu demokratiklesmenin bir gereğidir.Basörtüsü kanunlar düzenlenmez. Türkiyede basörtüsü diye bir mesele yok.Atılan adımları gözü kapalı reddetmek Türkiye’nin önünü tıkamak demektir.Vebalini de kimse kaldıramaz.Paketi desteklemeliyiz.
6/Zeynep Saya
Aksam haberlerini izlerken AHMET KAYAnın ödül töreninde yasadıgı hakaretleri izlerken,Türkiye nerden nereye geldi diye düsündüm.AHMET KAYA vatansız olduğu için üşüyorum dedi.İsterdim ki özgürlük demokrasi adına atılan adımlar küçümsenmemeli.Vatan hepimizin.Ülkemizdeki acılar çok taze.Demokrasidegisen bir olgu.Atatürkü anlamamız gerek.Toplumsalbarıs için hosgörü kültürünün olması gerek.
7/ Nejla Özelçi
Burda herkes kendi fikrini rahatca söyleyebiliyorsa burada demokrasi var demektir. Basörtüsü meselesi yıllarımızı aldı götürdü.Türkiye’nin başka uğrasacak sorunu mu yok.Her annenin eğitimden geçmesi gerek. İsteyen basörtülü isteyen başörtüsüz okusun. Elbette degişimler olacaktır pakette. Seçim arefesinde başörtüsü neden gündeme getirildi.Sorunları halkımız için çözelim.Paket bilirkişilerle hazırlanmalı.Kürtçe özel okullarda var devlet okullarında yok.Özel okul cazip hale getiriliyor. Kürtçe eğitim her yerde olmalı.
8/ Mehmet Merdanoğlu
Alevi bir vatandaş olarak çok beklentim vardı bu paketle ilgili fakat hayal kırıklığına ugradım. Nevşehir üniversitesine Hacı Bektasi Veli isminin verilmesi Alevilere bir lütuf değil çünkü Hacı Bektaşi Veli tüm İslam aleminin tüm insanlığın temsilcisi. Paketle ilgili beklentim kalmadı açıkçası.Seçim barajının bu şekilde olduğu bir ülkede demokrasiden bahsedemeyiz.Fakat sorunlarımızı konuşabilmek de güzel,ümit verir bizlere.Eşim ve annem de başörtülü fakat başörsüsü simge olarak kullanılmamalı. Herkes istedigi gibi yaşamalı. Adıyamanın yüzde otuzu alevi. Her şey konuşularak halledilmeli.
9/ Mahmut Yapıcı
Paketin açılışını seçime hazırlık paketi olarak görüyorum.Başörtüsü yada Alevilikle ilgili herhangi bir toplantı yapıldı mı?Hayır.Seçim geliyor paket çıktı ama her sey sıfır. Kürtler ne istiyor anadilde eğitim istiyor ama yok.Sadece özel okullarda var.Ben isterdim ki memleketimde kendi çocuguma Kürtçe eğitim verilsin.Ben Kürtçe okuyup yazmak istiyorum ve en doğal hakkım. Alevi vatandaslarımızın da istekleri var onların da istekleri kulak ardı edilmemeli.T arıhteki Maraş olayı,Dersim olayı siyasi iktidarlar tarafından ,siyasi çıkarlar için çıkarılmış olaylardır. Bu paketin içi boş,gelecek olan paketlerin içi de boş olacaktır.
10/ Sami Köroğlu
140 Yıllık bir yapının yıkılması mümkün değildir.Bu topraklarda yaşayan insanlar farklı şeylerle meşgul edildiler.Paket yeterli değildir ama bir şeyler için başlangıçtır.Herkesin taleplerini yarine getirmek mümkün değildir ama umutluyuz.Alevilikle ilgili adımların devamının geleceğini bekliyoruz.
11/ Aydın Sarıkaya
Paket zam değil zamcık.Beklentiler karşılanmadı.Nedenini sorgulamak lazım.
