Yer: Kalkınma Derneği Toplantı Salonu
Tarih: 06.06.2010
Katılımcılar:
a. Dernek, Vakıf ve Girişimler:
1- İnsani Yardım Vakfı (İHH) (Kerem Anığı- Temsilci)
2- Ağrı Dağı Folklor ve Sanat Etkinlikleri Derneği ( Cenap Elem)
3- Ağrı Çözüm Platformu (Hanifi Polat)
4- Güneşin Kadınları Derneği (Gülay Söylemez)
5- KAMER (Sibel Demir)
b. Meslek Odaları
Katılım olmadı.
c. Sendikalar
1- KESK (İbrahim Söğüt)
2- Kamu- Sen (Ali Ekber Kasar)
d. Kanaat önderi bireyler (Bir sosyal grup var ama örgütsüz ise veya o kentin simgesi bir kişi varsa)
1- Basra Şimşek (Ağrı Belediyesi Daimi Encümeni)
2- Cenap Erim
Katılan Milletvekilleri:
Katılım olmadı.
Belediye Başkanları:
Katılım olmadı.
Mazeret Bildiren Vekiller:
Milletvekilleri uçakları geç kalkacağı için yetişemeyeceklerini belirttiler; başarılar dilediler.
Belediye başkanı Hasan Arslan Ankara’da olduğu için katılamadı; başarılar diledi.
Moderatör:
Mesut Gökçe
Gözlemciler:
Siyasi partilerden katılım olmadı.
Medya:
1- Maske Haber
2- ART
3- DİHA
Konular:
Genel konu: Anayasa Değişikliği Paketinde HSYK ve Askeri Yargı
Gazze’ye Ambargo Krizi- Ne Yapmalı?
Genel Konular Üzerine Konuşulanlar:
1- Cenap Elem: Ortaya çıkan "Balyoz darbe planı", iç tehdit çerçevesinde "irtica"yı ana tema seçmiş görünüyor. Eğer Taraf Gazetesi'nin yayınladığı planlar doğru ise -ki elbette buna yargı karar verecektir- hedef AK Parti iktidarını aciz gösterip güçten düşürmek, böylelikle önce sıkıyönetim, sonra darbe ortamı hazırlamaktır ki buda Türkiye’yi bir anlamda geri götürmektir hatta yıkmaktır. Bunu da ne yazık ki bir taraftan HSYK diğer taraftan Askeri Yargı önlemekteydi on anayasa Değişikleri ile umarım bu değişikliklerde ortadan kalkar; suçlu suçsuz belli olur diye düşünüyorum. İsrail’in Gazze yardım gemisine saldırısını kınıyorum.
2- Kerem Anığı: Askeri, 'darbeci eğilimlerden arındırarak kışlasına göndermek' çok daha iyi olur o zaman taşlar yerli yerine oturmuş olur. Askerin; demokrasi karşısında kötü niyetler beslediğini, kendini, 'vatanı korumak' gibi ulvi amaçla sınırlamış bir masumiyet abidesi olmadığını açığa vurmak, alenileştirmek de çok iyi. Geçmişten bugüne, darbe girişimlerini ve daha başka ne haltlar karıştırdığını belgeleriyle orta yere sermek de güzel. Aralarında suçluları ayıklayıp yargıya teslim etmek, haklarında kovuşturmalar soruşturmalar açmak da Türkiye açısından önemli bir adımdır. 'Askeri sadece asker yargılar' gibi kendini denetim dışı bırakan korumacı, hatta hükmedici anlayışa karşı sivil yargıyı devreye koymak, giderek Türkiye'deki yargı sistemini normalleştirmek de 'sivilleşme' adına olumlanabilecek bir çabayı destekliyorum. Geçmiş cuntacıları, işi bitmiş emekli askerleri yargılama istemiyle sınırlı olan hesap soruculuğunun, hali hazırda görevde olan ve bu ülkenin insanlarına yapılan kötülüklerde rol sahibi olan askerlerin ve amirlerin yargılanmasını istemek, hatta buna yeltenmek de 'oh!' dedirtici bir şey. Siyasi kıskançlığın, CHP ve MHP tarzı basit muhalefetçiliğin anlamı yok elbette. Tüm bunları AKP de yapsa, iktidarını korumak gibi öznel bir amaca da oturtsa ya da bilmem derin devletin eliyle de olsa sonuçta iyi şeyler bunlar; yapanın, katkısı olanın hakkını vermek gerekir. Onun İçindir ki biz yaşanılan bunca acıların yaşanmaması adına HSYK’nın yapılandırılması ve Askeri yargının da sivilleştirilmesini istiyoruz. İHH temsilcisi olarak yaklaşık 1,5 yıldır İsrail’den izin almaya çalışıyoruz ama maalesef alamıyoruz bizler İsrail'e temel yaşam maddesi ve inşaat malzemeleri ve de çocuklara oyuncak amacıyla sadece yardımı amaçlayan Rotamız Filistin Yükümüz Özgürlük yardım filosu başka hiçbir amaç ve gaye taşımıyordu. Ama yapılan hain saldır sonucu ölü ve yaralıların olması bizleri derinden üzmüştür. O üzücü olaylar bir yana basında çıkan bu gemilerde silah taşınıyordu fikirleri bizleri daha da üzmüştür. Bende bu saldırıyı yapanları kınıyorum.
