YER: İNSAN HAKLARI DERNEĞİ
TARİH: 05.08.2018
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1/ Çevre Gönüllüleri Derneği ( Recep KAVUŞ – Başkan)
2/ Denge ve Denetleme Ağı(Ramazan TURGUT- İl Koordinatörü)
3/ İnsan Hakları Derneği Batman Şubesi(Fahrettin ASUTAY- Şube Sekreteri)
4/ Merkezi Av Komisyonu (Gürgin KALKAN -Bölge Temsilcisi)
5/ Türkiye Kardeşlik Birliği(Şehmus TEMİZ – İl Başkanı)
6/ Kozluk Avcılar Derneği (Suat AĞDUK- Başkan Yardımcısı)
7 / Ehmedé Xani Derneği(M. Sait TEMEL – Başkan)
8/ Türkiye Emekliler Derneği Batman Şubesi( Seyfettin GÜNER – Yönetim Kurulu Üyesi)
9/ Batman Bisiklet ve Sağlıklı Yaşam Derneği( Ahmet EKİN – Başkanvekili)
10/ Batman Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği(Takyeddin BAYDAK – Yönetim Kurulu Üyesi)
MESLEK ODALARI
1 /
SENDİKALAR
1 /
KAMU KURUMLARI
1 / Veysi GÜNEY( Batman Belediyesi Ulaşım Müdürlüğü- Müdür)
2/ H. Okan TANIK(Batman Belediyesi Ulaşım Müdürlüğü- İşçi)
3/ Aslan BAYDA(Batman Belediyesi Zabıta Müdürlüğü- Memur)
GÖZLEMCİLER
1/ Hasan ARGUNAĞA(Çevre Gönüllüleri Derneği– Yönetim Kurulu Üyesi)
2/ M. Zeki TANGÜNER(İnsan Hakları Derneği Batman Şubesi- Yönetim Kurulu Üyesi)
3/ M. Şirin GÖNÇ(Ehmedé Xani Derneği – Yönetim Kurulu Üyesi)
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
1 /Milletvekili katılımı olmadı.
BELEDİYE BAŞKANLARI
1 / Belediye başkanı katılımı olmadı.
MESAJ YOLLAYANLAR
1/ Dr. Necdet İPEKYÜZ(HDP Batman Milletvekili)
2/ Ziver ÖZDEMİR(AKPARTİ Batman Milletvekili)
DİĞER KATILIMCILAR
MEDYA
1 / Yusuf KAVAK ( Batman Sonsöz Gazetesi – Muhabir)
MODERATÖR
İzzettin ETE
KONULAR
KONUŞULANLAR (BATMAN'DA TRAFİK SORUNU)
İzzettin ETE: Batman küçük Millet Meclisi Ağustos 2018 Toplantısına hepiniz hoş geldiniz. Bu ay 2 yerel gündem ile toplanıyoruz. "Batman'da Trafik Sorunu" ve "Batman'da Boğulma Vakaları" konularını ele alacağız. Mutfağın hazırlamış olduğu sunumu izledikten sonra sözü kMM katılımcılarına bırakacağız.
1/ Veysi GÜNEY(Batman Belediyesi Ulaşım Müdürlüğü): Nüfusun 1/4 üne tekabül eden 100 bine yakın araç var kentimizde. Bu araçların hemen hemen hepsi aynı güzergaha park ediyor. Bu da ciddi sorunlar yaratıyor. Toplu taşıma araçlarında seyahat etme alışkanlığımız maalesef yok. Belediye'nin arka tarafında kalan alanı istimlak edip kamulaştıracağız. Burayı otopark yapacağız. Minibüslerin halk otobüslerine dönüştürülme çalışması var. Mevcut 12 kavşağa ek olarak 22 kavşak yapacağız. İl Trafik Komisyonu'na sunduğumuz Parkomat sistemi projemiz var. Trafikteki park sorununu çözmek amacımız. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor Batmanpark'tan 2. Caddeye oradan SSK Caddesi ve Zeki Otel civarı dahil olmak üzere bu sistemi getireceğiz. Trafik Elektronik Denetleme Sistemi için çalışmayı İl Trafik Komisyonu'na sunduk. Şehir içinde hız ihlali yapan ve diğer ihlaller de bulunan araçlar ile ilgili işlem yapılacak. Çocuk trafik eğitim parkı projemiz var. Bununla ilgili bir yer tespiti yapıldı. Bilinçlendirme gerekiyor tabii bu parklarda büyüklerde eğitilmeli. Trafik ışıklarında süre belirlenirken teknik bir çalışma yapılıyor. İstanbul Teknik Üniversitesi'nden mühendisler çalışma yaptı. Akıllı kavşaklarla ilgili çalışma yapmayı düşündük. Özellikle Farabi Hastanesi Kavşağı buna uygun değildi. Normalde bu kavşaklar 4 Faz olsa işlevsel hale gelir. Farabi Hastanesi kavşağı 7 Faz olduğu için buraya akıllı kavşak uygulanamayacağı tespit edildi.
