YER: Dedeman Hotel / Çatal Hüyük Salonu
TARİH: 05.04.2013
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / Atatürkçü Düşünce Derneği Konya Şubesi (Yusuf DÜLGER – Başkan)
2 / Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Konya Şubesi (Ecz. Tevfik SÖZEN – Başkan)
3 / Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Konya Şubesi (Dr.Lütfi ŞİMŞEK – Başkan)
4 /Aktif Sanayici ve İş Adamları Derneği (AKTİSAD) Konya Şubesi (Soner CESUR – Başkan)
5 / Konya Sanayici ve Güçlü İş Adamları Derneği (Ali Gürbüz DAYIOĞLUGİL – Başkan)
6 Türkiye Yardımsevenler Derneği Konya Şubesi (Fahriye GÜRLER – Başkan Yardımcısı)
7 / Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Konya Şubesi (Nazife DEMİRHAN – Başkan)
8 / Dosteli Eli Derneği (Mevlüt YILDIRIM – Başkan Yardımcısı)
9 / Konya Basın Konseyi Derneği (Ömer KARA – Başkan)
10 / Hilal Eğitim Vakfı (Prof. Dr. Şahin AKINCI – Vakıf Başkanı)
11 / Anadolu Strateji Etütler Merkezi (ANSEM) (Rıfat ERGAN – Başkan Yardımcısı)
12 / İl Genel Meclisi (Ali SELVİ – Meclis Başkanı)
13 / Kop İdaresi Başkanlığı (İhsan BOSTANCI – Başkan Yardımcısı)
14 / Mevlana Kalkınma Ajansı (Ahmet AKMAN – Ajans Başkanı)
MESLEK ODALARI
1 / Konya Ticaret Odası (Selçuk ÖZTÜRK – Yön.Krl.Bşk.)
2 / Konya Ticaret Borsası (M.Uğur KALELİ – Yön.Krl.Bşk.)
3 / Konya Serbest Muhasebeciler ve Mali Müş. Odası (Rafet BAŞ – Başkan Yrd.)
4 / Konya Şehir Plancıları Odası (Mustafa DOLULAR – Başkan)
5 / Konya Tabipler Odası (Halil ÖZTÜRK – Başkan)
6 / Konya Ziraat Mühendisleri Odası (Özkan TAŞPINAR – Başkan)
7 / Konya İnşaat Mühendisleri Odası (Ali ÇINAR – Başkan)
8 / Konya Jeoloji Mühendisleri Odası (Aytekin TEKİN – Başkan Yrd.)
9 / Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odalar Birliği (Hasan UZMAN – Başkan Yrd.)
10 / Konya Elektrik Mühendisleri Odası (Kemal BAŞARAN – Başkan)
11 / Konya Gıda Mühendisleri Odası (M.Hulusi ADA – Başkan)
12 / Konya Barosu (Av. Fevzi KAYACAN – Baro Başkanı)
SENDİKALAR
1 / Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu İl Temsilcisi Necati KÖKAT Başkanı
2 / Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu İl temsilcisi Cebrail BEKTAŞ Başkanı
3 / Hak- İş Sedikası Konfederasyonu İl Temsilcisi Vacit SIR Başkanı
GÖZLEMCİLER
1 / Mevlüt KARPUZ (CHP İl Başkanı)
KATILAN MİLLETVEKİLLER
1 / Mustafa KABAKCI (Ak Parti Milletvekili)
2 / Gülay SAMANCI (Ak Parti Milletvekili)
BELEDİYE BAŞKANLARI
1 / Uğur İbrahim ALTAY (Selçuklu Belediyesi Başkanı)
DİĞER KATILIMCILAR
1 / Konya Ak Parti’ de Parti temsilcileri katıldı.
Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 32 izleyici katıldı.
MEDYA
1 / Konya Postası Gazetesi Sahibi
2 / Konya Memeleket Gazetesi Muhabiri.
3- Konya Lıfe Dergisi nin Yönetmeni.katıldı.
