YER: ÇEVRE GÖNÜLLÜLERİ DERNEĞİ
TARİH: 4 HAZİRAN 2016
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / Mazlumder ( Hasan Argunağa – Başkan )
2 / Çevre Gönüllüleri Derneği (Recep Kavuş – Başkan)
3 / Batman Eczane Teknisyenleri Derneği ( Veysi Mercimekçi – Genel Sekreter)
4 / Batman Genç Barış İnsiyatifi ( Yusuf Öztek – Koordinatör)
MESLEK ODALARI
1 / BATSO ( Medine Eren – Kadın Girişimciler Komisyonu Başkanı )
3 / SENDİKALAR
1 / Kültür Sanat-Sen (Selim Pilatin – İl Temsilcisi )
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1 / Mehmet Nuri Kaya ( Doktor – Çevre Gönüllüleri Onursal Başkanı)
GOZLEMCİLER
1 /
KATILAN MİLLETVEKİLİ
1 / Milletvekili katılımı olmadı.
BELEDİYE BAŞKANLARI
1 / Belediye başkanı katılımı olmadı.
MESAJ YOLLAYANLAR
1 /
DİĞER KATILIMCILAR
MEDYA
1 /
MODERATÖR
Cuma Gülcü (kMM Girişimcisi)
KONUŞULANLAR ( GENEL KONU)
Nuri Kaya: Ben yirmi yıldır bu konu üzerinde kafa yoran birisiyim. Cumhuriyetin kuruluşundan beri sistemsel sorunlar (askeri, yargı vesayeti vb.) nedeniyle ideal bir sistem oluşturulamadı. Aslında baktığımızda cumhuriyetin ilk dönemi (Atatürk ve İsmet İnönü dönemi) de başkanlık sistemidir. Adnan Menderes ve Celal Bayar dönemi yarı başkanlık dönemi gibidir. Günümüze geldiğimizde ise mevcut anayasa değişmeden hiçbir değişikliğin hiçbir anlamı yok. Ben başkanlık sistemini savunuyorum. Tek parti iktidarlarında hep istikrar olmuştur. Bununla birlikte ademi merkeziyetçi yapı da gereklidir. Ak Parti 2004 söylemine geri dönmelidir. Ama maalesef zamanla koltuk hırsı vb. bazı şeyler buna engel olmaktadır. En büyük zaafımız koltuk belasıdır. Cumhurbaşkanı çok hırlı bir insan, herkesi ve her şeyi ki buna meclis de dâhil, yönetmeye çalışıyor. Bu durum Türkiye için büyük bir felaket anlamına geliyor. Ülkeyi bölünmeye kadar götürür. Ben ABD tipi bir başkanlık sistemi istiyorum. Seçilmiş valiler, bağımsız yargı olsun. Cumhurbaşkanının Lozan’ın yüzüncü yılında başkan olma gibi bir hayali var. Ama böyle giderse sekiz yıl sonra Türkiye diye bir şey kalmayacak.
Hasan Argunağa (Mazlumder): Maalesef bu konular üzerinde uzman değiliz. Ama çocukluğumuzdan beri politik tartışmaların ve konuların arasında büyüdük. Gelinen noktada mevcut parlamenter sistem yetmiyor, hantallaştırıyor vb. tartışmalardan ziyade kişiler üzerinden tartışmalar yürütülüyor. Başbakan diyor ki “Fiili durum oluşmuş, anayasayı uyduralım.”. Hayretler içerinde kaldım bu açıklama karşısında. Başka ülkelerde başkanın sınırsız yetkileri yoktur. Güçlü bir de yardı vardır ayrıca. Cumhurbaşkanının hayali bizi ürkütüyor. Bütün güçleri elinde bulundurma isteği ülkeyi çok tehlikeli bir duruma sürüklüyor. Mevcut tartışma kişiler üzerinden yürütülüyor ve çok sağlıklı yürümüyor.
Selim Pilatin (Kültür Sanat-Sen): Cumhuriyet kurulduğundan bu yana neredeyse doksan küsur yıl olmuş, ama hala saltanat sevdası dinmemiş. Sistemden ziyade önemli olan devlettir. Bugün Türkiye’de maalesef adalet yoktur. Sürekli tek tek tek denilerek nasıl adalet sağlanabilir ki? Ya da ne bileyim herkes kırmızı çizgiler sunuyor. Kırmızı çizgilerle adalet sağlanamaz. Başkanlığa itirazımız yok, ama adaletsizliğe itirazımız var. Bugün istenen başkanlığın sebebi de adaleti sağlamak değildir.
Recep Kavuş (Çevre Gönüllüleri): Bunu tartışmak için zamanlama çok uygun değil, aslında buralarda kimsenin umurunda da değil. Hala birçok yerde sokağa çıkma yasakları devam ederken, her gün insanlar ölmeye devam ederken, sağlık bir tartışma ortamı nasıl olabilir ki? Düşünün Şırnak Üniversitesi Batman’a taşınmış. Biz şimdi neden bahsedeceğiz. Bu tartışmaların olabilmesi için önce taşların yerine oturması, ölümlerin durması gerekiyor. Sağlıklı bir ortamda sağlıklı bir kafa ile tartışılması gereken bir konudur. Şu anda yapılan şey bir kişiye statü kazandırma çabasıdır. Şimdi bu konunun konuşulması abestir. Tek talebimiz bu savaşın durmasıdır, ve kim bu savaşı durdurursa biz ona minnettar olacağız. Anayasa mahkemesi bir karar alıyor. Ardından “ Ben bu kararı tanımıyorum, saygı duymuyorum.” deniliyor. Hukuk bu durumda ise geriye neyi konuşacağız ki?
Veysi Mercimekçi (Beçet-Der): Bugünkü parlamenter sistemin bir getirisi olmamıştır. Baktığımız zaman diğer ülkelerde krallık var ama bizden daha öndeler. Olay getirilip sadece Tayyip Erdoğan’a bağlanılıyor. Ama Tayyip Erdoğan’ın ömrü neki? Birkaç yıl sonra olmayacak. En azından ondan sonra çocuklarımız güzel bir sistem görsün istiyorum. Bu nedenle başkanlık sistemine karşı değilim.
Medine Eren: Diğer ülkelerin birçoğuna baktığımızda krallık, başkanlı veya yarı başkanlık var. Ama hak, hukuk ve adalet en üst düzeydedir. Türkiye’de parlamenter sistem var ve bu sistemde mecliste temsilcilerimiz var. Ama bizim için alınan bir karar yok. Anayasa değişmedikçe başkanlık veya başka bir sistemin anlamı da yoktur. Başkanlık sisteminin iyi tarafları da vardır. Cumhurbaşkanı çok hırslı ve çok fazla korku salıyor. Bu şekilde başkanlık sisteminin bir anlamı kalmıyor.
ÖNERİLER
1 /
ORTAK SONUÇ
1 /
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
100 civarı sivil toplum kuruluşu ile iletişime geçildi. E-mail ve telefonlarla bilgilendirmeler yapıldı.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Vekiller ile telefon, mail ve Ankara hamalları aracılığıyla iletişime geçtik.
MEDYA İLE
30 civarı basın temsilcisi ile e- mail yolu ile iletişime geçildi. Toplantımız öncesi ve sonrasıyla yerel medyada haberleştirildi.
KATILIMCILARLA
E-mail ve telefon ile katılımcılarla iletişim kuruldu.
SONUÇLAR
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Batman kMM Hamalı Cuma Gülcü
Raporlama : Cuma Gülcü