YER: BATMAN ÇEVRE GÖNÜLLÜLERİ DERNEĞİ
TARİH: 05.02.2017
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / Çevre Gönüllüleri Derneği (Recep KAVUŞ – Başkan)
2 / Mazlum-Der(Hasan ARGUNAĞA – Başkan)
3 / Türkiye Gençlik Konseyi (Veysi MERCİMEKÇİ – İl Başkanı)
4/HAYKONFED (Hazal KARAASLAN – Temsilci)
5/Türkiye Gençlik Konseyi Batman İl Başkanlığı (Mesude ALĞAN – Sosyal İlişkiler Başkanı)
MESLEK ODALARI
1 /
SENDİKALAR
1 /
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1 /
GOZLEMCİLER
1 / Fatma KARAKUŞ
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
1 / Milletvekili katılımı olmadı.
BELEDİYE BAŞKANLARI
1 / Belediye başkanı katılımı olmadı
MESAJ YOLLAYANLAR
1/ Mesaj yollayan olmadı
DİĞER KATILIMCILAR
MEDYA
1 / Recep AKIN( Batman Medya Gazetesi – Muhabir)
2/ Yusuf KAVAK(Batman Sonsöz Gazetesi – Muhabir)
MODERATÖR
İzzettin ETE
KONULAR
GENEL KONU: Anayasa Görüşmeleri – 1-
YEREL KONU: Batman'da Hayvan Hakları
KONUŞULANLAR (GENEL)
İzzettin ETE: Bu ay ki toplantımızda genel konu olarak Anayasa Görüşmeleri – 1- yerel konu olarak da Batman'da Hayvan Hakları'nı konuşacağız. Mutfak önümüzde ki 3 toplantının anayasa değişikliği ve referandum üzerine olacağını belirtti. Toplantımızda önce mutfağın hazırladığı videoyu izleyeceğiz. Daha sonra sözü sizlere bırakacağım.
1 / Hasan ARGUNAĞA( Mazlum- Der): Türkiye'de uzun süre tartışması yapılan cumhurbaşkanlığı sistemi ile ilgili anayasa tartışmaları var.Türkiye'de şimdiki cumhurbaşkanlığı işleyişine bakacak olursak fiilen başkanlık sistemidir.MHP nin tepkileri ile cumhurbaşkanlığı sistemi olarak isim belirlendi. Mecliste uzun tartışmalardan sonra referanduma sunulacak 18 maddelik bir anayasa değişikliği önerisi oylanacak. Bir birey olarak baktığımda maddelere yönelik eleştirilerim var. Yürütme yetkisi bu sistemde tamamen cumhurbaşkanına bırakılmış durumda. Burada en önemli mesaj halkın bu sisteme karar vereceğidir. Halk özgürce sandık başında kararını verecek. Sonuç bizi felakete götürse de, aydınlığa çıkarsa da biz karara saygı duyacağız. Geçmişte koalisyonlar ve diğer hükümetler döneminde bu ülke çok çekti halk AKPARTİ yi bir umut olarak gördü. 14 yıllık iktidarlarında birçok doğrusu – yanlışı oldu. Şimdi karar verecek olan halkın kendisidir.
2 /: Recep KAVUŞ (Çevre Gönüllüleri Derneği): Ülkede ciddi anlamda gerilimli bir süreç var.OHAL şartlarında yapılacak bir referandum terste tepebilir. Normal şartlarda evet diyecek kişiler de hayır diyebilir.OHAL şartlarında seçim yapmak sağlıklı olmayacaktır. İkinci sorun ise 18 maddeden biri de milletvekili sayısının artırılmasıdır. Ayrıca yetkilerin çoğu cumhurbaşkanına aktarılması durumu da var. 550 milletvekilinden ne anladıkta 600 milletvekilinden anlayacağız. Bu değişiklik 12 Eylül Anayasasından farklı bir şey getirmiyor. Çevre,insan hakları ve demokrasiye katkısı olmayan bir değişiklik paketi var önümüzde.Seçilmiş cumhurbaşkanına daha çok yetki veriliyor. Seçilmişlere daha çok yetki veriliyor. Tam donanımlı bir yetki yapılıyor. Bu makama yarın başka kişiler seçilebilir. Bu açıdan daha çok politik eksenden bakmıyorum. Ben insan hakları , çevre açısından bakıyorum. Kendi iç başımızı sağlamak için çabaladık. Bu anayasa değişikliğine de bakıyorum bize beklentimizi de karşılamıyor. Şu anda güven o ki Cumhurbaşkanı yakında onaylayacaktır. Umarım bu memleketin yararına olan ne ise öyle bir sonuçla sonuçlanır.Toplum kutuplaşacak ,bunu bilenler kaosa sebep olacak. Bir demokratik anayasa çalışmaları ile ilgili çalıştaylara ,konferanslara katıldık. Bütün çabalarımız heba edildi.