MODERATÖR : Şanar YURDATAPAN
ÖZEL KONUK : Abdurrahman DİLİPAK
GENEL KONU: Sivil Toplum Kuruluşlarının Karar Süreçlerindeki Katılımı ve Türkiye küçük Millet Meclisleri.
YEREL KONU: Konya’nın İhtiyacı Olan Öncelikli Üç Projesi Neler Olmalıdır?
KONUŞULANLAR:
Rıfat Ergan: Ergan, Sivil Toplumların daha etkin olabilmesi için bu tür projelerin önemli olduğunu vurguladı ve böyle projeleri başlatanları desteklenmesi gerektiğini belirtti. Anadolu Stratejik Etüdler Merkezi olarak maddi imkânsızlıklar nedeniyle sivil toplum faaliyetlerini tam anlamıyla yerine getiremediklerini belirtti. Ergan, bu anlamda devletin desteğini beklediklerini ve ön ayak olması gerektiğini belirtti. “Yöneten insanlar topluma daha yukardan baktıklarından dolayı genel anlamda politikalar üretmekte, toplumun tabanından gelen taleplere kulak vermesi mümkün olamayabiliyor ve sivil toplumun iyi bir şekilde işlemesi bu bilincin yaygınlaşması için devletin teşvik etmesi gerekir.” dedi.
Ahmet AKMAN: Akman, sivil toplumların Türkiye’de baskı grubu olarak kullanılamadığını belirtti. Konya içersinde 2000 dernek kayıtlı olmasına rağmen tam anlamıyla çalışamadıklarını belirtti.
Ömer KARA: Kara, STK’ların karar alma süreçlerine katılamadıklarından dem vurdu. Bunun en büyük nedenlerinden biride Avrupa tarzı bir sivil toplum yapısının oluşturulamadığını belirtti. Kara, sözüne devam ederek genel anlamda STK’lar arasında samimiyet bulunmadığını ve bu yüzden STK’lar tarafından gerçekleştirilen projelerin kâğıt üzerinde kaldığını belirtti.
Mustafa KABAKÇI: Türkiye’de sivil toplumların gelişememesinde sahip olduğumuz geleneklerden ve sorumluluk duygusunun eksiliğinden kaynaklandığını belirtti.
Halil ÖZTÜRK: Sivil toplum yapımızın ne kadar güçlü olursa siyasal yapımızda o denli etki edeceğini vurguladı. Mevcut siyasal yapının düzensiz olduğunu belirti. Öztürk kendi odasına atıfta bulunarak bazı meslek gruplarını özellikle Tabipler Odası gibi bazı grupların siyasal süreçlere katılamadığını belirtti.
Özkan Taşpınar: STK’ların genellikle sözü dikkate alınmadığı içi siyasal süreçlere de kayıtsız kaldıklarını belirtti. Ayrıca STK’lar ekonomik güçleri oranında seslerini duyurabilmektedirler dedi. Yurt dışında ise durumun tam tersi bir işleyiş arz ettiğini söyledi.
Cemil PASLI: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nda çalıştığını da belirterek koruyucu aile konusuna atıfta bulundu. Paslı, başta Hollanda olmak üzere diğer Batılı ülkelerde sivil toplumların en mahrem konularda bile devletle birlikte çalıştıklarını söyledi.
Fevzi KAYACAN: Türkiye’de STK’ların karar süreçlerine ne kadar etki edebildiğini sordu ve örnek olarak bölge ağır ceza mahkemesinin Adana’dan Antalya’ya alınması hususunda kimsenin görüşlerine başvurmadığını belirtti ve merkezi bürokrasinin bölgenin şartlarını bilmeden önüne harita alarak bütün kararları harita üzerinde alması Konya’da hukuk işleyişini oldukça zora sokmuştur. Kayacan ayrıca, adliyelere alınacak memur ve mübaşirlerin jürilerinde savcılar, hâkimler ve bürokratların bulunmasını eleştirerek çalışacağımız insanların nitelikleri konusunda avukatlarında söz sahibi olması gerektiğini söyledi.