2/ Recep KAVUŞ (Çevre Gönüllüleri Derneği):Bu işin birde çevre boyutu var. 100.000 adet araç olduğunu öğrendik. Çoğunlukla ses, gürültü ve çevre kirliliği boyutlarını göz ardı edemeyiz. İnsanların ruh sağlığını da etkiliyor. Park eden araçlardan dolayı bazı noktalarda yol tek şeride düşmektedir. Gerektiği anlarda müdahale edilmiyor, bir kere ceza kesilse bu sorun çözülür. Bu neden uygulanmıyor. Mevcut kurallar uygulanırsa sorun çözülür. Birçok kişi toplu taşımayı kullanmıyor/ kullanamıyor. Ciddi sorunlar var ,tıka basa yolcular bindiriliyor. Minibüsler istediği yerde istediği an indi bindi yapıyor, işine geldiği gibi çalışıyor. Trafikte saygı yok. Her birimiz trafiğe çıktığımız an adeta bir canavara dönüşüyoruz. Araştırma yapılsa en çok korna çalan şehir Batman çıkar kanımca. Raylı sisteme geçmemiz gerekiyor. Toplu taşımada sistem olması lazım. Binalara mecburi otopark olması lazım maalesef mevzuatı uyulmuyor.
3/ M. Şirin GÖNÇ(Ehmedé Xani Derneği ): 5 yıl önce Batman'a geldiğimde trafikteki olumsuzluklar dikkatimi çekti ve dönemin belediye başkanına park sorunu ile ilgili görüşlerini ilettim. Bazı noktalarda akşama kadar park eden araçlar var. Dinimize göre yollar vakıftır herkese açıktır. Kanun olmayan bir yerde insanlar kanun yapar. Hem suçlu hem güçlü gibi davranan insanlar var. İşyerlerinin önünü sadece kendisine aitmiş gibi kullanan ve akşama kadar park eden işyeri sahipleri var. Almanya'da herkes yasaya uyar ,Türkiye geldikleri zaman bu kişiler ihlaller yapıyor. Eğitim önemli. Yasakları biliyoruz ama kanunları dinlemiyoruz. Denetimlerin sıklaştırılması, ihlal yapanlara da gerekli işlemlerin yapılması lazım.
4/ Ahmet EKİN (Batman Bisiklet ve Sağlıklı Yaşam Derneği): Bisikletliler olarak yolların yetersiz kaldığını görüyoruz.Hem spor hem de sağlıklı yaşam için bisiklet sürüyoruz. Alternatif yollar olmadığı için mecburen kaldırma çıkıyoruz. Bize ayrılan yollarda araçlar bizi sıkıştırıyor. Mevcut bisiklet yollarında da yayalar yürüyor.
5/ M. Zeki TANGÜNER(İnsan Hakları Derneği Batman Şubesi): Zihniyetin değişmesi gerekiyor. Sanki yolu kendisi için yapılmış gibi davranıyor sürücüler. Bazı şoförlerin eğitimden geçirilmesi gerekir. Yolcuya davranış şekli önemli. Bir şehirde ulaşım hattı nasıl çeteleşmiş olabilir. Biz burada konuştuğumuz sorunların çoğunu trafikte yaşıyoruz.
6/ Seyfettin GÜNER (Türkiye Emekliler Derneği Batman Şubesi): Minibüslerin dönüşümü için minibüsler ile anlaşıldı mı?
7/ M. Sait TEMEL(Ehmedé Xani Derneği ): Süleymaniye'de bir Cuma hutbesinde trafik konuşuluyordu. Devletin belirlediği kuralların dışında gidersen ve bundan dolayı bir insan ölürse sen katilsin denildi. Trafiğin yoğun olduğu yerlerde tüneller yapılır. Batman'da 3 adet var. İmar planları yapılırken bu trafik yoğunluğu da düşünülmeli. Tırların şehir içinden geçişini şehir dışına çıkarmak lazım.
8/ Hasan ARGUNAĞA(Çevre Gönüllüleri Derneği): Bu kentin önemli problemlerinden birisidir. Can ve mal kaybı açısından, ruh kaybı açısından, ses ve gürültü kirliliği açısından sıkıntılar oluyor. Bu kentin gelişimi için çalışmalar yapılıyor. Kurumların eşgüdümlü çalışmaması da sorunun büyümesinde etkilidir. Yaya güvenliği açısından da sorunlar var. Sorumluluğumuzun farkına varınca sıkıntılar olmaz. Yollarda kurumlar çalışma yapınca trafik sıkışıklığı oluyor. Yaya kaldırımında yürüdüğümüz zaman motosiklet ve bisikletlerinde yaya kaldırımını kullandığını görüyoruz. Kurumlara görev düşüyor. Ben kaldırımda güvenli bir şekilde yürümek istiyorum.