3- Hanifi Polat: Hükümet anayasa konusunda güzel işler yapmaya çalışıyor. Bence bizlerinde bu soruna çözüm bulmamız gerekiyor onun için elimizden gelen çabayı göstermemiz lazım diye düşünüyorum. Mevcut anayasanın bu halkı temsil etmediği bir kez daha görülmüş ve sivil bir anayasa gerçeği gün yüzüne çıkmıştır. Getirilen anayasa değişiklikleri ile ilgili halka yeterince tanıtım ve anlatım yapılmadığın düşünüyorum. İsrail’in Gazze'ye yardım filosun yaptığı saldırıyı ise tüm insanlığa yapmış olarak görüy0rumum ve İsrail'in cezalandırılmasını istiyorum.
4- Gülay Söylemez: Kısa bir süre önce hükümetin çıkardığı “askere sivil yasa” kanunu Anayasa mahkemesi tarafından iptal edilmiştir. Şimdi işlediğimiz konu olan HSYK ve askeri yargı olayı bakınız batıda nasıl gelişmektedir Avrupa ülkelerinde askeri yargılar sadece askerdeki disiplin suçlarına bakarken terör, anarşi, darbe yargılanmasında askerler sivil mahkemeler tarafından yargılanıyor. Gerçek demokrasi de budur. Bakıyorsunuz, bir general yargılanacak onu yargılayan ise bir albay, bir subaydır. Biz bu olgulara bakarak bu yargılanmayı ne kadar adil bulabiliriz. Dolayısıyla bu yasanın Anayasa mahkemesince iptal edilmesi bir hukuk faciasıdır. O Sebeple HSYK ve askeri yargı bu anayasa ile bir düzen içerisine bırakılmalıdır diye düşünüyorum. Filistin’e yapılan haksızlık ve zulmü kınıyorum.
5- Sibel Demir: Arkadaşları söylediklerine katılıyorum, ben de bir an önce bu yapılanmaların ortadan kaldırılarak ülkemizi demokratikleşme yolunda ilerletmelerini bekliyorum: Toplantıya ilk kez katıldığım için fazla bir şey diyemiyorum. Yapılan saldırı bizleri derinden yaralamış ve üzmüştür olanları kınıyorum.
6- İbrahim Söğüt: Bugüne kadar Sırasıyla 1921 ANAYASASI,1924 ANAYASASI,1962 ANAYASASI Ve 1982 Anayasasıyla birlikte 4 ANAYASA görmüş bir devletiz 1982 Anayasası bugüne dek 15 değişikliğe hedef olmuş ve 85 maddesi değişmiş. Bu kez 3’ü geçici 26 maddesinin değişmesi söz konusu. Anayasa 177 esas, 16 geçici maddeden oluştuğuna göre, son değişiklik önerileri geçtiği takdirde askeri darbe ürünü 1982 Anayasası’nın yaklaşık yarısı değiştirilmiş olacaktır. Demek ki buda gösteriyor ki ülke yavaş yavaşta olsa demokratikleşmeye doğru gidiyor. Anayasa değişikliği bir an önce gerçekleşmeli diye düşünüyorum hele hele bu HSYAK VE ASKERİ YARGININ Düzenlenmesini arzu ediyorum: Yaşananlar Filistin gerçeğini bir daha gözler önüne sermiştir. Aslında bu olayla Filistin halkını hatırlamak olmaması lazımdı. Çünkü İsrail tarafından her gün Filistin'e bu baskı ve eza ile cefa gösteriliyor yani 9 kişi öldü ama bundan önce de her gün 9 kişi ölüyordu niye kimse ses çıkarmıyordu. Bence bu olay gündemdeyken Filistin sorunu kökten çözülmeli diyorum olanları kınıyorum.
7- Ali Ekber Kasar: AKP heyetinin hazırladığı 3'ü geçici, toplam 26 maddeden oluşan anayasa değişiklikleri paketi ile ilgili öneriler tartışmaya açıldı. Bu önerilerle ilgili düşüncelerimi şöyle sıralayabilirim. 1982'de, 12 Eylül askerî rejimi tarafından yapılan anayasa için referandumda, elbette ki "Hayır!" oyu verirdim. Bugün de demokrasiyi bürokratik vesayet altına koyan, temel hak ve özgürlükleri ciddi şekilde kısıtlayan bu anayasa yerine, başlangıcından son maddesine kadar özgürlükçü ve çoğulcu demokrasinin temel ilkeleri üzerine kurulu, yani gerek halk egemenliğini, gerekse yurttaşların temel hak ve özgürlüklerini güven altına alan yepyeni bir anayasa istiyorum diyerek Anayasadaki HSYK ve ASKERİ YARGI Maddelerinin düzeltilmesini İstiyorum. Filistin’de yıllardır kan ve gözyaşı hakimdir. Ama bu olay İsrail’in gerçek yüzünü göstermiştir. Onun içindir ki bu olayı artik kökten çözmek lazımdır diye düşünüyorum. Hele hele olay sadece İHH ile sınırlandırılmaması gereken bir olay değildir çünkü o yardım uluslararası bir yardım olması göz önüne alındığında İsrail zulmünün gerçeği bir daha gözler önüne getirilmelidir diye düşünüyorum.
8- Basra Şimşek: Bende Hükümetin aldığı bu kararın gereğini yerine getirmesini umuyor çocuklarımızın yarına daha umutla bakmasını itiyorum: İsrail’in Filistin gönderilmek üzere yola çıkan yardım filosuna saldırısını kınıyor ve tüm dünyaca kınanmasını istiyorum.
Değerlendirme:
İletişim:
a. Sivil toplum ile
b. Milletvekilleri ile
c. Medya ile
Değerlendirenler: Mesut Gökçe- Ağrı kMM Girişimcisi