12/ M. Talha Gönüllü
Sehrimiz adına ve günceldeki gelişmeler adına burada buluyoruz.Yeryüzü coğrafyasına bakıyoruz dünya genelinde mükemmel bir topluluk yok.İnsanlar arasında birbirlerini anlamak adına çeşitli korkular var.Yanlış bilgiler var.Bilgi toplumu olmadığımız için nasıl iyi bir eş,iyi bir insan,iyi bir yurttaş nasıl olunur bilmiyoruz.Sebepsiz yere korkular ekiyoruz içimize uzak durmayı tercih ediyoruz.Yapılması gereken insanların birbirini anlamaya çalışması.Suçsuzinasanların birbirini katlettigi günler yaşadık.Yaşananları doğal gördük.Dallarımızı budayarak yaşadık.Sosyal oluşumlar zaman alır.Buna engel olmak isteyen insanlar da vardır.Toplumun kendini bilgiyle donatması gerekir.Büyük market yerine küçük market olmayı tercih etmemeliyiz.Alt yapının olusması iyi bir fizibilitenin olması gerekir.Birbirimizi sevmeyi öğrenmeliyiz,anlamayı öğrenmeliyiz.
13/ Semra Karadağ
Konuşulanlar ortak fakat eleştirilerin de olması gerekir.Çözüme hizmet edecek konular tartışılmalı.Her sorunla ilgili yüzeysel sorunlar dile getirilmiş.Başörtüsüyle ilgili olan sorun militarist zihniyetin getirdigi bir sorun.Kürt sorununun çözümüyle ilgili beklentiler yerini bulmamış.Anadilde eğitimle ilgili düzenlemeler çok eksik.Hiç yoktan iyidir fakat katkı sağlamaz.Lütfen herkes herkesin sorunu sahiplensin.
14/ Mehmet Merdanoğlu
Paket hayal kırıklığına sebep oldu.Paket çözüm odaklı olmalıydı.Türbanla ilgili ,Kürtlerle ilgili,inançlarla ilgili sorunların çözüme kavuşması gerekir.Türban istismar konusu olmamalı.Türban sorunu otuz kırk senedir gündemde .Kimse kimseyi türban için eleştirmemeli.Türban zaten serbest.Sorun olarak görülmemeli.Türban giyimle ilgili bir durum.Kürtler konusunda Kürtler çok seybekliyordu.Kendi dillerinde eğitim istiyorlar.Aşamalı olarak özgürlük tanınmalı.Resmi dil aynı kalmalı.Okullarda isteyen kendi dilinde eğitim almalı.Pakette Alevilikle ilgili hiçbir ibare yok.Cemevleri ibadet yeri olarak kabul edilmeli ve alevi dedeleri maaşa bağlanmalı.Diyanet işleri her mezhebe hizmet vermeli.3.Köprüye Yavuz Sultan Selim ismi verildi.İyi bir savaşçı iyi bir lider olarabilir fakat bu isim verilmemeliydi.Köprüye hepimizin ortak degerleri olan YUNUS EMRE ya da MEVLANA adı verilebilir.İhtiyaçlara cevap verebilecek şekilde hareket edilmeli.
15/ Cemil Ertem
Anadil egitimi başka anadilde egitimbaşka.Benim umudum şudur ki bu paket bir başkangıç.Bu süreç silahların sustuğu bir süreç.Akil adamlar süreci çok ciddi olarak ele aldılar.Paket kapalı kapılar ardında hazırlanmadı.
