Yer: MARSİAD Konferans Salonu
Tarih: 04.12.2009 Cuma günü saat 18:00 de
Katılımcılar:
1- Marsiad Genel Başkanı ( Bahri Odabaş – Genel Başkan)
2- Yerel Gündem21 ( Nilgün Doğanay)
3- Kocaeli Çevre İnsiyatifi (Mehmet Toker)
4- İzeyap Derneği (Ahmet Akgüner)
5- Müzisyenler Derneği (Halil Özçelik)
6- Ordulular Derneği ( Mehmet Çun -Başkanı)
7- İmre Tökeli Derneği (Erkan Kiraz)
8- Kocaeli Turizm Derneği ( Soner Kılıç –Başkanı)
9- Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği (M.Faruk Küçük)
10- Kocaeli Sivil İnsiyatif Platformu ( Numan Gülşah- Dönem Sözcüsü)
11- Yahya Kaptan Toplu Yapı (Abdurrahman Subaşı – Başkanı)
12- HSÇ Platformu (Hayri Altınok- Başkanı)
13- Belirtiyorum.com ( Abdi Kahyaoğlu)
14- Kocaeli Yörükler Derneği (Mehmet Özer)
15- MAZLUMDER (Behlül Metin)
16- Kocaeli Magder (Mustafa Akpınar)
17- KAN-ÇEV Derneği ( Musa Demir- Başkan Yardımcısı)
18- TSD Derneği (Selahattin Deniz)
19- Körfez Sualtı Hizmet Sanayi Dalgıcı (Sadun Mergit)
20- Kızılay Şube Başkanı ( Muzaffer Şişmanoğlu-Şube Başkanı)
21- ASKON Üyesi (Ömer Faruk Yıldırım)
22- İKM Başkanı ( Murat BARIŞ- Başkanı)
23- Kocaeli Sanayi Odası Başkanı ( Ayhan Zeytinoğlu- Başkanı)
24- KOÜ (Veli Deniz Kimya Mühendisliği Bölümü Öğrt. Üyesi )
Diğer Katılımcılar:
Ramazan Eraslan
Medine Küçük
Mahir Dokuzlar
Davut Aydoğmuş
Onur Ergüney
Milletvekilleri: Katılım yok. Sn. Eyüp Ayar telgraf ile Sn. Muzaffer Baştopçu fax ile katılamayacaklarını bildirdiler.
Medya: 1- Kocaeli TV
2- Bizim Kocaeli Gazetesi
3- Kırmızı Kocaeli Gazetesi
4- Kocaeli Demokrat Gazetesi
Konular:
Genel Konu:Demokratik Açılım (Görüşülmedi)
Yerel Konu:Kandıra Gıda İhtisas
Metro Alışveriş Merkezinin Kentimize Gelmesi
Bahri Odabaşı (Marsiad Genel Başkanı) Açılış Konuşması:
Ekim ayı toplantısındaki gündemlerle ilgili gelişmeler hakkında bilgi veren Odabaş bu toplantıda Yerel Gündem Kandıra Gıda İhtisas OSB ve Metro Alışveriş Merkezinin Kocaeli’ye gelişi konusunda MARSİAD olarak görüşümüz; Kandıra bakir bir bölgemiz organik ve doğal tarım, hayvancılık aynı zamanda turizm konusunda çok önemli bir potansiyele sahip, bu doku ve potansiyele katkı sunacak bir OSB’ye EVET diyoruz, ancak tek çekincemiz OSB Müteşebbis heyet ve yönetimin mutlaka Kocaeli Kamu Kurumları, STK ve Kocaeli’de faaliyet gösteren sanayicilerden oluşması gerekiyor. Aksi halde o bölgede kurulacak yanlış bir fabrika Kandıra ve çevresindeki tüm tarım ve hayvancılığı bitirebilir.Metro’nun Kocaeli’ye gelmesi durumunda ise Kocaeli’de faaliyet gösteren binlerce esnaf, gıdadan giyime, beyaz eşyadan otomobil lastiğine, inşaat sektöründen, pazarcı, kasap ve balıkçılığa kadar ortadan kalkacak ve bu işyerlerinde hayatını idame ettiren on binlerce insan işsiz kalacak, aynı zamanda il dışına hatta yurt dışına çıkan çok büyük meblağdaki paralar Kocaeli ve Türkiye için çok büyük kayıplara neden olacaktır. Zira ekonomide bölgede dolaşan para vücutta kan gibidir, kan mecrasında dolaşırsa vücut hayat bulur, mecrasının dışına çıkarsa kan kaybından vücut önce zafiyete uğrar.Kocaeli’de öyle oluyor ve olacaktır.
