YEREL FORUM OÇG 6. TOPLANTI DEĞERLENDİRME RAPORU FORMU
İl : Kocaeli
Yer : Kocaeli Kızılay Şubesi Toplantı Salonu
Tarih : 05.06.2009
Yerel Katılım:
Bahri Odabaş (MARSİAD Genel Başkan)
Hayri ALTINOK(Hereke Çevre Platformu)
Muzaffer ŞİŞMANOĞLU(Kızılay Şube Başkanı)
Kenan SEYREK( KAN-ÇEV Derneği)
Zehra KANER ( MAGDER Sekreteri)
Şebnem ÖZTÜRK( Genç Kocaeliler Derneği)
Hüseyin CAN( Genç Kocaeliler Derneği)
Onur ERGÜNEY ( KSO Genel Sekreter Yrd.)
Murat KÖSE ( TEMA Vakfı)
Çetin TAHTACI (MAZLUMDER)
Hakkı AKIN (MAZLUMDER)
Nilgün DOĞANAY (Yerel Gündem21)
Mehmet ÇUN (Marmara Ordulular Derneği)
Tekin YEKEN (Kocaeli Üniversitesi)
Ercan TEKER ( EKOS-DER)
İsmail SAMİ (EKOS-DER)
Mehmet TOKER(Türkiye Çevre Platformu)
Ulaş ÇAKIR(Sivil Savunma)
Cemalettin TÜYSÜZ (KOCAELİ TV Yönetim Kurulu Başkanı)
Gözlemci-Katılımcı: Yok
Milletvekilleri: Yok
Medya: Katılımcıların çoğu yerel gazetelerde köşe yazıları yazmaktadır.
Genel Gündem:
Trafik sorunu ve raylı sistem
Milletvekilleri ve Belediye Başkanları izleme komitesi
Yerel Gündem:
Elektrik,Su ve Doğalgazın Kesilememesi
Yeni Sivil Anayasa
Sınırdaki Mayınların temizlenmesi
Değerlendirme:
İletişim:
Sivil toplum ile
52 Sivil Toplum Kuruluşuna davetiye ve faks gönderilmiştir.
b- Milletvekilleri ile
Telefon, davetiye ve bire bir iletişim yolu ile davet edilmişlerdir.
Girişim ile
Telefon ve e-mail ile sürekli iletişim halinde olunmuştur.
Malzeme:
ÖNGARGILAR GİREMEZ afişi hazırlanarak salon girişine asıldı.
Her Milletvekillerinin oturma yerleri isimleri yazılı tabelalar konularak asıldı.
Medya:
15 kadar yerel basın mensupları davet edildi.
Konuşanlar: Kocaeli Form OÇG ( Ortak Çalışma Grubu) Haziran Ayı toplantısını 05.06.2009 Cuma günü Kızılay Kocaeli Şubesi toplantı salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya Kocaeli Üniversitesi, Kocaeli Sanayi Odası dahil 18 Sivil Toplum Kuruluşu katıldı.Her toplantıya davet edildikleri halde özellikle AK Parti Milletvekillerinin 6 aydan beri hiçbir toplantıya katılmamaları Sivil Toplum örgütlerinin tepkisine neden oldu.Toplantının açılış konuşmasını yapan OÇG girişimcisi ve MARSİAD Genel Başkanı Bahri ODABAŞ biz Sivil Toplum Kuruluşları olarak, Kentimizin, Ülkemizin ve Dünyamızın problemlerini konuşmak ve çözümüne katkı sunmak için her ay bu toplantılara katılmaya devam etmeye kararlıyız.Hiçbir ücret almadan biz bu sorumluluk hissi ile hareket ederken, en üst düzeyde bu hizmetler için maaş alan ve birçok hizmetleri karşılanan Vekillerimizin ilgisizliği bizi ciddi manada üzmektedir.Bu konuda kendilerini uyarıp cevaplarını bekleyeceğiz. Sonuç alamadığımız takdirde, Grup Başkan vekilleri ve Genel Başkanlarına durumu bildireceğiz, bunlardan da sonuç alamazsak Gerçek gücün sahibi kamuoyuna durumu bildirip gereken tedbirleri almaya çalışacağız dedi.
