YER: MESİAD Erhan Deniz Salonu
TARİH: 05.04.2014
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / MESİAD Başkanı Mehmet Deniz
2 / Cumhuriyet Kadınları Başkanı Canan Özel
3/ Türkonfed Başkan Yardımcısı Mustafa Güler
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1/ Nihat Şeker
2/ Galip Ülkü
GOZLEMCİLER
1 / Nevzat Erol (HYP il sekreteri )
DİĞER KATILIMCILAR
Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 25 izleyici/gözlemci katıldı.
MEDYA
1 /Kent Radyo
MODERATÖR
Mustafa Güler , İş adamı
KONU
GENEL KONU: Seçimlerden Sonra Türkiye
KONUŞULANLAR
1 / Mustafa Güler Mersin küçük Millet meclisine hoş geldiniz. kMMeclisleri TBMMeclisinin prototipidir.Burada da etnik,dinsel bütün farklılıklar yansıtılır ve bunun olması dileğimizdir.Kentin ve ulusal sorunların, bölgenin sorumluluk duyan kanaat önderleriyle bir araya gelip konuşulduğu topluluktur.İlkeleri , kuralları vardır.MersinkMMeclisi olarak ilkemizi bütün insanların kutsallarına saygı duymak olarak koyduk
1- Kahramanlar (Birinin kahramanı diğerinin düşmanı olabilir.) 2-İnançlar (Kültürel birikimler , dine dayalı kabuller.) Zira kutsallar , matematiksel değil kişinin kabulüne dayalı değerlerdir. kMMeclisinin TBMMeclisinden farkı burada baraj yok. Onun için söyleyecek sözü olan herkese kapısı açık. Sorularla , katkılarla ortak akla ulaşmak istiyoruz.
Nisan ayı toplantımızı bu aya has olmak üzere tek gündemli yapıyoruz ve konumuz Seçimlerden Sonra Türkiye ve konuşmacımız Kent Radyo ve ufukturu.net in sahibi gazeteci –yazar Mirza Turgut
2/ Mirza Turgut: Mersin kMMeclisini kuruluş aşamasından beri biliyorum. Çok önemli konuları, konuklarıyla irdelediklerini biliyorum aslında bu salon tam dolsaydı mersin seçimleri farklı sonuçlanırdı. Ne yazık ki sivil toplum platformları böyle işliyor.
İlk önce Türkiye açısından seçimin bir eşiği olduğunu söylemek istiyorum.Bence AKP bu eşiği geçen parti oldu. Bundan sonra gelen Cumhurbaşkanlığı seçimlerini de kendi modeline göre ayarlıycak ,muhtemelen ilk tur için bir şey diyemem ama 2. Tur da Türkiye Tayyip Erdoğan’ı Cumhurbaşkanı olarak seçecek.
Bugünkü haberlere göre yapılan planlar doğrultusun da Abdullah Gül başbakan olucak.( Bayburt vekili istifa ettirilerek A.Gül vekil olacak ) Yani Putin ve Meldevey gibi olucak.
Seçimler sonucunda alınan oy oranlarını ( onca kaset operasyonlarından sonra) Bir önceki seçimlere göre değerlendirirsek 6 puan artmış. Yerel seçimlere göre değerlendirirsek ki olması gereken bu.Genel seçim baz alınırsa puan kaybetmiş oluyor.
Yerel seçim bağlamında CHP de oy arttırmış görünüyor.Ama Türkiye geneline baktığınızda sosyal demokrasi açısından son derece trajik bir durum.Kıyı partisi konumunda.( İç Anadolu da yok) İstanbul ve Ankara (MHP oyunun etkisiyle ) artması Türkiye geneline yansıdı.
MHP durumunu korumuş görünüyor.
BDP Güneydoğu da yer almış. Geçen seçimlere göre daha çok belediye kazandı.3 büyükşehir alarak oyunu olmasa da belediye sayısını arttırdı.
AKP tüm kıyı hariç Türkiye’nin hemen her yerinde 1. Parti.Güneydoğu da BDP den sonra 2. Parti.Yani Türkiye partisi.
AKP tüm olumsuzluklara rağmen (cemaat-yolsuzluk) seçmenini kilitledi.
Benim kanaatim Muhalefet özellikle CHP bunca olaya rağmen inandırıcı bulunmadı.Özelliklede Kılıçdaroğlunun başçalan sözü geri tepti , yeni seçmen yaratamadı. Bu muhalefet açısından sorgulanması gereken bir durum.Zira vatandaş negatif propaganda istemiyor
Neticesinde yaşanan yerel seçimdir ama CHP veya MHP oylarını arttırmayı yapabilseydi AKP erken seçime gitmek durumunda kalabilirdi.
(Mersin için partilerin büyükşehir ve ilçe belediye başkan adaylarının aldıkları oy oranları karşılaştırıldı )
Mersin de alevi-arap ve Yörükler gerçeğiyle bakılması gerekir. Zira seçmen oyunu neye göre verdi olayının hem yerel de hem genel de sorgulanması gerekir.
Bu seçimde MHP ve CHP seçmeni ilçeye göre biribirine geçişgenlik göstermiş.Mersin’in evveliyatını bilen biri olarak söylüyorum. Burada Kürtler çok baskı görmüşlerdir.Bu düşünceyle BDP nin CHP yi destekliyeceğini düşünüyordum. MHP ‘nin milliyetçi anlayışıyla ne yapacaklarını merak ediyorum.