9/ Fahrettin ASUTAY(İnsan Hakları Derneği Batman Şubesi): Bu konuda 4 önerim olacak.
a- Park alanlarının geliştirmesi lazım.
b- Kent yöneticilerinin irade göstermesi lazım.
c- Ana yollar ve ara yolların geliştirilmesi lazım.
d- Trafik ışıklarının düzenlenmesi lazım.
10/ Veysi GÜNEY(Batman Belediyesi Ulaşım Müdürlüğü): Bu dönüşüm için ilgili taraflar ile görüşüyoruz. Denetim konusunda yetersiz olduğumuz söylendi, doğrudur. Trafik Şube Müdürüne de söyledim. 5326 Sayılı Kanuna göre bazı noktalarda ceza kesebiliyoruz. Büyükşehir Belediyesi Kanunu ve 5393 Sayılı Belediyeler Kanununda yetkiler farklıdır. Trafik zabıta ekibini oluşturduk. Bisiklet yolu ana arter ve servis yolu arasında sıkışıp kalmış durumda.Park eden araçlardan dolayı bisiklet yoluna geçişler oluyor. Akıllı bisiklet uygulamasını bir ay içerisinde kuracağız.Buralara gerekli müdahale yapılacak. Karayolları kanununa göre bisiklet yolları en sağ şeritte olur.Minibüslerde dönüşüm olursa trafik rahatlayacak.Akıllı durak sistemini getireceğiz.
KONUŞULANLAR (BATMAN'DA BOĞULMA VAKALARI)
1/Takyeddin BAYDAK( Batman Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği): Batman'ın çevresinde 3-4 adet akarsu var. Yüzme eğitimi yok maalesef. Hasankeyf te boğulma vakası oldu. Eğitimsiz olduğu için etrafındaki insanlar yardım edemedi. Buna bir çözüm oluşturmalı. Devlet buna bir çözüm üretmeli. Bu tür eğitimlerin çoğaltılması lazım, ancak bu şekilde bu sorun çözülebilir. Biz sulak arazide yaşıyoruz. Çocuklarımıza suya girmeyin diye uyarıyoruz. Okullarda yüzme eğitimi yapılmalı. Kentte havuz sayısı yetersiz. İnsanlar suçlanıyorlar. Devletinde eksikleri var maalesef. Devlet vatandaşı yaşatmak için vardır. Balık avlayan çoğu kişide boğuluyor
2/ Recep KAVUŞ (Çevre Gönüllüleri Derneği): İhmal var bir kere. Sıcak bir bölgede yaşıyoruz. Bölgede ekonomik durumu iyi olmayan aileler tatile de gidemiyor. Devlet devasa barajlar, sulama kanalları yapıyor. Bu kanalların etrafına havuzlar yapılsa olmaz mı? Hiç mi bir gölet yapılamıyor? Devletin buna ilişkin yaz aylarında tesisleşme sıkıntısı var. Kum ocakları dengesiz bir şekilde çalışma yapıyor. Ne denetim ne de bir uyarı var. Batman çayında bu kum ocaklarının yarattığı birçok boğulma vakası yaşanıyor. Kurumlar arasında koordinasyon yok. Nerede yüzülebilir, nerede yüzülemez. Bu konuda bilgi veren bir kurum var mı Allah aşkına? Bunların planlamasının yapılması lazım.
3/ M. Sait TEMEL(Ehmedé Xani Derneği ): Biz bu toplantıya gelmeden önce boğulan birinin taziyesinden geldik. 6 yıl önce İsrail'e gittim. Bize rehberlik eden kişi bir plaj önüne götürdü bizi. Bu plajı olduğu bölgede birçok cankurtaran vardı. Girilemez denilen bölgeye kimse giremezdi. Eğitim önemli, bizim devletimizde bu konuda çalışmalar yapmalı. Çocuklarımızı bu konuda eğitmemiz lazım.
4/ Ahmet EKİN (Batman Bisiklet ve Sağlıklı Yaşam Derneği): Annelerimiz "suya girersen sana hakkımı helal etmem" derdi. 4 kişinin boğulduğu yerde biz yarım saat önce oradaydık.Maalesef 4 vatandaşımız hayatını kaybetti. İnsanlarda bir ego durumu var. Ben iyi yüzerim demekle olmuyor. Havuzlar yetersiz kalıyor, sayısı arttırılmalı.
