Yer: Belediye Meclis Toplantı salonu
Tarih: 05.04.2014
Katılımcılar:
a. Dernek, Vakıf ve Girişimler
1. Mazlum-Der Şube Sekreteri (Fethi TAPAÇ)
2. Kent Konseyi (Yusuf AKBAŞ)
3. İlköncüler Derneği (Fatma Altun)
4. Yaşam evi Dernek Başkanı (Hasret GÖKKAN)
5. İHD şube Başkanı (Hacı FIRAT)
6. Emekli Disk Sen il Bşk (Necdet Şansal)
b. Meslek Odaları
1. Baro Başkan Yardımcısı (Hikmet Delebe)
c. Sendikalar
1. Özgür EğitimSen şube BŞK (Abdulgani DEMİR)
Diğer Katılımcılar: Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan 10 izleyici katıldı.
1. Cemal BABAOĞLU (ihd eski il başkanı)
2. Mehmet Demir
3. İsmail Tok (Aktivist)
4. Mehmet Yusuf AKBAŞ (Yazarlar Birliği )
5. Mahmut Kaya (Akadesmiyen-Sosyolog)
6. Şahin DOĞAN (Dergah dergisi yazarı)
7. Gül SAN (aktivist)
8. Vehbi Uzundağ
9. Ferhat KARATAŞ (Avukat- siyasetçi)
Siyasi Partiler:
1. CHP Ömer Karakeçili (CHP İl Bşk.)
2. İşçi Partisi Mahmut Çiçek
3. BDP
Katılan Milletvekilleri: Yok
Belediye Başkanı: Yok
Medya:
1. Gazete İpekyol
2. Gap Haber
3. Gap Gündemi
4. Ruha Tv
Moderatör: Avukat Sevda Çelik ÖZBİNGÖL (Aktivist)
Konular
Genel Konu: “Seçim Sonrası Türkiye”
Yerel Konu: “Seçim sonrası Urfa”
Sevda Çelik ÖZBİNGÖL: Demokrasi adına, hukuk adına, insanlık adına Türkiye’de zor günlerden geçiyoruz. Kralın çıplak olduğu ama kimsenin görmek istemediği bir süreçte genel seçim niteliğinde bir yerel seçim yaşadık. Hükümet için var olmak veya yok olmak adına geliyordu. Urfa siyasetini bir avukat olarak tanık olduğum kısmını aktarabilirim. Osman Baydemir’le farklı bir söylem ve renkte barış ortamında bir seçim yaşadık. Ama her zaman olduğu gibi karanlık seçim hikayesi devreye girmiş. Önyargılar, ülke çıkarları, Akp üzerine kenetlenmek seçim sonuçlarına yansımıştır. Dolayısıyla yerelde oy almaları beklenen diğer partiler beklenin altında bir oy almışlardır. Urfa ilçelerinde ağalık kaybetse de iktidar yanındaki ağalık kazanmıştır. Suriye sınırındaki ilçelerimize ise Akp ayrı bir önem atfedip balkon konuşmasında Suriye ile savaş halindeyiz söylemi Urfa’nın savaşın arka bahçesi olduğunu göstermektedir. Bunun sonucu olarak Ceylanpınar ilçemizde sıkıyönetim ilan edilmiştir.
Cemal BABAOĞLU: Seçim sürecinde, seçimlerin eşit, adaletli koşullarda gerçekleşmesi için 34 noktada seçim izleme heyeti kurduk. Amacımız demokrasi ve hukukun kazanmasıdır. Urfa’da ise barışın hakim olması adına ve Baydemir farkına rağmen 2014 seçimleri son 30 yılın en karanlık seçimi olmuştur. Şaibe karışmış, iktidar partisinin yapmış olduğu itirazlar kabul edilirken, BDP’nin itirazları kabul edilmemiştir. Hala iktidar erki üzerimizdedir.
Yusuf AKBAŞ: Türkiye’de bir iktidar sorunu değil muhalefet sorunu vardır. Hukukun olmadığını bizde biliyoruz. Eğer Türkiye halkı seçimde rengini belli etmişse muhalefet kendini çek etmelidir. Seçim sonuçlarının kabul edilmesi gerekiyor.
Hasret GÖKKAN: Seçimi kazananlar yada kaybedenler açısından değerlendirmeyeceğim. Önemli olan insanlıktır. Fakat bu seçimde Urfa ilinde hayatını kaybedenler oldu. Bunun konuşulması daha önemlidir. Bu seçimlerin bir özelliği de kadınların var olduğu bir seçim oldu.
Şahin DOĞAN: Seçimleri muhalefet, iktidar ve paralel yapı olarak 3 başlık altında toplayabiliriz. BDP’yi ise muhalefetin dışında bir yerde tutuyorum. Muhalefet ders çıkarmalı, siyaset zemini içerisinde hareket etmelidir. İktidar açısından %45 önemli, demokrasi kültürü açısından alkışlanmalıdır. İktidara bir uyarı niteliğinde şöyle söylenebilir. “İslami söylem değil de liberal söylem içerisinde olduğunda oylarını artırmıştır.” Paralel yapı ise oy oranlarına göre kaybetmiştir.