Yerel Konu Tartışmaları (Kandıra Gıda İhtisas)
Prof.Dr.Veli Deniz (KOÜ Kimya Mühendisliği Öğrt.Üyesi) Geçen ayki konuşmamda ‘Kandıranın ipi çekildi.’demiştim. Özetle gerçeklerimi açıklayayım. Haydarpaşa limanının yükünün Körfez’e kaydırılması, Köseköy’ün lojistik merkezi olması, Dubaiport, 3 Köprü ve Batı Karadeniz çevre yolu birbirinin devamı projeler.Kandıra OSB, otoyol ve otoyolu limanlara bağlayacak yollar ile bölgeye göç başlayacaktır. Büyük Kandıra’yı bitirecektir. Doğallık kalmayacaktır. Şu anda limanlarda günde yaklaşık 7000 civarında TIR faaliyet gösteriyor. 34 limanda tehlikeli madde ticareti var. Dubai-portla birlikte 13.000-15.000 seviyesine ulaşacaktır. Bir sanayinin çevreye olan etkileri direkt ve indirektir. Belki atığı ve emisyonu kısmen önleyebilirsiniz.Ama göçleri önleyemezsiniz. Göçle birlikte çevre problemi ortaya çıkacaktır.Ayrıca Kandıranın tarım ve turizm potansiyeli de vardır. Geçmişte otoyolların ve OSB’lerin çevresinde neler oluyorsa gelecekte de o olacaktır.
Ayhan Zeytinoğlu (Kocaeli Sanayi Odası Başkanı) Dubaiport ayrı OSB ayrıdır. Dubaiport bana rakip olsa da uluslar arası gerçekleri göz ardı edemeyiz. Devletin verdiği ruhsatın gerçekliği olmalı. Aksi halde devlete güven kalmaz, yabancı sermayeyi çekemezsiniz. Dubaiport ruhsat almışsa iptali yanlış olur. 2 ana problemimiz var 1.İşsizlik, 2.Bütçe açığı bunların çözümü için %4 büyümemiz lazım her yıl 800 işsizimiz katılıyor, bunlar için yatırım yapmak zorundayız.Kandıranın bazı köyleri Güneydoğu’dan beter, biz 15 yıldır bölgenin kalkınması için sanayi yatırımı için çalışıyoruz. OSB için seçilen bölge 3.Sınıf tarım arazisidir.Gıda olmak ve ÇED olmak kaydı ile sanayicilerimizin OSB de yer almasını istiyoruz.İstanbul’lu İŞHAD öncülüğünde teşebbüs başlatıldı. Kocaeli’de 26 firma bize başvurdu.Kocaeli Sanayi Odası , Kocaeli İl Özel İdaresi, Kocaeli Büyükşehir ve Kandıra Belediyesi, Kocaelili Sanayiciler ve İşhad üyesi İstanbul’lu Sanayiciler müteşebbis heyette yer alacaklar, 15 Aralıkta ÇED toplantısında tartışılacak, muhtemelen Ocak ayında müteşebbis heyet kurulacak. OSB yerinin % 99 u özel mülktür. Gebze’de 350-400 TL sanayi parselleri sanayici uygun yer arıyor, yatırım yapmak için.
Mehmet Özer (Yörükler Derneği Başkanı)Karasu Denizköy’den Kaynarca Karaboğaz’a kadar serbest bölge ilan edildi diyerek kararı teslim etti.
Mehmet Toker (Kocaeli Çevre İnsiyatifi)Kocaeli Sanayi Odası Başkanına 2 soru sordu. 1- Kocaeli Sanayi Odası olarak Daha önce,“İstanbul’dan ilimize doğru bir baskı var. Kocaeli Sanayiye doydu başka sanayi istemiyoruz.Bu akışa kent olarak hep birlikte dur demeliyiz”diyordunuz. Bu fikrinizden vaz mı geçtiniz? 2-29 Mart Yerel seçimler arifesinde, İzmit körfezinde gemilerin konaklaması için körfezin ortasında 2 adet Gemi Otoparkı yapılması Bakanlar kurulu kararı ile öngörüldü. Bu konudan bilginiz var mı?ne diyorsunuz ? Bunca liman sonrası kıyıdaki deniz dolguları ve yeni liman inşaları ile Başta Dubai Port liman inşaası ve bu otoparklar ile körfezde hareket etmek olanaklı olabilir mi?