3 / Veysi MERCİMEKÇİ (Türkiye Gençlik Konseyi): Bunlar benim şahsi görüşlerim. Dünya geneline baktığımız zaman parlamenter sistem ile yönetilen ülkelerde yorumlar olmamaktadır. Artık değişme vaktinin geldiğini düşünüyorum.Ben bu sistemin değişmesi gerektiğini düşünüyorum. Ben 38 yaşındayım bugüne kadar gelen hükümetlerin çoğunluğu koalisyon hükümeti olarak ülkeyi yönettiği için istikrar sağlanmadı. Bu sistemle koalisyon hükümetleri dönemi bitecek. En önemli maddelerden biri 18 yaşında seçilme hakkının verilmesidir. Bu maddeyi çok önemsiyoruz. Bu sistemi de denemek lazım. Olmadı mı karar verecek olan yine halktır.
KONUŞULANLAR(YEREL)
1 / Hazal KARAASLAN(HAYKONFED): Batman'da 2 yıl önce durum çok kötüydü.İhbarlarımıza destek vermiyorlardı. Yapmak ile sorumlu oldukları şeyleri zorla yaptırmak zorunda kalıyorduk. Belediyenin en önemli desteği veteriner destekleridir.Artık kurumlar ile ilgili problemler kalmadı.Burada benim ilk isteğim çocuklara hayvan sevgisi kazandırılmalıdır. Batman'da bize ilk başta çok tepki vardı.Tepkiler değişti. Seminerler yapıyoruz. En önemli husus çocuklara hayvan sevgisini katmaktır.Seri katil ve tecavüzden yargılanan suçluların %93 ü ilk vakalarını hayvanlara yapmışlardır.Bir bütün olarak baktığımızda canlılar farklı gruplara ayrılabiliyor.Doğada bir denge vardır. Bizim hayvanları korumamız lazım.Kurumlar ile görüşüyoruz. Bizim istediğimiz bir bakım evi idi. Biz barınma merkezini uzun süreli barınmalar için istemiyoruz. Tedavileri yapıldıktan sonra doğaya bırakılacağı zamana kadar olacak şekilde bir barınma merkezi ve bakım evi projesi için çalışmalar başlattık. Proje için destekleyecekler.Hayvan ambulansı için çalışma yapılacak.Mamamatik denilen bir makine var.Geri dönüşüme katkı veriyor.Beslenme kapları için çalışmalar yapılıyor.Belediyeden bize katkılar çıkarılacak.Konferans ve tiyatro çalışmaları yapılacaktır.Eğitmen arkadaşlarımız gelecekler. Bizim gelecekteki çalışmalarımız böyle.
