Yer: Ordu Belediye Konservatuarı
Tarih: 04.12.2010 – Cumartesi
Saat: 09:30 -13:00
Katılımcılar:
a. Dernek, Vakıf ve Girişimler:
(Sıralama: Katılım gösterenler tarafından doldurulan toplantı kayıt formu sıralamasıdır.)
1.Ordu Kültür Derneği(Temsilci H.Timur GÜNGÖR)
2.Fındık Üreticileri Koruma Derneği(Başkan Eşref BAYRAKTAR)
3.Ordu Bilim Kültür ve Sanat Derneği(Başkan İrfan PAK)
4.Oksijen Kültür Sanat Atölyesi Derneği(Temsilci Nurgül ÇOLUK)
5.Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği(Yönetim Kurulu 2.Bşk Ünal ÖZYURT)
6. Fındık ve kivi üretim pazarlama Kooperatifi(Başkan Cengiz KESKİN)
b. Meslek Odaları Katılım olmadı
c. Sendikalar
1.Demokrat Eğitimciler Sendikası(Temsilci Bekir CANDAN)
2.Eğitim İş Ordu İl Temsilciliği(Temsilci Hikmet PALA)
d. Kanaat önderi bireyler (Bir sosyal grup var ama örgütsüz ise veya o kentin simgesi bir kişi varsa)
Katılan Milletvekilleri: Katılım olmadı.
Belediye Başkanları: Katılım olmadı.
Mazeret BildirenVekiller:Yok
Siyasi partiler: Katılım olmadı.
İzleyiciler:
1.Bünyamin Uzunlar (Ordu Kültür Derneği)
2.Eşref Öner (Ordu Kültür Derneği)
3.Hüseyin Türkmen (Ordu Kültür Derneği)
4.İsmet Çorbacı (Özel banka, şef olarak emekli)
Medya: Katılım Olmadı
Moderatör: Cengiz Keskin
Konular:
1.Genel konu: Devlet bütçesi Türkiye'nin ihtiyaçlarını ne kadar karşılıyor?
2.Yerel konu:
a) Ordu belediye bütçesi, şehir ihtiyaçlarını ne kadar karşılıyor?
b) Ordu il özel idare bütçesi, il ihtiyaçlarını ne kadar karşılıyor?
c) Ordu’da Kivi üretimi ve genel sorunları
Genel konu “Devlet bütçesi Türkiye'nin ihtiyaçlarını ne kadar karşılıyor?” Üzerine Konuşulanlar:
1- H.Timur GÜNGÖR: Bütçemiz maalesef ülkemizin ihtiyaçlarını yeterli oranda karşılayamıyor. Bunun nedenleri arasında; bütçemizin büyük bir kısmının borçlarımıza ve bu borçların faizlerinin ödenmesine harcanması ve vergiler haricinde gelir kalemi oluşturmakta yetersiz kalmamız olarak ortaya çıkmaktadır. Çözüm önerisi olarak; mevcut ekonomik politikaların (Liberal, kapitalist, sosyalist) 1.İstihdam 2.Sürekli büyüme 3.Gelir dağılımında eşitsizlik sorunlarının çözümünde yetersiz kalmasıdır. Bu sorunların aşılmasını sağlayacak yeni çözümlerin varlığına inanılması da sorunları sürekli kılıyor. Yeni çözüm yollarına inanmalıyız. Sonrasında ise arayışa girmeliyiz.
2- Eşref BAYRAKTAR: Günümüz şartları içinde hem kendi bütçemiz hem de devletin bütçesi insanca yaşamaya yeterli değildir. Çünkü diğer gelişmiş ülkelere bakınca birçok açıdan ancak onlarının yarısı kadarız.
3- İrfan PAK: Bütçe ve GSMH büyürken, toplumun geniş kesimi bu büyümeden istifade edemiyor. Zengin-Fakir ayrımı arasındaki uçurum derinleşiyor. Sağlık, Eğitim ve hukuksal alanlarda adil hizmet alımı halen yok. Taklitçi, kimliksiz ve kişiliksiz, üretmeyen hem maddi hem de manevi alanlarda tüketim toplumu olma özelliğimiz devam ediyor. Bankalar ve finans kuruluşları korkunç kârlar açıklıyorlar. Sonuç itibariyle devlet bütçesi Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılayamıyor.