Gülay SAMANCI: STK temsilcilerini şikayet ettiği bir çok konuda kendisinin ve arkadaşlarının da şikayet ettiğini belirtti. Samancı bir vatandaş olarak, bir ülkenin ekonomik ve askeri gücü olduğu zaman o ülkeye güçlü deriz ancak bireyin güçlü olmasından rahatsızlık duyarız. Bu yüzden bizim her şeyden önce güçlü bireyler oluşturmamız gerekmektedir dedi. Güler Samancı, sahaya çıktıklarında çok fazla kadın STK çalışanı göremediklerini ve STK’ların sahip olduğu enerjinin sinerjiye dönüştürülemediğini belirti. Samancı STK’ların protokol çatısı altında buluşmasından ziyade hizmet çatısı altında buluşmaları gerektiğini belirtti. Samancı ayrıca ileri demokrasiye ulaşmak istiyorsak STK’ların parçalı bir yapı yerine daha bütüncül bir yapı izlemeleri gerektiğini ve STK’ların daha küresel bir hal alması gerektiğini belirtti.
Mustafa KABAKÇI: STK’ların hep zayıf olduğunu düşündüğünü ve devletin STK’lara olan yaklaşımı da eskisine oranla biraz kırıldığını belirtti. Eskiden emniyete gittiğinizde STK kurmak istediğinizde bir sürü soru ile karşılaşırdınız, bugün ise durum oldukça farklı olduğunu söyledi.
A.DİLİPAK: Sivil-Siyasal ayrımını ortaya koyarak meslek kuruluşlarının sivil anayasada olmaması gerektiğini belirtti. Sivil kelimesi anlamı itibariyle Siyasaldan ayrılmak için kullanılmaktadır. Siyasallığa bulaştığınız anda sivilliğinizin kaybolduğunu belirtti. Dilipak ayrıca Türkiye’de dernekler yasasının yetersiz olduğunu ve değişmesi gerektiğini vurguladı. Gelecekte ise Yasama-Yürütme-Yargı ve STK’larn akredite olacağı beklentisini söyledi. Uluslararası sözleşmelerden doğan hak ve sorululukların kullanılması gerektiğini söyledi. “Aile derneği kurdum dediğimizde aile derneği kurulmuyor. Bu nedenle dernek yapılarını yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Bugün Türkiye’de meslek odalarına kayıt olmak zorunluluk esası üzerine bina edilmiştir. Bu sivillik açısından kabul edilemez durumdur.” dedi.
Ömer KARA: Vakıflar hariç STK’lara yönelik ne yapıldığını sordu. Kabakçı ise Türkiye’de sivil bir STK olmadığı için ne yapabileceğini söyledi.
Hasan UZMAN çok az sayıda politikacının katılım gösterdiğini diğer siyasilerin nerede olduğunu sorarak sorusuna başladı. Şanar Yurdatapan bu konuda diğer partilere de davetiye gönderildi ancak mazeret göstererek katılamadıklarını ve bu nedenle resmin eksik kaldığını belirtti.
Mevlüt YILDIRIM: Milletvekillerine karşılaşılan problemlerin çözümünde STK’ların görüşlerine ne oranda başvuruyorsunuz diye sordu. Milletvekili Kabakçı ise kendilerine başvuran tüm STK’ların sorunları ile yakından ilgilendiklerini bahsetti. Örneğin Baro başkanının belirttiği ağır ceza mahkemesi noktasında gerekli girişimlerin başlatıldığını belirtti. Ayrıca STK’ların da kendi üzerlerine düşen görevlerini yapmalarını taleplerin yoğun ve net olmasını bekliyoruz dedi.
Ali SELVİ: Toplantı masasında bulunan tüm STK temsilcilerinin seçimle iş başına geldiğini ve bunun Sivil-Resmi ayrımında belirtilen STK’ların sivil olup olmadıklarını sordu.