3/ Prof.Yusuf Zeren : Türkiye genelinde AKP cemaat ilişkileri bozulunca CHP ve MHP yi desteklemesi konusunda işittiklerimiz var. Gerçekte cemaat tabanı olmayan sadece üst bürokraside olup oy oranı azmıydı?
4/ Mirza Turgut : Ben de cemaati %1 bile yoktur diye düşünüyordum.Medya,bürokrasi ağırlıklıydılar.bence taban da AKP ye oy verdi. Yapılan kavgalarla anladığım cemaat sadece iyi şeyler yaptığını düşündüğümüz bir oluşum değil , bence uluslararası bir proje.Önümüzdeki günlerde devam edecek ,Cumhurbaşkanlığı seçimini etkilemeye yönelik bir proje ve amaç Tayyip Erdoğan’ı yok etmeye AKP yi dağıtmaya yönelik daha neler göreceğiz diye bekliyorum.
5/ Füsun Güven : Peki sizin bu düşünceniz CHP neden cemaatin yanında oldu sorusunu sordurmadımı kendinize?
6/ Mirza Turgut : Bence siyasetçiler açılan sürece teslim oluyorlar. CHP de bu sürece oy alırım düşüncesiyle teslim oldu ama kanaatimce oy da alamadı.
7/ İbrahim Özgür Kutlay : Bence cemaatin oyu az değildi.Bu her tarafa da gitti.genel seçim havasında olduğu için AKP nin % 50 leri bulmamasını cemaatin vermediği oylar olarak görüyorum. Ve AKP nin başarı endeksli bir parti Mersin de neden başarısız?
8/ Kenan Toros : Bu soru içinde Macit Özcan (CHP Bld.Bşk adayı) ın AKP ye karşı faktör oluşunuda bu soru için de değerlendirebilirmiyiz?
Mirza Turgut : AKP her yerde kürt oylarını almasına rağmen bu seçimde Mersin den alamadı BDP aday profili bu konuda çok etkili oldu. Aslında 2. Bölgede oylarını arttırdı ama merkezde kaybetti. AKP aday bulmada başarısız , belirlenen aday için de çok geç çıktı.
9/ Abuzer Kiraz : Huzur ve barış sloganı genel de hizmetlerinden memnun olmadığımız bir CHP adayını seçmek için yeterli değildi.Kazandığı Arap ve Anadolu Alevilerindendir.BDP kendi adayına oy vermekte haklıdır. Sizin konuşmalarınıza katılarak muhalefetin yanlış seçim söyleminde olduğunu düşünüyorum . Bu kentte oylarını alarak seçilen MHP yi kabullenmek gerekir .
10/ Erol Konucu : Bütün şehir olan Mersin de CHP adayı doğru tercihmiydi?
11/ Mirza Turgut : Bu tamamiyle CHP genel merkezinin konusu.Artık siyasi partiler aday belirlemelerini ön seçim yöntemiyle belirlemeyi benimsemek durumunda.
12/ Mehmet Yalçın : İlçelerdeki seçmen katılım oranı nasıl? AKP nin düşük oy almasında geçişken oylar neye göre oldu? Partilerin başka kimliklerden eklemlenmiş adaylarla seçime gitmesi ne denli etkili oldu? Siyaset aslında umut satma sanatı ve siz onu ,değişimi veremediğiniz anda kazanamazsınız. Türk halkı statükoyu sevmiyor.
13/ Mustafa Güler : Türkiye de kimlik siyaseti var. Özellikle de Mersin de kürt,arap,alevi,Yörük…herkes çoğunluk olduğunu düşünüyor ve kendi kimliği ile yaşıyor.
14/ Mirza Turgut: Ben Mersin de oyların hizmete verildiğini sanmıyorum.AKP nin seçim kaybetme nedeni Genel seçimlerde oy getiren Zafer Çağlayan’ın bu sefer rahat olamamasıydı.
Nihat Şeker – Asiye Erdener –Mehmet Tekkanat –Cemal Şahinoğlu – Nevzat Erol
Genel anlamda CHP nin adayının yetersiz olduğu ,Genel merkezin hatalı olduğu ve diğer aday adaylarının seçim sürecin de adayın aleyhine çalışmadıklarını belirtip bu konudan duydukları rahatsızlıklarını belirttiler.
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
Mail ve telefon yoluyla 6 STK ya duyuru yapıldı.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Mail yoluyla tüm partilerin vekillerine duyuru yapıldı.Hiç katılım olmadı.
MEDYA İLE
Ufukturu.net ve Kent Radyo aracılığıyla duyuru yapıldı.Mail yoluyla da yerel basın davet edildi.
SONUÇLAR
Mersin aynı gün ,basın ve vekilleriyle Akdeniz Belediye seçimlerinde CHP adayının itirazına kenetlenmiş durumdaydı.Birgün önce itiraz ilçe seçimden , il seçim kuruluna gönderilmişti. Adliye önünde kazanan BDP ve İtiraz eden CHP lilerin nöbeti vardı.
Katılımcılar tam da Mersin aydın profiliydi. Çoğunlukla CHP lilerden oluşan grup, sadece kendi partilerini yargılama yolunu seçmeleri moderatör tarafından sıkça uyarıldı.
MersinkMM Hamalı Füsun Güven