Yer: Belediye Toplantı Salonu
Tarih: 04.12.2010
Katılımcılar:
a. Dernek, Vakıf ve Girişimler:
1- Kamer (Necmiye Boz- Muş Temsilcisi)
2- Muş Barış Meclisi Sözcücü (- Mehmet IŞIK )
3-Enerji Sanayi Sendikası ( Kazım KORKMAZ)
4-MUKADDER (Elif ÇETİNBAŞ Bşk. Yar. )
5- TEMA Vakfı (İhsan Aytemiş- Bşk.)
6- Tütün Koop. (Şeyhmus Solgun- Bşk.)
7- Geçici Taşeron Ve İşçiler Derneği Başkanı (Orhan ERKUL )
b. Meslek Odalar:
1- Muş Barosu (Sabahattin Göçmen- Bşk.)
c. Sendikalar :
1- Tümbel-Sen (Uğur Turan- Bşk.)
d. Gözlemciler:
1- MHP İl Başkanı (Sadullah TETİK )
2- Adalet ve Kalkınma Partisi İl Başkanı ( Halis SALTIK)
3-Serinova Belediye Başkanı (Ahmet GÜVEN )
4-AK Parti Sosyal İş Başkanı ( İrfan SÜNE )
5- AKP Yönetim Kurulu Üyesi
6-AKP İl Başkan Yardımcısı (Kasım YAVUZ)
7- Muş Belediyesi Başkan Vekili (Rıfat ÖZEN)
Moderatör: İHH Araştırma ve Yayınlar Birimi Başkanı H.Zehra ÖZTÜRK
İzleyiciler: Muş Belediyesi Personeli Cevdet Çiftçi
Medya:
1- Muşun Sesi Gazetesi
Konular:
Genel konu: Devlet Bütçesi Türkiye'nin İhtiyaçlarını Ne Kadar Karşılıyor ?
Yerel konu: Tarihi Eserler, İmar Planı ve Çevre Sorunu
Genel Konu Üzerine Konuşulanlar
1- Sadullah Tetik: Finans sektörü tamamen yanıltmıştır. Doğu ve Güneydoğu hayvancılık ve tarım sektörü öldürülmüştür. Sanal büyüme var ve vatandaşa yansıtılan da sanal büyüme. Ekonominin güçlenmesi için temelden köylerin ve şehrin düzeltilmesi gerekiyor. Devlet parayı gönderiyor ama 3 memur parayı istediği gibi harcıyor.
2- İhsan Aytemiş: Bütçe operasyonlar için harcanıyor. Can, mal ve ekonomi kaybı oluyor. Zengin bir ovamız var ve bu toprağa sahip çıkılmıyor. Zengin topraklarımız var ve bu zenginliğe rağmen sahip çıkılmıyor ve 81. iliz. STK lar bütçe ayırımında talepte bulunmalıdır.
3-Kazım Korkmaz: Avrupa ülkesi olmaya çalışıyoruz ama orada genel bütçeler hazırlanırken, öncelikle yerel bütçelerin ihtiyaçlarına göre hazırlanıyor. Bizim bütçemiz sanal mantıklı, sanal ihtiyaç analizleri ile hazırlanıyor. Son 25 yıldır Türkiye'de aslında savaş bütçesi hazırlanıyor halk bütçesi değil. Kişi başına yıllık gelir 15.000 $ deniliyor. Zengin fakir, fakir zengin gösteriliyor. Benim 4 çocuğum var 6 kişi olduğumuza göre yıllık gelirin 60.000 $ olması gerekir. Oysa yoksulluk sınırında yaşıyoruz. Türkiye’nin ekonomik sorunu artık çözüme ulaşmalıdır. Bir ülkede korku ve savaş varsa bu ekonominin doğasına aykırıdır. Toplumsal bütçe hazırlandığını düşünmüyorum, hazırlanılacağını da düşünmüyorum.
4-Ahmet Güven: 40 yıllık siyasetçiyim burada tarım ve hayvancılıktan söz edilmiyor. Çiftçinin danası, buğdayı oluyor devlet teşvik kredisi veriyor ama cevre illere bakıyorum(Bitlis, Bingöl, Van, Erzurum) devletin imkânlarından bizden daha çok faydalanıyorlar. Devletin eli Afganistan, Filistin, Pakistan ve İsrail' e uzanıyorsa bir defaya mahsus Muş'a da el atsın. Cumhuriyet tarihinde hiçbir hükümet çiftçiye bu kadar sahip çıkmadı. Bizim devlet bütçesinden haberimiz yok, ekonomist değiliz. Çevre illere baktığımda Muş bu iktidardan nasibini almamıştır. Her yere doğalgaz gitti Başbakan söz verdiği halde hala gelmedi Muş'un günahı ne? Başbakan’a iletin.