A.DİLİPAK: Bu tip STK’ların kamu otoritesini kullandıklarını ve bu nedenle de sivil olmadıklarını belirtti. Dilipak ayrıca derneklerin uluslararası akredite sorunlarını halletmeleri gerektiğini de belirterek bu akrediteler sayesinde sivil kimliklerine kavuşabileceklerini belirtti.
Cebrail BEKTAŞ: Demokratik Kitle Örgütlerinin ciddi dönüşümler geçirdiğini ve bu dönüşümlerin ne kadar sivil olduğunu sordu. Konya Milletvekili Mustafa Kabakçı söz alarak, Demokratik Kitle Örgütlerinin siyasi görüşleri olabileceğini ancak bürokratik mekanizmaya dokunma hakkı vermemektedir dedi.
Gülay Samancı: Demokratik Kitle Örgütleri’nin siyasi bir politika izlemesinden ziyade kamu yararına hizmet etmeleri gerektiğini belirtti.
Halil ÖZTÜRK: Yeni sivil anaysa da olması düşünülen Türklük tanımı ile ilgili 14.000 dernekten görüş alınıp alınmadığını sordu eğer alınmadıysa Türklük ifadesinden bir rahatsızlıklarının olup olmadığını sordu. AKP Konya Milletvekili Mustafa Kabakçı ise kendinsin kişisel olarak Türklük ifadesinden dolayı bir sorunun olmadığını ve ilerleyen günlerde açıklanması beklenen anayasa taslağında olması düşünülen Türklük ifadesinin ise tüm hassasiyetleri içerecek tarzda şekillendirileceği temennisinde bulundu.
Özkan TAŞPINAR: Konya’nın geniş tarım arazilerinin olduğunu ve bu nedenle büyük su miktarlarına ihtiyaç duymakta olduğunu ancak Konya’nın mevcut kapasitesinin buna yetmediğini belirtti. Bunun için havzalar arası su transferi sağlanmalıdır dedi. Örneğin Mısır, Şekerpancarı, Ayçiçeği bu bölgeye yönlendirildiğini ve bu ürünlerin su ihtiyaç duyan ürünler olduğunu belirtti. Bu nedenle Konya ovasını sulanmasıyla ilgili projeler gerektiğini belirtti. Daha sonra
Ali Gürbüz DAYIOĞLUGİL: Gürbüz’e göre en önemli sorun olarak hava kirliliğini gördü. İkinci olarak ise gençler arasında ki uyuşturucu ve madde bağımlılığının kontrol dışına çıktığını ve emniyetin bu konuda yetersiz kaldığını belirtti. Ayrıca Konya başta olmak üzere tüm ülke çapında sivil toplum kültürünün oluşturulabilmesi için ilkokul çağından itibaren sivil toplumun önemi noktasında bireylerin eğitilmesi gerektiğini belirti.
Lütfi ŞİMŞEK: Konya’da 2023 hedefine paralel olarak 15 milyar dolar ticaret hedefi koyduklarını bunun başarılabilmesi için ithalat ve ihracat yüklerinin daha uyumlu bir şekilde taşınması için lojistik merkezlerinin koordinasyonu gerekmektedir ve bununla ilgili bir çalışma yaptıklarını ve diğer sivil toplum kuruluşlarının da bu çalışmalara katılmaları gerektiğini belirtti. Ayrıca ülkenin Marmara eksenli kalkınma merkezini Anadolu’ya kaymasını istediğini belirten Şimşek, bu hedefe ulaşılması için Konya’nın sanayi alt yapısının geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Şimşeğin belirttiği üçüncü sorun ise sanayi sektöründe yaşanan nitelikli mesleki iş gücünde olduğunu belirtti. Bu durumu kamu-özel ortak girişimi ile mesleki eğitimin geliştirilmesi ile aşılacağını öngörüyoruz.