4- Nurgül ÇOLUK: Devlet bütçesi Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Çünkü geçmiş borçların kendisini ve faizlerini kapatmaya çalışırken yeni borçların ortaya çıkması bütçe denkliğini bozuyor.
5- Ünal ÖZYURT: Bütçe, Türkiye’nin ihtiyaçlarını ve bölgesel farklılıklarını dikkate almalı, tarımsal alanlara daha çok kaynak aktarılmalı. Aktarılan kaynaklar doğru şekilde kontrol edilmelidir. Bu haliyle devlet bütçesi Türkiye’nin ihtiyaçlarını karşılayamaz.
6- Cengiz KESKİN: Devlet bütçesi hazırlanırken köyden kente; kısa, orta ve uzun vade stratejik planlar oluşturulmalıdır. Bu stratejik planlar doğrultusunda orta ve uzun vadeli Tahmini bütçeler ortaya çıkartılmalıdır. Bölgesel kalkınmaların sağlıklı ve eşit sağlanması adına ülke kaynakları milli duruş sergilenerek nakit paraya dönüştürülmelidir. İşsizliğin ortadan kaldırılması için kamuda tek başına 2.000TL alan memur işçi yerine her biri 1.000TL alan iki çalışan olmalı ve bunlar da vardiyalı çalışmalıdır. Bir kamu çalışanı öğleye kadar çalışmalı öğleden sonra ise aynı işi yapan diğer kamu çalışanı iş başı yapmalı kısaca kamuda verimlilik ve ülkede işsizliği çözmek için 8 saat yerine 4 saat çalışan genç, dinamik ve mutlu insanlar olmalı. Böylece biri yer biri bakar olmaktan insanımızı kurtarmalıyız. Devlet özel sektörü desteklemeli ve istihdam alanlarının artırılması sağlanmalıdır. Eğitim ve bilimsel çalışmalar gelişmiş ülkelerde olduğu gibi stratejik alan olmalı ve bütçe kalemlerinde özel ilgi gösterilmelidir. Türkiye'nin bütçesi eksik ve yetersizdir. Türkiye'nin bütçesi uluslar arası bir şirket bütçesi kadar olmamalıdır. Gelir/Gider kalemleri internet üzerinden haftalık yayınlanmalıdır.
7- Bekir CANDAN: Türkiye nüfusu dikkate alındığında kişi başı milli geliri Dünya da “Orta Gelir Grubu” olan ülkelerden biri olarak görülüyor. Ancak bütçe rakamlarının halkın ihtiyaçlarına aktarılması ve insani gelişmişlik sıralamasında 60. sıralarda yer alıyor. Türkiye mali kaynaklarını verimli ve etkin kullanamamaktadır. Devlet bütçesi halkın refahının yükseltilmesinde etkin kullanılamamaktadır. Bu haliyle Türkiye'nin bütçesi yetersizdir.
8- Hikmet PALA: Türkiye bütçesi hazırlanırken, ülkeyi yönetme yetkisini elinde bulunduran siyasi yapının; ideolojik tercihleri esas alınır. Bu tercihler bütçeye yansır. Bütçede ülke insanının yaşam seviyesi ve kültürünü belirler. Hükümetler, bütçe kaleminde yer alan harcamaları belirlerken, gelirden en çok payı alan “azınlık” nüfusu mu yoksa ülkenin %80-90’ını teşkil eden ama gelirden payı az alan “çoğunluk” nüfusu mu esas alacak? Temel soru budur ve ülkemizde uzun yıllardır “azınlık” esas alınmaktadır. Memurlar, sözleşmeli yapılmaya çalışılmaktadır ki personel giderleri azalsın. İşçiler taşeronlaştırılıyor ki daha az ücret alsınlar. Türkiye’nin bütçesi özetle budur.
