YER: SAİT TANIŞ KÜLTÜR MERKEZİ
TARİH:05/10/ 2012
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1/Ada Fikir Kulübü-Şadi Tanış
2/Eğitim- Bir- Sen- Abdulkadir Acar
3/Sakarya Adalet Girişimi- Muharrem Demircan
4/Özgür Yazarlar Birliği- Beytullah Önce
5/Şehir Sakinleri Hareketi- Necati Mert
6/Memur- Sen- Ahmet Öksüzali
7/Mustafa Kubilay- Sakarya Dayanışma Derneği
MESLEK ODALARI Katılım Olmadı
SENDİKALAR Katılım Olmadı
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1/ Şaban Günel
2/ Ayhan Karaçam
3/ Kemal Vardal
GÖZLEMCİLER
1/Emre Durmuş
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
1/ Ali İhsan YAVUZ
BELEDİYE BAŞKANLARI Katılım Olmadı
MESAJ YOLLAYANLAR
DİĞER KATILIMCILAR
MEDYA
MODERATÖR: Beytullah ÖNCE
KONULAR
GENEL KONU: Yeni dönemde TBMM’yi ve TKMMleri neler bekliyor?
1/ Şadi Tanış: Parlamentodan yeni demokratik bir anayasa bekliyoruz. Bu süreçten pek umutlu değilim. Son terör olaylarıyla birlikte oluşan hava tedirginlik vericidir. Ama her zorluğa rağmen bir anayasa çalışması yapılmalıdır. En azından 80 anayasasından daha iyi olacaktır. Bence anayasa kadar önemli olan siyasi partiler yasasıdır. Parti liderleri padişah konumundadır. Onların istemediği hiçbir şey olmamaktadır. Siyasi partiler yasası demokratik hale getirilmelidir. Parti üyelerinin arasında serbest rekabet ortamının oluşması gerekmektedir. Parlamento hükümetin onay makamı olarak çalışmaktadır. Muhalefet ufuk açıcı çalışmalar yapamamaktadır. Demokratik ve dayanışmacı bir parlamento beklentimiz bulunmaktadır. Mahalli idareler yasasının çıkarılması gerekiyor. Daha önce gündeme gelmişti. Ahmet Necdet Sezer veto etmişti. Bu konudaki bölünme temelli korkular bulunuyor. Korkunun ecele faydası yok. Yerel yönetimlerin güçlendirilerek daha aktif hale getirilmesi gerekmektedir.
2/ Necati Mert: Siyasetle 15- 16 yaşlarından beri tanıştığımı düşündüğümde yaş itibariyle uzun bir zamandır şehirde ve Türkiye’de siyaseti takip etmekteyim. Bu süreçler içerisinde baktığımda en umutlu ve keyifli bir dönemden de geçtiğimizi itiraf edeyim. Askeri vesayet ve Kürt sorunu en önemli gündem konuları. Bu konularda baştan umutlu olduğum, kandırıldığımızı düşünmeye başladığım, ancak yine de iki adım ileri bir adım geri pozisyonunu hatırlatan, güven vermeyen bir süreç yaşıyoruz. Siyaset dilimde siyaset olsun diye konuşmak veya siyaset olsun diye susmak gibi kısa vadeli hesaplar yok. Bir şeyin ne düşünülüyorsa açık açık söylenmesi gerektiğini düşünüyorum. Askeri vesayet, kürt ve Alevilik konularında her şeyin açık açık konuşulması gerektiği taraftarıyım. Başlangıçtaki samimi dil yitirildi. Güvenimi eskisi gibi korumadığını düşünüyorum. Bu süreçte izleyen biri konumunda olacağım.
3/ Kemal Vardal: Acilen yeni bir anayasa sürecinin başlatılması gerekiyor. İktidar ve muhalefetin elbirliği böylesi süreci başlatmaları gerekiyor. Ancak bu noktada umutlu değilim. İktidar kendi gücüne çok güveniyor. Muhalefet ise 82 anayasasından daha geri bir anayasa teklifi ile gelmektedirler. Suriye meselesi ve ırakla olan ilişkilerin düzeltilmesi gerekmektedir. Kürt meselesi bu iki ülke bağlantılı süreç yaşıyorlar. Şu anda pkk angajman olmuştur. Abdullah Öcalan serbest bırakılsa da sorun bitmeyecek görünüyor. Demokratik bir anayasa için ciddi adımlar atılmalıdır. Irak ve Suriye meselesi hal olmazsa pkk sorunu bitmeyecektir.