Aytekin DİKEN: Konya’nın en önemli sorunun sulama olduğunu belirtti. Yüzey sularının düşüklüğünün dip sularının kullanımını zorunlu kıldığını belirtti. Diken ayrıca bugün Konya’nın 12 milyar metre küp suya ihtiyacı olduğunu belirtti. Ancak mevcut kaynakların 4 milyar metre küp olarak belirlenmiştir. Her şeyin bir dengesinin olduğunu ve bu yüzden de elimizde olan kaynakların faydalı kullanmamız gerektiğini belirtti. Diken ayrıca, iklime uygun bitkilerin yetiştirilmesi gerektiğini söyledi. İkinci sorun olarak da Yurt Dışından ithal edilen doğal gaz ile elektrik üretmekteyiz, Konya Karapınar’da bulunan kömür madenlerini kullanarak kendi öz kaynaklarımızla elektriği daha ucuza elde edebileceğini belirtti. Üçüncü sorun ise yenilenebilir enerji kaynakları olarak Ayrancı ve Karapınar’da güneş enerjisini yaygınlaştırmaya yönelik çalışmalar var bunları desteklememiz gerektiğini belirtti.
Cemil Paslı: Konya’da sosyal riski yüksek mahaller var bu mahallelerde uyuşturucu kullanımı oldukça yaygın durumda ve bu sorunun önüne geçebilmek için AMATEM yapıldı ancak bu çalışmalar çözümün sadece bir parçası olarak görülebilir herkesin elini taşın altına koyması lazım eğer bu insanlar Konya’ya dağılırsa güvenlik tehdidi altında kalır. İkinci sorun olarak da ihracat noktasında olmamız gereken yerde değiliz dedi.
Soner CESUR: Devletin özel sektörün alanlarından çekilmesi gerektiğini belirtti. Konya’da devlete ait 3 çiftlik bulunmakta ve bu alanlarda ayrıca özel sektörde çalışmakta. Devlet bu alanlardan elini çekmezse verimsiz kullanımdan dolayı su kaynaklarında kıtlık yaşayacağız, ayrıca Konya’nın kendine has ürün yelpazesi çıkarması gerekmektedir. Konya bakliyat memleketi olduğundan bu alanda gelişmesi gerektiğini belirtti. İkinci sorun olarak da anayasa konusunun bir an önce çözülmesi gerektiğini belirtti. Üçüncü sorun olarak ise geniş bir araziye sahibiz ancak arsa bedelleri çok pahalı olduğunu vurguladı ve ek olarak da Çek Yasasının hiçbir alt yapı çalışması yapılmadan meclisten geçirildiğini ve garantili çek yasası getirilseydi daha iyi olurdu dedi.
Cebrail BEKTAŞ: Eğitim koşulları Konya’nın öncelikli sorunları oluşturduğunu bölgede ikili eğitim yapan kurumun bulunmadığını bu durumun öğrenciler için büyük sıkıntılar doğurduğunu belirti. Bektaş ayrıca Bosna Hersek’den, Başkent Hastanesi’ne kadar sadece bir genel lisenin olduğunu ama imam liselerinin daha fazla olduğunu belirterek mesleki eğitim yaygınlaştırılması ve derslik sayısının arttırılması gerektiğini belirtti.
Mevlüt YILDIRIM: Konya’nın öncelikli sorunun İletişim olduğunu, milletvekilleri STK’lar ve halkın arasında iletişim sorunu olduğunu belirti. Siyasiler yaptığımız çalışmalardan haberdar olmuyorlar örneğin biz 27 ülkede çalışıyoruz ve 3 milyon insana ulaştıklarını belirtti. Var olan enerji iletişim kanallarının kurulmasıyla daha verimli olacağına inanıyorum dedi.
Şahin AKINCI: Konya’nın en önemli probleminin trafik sorunu olduğunu düşündüğünü batılıların bu sorunu trafik kamerasıyla çözdüğünü belirtti. Buna ek olarak Fahri Trafik Müfettişlerinin de sorunlu olduğunu belirtti. Bir diğer önemli sorun ise yeşil alan sıkıntısı olduğunu belirtti. Akıncı, şehir içlerinde geniş parklara ihtiyaç duyulduğunu Konya’nın büyük bir köye dönüşmeye başladığını belirten Akıncı Emniyet noktasında sıkıntıların yaşandığını belirtti.