İzleyici Görüşü
Eşref ÖNER: Devlet bütçesi Türkiye’nin ihtiyaçlarını elbette karşılamaktan oldukça uzak. Bunu her kalem için söyleyebilirim. Ama gerçekçi olarak baktığımda yine de eğitim, sağlık ve tarım alanlarındaki bütçemiz ( teşviğin) çok daha fazla artırılmasını güvenlik “askeriye” alanındaki bütçenin de abartılmamasını doğru buluyorum.
Yerel konu:
a) Ordu belediye bütçesi, şehir ihtiyaçlarını ne kadar karşılıyor?
b) Ordu il özel idare bütçesi, il ihtiyaçlarını ne kadar karşılıyor?
c) Ordu’da Kivi üretimi ve genel sorunları Üzerine Konuşulanlar:
1- H.Timur GÜNGÖR: Ordu ile ilgili ekonomik veriler ilin gelişmesine değil hayatta kalabilmeye yeterli. İlimizde geçim ve yaşamın ne üzerine kurulacağı net değildir. Memur kenti mi? Sanayi kenti mi? Tarım kenti mi? Geleceğimizi hangi değerler üzerine inşa etmeliyiz? Dünya üzerinde 1,5 –2 Milyon Ordulu bulunduğu biliniyor. Bunun ötesinde Ordu ya ait olan ama ülkeye mal olmuş değerli insanlarımız var. Tüm bu güçleri ortak hedefe ulaşmak için yeterince kullanamıyoruz. Sosyo-kültürel alanlarımız, yaşam kalitemizi göstermektedir. Bu alanda kendimizi ve yöneticilerimizi eleştirmeliyiz. Belediye kadrolarımızı dolduranların yeterliliği sorgulanmalıdır. Belediye bütçesi bu haliyle yeterli değildir.
2- Eşref BAYRAKTAR: Bana göre Ordu belediye bütçesi yeterli değildir. Borç alma kredisi daha fazla olmalıdır. Buna devletin bakması gerekmektedir. İller bankası kişi başına göre para vermeyi bırakmalıdır. Tarım ürünlerinde başta fındık olmak üzere kivi de ilimizde büyük sorun var. Çözümleri de sorunları da başkan burada daha iyi biliyor. Onun dediğine katılıyorum.
3- İrfan PAK: Kaynak israfı olduğunun, genel bütçede olduğu gibi yerel bütçemizde dengesiz ve adil olmayan ve şeffaf da olmayan bir şekilde kullanıldığını düşünüyorum. Ayrıca 5393 sayılı Belediye Kanunu Stratejik plân ve performans programı Madde 41. Stratejik plân, varsa üniversiteler ve meslek odaları ile konuyla ilgili sivil toplum örgütlerinin görüşleri alınarak hazırlanır ve belediye meclisi tarafından kabul edildikten sonra yürürlüğe girer” der. Belediye ile özel idare geliri/giderleri bir kanun çıkartılmak sureti ile resmi internet web sayfasında Gelir/Gider kalemleri başlığı altında her hafta güncellenmek suretiyle yayınlanmalıdır. Düşüncesine katılıyorum. Ordu il özel idare bütçesi, il ihtiyaçlarını ne kadar karşılıyor? Bu konuda kesin bilgiler verecek bir yetkili olmalıdır. Bence yeterli olduğunu sanmıyorum. Harcamalar şeffaf olmalıdır. Kivi güzel gelir getirmekte ancak sorunları ve çözüm önerileri başkanın dediği gibi katılıyorum.
4- Nurgül ÇOLUK: yaşam alanlarının çoğaltılmasına katılıyorum gelişmekte olan bir il yaşam alanlarına önem vermelidir.Turizm kenti olmalıyız. Ama nasıl? Bunun hakkında değişik görüşler söylenebilir. Denizimizin kötü kullanılması konusunda bir adım atmalıyız balık havuzları ve kanalizasyon plajlararımızı mahvediyor balık havuzları denizden kaldırılmalıdır. Sosyal kültürel alanda kültür sitesinin açılması olumlu ama geç kalınmış bir oluşumdur. Amatör tiyatro kuruluşlarının tiyatro yapmalarını sağlayacak salonların açık tutulması gereklidir. Belediye bütçesinin ve il özel idare bütçesinin yetersiz olduğunu düşünüyorum. Kivi konusunda ise başkanın dediğine katılıyorum.