2/ Hasan ARGUNAĞA( Mazlum- Der) : İnsan hakları ve hayvan hakları birbirine bağlıdırlar.Zincirde bozulmalar yaşanırsa herkes sıkıntı yaşayacaktır.Biz 40 okulda hayvan ve çevre konularında konferanslar verdik.Batman da bir çok kentte olan hayvan barınma merkezi yok.27 yıldır gözetim .Hayvan Hakları ve Barınma Merkezi kurulması için yazılar yazdım. Daha önce bir çok kişi hayvanlar için bizi arıyorlardı.Yaralı bir şahini tedavi edecek kimse yoktu. Sizin çalışmalarınızı takdir ediyorum.Bizim beraber yaptığımız çalışmada, 4 Ekim Hayvan Hakları Günü yürüyüşünde "HER AVCI POTANSİYEL BİR KATİLDİR." pankarttı taşıdığımda şuna inandım.Hayvanları savunmayan ,insanları savunamaz. İslam tarihine baktığımız zaman hayvan hakları konusunda farklı yaklaşımlar görüyoruz. Toplum İslam'dan uzaklaştığı için hayvan haklarını da unutmuştur.Zamanında avcılardan tehdit aldık.Dönemin yetkilileri ile görüşmeler yapıyorduk .Bir yasaklama getirdiler. Toplumdaki bu algıyı değiştirmek için verdiğimiz mücadelede sıkıntılar yaşadık . Bu toplumu değiştirmediğimiz sürece bu sıkıntılar sürecek . Geçen gün avcıların yaptığı bir çalışma vardı. Biz bilinçli avcılar, bilinçsizlerle mücadele ediyoruz diye yem dağıtanlara da eleştirim var. Bence avcının iyisi kötüsü,bilinçlisi , bilinçsizi yoktur. Avcı avcıdır. Bir kez daha belirtmek istiyorum. Batman'da bir Hayvan Barınma ve Bakım Merkezi/Evi acilen kurulmalıdır.
3/ Recep KAVUŞ (Çevre Gönüllüleri Derneği): Özellikle doğada ve sokakta bir beraberce yaklaşım var. Batman'daki temel sorun hayvan hakları alanında kurumların ve bireylerin görevini yapmıyor olmasıdır. Doğal alanlarına ev kurduğunuz hayvanlardan şikayet edemezsiniz.Bilinçsizlik en temel sorundur. Avcılık avcılıktır. Belki de hayvanın canı seni yemek istiyor.Dernek olarak birinci derecede yaptığımız çalışma bilinçlendirmedir .Hayvan hakları son zamanlarda dernek şikayetlerimiz çok yer kaplıyor. Bir sistem olması lazım . Dernek olarak önce bu alanda faaliyet yapanlara teşviklerde bulunduk .Ben de barınma merkezini doğru bulmuyorum.Geçici barınma olabilir. Tedavi amaçlı olmalıdır. Acilen yapmaları lazım.Bu kış şartlarından sıkıntılar yaşıyorlar.Bir çok hayvan için çalışmalar yaptık.Duyarsızlık var. Zirai ilaçlar ve tıbbi atıklar hayvanlar için büyük tehdit ediyorlar.Anız yangınları zarar veriyor. Yaban hayatı tehdit eden bireyler ve nesiller gerçekleri var. Su yükseldikçe canlılar ayrışacak. Canlıları bekleyen 1001 tehdit var.Elbirliği yapmamız lazım. Bu sorunu çözmemiz lazım. Batman'da bir Hayvan Barınma ve Bakım Merkezi/Evi acilen kurulmalıdır.
ÖNERİLER
1 /
ORTAK SONUÇ
1 / Batman'da Hayvan Barınma Merkezi ve Bakımevi için yürütülen çalışmaların hayata geçirilmesi acil ve zaruri bir ihtiyaçtır.
2/
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
150 civarı sivil toplum kuruluşu ile iletişime geçildi. E-mail ve telefonlarla bilgilendirmeler yapıldı.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Vekiller ile telefon ve mail yoluyla iletişime geçtik.
MEDYA İLE
13 Basın Kuruluşu davet edildi. 2 Basın Mensubu katılım sağladı.
KATILIMCILARLA
E-mail ve telefon ile katılımcılarla iletişim kuruldu. Batman'da Hayvan Hakları konusu önerildi.
SONUÇLAR
Genel konuya ilişkin video gösterildi. Hayvan hakları ile ilgili çalışmaların mesafe kat ettiği belirtildi. Referandumda çıkacak karara saygı duyulması gerektiği belirtildi.
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Batman kMM Hamalı İzzettin ETE
Raporlama: İzzettin ETE