Ayhan Zeytinoğlu (Kocaeli Sanayi Odası Başkanı)Sanayi konusunda aynı fikirdeyiz. Ancak Kandıra’da Gıda Sanayi olacak, otopark konusunda boş gemilerin maliyeti fazla, fakat donanma haklıdır.
Prof.Dr.Veli Deniz (KOÜ Kimya Mühendisliğ Öğrt.Üyesi)Kocaeli Sanayi Odası Başkanı ile durduğumuz yer, yani bakış açımız farklı. Sayın Başkan haklı olarak üyelerinin çıkarını vegeleceğinin düşünüyor. Bense toplumsal yararı esas alıyorum.Sanayi odamız örnek çalışmalar yaptı, onlarla gururlandık. Aynı duruşu sergilemelerini ve örnek Sanayi Odası olmasını diliyorum.Sayın Başkan benimsöylediğim otoyolu ve körfez otoyol bağlantısını doğruladı. Aynı verileri farklı yorumluyoruz.
Hayri Altınok (HSÇ Platformu)Marsiad’ın görüşüne katılıyorum. Vatandaşın yeri zorla satın alınacak, 203 hektar tarım alanı yok edilecek. Dubaiport konusunda Sn. Başbakanın bir dostuna verdiği söz bizi bağlamaz Yazılı Hukuk kuralları vardır.İşsizliğin çözümü sadece sanayi değil, öyle olsaydı.Dilovasında işsizlik olmaması gerekirdi.
Ayhan Zeytinoğlu (Kocaeli Sanayi Odası Başkanı)Ben tarım yapan bir aileden geliyorum.O bölgede tarım olmaz, sonra yer seçimine karar veren, Devletin ilgili kuruluşlarıdır.
Dr. Ayhan Orhan (KOÜ İktisad Fakültesi Öğrt.Üyesi)Ülkemizin uluslararası ün yapmış bir şirketi yok. Metro 31 ülkede 600 yatırımı Türkiye’de 14 yerde yatırımı var. Dünyanın 3. gücünü engellemek mümkün değil, ben yıllardan beri mahalle bakkalından alışveriş yapıyorum. Metro amacına uygun faaliyet gösterirse %1 KDV ile zorlayamayız.Kent esnafı bir araya gelemiyor, rakip gördüğü yerlerden alışveriş yapıyor.Sudan sebeplerle sanayiye karşı çıkıyoruz. Güçlü olmak için üretim yapmalıyız. Krizden tesadüfen az hasarla kurtuluyoruz.Merkez Bankasının bunda ciddi katkısı var.Biz hala bunun bağımsızlığını engellemeyi tartışıyoruz.ABD 5 Eyaletin ayrılmasını tartışıyor.
Ayhan Zeytinoğlu (Kocaeli Sanayi Odası Başkanı)Krizi az hasarla atlatmadık. Kapasite kullanımı %36 ya kadar düştü. Şimdi %64 te yeterli değil, Ayrıca büyük alışveriş merkezleri küçük üreticileri eziyor.Üretici ve esnaf biraraya gelmeli, belediyeler bu konuda önlem alarak kent dışında bunları yerleştirmeli.Bunların tek avantajı kayıt içinde olmalarıdır.
Abdi Kahyaoğlu ( Belirtiyorum.com)Üretim kadar tüketimde önemli Ford, Tüpraş ve diğerlerinde 500-600 liraya modern köleler var. Bir çoğu bunu da bulamıyor. Kira-elektrik-su-doğalgazdan alışverişe para kalmıyor. Bunları düşünmeye bile fırsat bulamıyor.
Murat Barış ( İKM Başkanı)Metro’nu gelişi İzmit’teki çok esnafı bitirir. Carfoure ve Real gelirken öyle demişlerdi olmadı. Bunlar şehrin dışına taşınmalı. Avrupa’da 50 km şehir dışındalar vergilerinide dışarı ödüyorlar, kente hiçbir katkısı olmaz. Biz karşıyız inanmalıyız. Güç Birliği içerisinde Tüm Esnaf ve STK Büyükşehir Belediyesinin Metro’nun önünü açmasını engellemeliyiz. Önümüzdeki günlerde bunu yapacağız.