5- Ünal ÖZYURT: Ordu belediye bütçesi ve il özel idare bütçesinin Ordu ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde değildir. Daha geniş tutulmalıydı. Belediye ve il özel idarenin Şeffaflık noktasında Gelir/Gider kalemleri internetten yayınlaması çok iyi olur, buna katılıyorum. Kivi ise evet yeni bir ürün. Başkana katılıyorum. Balda da birçok sorunumuz mevcut. Kolay değil.
6- Cengiz KESKİN: “Ordu Belediyesi 2011 yılı bütçe kararnamesine göre harcama yetkisi 102.200.000,00Tl, Belediyenin 2011 yılı Tahmini Geliri 87.646.500,00TL. Ordu belediyesinin Banka Kredileri borçlarına bakıldığında 2009 yılından 11.000.000,00TL 2010 yılından ise 3.553.500,00TL olmak üzere toplam 14.553.500,00TL borçlu olduğu görülmektedir. Bu durumda şehir merkezinde 136 bin adrese dayalı yaşayan nüfus baz alındığında Kişi başına yatırım miktarının 751TL olduğunu görmekteyiz. Ancak Ordu belediyesi yakın köylerinde ihtiyaçlarını karşılamaktadır, köylerinde adrese adaylı nüfus bilgileri üzerinden hizmet sistemine dâhil edilmesi halinde 200 bin nüfusa hizmet götüren bir Ordu belediyesi var ortada. Bu haliyle Kişi başına yatırım miktarının 511 TL düştüğü görülüyor. Diğer yandan dönem başı itibariyle belediyemizin 14.553.500,00TL borçlu oluşu var. Kişi başına düşen borca bakarsak 136 bin nüfus üzerinden 107 Tl, 200 bin nüfus üzerinden ise 72,76TL borçluyuz. Aslında belediyemiz kişi başı yatırımlarını 136 bin nüfus üzerinden 644TL, 200 bin nüfus üzerinden ise 438,24TL olarak yapmaktadır. Belediyemiz kişi başı yatırımlarda en az yüzde 10 artışla köyden kente veya başka şehir ya da yurt dışından gelecekleri göz ününde bulundurmak ve buna göre bütçe yapmak zorundadır. Belediye Gelir kaynakları ve harcamaları ilgili kanunla belirtilmiştir. Belediyemizin kişi başı yatırımları en az 1000TL olmalıdır. Ordu il özel idare bütçesi, il ihtiyaçlarını ne kadar karşılıyor? Sorusuna gelince belediye bütçesi gibi İl Özel İdare bütçesin inde kişi başı yatırımlarının yeterli olduğunu düşünmüyorum. Belediye ile özel idare Gelir/Giderleri bir kanun çıkartılarak resmi internet web sayfasında Gelir/Gider kalemleri başlığı altında her hafta güncellenmek suretiyle yayınlanmalıdır. Ordu’da Kivi üretimi ve genel sorunları” ise; Ordu Fındık ve Kivi Üretim Pazarlama Kooperatifi Başkanı olarak, “Ordu ilinde kivi üretimi gün geçtikçe artmakta ancak stoklama ve pazarlama sorunu bulunmaktadır. Acil olarak çiftçilerin bir çatı altında birleşmesi ve 2011 AB hibe projelerinden faydalanarak Kivi Entegre Sanayi Tesisi kurulması(Soğuk hava deposu, Kivi suyu, Marmeladı, Çayı, Kivi Cipsi vb.) gerekiyor. Şu an Türkiye ye sadece sofralık kivi satıyoruz. Ordu kivi ürününde Markalaşmaya gitmelidir. Ayrıca Türkiye de bölgesel ürün borsaları kurulmalıdır. Özellikle Karadeniz Kivi Borsası adı ile Ordu ilinde kivi borsası kurulmalıdır.”