5/ Seyfettin GÜNER (Türkiye Emekliler Derneği Batman Şubesi): Batman'da 20 kilometre uzunluğunda olan bu kanalların etrafında güvenlik yetersiz. Kanalların etrafının tel örgü ile kapatılması lazım.Bu kanallarının etrafında görevliler olması lazım. Devlet Su İşleri'nin bu konuda önlem alması lazım. Ben eski bir cankurtaranım. Ben şimdi bu yerlere girmeye korkuyorum. Kum ocakları ciddi tehlike yaratıyor
6/ Gürgin KALKAN(Merkezi Av Komisyonu): Her şeyi devletten bekleriz, bizim de bir şeyler yapmamız lazım, 2 yıl önce elektrik santrali için çalışma yapılıyordu. Toplantılar yapıldı, biz bu santrale su sağlayacak kanalın ya kapalı yada ter örgülü olması lazım dedik. Devlet insanlar için vardır. Biz ilgili kurumlarla görüşmelerde bu sorunları belirtmemiz lazım. Islah çalışması yapılacak denildi, buralarda çalışmalar yapılırken havuzlar da yapılmalı.
7/ M. Zeki TANGÜNER(İnsan Hakları Derneği Batman Şubesi ):Olimpik Havuzda 40 hoca, 2 bine yakın öğrenciye ders veriyor . Bu havuzların sayısı artarsa yüzme öğrenen kişi sayısı artar. Batman çayı kum ocakları yüzünden delik deşik olmuş durumda. Piknik alanı olmadığı için insanlar su kenarına gidiyor ve gidince de yüzmek istiyor. Biri boğulunca diğerleri de can havliyle kurtarmaya gider. Kurumlar gerekli çalışmaları yapmalı.
8/ Suat AĞDUK( Kozluk Avcılar Derneği): Okullarda yüzme eğitimi yok, özel okullarda sadece bu dersler veriliyor. Devlet Su İşleri'nin çok eksiği var. Sularının seviyesi inik olduğu zaman insanlar suya giriyor uyarı yapılmadan baraj kapakları açılıyor. Erken uyarı sistemi getirilmeli. İnsanlar bu konuda bilinçlendirilmelidir.
9/ Şehmus TEMİZ (Türkiye Kardeşlik Birliği): Yüzmek bilmemek bir sorun ama sorunun asıl kaynağı değildir. Köylerde imamlar, okullarda öğretmenler çocuklara bilgilendirme yapabilir. Cep havuzları önemli.Kum ocakları içinde çalışma yapılmalı. Sulama yapan insanlar dereden aldığı suyu kullandıktan sonra dereye çamuru veriyorlar. Bunu ilgili kurumlar ile görüşmek lazım.
10/ Hasan ARGUNAĞA(Çevre Gönüllüleri Derneği): Yıllar önce bu konuyu Batman Kent Konseyi olarak gündeme almıştık. Kum ocakları üzerinde çalışmalar yapıldı. 2012 yılında Batman Çayı Islah Projesi başlatıldı. 3 yılda bitecek denildi, yıl 2018 ama bu proje bitmedi. Sol Sahil Sulama Kanalında cep havuzlar yapılacak denildi, maalesef havuzlarda yapılmadı. Çalıştaylar düzenlenerek konu gündemde tutulmalı. Eğitim önemli.Bu konuda her şeyi devletten beklememek lazım ve devletinde görevini yapması lazım.
11/ M. Şirin GÖNÇ(Ehmedé Xani Derneği ): Avrupa'da her şey insan için anlayışı var. Tedbirler alınması lazım. Kentte bir kaç havuz var, yetersiz kalıyor. Batman çayı ıslah edilse bırakın yüzmeyi içinden gemiler bile geçebilir. Yüzme bilmek yetmez, bilgilenmek gerekir.
ÖNERİLER
1 / Kentteki havuz sayıları artırılmalı ve insanlara yüzme eğitimleri verilmelidir.
2/ Toplu ulaşımda bir an önce sistemin kurulması gerekir.
ORTAK SONUÇ
1 / Kentteki havuz sayılarının artırılması, eğitimlerin yapılması ve de kurumların önlemleri ile boğulma vakalarını azaltacaktır.
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
150 civarı sivil toplum kuruluşu ile iletişime geçildi. E-mail ve telefonlarla bilgilendirmeler yapıldı.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Vekiller ile telefon ve mail yoluyla iletişime geçildi.
MEDYA İLE
13 Basın Kuruluşu davet edildi. 1 basın mensubu katılımı oldu..
KATILIMCILARLA
E-mail ve telefon ile katılımcılarla iletişim kuruldu..
SONUÇLAR
TkMM başlıklı video gösterildi. Toplantı aile fotoğrafı çekilmesi ile son buldu.
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Batman kMM Hamalı İzzettin ETE
Raporlama: İzzettin ETE