Numan Gülşah ( Kocaeli Sivil İnsiyatif Platformu Dönem Sözcüsü)
Bir vesile ile Metro kartı olduğunu, esnaf olmayan herkesin alışveriş yaptığını, Filipinler vs. dış ülkelerin mallarının satıldığını Türkiye’den sadece balıkların bir bölümünün satıldığını söyledi ve ekledi biz İzmit esnafının yanındayız.
İGSAŞ ve diğer fabrikalar satılırken üretimi artırmak için satıldı ama maalesef fabrikalar kapatıldı. Liman faaliyetleri yapılmaktadır.İnsanlar depresyon, kanser ve kalp ilacı kullanıyorlar.
Soner Kılıç (Kocaeli Turizm Derneği)Esnaf Odaları uykuda uyarmak lazım, İKM Başkanına bu konuda ne çalışma yapıyorsunuz..
Murat Barış ( İKM Başkanı)Her hafta 10 esnafla yüz yüze görüşüyoruz. Projeler üretiyoruz. Pazar günleri dükkanları açtırıyoruz. Üniversite öğrencilerinin kente çıkması için çalışmalar yapıyoruz.Ancak belediyelerden destek bulamıyoruz.
Ahmet Akgüner ( İzeyap Derneği)Belediyeler 2003 ten beri güç haline geldi. Siyasi davranıyorlar.
Abdi Kahyaoğlu ( Belirtiyorum.com)280 Market Türkiye ile anlaşma yaptı. Türkiye’de eskiden esnaf yoktu, yine olmayacak. Yerli insanımızın %10 nu belediyelerde işe alınıyor. Başkent İstanbul dur. Kararlar orada alınıyor. İzmit’te 2 Gazeteden başka gazete kalmayacak.
Mehmet Toker (Kocaeli Çevre İnsiyatifi)Toplantının formatı netleşmeli. Bu formata uygun sürmeli ve bu format düzeyinde iddialı olunmalıdır. Karar alınmasını içermeyen toplantılar ile kentsel yaşamı değiştirme iddiası düzeyinde somut sonuçlar alınamaz. KMM toplantılarının formatı, karar almadan olacak ise ki bunda bence de bir problem yoktur, bu durumda bu toplantılardaki söylem ve iddialarda bu düzeyde, bilgi paylaşımı düzeyinde olmalıdır. Kentteki yaşamın gidişatını değiştirme iddiasında ise, buna uygun platformları ayrıca oluşturmalıyız.Ve aldığımız kararlara sahip çıkmalıyız. Takipçisi olmalıyız.
Diğer taraftan, Kocaeli’nin sorunları çok fazladır. Ve bu sorunlar tekil olarak ele alınarak çözülme düzeyini çoktan aşmıştır. Sorunlar elbette tek tek ele alınıp çözülecektir. Ancak ilimizdeki sorunları çözebilmenin öncelikli koşulu, adımı, kenti yönetenlerin sorunlara bakışlarını, kentin kaynaklarının kullanımı anlayışlarını yerelleştirmektir. Bu sağlanmadıkça, esnafın, kentteki işsizlerin, vb. taleplerinin kenti yönetenlerce anlaşılması ve kent yaşayanlarının çıkarları ve talepleri doğrultusunda çözümler üretebilmeleri olanaklı değildir.
Kent esnafı ve kent yaşayanları hızla bu anlamda bir yaklaşımı kent yönetiminde egemen kılmak üzere çabalarını yoğunlaştırmalıdırlar. Çözüm buradadır.
Bahri Odabaş (Marsiad Genel Bşk.) Biz karar alırsak karara katılmayanlar fire verir. Ancak fikir birliğine varanlar organize olup, somut sonuçlar alınıyor. Bu raporlar tüm dünyada okunuyor, özgürce fikrini açıkla mutlak somut sonuçlar alınacaktır. Önyargısız ve sabırlı olmalıyız. Saat 21:15 de toplantı kapatıldı.
Bahri ODABAŞ
KOCAELİ küçük MİLLET MECLİSİ
GİRİŞİMCİSİ