4/ Abdulkadir Acar: Son 10 yılda sosyal, ekonomik ve siyasi açıdan birçok gelişme kat etti. İç ve dış odaklar bu süreçten tedirgin olmaya başladı. Hükümetin en büyük şansı meclisteki gücüdür. Demokratikleşme bir süreçtir. Avrupayı örnek alıyoruz ama Avrupa bu noktaya çabuk gelmedi. Bizler de bu noktada adımlar atabiliriz. Özgürlükler isteyen taraflar bu sürece destek olmamaktadır. Bundan akp nin yararlanacağı korkusuyla muhalefet destek olmamaktadır. Küçük meclis ne kadar güçlü olursa büyük meclis o kadar güçlü olacaktır.
5/ Ahmet Öksüzali: Demokratik anayasanın oluşmasını bekliyoruz. Herkesin siyaset yapması ile ilgili açılımlar sağlanmalıdır. Memurların siyaset ve ticaret yapabilmesi ile ilgili yollar açılmalıdır. Suriye ile birlikte kürt sorunu farklı bir evreye gelmiş bulunmaktadır. Yerel yönetimlerin özellikle yeni Büyükşehir belediyesi statüsü kazanacak yerler var. bunların kentsel dönüşüm sürecinin başlaması ile birlikte daha çok önem kazanmış bulunmaktadır. Örneğin alt gelir grubu için yapılan konutlar insanlar şehirden tecrit edilmiş durumdadırlar. Aynı fakirlikte olan insanların bir alanda istihdam edilmeleri sosyal dokuyu zedeliyor.
6/ Mustafa Kubilay: Demokratikleşme denilen şeylerin yerli yerine oturutulması gerekiyor. Farklı kesimleirn görüşleri alınmıyor. Suriye ile nerdeyse örtülü sürdüürlen savaş noktasında halkın görüşleri sorulmuyor. Gelişme olarak sunulan şeyler uluslararsı sermaye ilişileri bağlamında ele almak gerekiyor. Savaş ölümler demektir. Ne uğurda öleceğiz. Sendikasızlaştırma, taşeronlaştırma çoğalıyor. Kürt sorunu ve Alevilik sorunları onları dinleyerek ve ortak karar süreçleri oluşturmak gerkiyor. Tam denoktarik bir anayasa tüm çevrelerin görüşlerin alınması gerekiyor. Terör sorunu demokratikleşme ile aşılabilir.
7/ Ayhan Karaçam: Başbakanın ifadelerini ele alarak değerlendirmek istiyorum. Verilen tepkiler karşısında başbakanın çocuklarına ihanet ediyorlar diyerek üst bir dil kullanıyor. İnsanların bir düşünmesine ve ifade etmesini hoş karşılamıyorlar. Tek söz sahibi konumundan çıkması gerekiyor. En ufak bir şeyde bile sadece başbakan görüşlerini belirtiyor. Bu ülkeye çok büyük zarar veriyor. Meksikalı Zapata’nın belirttiği Güçsüz bir halk tek bir adam demektir. Güçlü bir halk tek bir adamı ne yapsın. Baştaki dilin ve jargonun değişmesi lazım.
8/ Şaban Günel: özgürlükçü bir anayasayı destekliyorum. Ancak ben bu anayasalarla sorunların çözülebileceğine inanmıyorum. Birbirimize güveniyor muyuz? Buna bakmamız lazım. Hükümet şu ana kadar muhalefete rağmen birçok yasa çıkardı. Çıkartmak istediklerini çıkarıyor. Çıkartmak istemediklerinin sorumluluğunu başkalarına yüklüyor. Mutabakat şartsa bu parlamentonun her noktada araması lazım. Hepsi de 4 parti. Koalisyon hükümetleri her zaman kötülenir. Koalisyon hükümetlerinde partiler birbirlerini sürekli suçlarlar. Mhp ve bdp sanki hükümet ortağı olmadıkları halde hükümet her suçlamada muhalefeti suçlamaktadır. Terör belasından kurtulmak için sorun olmazsa sorunları çözeriz mantığıyla hareket edilmektedir. Benim bir torunum vardı. Okula gitti. 3 kere altına yaptı. Burada da kabahat bizlere yüklenebilir. Okulun bahçesinde iş makineleri çalışıyor. Tuvaletlerin kapısı yoktur.