Yerel Gündem
16/ Mehmet Ateş
Paket ile ilgili beklenti çok yüksekti. Eveteksikti. Bu başlangıçtı. Gerçi derin devletin tasfiyesi, Kürt açılımı, ekonomik kalkınma, asker ve polisin asli işleriyle uğraşması için yapılan müdahaleler birer demokratik açılım paketleri idi. Ancak bu demek değildir ki açılan paket önemsiz. Andımızın kaldırılması, başörtüsünün kamuda serbest hale getirilmesi anadilde eğitim için alt yapıyı hazırlayıcı çalışmalar devrim niteliğinde olan çalışmalardır. Ancak anadilde eğitim ve Alevilerle ilgili çok beklenti vardı. Alevi kardeşlerimiz kendilerini nasıl tanımlamak istiyorlarsa devlet bu imkânı vermelidir. İlla şöyle olacaksın böyle düşüneceksin diye kalıba sokmak devletin işi olmamalı. İleriki paketlerde Alevilerle ilgili güzel şeylerin olacağını düşünüyoruz. Bir öğretmen ve idareci olarak andımızın kaldırılmasına çok sevindim. Andımızın kaldırılmasına karşı çıkanlara bir önerim, her gün sabah kalktıklarında ailece evlerinde gür sesle ’antlarını’ okusunlar. Ancak bizlere yüzyıldır dayattıkları bu metni okutmasınlar artık. Andımızın kaldırılması benim için paketin en önemli sürprizi idi. İnsan hakları zaman mekân dinlemeden verilmesi gereken haklardır. Mutabakatlara varılmasına gerek kalmadan verilmesi gerek temel haklardır. Âmâ, fakat demeden, geciktirilmeden verilmesi elzem olan haklardır. Karşıt görüşlere sahip kişilerin insan hakları deyince sadece kendi düşüncesine ait hakları savunmaları da insan haklarına uymaz. Karşıt görüşler bütün insani hakların mücadelesinde ortak çaba içinde olmaları gerekir.
17/ Zeynep Saya Paketten bahsederken,kadın olarak taleplerimizin kabulü konusunda isterdim ki söz sahibi olayım.Sivil diktanın hakim oldugunudüşünüyorum.Tahammülsüzlüğün olduğunu düşünüyorum.Bazı şeylerin eksik olması temel hak ve özgürlükler konusunda bu çagdageri kalmış bir olay olarak görüyorum.Herkes vergisini veriyorsa herkes aynı statüde olmalı.Kadınlar siyasete girmek isteseler bile önleri acık değil.Genel seçimlerde temsiliyetimiz var fakat yerelde yok.Yerel yönetimlerde kadınlar da söz sahibi olmalı.Aileyi yaşatacak olan kadınlardır.Toplumun geleceği eğitimle olmalı.Erkeklere geri çekilin demiyoruz fakat yanıbaşınızda biz de eşit haklara sahip olalım diyoruz.Kadının rengi de siyasette olmalı.Erkekleri taklit etmek istemiyoruz.
18/ Nurettin Gürsoy Yerel yönetimlerden şunu istiyorum.Adıyaman çok temiz değil çok gürültü var.Temiz bir şehir istiyorum.Üniversitelere ,fakültelere çok görevler düşüyor.
19/ Nazım Pektaş
Alevi toplumunun Atatürkle ilgili hassasiyetine katılıyorum.Atatürkün her şeye alet edilmesine karşıyım.Diyanet işleri laik düzenin kurumudur.Zatenislamı gerçek yaşayanlar diyaneti desleklemezler.Daha iyi bir yapılanmanın olması gerekir.Yerel seçimlerde, aday belirlemede feodal beylerin hakimiyetine karşıyım.Merkezden atama daha demokratiktir.Partiye üyelerin oy kullanması gerekir.
20/Mahmut Yapıcı
Adıyamanda çarşıda yürümek çok zor.Bütün esnaf kaldırımlarda yürüyor.Buna bir düzenleme getirilmesi gerekir.Adıyamanlılar olarak kişiyi değil partiyi tutuyoruz.Böyle olunca bir şey kazanamayız.
21/ Sefer Akgül
Ben olaya pozitif bakıyorum.1970 li yıllarda böyle bir salonda farklı inanç ve düşünce sahipleri bir araya gelemezdi..Demek ki birbirimize tahammül etmeyi öğrenmişiz.Bu da büyük bir adım.Sosyal alanda müsbet bir gelişme olmuştur.Başbakanımız, bu paketi 2003’ te yada 2004’ te açıklasaydı idam edilirdi,partisi kapatılırdı.Demek ki siyasal alanda da epey olumlu gelişmeler olmuştur. Ülkemizde 1908 ‘lerden bu yana demokrasi hep sekteye uğramıştır.Herkes gibi Aleviler de Kürtler de unutmasınlar ki 100 yılımız heba edilmiştir. Millet seçiyor askeri veya sivil mihraklar deviriyor.Millet seçiyor, bir takım iç ve dış güçler alaşağı ediyor.Hakimiyet millette olamamıştır.Pakete , dini, etnik ve mezhepsel olarak değil insan hakları açısından bakmalıyız .Başörtüsü meselesine dini açıdan değil de insan hakları açısından bakmak lazım.Bu topraklarda herkes insanca yaşamalı.Hürriyet ekmekten önce gelir.Bu kadar acıdan ve bedelden sonra artık beraberce yaşamayı öğrenmeliyiz…Demokrasi sadece anayasadan ve meclisten beklenmemeli.Bizler de yaşantımızda demokrat olmalıyız..Mesela evimizde aile bireylerimize , sınıfta öğrencilere, iş yerinde personelimize demokrat olabilmeliyiz.Demokrasi bir kültürdür..Bu toprakların insanları, tüm dünyada nezaketiyle, misafirperverliğiyle vicdanıyla,merhametiyle bilinir..Biz kendi kültürel değerlerimizi kendi aramızda yaşatmalıyız…
Yasalarımız ve Anayasamız evrensel hukuk kriterlerine uymalıdır.Yoksa kanun demek hukuk demek değildir.Dağ kanunları da vardır ama hukuk değildir.Problemlerin halli hukukun esas alınmasıyla olur.