15 gün önce Denizden 210 STK ile yapılan (liman,iskele,tersane ve dolguların yerinde tesbit çalışmaları ile ilgili raporların hazırlandığını, Kocaeli TV de 3 saatlik Canlı yayın değerlendirmelerinden sonra Sabancı Kültür Sitesinde tüm tarafların ve halkın katılımı ve canlı yayın eşliğinde tüm kamuoyunun bilgilendirileceği bir panelden sonra TBMM Çevre Komisyonu, Siyasi Parti Grup Başkan vekilleri, TBMM Başkanlığı ve Sayın Başbakana bu konuda rapor hazırlanarak Limanlar ve iskeleler konusunda yetki kargaşasının ortadan kaldırılıp.Ankara’dan emri vakilere son verilip, halkın ve yerel yönetimin kabullenmediği bir yapılanmanın sonlandırılması için gerekli çalışmaların sonuç alıncaya kadar devam edeceğini ifade etti.
Yerel Gündemin1.maddesi şehriçi trafik sorunu ve raylı sistem görüşüldü, Kocaeli Üniversitesi adına söz alan Dç.Dr. Tekin YEKEN Büyükşehir Belediyesinin işin uzmanı olmayan kişileri Ulaşım Daire Başkanlığına getirdiğini Monaray projesinin, mevcut üst geçitler oldukça uygulanmasının mümkün olmadığını Üniversite olarak bu konuda bilgi ve proje konusunda deneyimli olduklarını arzu edilirse yardımcı olacaklarını ifade etti.Ayrıca ulaşım konusunda kooperatiflerle de Belediyenin diyaloğu olmadığını ifade etti.
Bu konuda söz alan MARSİAD Genel Başkanı Bahri ODABAŞ şehiriçi trafiğinin %40 yoğunluğunu arttıran şehir içindeki 1- Sanayi Kuruluşları 2- Sebze, meyve hali ve Toptancılar Gıda Sitesinin, şehir dışına çıkarılarak, tek bir kuruşluk yatırım yapılmadan bu problemlerin çözümüne ciddi katkı sunulacağını, bunun da sivil toplum kuruluşları ile diyalog ve işbirliği ile gerçekleşebileceğini ifade etti. Bu konuda söz alan KSO Genel Sekreter Yardımcısı Onur ERGÜNEY bu konuda hazırlanmış çalışmalarının olduğunu bunları sekreteryaya verebileceğini ifade etti.Yine söz alan Mehmet TOKER ulaşım, master planının çıkarılmadan uzun vadeli trafik çözümünün olmadığını ifade etti.
Yerel Gündemin 2.maddesi Milletvekilleri ve Belediye Başkanlarının İzlenmesi konusunda söz alan Mehmet TOKER İzleme Komitesinin çalışma standartlarının belirlenmesi gerektiğini, konunun siyasi boyutlara çekilmeden, objektif kriterlerle sonuca ulaşabileceğini ifade etti. İzleme Komitesinin çalışma standartlarını belirleme ve çalışmaları yapmak üzere KANÇEV-DER Başkanı Kenan SEYREK, Mehmet TOKER Türkiye Çevre Platformu ve Marmara Ordulular Dernek Başkanı Mehmet ÇUN’a yetki verilmesi oybirliği ile kabul edildi.
Genel Gündem 1.maddesi Elektrik, Su, Doğalgaz insan yaşamının idamesi için elzemdir. Borçtan dolayı kesilmesi yanlıştır. Bu kurumlardan kesinti ile ilgili yasal dayanakların belgeleri ile birlikte istenmesi ve ondan sonra gerekiyorsa yasal düzenlemeler yapılarak Devletin bu kamusal hizmeti kesintisiz sunması esastır. Kurumların alacaklarını, alacaklarını diğer alacaklar kapsamında icra yoluyla tahsil etmelerinin doğru olacağı kanaati hakim oldu. Bu konuda söz alan MAZLUMDER üyesi Hakkı AKIN Sedaş’tan özelleştikten sonra çok şikayet olduğunu keyfi kesintiler yapıp, hizmetleri aksattıklarını ifade etti.
Genel Gündem 2.maddesi Sivil Anayasa konusunda Kocaeli Sivil Anayasa Platformunun Web sayfasından arzu eden STK’ların bilgi sahibi olup, görüş ve önerilerini gönderebilecekleri ve bu platforma üye olup bu konuda aktif rol alabilecekleri konusunda fikir birliği oluştu.Ayrıca Kocaeli de oluşturulan Temiz ve yenilenebilir enerji platformu hakkında Mehmet TOKER bilgi verdi.17 Haziran Çarşamba günü saat 18:00 de KYOD de bu konuda detaylı bilgi verileceğini arzu eden STK’ların katılabileceğini ifade etti
BAHRİ ODABAŞ
KOCAELİ FORM OÇG GİRİŞİMCİSİ