5-Sabahattin Göçmen: Ekonomisi tamamlanmamış bir toplum özgür olabilir mi? Maalesef Muş iller arasında en düşük pay alan ildir. Diyelim ki Barolar Birliğinin bir bütçesi var ve her Baro bundan pay alacak. Ben Muş Barosu olarak elimden gelen gayreti göstermezsem, bürokrasiyi kullanmazsam o bütçeden yeterince faydalanamam. Eğitim için buraya ne kadar pay veriliyor. Eğitim düzeyimizi, ihtiyaçlarımızı ve gereksinimlerimiz doğrultusunda istemlerimizi belirlersek, gelen paralar harcanmadan geri döner. Çevre illere baktığımızda gelen bütçeyi illere indirgeyebiliyorlar. Bizim ilimizde bütçe harcanmıyor diye geri gönderilmişti. Her şeyden önce barış ortamının sağlanması gerekir. İsteklerimizle ilgili bir rapor ve düzenleme yapmamız gerekir. Gelişmeyen bir il olarak hak ettiğimiz yerde değiliz. Temsilcilerimiz yeterli derecede bizi temsil etmiyor. Daha güzel yol, kaldırım ve yaşanılası bir Muş için bütçenin doğru aktarılması gerekiyor.
6–Uğur Turan: 170 STK bireysel ve ideolojisiz kimliğiyle yoksulluğun ve neden geri kalmışlığımızı tespit ederek gereken yerlere iletmemiz gerekiyor. Neden engelleniyoruz? Muş ilçe ve beldelere çok şeyler yapıldığı söyleniyor ama biz bunu kabul etmiyoruz. 18 yıldır Muş aynı noktada.
7-Elif Çetinbaş: Bütçenin dağılımı nüfus ile alakalı olduğundan kişi başına düşen gelir miktarı da azdır. Bu Muş için doğru bir imar planının olmamamsı ile alakalıdır. Çünkü hala köy olarak gösterilen mahallelerimiz var. Merkeze bağlı nüfusun daha fazla olmasına rağmen resmi kayıtlara geçmediği için Muş' a verilen bütçe diğer illere oranla daha azdır ve hakkettiği miktarda değildir. Bu da karşımıza ihtiyacı karşılayan bütçenin verilmediğini gösteriyor. Acil olarak doğru bir nüfus kaydı yapılarak bütçe arttırılabilir.
Yerel Konu Üzerine Konuşulanlar
1-Mehmet IŞIK: 3194 sayılı imar planı doğrultusunda kesinlikle ilerlemiyor. Çarpık kentleşme var.1982 yılında 3194 sayılı imar planı kanunlaştırılmıştır. Kooperatifleşmede gözle görülecek şeyler var. Balkon saçakları kaldırımın üzerinde, belediye ruhsat vermezse bu sorunlar olmaz. Bir belediyenin ilk sorunu ulaşım sorunudur.17 den sonra şehir içi dolmuşları çalışmıyor. Bursa’dan getirtilen 5 otobüs garajda bekletiliyor. Öğrenciler ulaşımda problem yaşıyor. Entegre iş alanları, imar konusu, yeşil alanları canlandırmakla mükelleftir. Alt yapı sorunumuz var. Yapılanlar yüzeyseldir. Bazı raporlarda içtiğimiz su için '' içilmez '' raporu var.
2-Uğur Turan: Böyle gelmiş, böyle gider diyemeyiz Muş'a sahip çıkmalıyız. Biz Kent Meclisi kurduk ama işlevini yapmadı. Belediye başkanları oy verenlerle karşı karşıya gelmemek için ceza kesmekten veya isteğini geri çevirmekten kaçınıyor. Bu da ilde birçok şeyin yanlış işleyişine sebep oluyor. Biz halk olarak duyarlı olmalıyız elimizdeki çekirdek kabuğunu ve izmaritleri dahi yere değil çöp kutularına atmalıyız. STK'lar olarak bu konulara karşı daha duyarlı olmalıyız. Bu şekilde hem değerlerimizi korumuş oluruz hem de ilimizde ki ekonominin canlanacağına inanıyorum.
3-Halis Saltık: Muş’ta TOKİ 1200 daire yapılacaktı ama TEMA buna izin vermedi. Arazi çoraktı ama TEMA orası 1. derece tarım arazisidir dedi.
4-İhsan Aytemiş: Ben çevreciyim '' dünya atalarımızdan kalmış bir miras değildir, çocuklarımıza emanettir.'' Toprak koruma kurulu üyesiyim ve toprağın tahlili alındı orası 1. derece tarım arazisi çıktı. Biz bunu durdurmak zorundaydık çocuklarımıza yaşanacak bir dünya bırakmak için yürütmeyi durdurduk.
5-Tahsin Şahin: Bu yıl içinde 44 kilise restore edilecek ama restorasyona ihtiyacı olan o kadar camimiz varken sadece kiliselerin restore edilmesi bizim için üzücüdür.
Tarihi eserler restore edilirken din, dil, ırk ayrımı yapılmamalıdır.