Rıfat ERGAN: Şehirlerin büyük bir topluluk olduğunu bunların ortak hedeflere ve meselelere yönelmesinin zor olduğunu belirterek Şehir Pazarlama Departmanın kurulması oldukça makul olduğunu belirtti. Bu departmanın şehrin ihtiyaçlarına yönelik hedefler belirlemesi ana görevini oluşturuyor dedi. Hedefler içersinde şehirde üretilen mal ve hizmetlerin kalitesini artırmak ve Beyin Göçü gerçekleştirmek için şehrin cazibesini artırmak, sermayeyi Konya’ya çekebilmek ve inanç turizmi ile bunun desteklenmesi gerektiğini belirtti.
Kemal BAŞARAN: Gelişmişlik düzeyinin bir ülkenin elektrik kullanımıyla alakalı olduğunu ve Konya’nın daima bir sanayi kenti olduğu söylense de elektrik tüketimi yüzde 25 civarında kaldığını söyledi. Aslında sanayisi ilerlemiş bir şehirde bu oran da yüzde 75 olmalıdır ve bugün Konya’nın büyük alışveriş merkezlerinden olan kent plazanın tükettiği elektriği tüketecek bir fabrikanın bulunmadığını söyledi. Sorulan bu sorulara ve yapılan değerlendirmelere Konya’nın Siyasetçileri şu cevapları verdi. Milletvekilleri, Konya’nın en önemli sorunun su sorunu olduğunu bildiklerini ve bu sorunu çözmek için diğer su havzalarından su getirme projelerini takip ettiklerini ve DSİ’nin bu konudaki çalışmalarını desteklediklerini belirttiler. Hava Kirliliği ile ilgili ise Hava Yolu üzerine taş ocakları ve sanayi inşa edildiği için sorunu bildiklerini ve bu konuda çözüm arayışlarının devam ettiğini belirtiler. Lojistik Merkezi ile ilgili konuda ise şehirler arası koordinasyonun olduğunu Karaman-Mersin arası etüd çalışması yapıldığını ve bu hat üzerinde daha hızlı tren için çaba gösterildiğini belirttiler. Eğitim kampüslerini kurulması, yetişkin eğitim merkezlerinin kurulması konusunda koordinasyon çalışmaları geliştirilmeye başlanıldı. Karapınar’da ki termik santral için yer ihtisas edildiğini ve bu konuda ilgi bakanlığın gerekli çalışmaları sürdürdüğünü söyledi.
Mevlüt KARPUZ: Konya’nın köylerinde genç nüfusun kalmadığını ve bu durumun nedeni olarak da uzun zamandır uygulanan tarımsal nüfusu düşürme politikasının bir ürünü olarak değerlendirdiklerini belirtti. Konya’nın turizm konusunda da eksikliği olduğunu belirten Karpuz, turistin en az 2 gün Konya’da kalması için gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini belirtti. Ayrıca Konya’daki canlı hayvan yetiştiriciliğinin ise durumumun göz önüne alınması gerektiğini belirtti.
Ali SELVİ: Sulama konusunda bir çalışmalarının olduğunu basınçlı su sistemi projesinin devam ettiğini ve otomasyon ve enerji desteği konusunda çalışmaların yapıldığını ve özellikle kırsal kalkınma konusunda da kiraz, çilek v.b. meyveleri destekliyoruz dedi. Ayrıca Selvi, merkezde derslik sıkıntısının da yaşanmadığını belirtti.
A.DİLİPAK: Bilgi Ajanslarının olmadığını ve başta hükümetler olmak üzere ve sivil toplum örgütlerinin de hazırladığı raporlar bulunmakta. Bu raporların tek merkezde toplandığı bir kuruma ihtiyaç duymakta olduğunu ve Bilişimin desteklenmeye ihtiyacının olduğunu söyledi. Ayrıca Türkiye’de 600 çeşit endemik bitkiyi bünyesinde bulundurmasına rağmen hala bir genoloji haritası çıkarılmış değildir. Yurdatapan ise Dilipak’ın görüşlerinden sonra soru cevap bölümüne geçildiğini söyledi.