7- Bekir CANDAN: Ordu İlinin Sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralaması Demografik göstergeler (ortalama 50.sıra), Nüfus yoğunluğu 81 il içinde 22. sırada, İstihdam göstergeleri (ortalama 55.sıra), Tarım işkolunda çalışanların toplam istihdamında 8.sırada, Eğitim göstergeleri (ortalama 57.sıra), üniversite bitirenlerin okul bitirenlere oranı 74.sıra sağlık göstergeri (ortalama 60.sıra), onbinkişiye düşen hastane yatak sayısında 50.sırada, sanayi göstergeleri (ortalama 40.sıra), imalat sanayi işyeri sayısında 40.sırada, tarım göstergeleri (ortalama 40.sıra), kırsal nüfus başına tarımsal üretim değerinde 65.sırada, inşaat göstergeleri (ortalama 30.sıra), Mali göstergeler (ortalama 45.sıra),toplam banka kredi kullanımında 28.sırada, kişi başı belediye giderlerinde 55.sırada, kişi başı kamu yatırım miktarında 57.sırada. Diğer Göstergeler: Onbin kişiye düşen otomobil sayısında 55.sırada, Kişi başı elektrik tüketiminde 60.sırada, Yeşil kartlı kişi oranında 4.sırada, Kişi başı yurt içi hasılada 56.sırada, Gelişme hızında 58.sırada, Gelişmişlik performansında 62.sırada, En çok kayıtlı çiftçi sıralamasında Konya dan sonra 2.sırada, Ordu üniversitesi en az tahsisat alan üniversite sıralamasında. Öğrenci yurtları yetersiz. Belediyeler ve il özel idareleri mal ve hizmet üretilmesinde bu toplum için “yaşam alanı” oluşturmalılar. İnsanların topluluktan toplum olmalarına geçişte en önemli faktörlerinden biridir. Belediye ve İl özel İdaresinin bütçelerinin yeterli olduğunu söyleyemeyiz. Şeffaflık noktasında diğer katılımcıların görüşlerine katılıyorum. Gelir/Gider kalemleri internetten her vatandaş tarafından izlenmelidir.
8- Hikmet PALA: Katılımcıların söylemlerine katılmaktayım. Belediye ve il özel idaresi Gelir/Gider kalemlerinin internet üzerinden web ortamında yayınlanması şeffaflık açısından gereklidir.
İzleyici Görüşü
Eşref ÖNER: Ordu Belediyesi bütçesi şehir ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak. Kivi üretim miktarı olarak pozitif ve genel aksilik ama ekonomiye getirisinin ( bir fındık gibi) çok az olduğu ve her yıl da daha kötüye gideceğine inanıyorum. Türkiye’de tarım politikaları iflas ettiği ve tarım çökertildiği için kivinin de bundan nasibini alacağına inanıyorum. Sorun kivi sorunu değil ülkemde tarım alanındaki uygulamaların facia boyutundaki yanlışlığıdır. Bu fındık için de çay, tütün, buğday, vb. ürünler için de aynıdır.
Öneriler:
1- Daha geniş bir salonda toplantı yapılmalıdır.
Değerlendirme:
Güzel bir çalışma, daha iyi katılım ve ortam için çalışmalıyız. Ayrıca sponsorluk için girişimlerde bulunmalıyız.
İletişim:
a. Sivil toplum ile
25 sivil toplum kuruluşuna belirlenen gündem e-posta ile bildirildi, bir kısım ile görüşüldü.
b. Milletvekilleri ile
e-mail ve cep telefonlarına kısmen ulaşıldı.
c. Medya ile
Ulusal basın temsilcileri ve yerel basın mensupları e-posta ile davet edildi.
Sonuçlar:
Değerlendirenler: Cengiz Keskin, Ordu kMM Girişimcisi
04.12.2010 Ordu kMM Toplantı Tutanağı
previous post