Ömer KARAGEÇİLİ: Bu ülkede 80 öncesi ve 80 sonrası değişen bir şey yok. Toplumun ekseriyeti sağ eğilimlidir. Solun iktidara gelebilmesi için bütün öteki yapılarla ittifak halinde olması lazım, ayrıca sağ’da AKP’ye alternatif yeni bir partiye de ihtiyaç vardır. Güneydoğu’da CHP yoktur; çünkü CHP seçmeni BDP’ye kaymıştır.
Mahmut KAYA: Dünya gelişiyor, dünya değişiyor ama Türkiye’de değişen bir şey yok. Türkiye maalesef soğuk savaş dilini kullanıyor. Türkiyenin değişim süreci yeni değil 300 yıllık bir sancıdır. Bu halk hırsızlık, yolsuzluk iddialarına rağmen ciddi bir oyla yine iktidardan yana taraf olmuştur. Çünkü vefaya oy vermişlerdir. Halk ekmek ve özgürlükten; ekmek tercihini seçmiştir. Bdp en renkli seçim kampanyasını yürütmesine rağmen beklenen oyu alamamıştır. Çünkü halkın zihin arka planında güvensizlik hakimdir halen. BDP yetkilileri bunu ciddi bir analiz yaparak kendi aralarında tartışmalıdırlar. Son olarak birlikte yaşamı içselleştirmeliyiz.
Abdulgani DEMİR: Her parti kendini haklı bulmuş, suçu ise yine halka yıkmışlardır. Halk bu seçimde çok gergindi. Çünkü Başbakan bizzat bunu planladı. Gezi, tapeler gibi imajı yıkılan bir Başbakanın oynayacağı en son raunttu ve bunu mutlaka kazanmalıydı. Ve nitekim öyle de oldu. Tabi bunda sürekli halkla iç içe olan bir partide görmek lazım. İhtiyarlar, gençler, çocuklar, hastalarla sürekli yan yana olan ve onlara dokunan bir başbakan vardı. Bu da seçimlere yansıdı.
Mahmut ÇİÇEK: Anap gitti, Dyp gitti ve nitekim bir gün Akp’de gidecektir. Kayıtlara böyle geçsin. Çünkü diktatörler de bazen sandıktan çıkar. Aynı Hitler gibi. Ama onları oraya getiren halk bir gün onları da yine sandığa gömecektir.
Gül SAN: Şuan seçilmiş olan belediye başkanımızın adaylık sürecinde buna itiraz edenlerin başında geliyordum. Çünkü bir atanmışın, seçilmişlerin yerine getirilmek istenmesini hazmedemiyordum. Akp niye kazanmıştır? Her kesimden, her görüşten kişileri bu partide görmekteyiz. Bir de lider kültü bu ülkede halen yaşanmaktadır.
Necdet ŞANSAL: Bu ülkede bir seçim daha yapılmıştır. Ülkenin en büyük iki sorunu; kürt meselesi ve demokrasi sorunudur. Halk Akp’ye evet demiştir. Ancak bu iktidar döneminde yoksulluk artmıştır. Chp de ise izlemiş olduğu sosyalist enternasyonalist söylem kaybettirmiştir. Urfa’da ise seçimler anti demokratik olmuştur. Bdp oylarını arttırmıştır.
Ferhat KARATAŞ: Türkiye’de çok sorun var. Kabul edelim muhalefet partileri başarısız olmuştur. Öz eleştiriyi kendi koltuklarını kaybetmemek için yapmıyorlar. Seçimler referandum havasında yapılmıştır. İktidar her zamanki gibi bu seçimde de kendine bir düşman seçmiş ve yine mağduriyeti oynamıştır. Kürdistan bölgesi ise kazanmıştır. Bdp yerel seçimlerde kirli siyaset yapmadı. Kendi siyasetini yapmıştır.
Fatma Altun: Gücün ahlaklı olmadığı bir dönemde yaşıyoruz. Ben suçu iktidarda değil muhalefette arıyorum. Ama Başbakanın da düzeltilmesi gerekiyor.
Hacı FIRAT: Evrensel hukuk normları önemli. Seçimler şeffaf olmamıştır. 34 ilde kurduğumuz seçim izleme koordinasyonuna gelen raporlar bunu doğrulamaktadır. Seçimin sonrasında yaşananlar demokratik değildir. Yani hukuka uyulmayan bir seçim yapılmıştır.
Vehbi UZUNDAĞ: Muhalefet sokağa çıkmamalıydı. Muharrem ince modelini takip etmeliydi. Yalova örneği. Urfa’da ise merkezden uzak köylerde blok oy sorunu vardır. Bunun mutlaka çözülmesi gerekir. Bir de seçimin yapıldığı ortamda kameralı sistemin olması gereklidir.
Değerlendiren: Süleyman Çoban, Bilal Kaplan