9/ Muharrem Demircan: Ben 76 doğumluyum 80 darbesinde 4 yaşındayım. 28 Şubatı hatırlıyorum. Tepeden aşağıya uygulanan 1908, 1921, 1946, 1960 vs. anayasa uygulamaları var. 36 yaşına şöyle böyle gördüm. Tam bir mutabakat sağlanmadan yapılan çalışmalar her zaman yukarıdan aşağıya formatını aşamayacaktır. Şu andaki rahatsızlıklar yeni bir siyasi damarın oluşmasını sağlayacaktır. Ötekileştirme siyaseti durdu. Önceleri siyaseti merkez çevre olarak değerlendiriyorduk. Artık merkezin farklı merkezleri, çevrenin kendine göre merkezleri bulunmaktadır.
10/ Ali İhsan Yavuz: ikinci kez katılıyorum. Geçen sefer katıldığımda da çok önemli fikirler ortaya kondu. İstifade ettim. Zaman zaman Ankara temsilcisi uğrar. Ankete katıldım. Görüşlerimi paylaştım. Önemli görüşler var. Birkaç hususun üstünde durmak istiyorum. Fakir fukara kimselerin belli bir yere toplanmasının ortaya çıkaracağı handikapları görmemiz gerekiyordu. Yeni anayasa noktasındaki beklentileri ele almakta fayda vardır. İktidar partisinin gittikçe olumsuza doğru kaydığını, başına buyruk, muhalefete de sorma gereği duymayan bir anlayışta olduğu belirtildi. Bu noktada meclise yeni gittim. Şunu çok sık duydum. Milletin beklentilerini karşılayacak bir anayasa çıkarırız. Milletin dualarını da alırız. Söylemini çok duydum. Bu idealizmle yola çıkıyorsunuz. Genel kurula geldiğinizde işin renginin tamamen değiştiğini görüyorsunuz. Şimdi nasıl konsensus sağlayacaksınız. Suriye tezkeresi noktasında bir gecede yazıldı. Ertesi gün meclise sevk edildi. Bunu nasıl tartışıp konsensus sağlayacaksınız. Olağanüstü bir durum var ortada. Daha önce bir uçak düşürülmüş. Devlet bu kadar aciz mi? Diyerek neden cevap verilmediği sorgulanmış. Aynı muhalefet bu defa kazayla olmuş diyerek cevap vermeyelim düşünceleri paylaşılmış. Şimdi düşen bomba 5 cana mal olmuş. Bu tezkere savaşa gidiyoruz tezkeresi değildir. Meşru müdafaa hakkı devamlı bulunur. Bölgede pkknın gelişmesine izin verilemez. Bölgede geniş kapsamlı operasyon için tezkereye ihtiyaç vardır. Türkiye’de mit gerçek işini yapmaya başladı. Yeni konsept sözkonusudur. 2023 vizyonunda neler vardı? Seçimler mevzuatı değişsin. Başkanlık- yarıbaşkanlık durumu tartışılacak. Ne olursa olsun yeni anayasa yapılacak. Tabandan gelerek anayasa nerde yapılmış. Osmanlıdaki mecelle tabandan gelmiş. Yargıdaki reform süreci tamamlanacak. Askeri okul müfredatının değiştirilmesi. İşsizliğin düşürülmesi. Kadınların işgücüne katılmasının sağlanması. Yeni bir personel siteminin ortaya konması. Korumaya alınan çocukların yüzde 50 si özel okullarda okutulacak. Yeni köy kanunu çıkarılacak. Yerli sanayi desteklenecek. 119 tane önemli yasalar çıkarıldı.
ÖNERİLER
Öneri Olmadı
ORTAK SONUÇ
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
25 sivil toplum örgütüne duyuru yapıldı. E- mail, mesaj ve telefon ile ulaşıldı.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Sakarya Milletvekilleri Hasan Ali Çelik- Ayşenur İslam- Ali İhsan Yavuz- Ayhan Sefer Üstün- Münir Kutluata- Engin Özkoç
MEDYA İLE
Sakarya ilinde faaliyet göstermekte olan ulusal basın temsilcileri ve yerel basın mensupları davet edildi.
KATILIMCILARLA
SONUÇLAR
DEĞERLENDİREN KİŞİ Rüstem BUDAK
05.10.2012 Sakarya kMM Toplantı Tutanağı
previous post