Şahin AKINCI: Başıboş köpek sorunun nasıl çözüleceğini ve bunun için kısırlaştırmanın bir çözüm olup olmadığını sordu? Altay ise yasa gereği kısırlaştırılıp doğaya bırakılması gerektiğini belirterek ellerinden başka bir uygulamanın gelmediğini belirtti.
Mehmet Ali Çelik: İlkeleriyle kendini tanımlayan “TkMM her ilde”, ve o ildeki Sivil Toplumun bir kesitini oluşturan, var olan hiçbir sosyal kesimin dışlanmadığı diyalog gruplarından oluşuyor. Poje, Avrupa Birliği projesi olarak 2008 yılından başlamıştır. Bu proje İç İşleri Bakanlığı tarafından’da desteklen bir Sivil Toplum hareketidir. Bu toplantı, 2008 yılından Konya’da yapılmıştır. TkMM’nin proje liderleri ile yaptığımız iletişim ve istişare soncu, TkMM toplantısının Konya’da yapmaya karar verdik. Bu tür toplantıların tekrarında diğer STK’lar tarafından’da sahiplenmesinin, gerektiğini ifade etti. Bir sonraki toplantılarının bir başka STK’nın organizasyonu tarafından yapılması istedi.
Fahriye GÜLEN SAYAR: Konya’nın neden tahıl ambarı olmadığını çünkü ilerleyen zamanlarda tahılın altından daha pahalı olacağını söyleyerek Konya Milletvekili Mustafa Kabakçı’ya sordu. Kabakçı ise tarımın güçlenmeye başladığını ve verimin artmaya başladığını söyledi. Kabakçı ayrıca suyun verimli şekilde kullanılması sonucunda iklime ve potansiyele göre de bitki seçilirse mevcut durum daha da iyi olacaktır dedi. Toplantı Dilipak’ın dün gerçekleştirilen Akil Adamlar toplantısında ki izlenimlerini anlatmasıyla sonlandı.
ÖNERİLER
1 / Öneren kişi: Önerilen şey
ORTAK SONUÇ (Yalnızca eğer varsa. Yoksa Ortak Payda yaratmak için uğraşmak amacımız değil. Yerel Forumlar, karar alma meclisi değil, en aykırı seslerin bile duyulma ve duyurulma olanağı bulduğu yerler olmalı. Nadiren de olsa bir konuda mutabakat sağlanmışsa, tabii bun u da duyururuz ama o ortak sonucu yaşama geçirmek için yapılacak aktivist çalışmaların yeri kendi platformlarıdır.)
1 / Ortak görüş
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
Yaklaşık 40 sivil toplum kuruluşu ile telefon ile irtibat kuruldu. Duyurular dağıtıldı. 25 sivil toplum kuruluşu katıldı. Katılımcılara toplantı lobisinde TkMM broşürleri de verildi
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Oya Hanım Konya milletvekilleri ile telefonla, biz de tümüne email atmak suretiyle davet ettik, Ak Partiden 2 Milletvekili katıldı.
MEDYA İLE
Gazeteciler Cemiyeti üzerinden tüm yerel basın davet edildi, üçü geldi. Bundan sonra tek tek tüm basını kendimizin davet etmesine karar verildi.
KATILIMCILARLA
İlk toplantı olduğu için zamanı etkin kullanmak adına, yerel konu STK larla telefonla istişare ederek, genel konuda mutfakla birlikte kararlaştırıldı.
SONUÇLAR
TkMM ilkelerimiz videosu ile genel konuya ilişkin videolar gösterildi.yukarıda belirtilen genel konu ile yerel konu görüşüldü. Toplantıda herhangi bir olumsuzluk olmadı. Planlanan akış ve sürede tamamlandı.
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Konya kMM Hamalı M.Ali Çelik