6- Şehmuz Solgun: Biz doğru olanı yapmak zorundayız. Belediye başkanları buradayken sorunları, eksikleri dile getirip çözüm bulmalıyız ama maalesef yoklar. Muş'umuzun başarıyı kutlama tebrik etmek gibi huyları yok ben dünya basınında yer aldım ama beni arayıp tebrik eden bakanlardı kendi vekillerimiz aramadı sadece 1 millet aradı.
7- Elif Çetinbaş: Bu kadar önemli konuların kısa bir zaman içinde çözüme ulaşması mümkün değil keşke zamanımız çok olsaydı da geniş tartışsaydık. Sonuçta Muş'un çevre sorunu, imar planı ve tarihi eserleri yetim bırakılmış muş yetim bir durumdadır. Ayrıca konunun bire bir muhattaplarının olmayışı çözüm üretme ve sorunu tanımlama konusunda bizi eksik bırakmaktadır. Çevre sorunu ile alakalı kışı sert geçen bir memlekette saçakların kaldırıma denk gelmesi arabaların ve insanların zarar görmesine neden oluyor. Yaz aylarında caddelere dökülen sandalyeler kadınların kaldırımı kullanmasını olanaksız yapıyor. Çarpık kentleşme imar palanının Muş'ta ne kadar yetersiz olduğunu gösteriyor. Tarihi eserlerimize sahip çıkılmıyor. Muş halkı olarak elimizdeki değerlerin kıymetini bilmiyoruz. Örneğin Çengilli Manastırı onu yıkıp taşlarını farklı yerlerde kullanmak, Malazgirt gibi bir avantajımız varken maalesef onu kullanamıyoruz turizmi Muş'ta canlandırmak için öncelikle tarihimize sahip çıkmalıyız.
8- Necmiye Boz: Maalesef Muş’umuzda tarihi eserlere sahip çıkılmıyor. Bir dönem ceza evi, valilik olarak kullanılan şehrin merkezinde bulunan şimdi ise Anadolu kız meslek lisesi olarak kullanılan eski yapıyı güya restore ettiler ama restorasyondan kasıt eski pencereleri söküp yerine pimapen taktırılıyor ne olur dokunmasınlar. Bari dokusunu bozmasınlar. Geçmişimize, tarihimize sahip çıkmalıyız. Restoreden kasıtları tarihi eserleri katletmek ve biz bunu istemiyoruz. Tarihi camilerimiz var ve o tarih kokan binaların önüne dijital saat uygulaması yapılmış bu tür uygulamaların tarihi yapılara güzellik kattıklarını mı zannediyorlar? Muş merkez, ilçe ve köylerde onlarca tarihi yapı var biran önce turizm bakanlığının buna sahip çıkması gerekiyor. Bu şekilde hem değerlerimizi korumuş oluruz hem de ilimizde ki ekonominin canlanacağına inanıyorum.
Öneriler:
Uğur Turan aralık ayında yerel konu olarak, “Muş Hastaneleri ve Sağlık Sorunları” başlığını önerdi.
Ortak sonuç: Katılımcıların Türkiye bütçesi oluşturulurken Türkiye’nin ihtiyaçlarının göz ardı edildiği İllerin Nüfus dağılımına değil illerin ihtiyaçlarına göre bütçede pay verilmesi gerektiği. Belediyeler yıllık bütçe oluştururken yerelin ihtiyaç analizini yapabilen kişilere ya da kurumlara danışılması gerektiği konusunda ortak sonuca varıldı. Aynı şekilde ilimizin çevre sorununa bir an önce müdahale edilmesi, yetkili kurumlar tarafından bu sorunun çözülmesi gerektiği kanısına varılmıştır. Tarihi eserlere sahip çıkılmalı yenileme çalışmalarına başlanması gerektiği ve belediyenin Muş için yeni bir imar planı yapmasının şart olduğu konusunda ortak kanıya varılmıştır.
Değerlendirme:
a. Sivil toplum ile
STK ve belediyeler ile toplam 105 kişiye SMS yolu ile bilgi verildi
b. Milletvekilleri ile
Önce bilgilendirme mesajı gönderildi sonrasında telefonla 4 milletvekili ile görüşüldü.
c. Katılımcılarla
Daha önceden STK ile yapmış olduğumuz toplantıda yerel gündemimizi belirlemiştik.
d. Medya ile
2 ulusal 6 yerel gazetelere mail ve sms yolu ile bilgilendirme yapıldı. 1 yerel gazete katılım sağladı.
Sonuçlar: Sivil Toplum Kuruluşları ve katılımcılar birbirlerinin sözünü kesmeden toplantı düzenine uygun, seviyeli bir katılım gerçekleştirildi ama toplantıyı yarıda bırakıp çıkanlarda oldu. Toplantıya katılan moderatörün STK’lara katkıları oldu. Her zaman ki gibi Belediye başkanları ve Milletvekillerinin katılmayışları olumsuz karşılandı. Mutfaktan milletvekillerinin katılımlarını sağlamaları konusunda daha çok baskı uygulaması gerekiyor.
Değerlendirenler: Nurcan Çetinbaş/ Muş kMM Girişimcisi
04.12.2010 Muş kMM Toplantı Tutanağı
previous post