22/M. Talha Gönüllü
2006 da Adıyaman üniversitesi resmiyet kazanmıştır.Halihazırda 17 bin öğrencimiz var.Bir temsilci olarak hizmet vermekteyiz.Genel itibariyle üniversitenin istediği şeyler var.Şehir üniversiteyi karşılayacak bir şehir değil.üniversitemizin evrensel düzeyde bir üniversite olmasını istiyoruz.Öğrencilerimizi meşgul edecek,gelişimlerini destekleyecek bir şeylerin olması gerekiyor.üniversite bir kurumdur.Kanunla oluşmuştur.Üniversitenin gelişmesini istiyorsak bütün kurumların şehri hissetmesi gerekir.Beklentimiz kurumların bizlerle birlikte kararlar almasıdır.Üniversitemizin şehirden iyi beslenmesi lazım.Şehrin üniversiteyi hissetmesi lazım.Toplum üniversiteden makul şeyler beklemeli.Bizler eğitim hizmetini icra eden bir kurumuz.Beraberlige ihtiyacımız var.
23/ Mustafa Baydar
Bu pakette yer alan başörtüsü sorunun halledilmesi lazım.Diger kesimlerin de inançlarından dolayı yargılanmaması lazım.Okullarda okutulan andımızn da kalkması gerekir.Unutmayalım ki bu ülkede sadece Türkler yaşamıyor ayrıca biz kürt vatandaşlar olarak batının bize bakış açısının değişmesi konusunda herhangi bir atılım yapılacak mı?Nedeni olarak da batının bize ne hikmetse potansiyel terörist gözüyle baktıgını pekala biliyoruz.Seçim sisteminin değişmesinden tarafım.Çünkü bütün insanların benimsedigi insanların meclise girmesi gerekiyor.Ayrıca bütün azınlıkların haklarının verilmesini istiyorum.Onun dışında benim sahsi düşüncem ailemi ve çocuklarımı nasıl geçindirebilirim derdindeyim.Kaldı ki bir emekli olarak esim ben ve yedi çocugum 9 kişilik bir aileyiz ve ayrıca cocuklarımdan 6sı öğrenci ve tek emekli maaşıyla geçiniyorum.Emekli maaşına yapılan zam ortadadır.6 aylık zam oranı ne yazıkki yetmiş iki bin liradır.El insaf nasıl geçinebilirim nasıl demokratikleşebilirim.İnsanları nafakaları konusuna egilmeliönce.Sorunlar bu açıdan ele alınmalı.saygılarımla.
24/ Cemil Ertem
Çok önemli bir toplantı oldu.Farklıgörüslerkonuşuldu.Bütün adımlar tamamlanmamıştır.Tamamlayacak olan halklardır.Yerel yönetimler reformu yapılmalıdır.
ÖNERİLER
1 /
ORTAK
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
MİLLETVEKİLLERİ İLE
MEDYA İLE
KATILIMCILARLA
SONUÇLAR
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Rapor AdıyamankMM İl Girişimcisi H. Şenel ŞARALDI ve çalışmaya gönüllü olarak destek veren Fatma Karadağ tarafından hazırlanmıştır.