YER: BELEDİYE MECLİS SALONU
TARİH: 4 MAYIS 2014
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / MAZLUMDER (Nebahat Doğu Kurt – YKÜ)
2 / KÖYDER (Burhan Kılıçaslan – YKÜ)
3 / BEY-DER (Zeki İslamoğlu – Başkan)
4 / Bisiklet ve Sağlıklı Yaşam Derneği (Abdulkadir Ekmen – Başkan)
5 / Mezopotamya Çok Kültürlülük Topluluğu (İzzettin Ete – Başkanvekili)
6 / Kürdi-Der (Fırat Kanat – Sözcü)
7 / Bilge-Der (Kenan Çaplık – YKÜ)
8 / Güneydoğulu Kadınlar Derneği (Zeynebe Doğantay Akın – Başkan)
9 / Batman Kent Konseyi Gençlik Meclisi (Betül Çelik – Eş Başkan)
MESLEK ODALARI
1 / Gazeteciler Cemiyeti (Melek Barış – Üye)
2 / Batman Mezopotamya Gaz. Yay. Cemiyeti (Veysi Demir – YKU)
SENDİKALAR
1 /
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1/
GOZLEMCİLER
1 /
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
1 / Milletvekili katılımı olmadı.
BELEDİYE BAŞKANLARI
1 / Belediye başkanı katılımı olmadı.
MESAJ YOLLAYANLAR
DİĞER KATILIMCILAR
MEDYA
1 / İlkha Haber Ajansı
MODERATÖR
Cuma Gülcü (kMM Girişimcisi)
KONULAR
KONU 1 (Yerel): Şehrin trafik ve ulaşım sorunu
KONU 2 (Genel): Cumhurbaşkanlığı seçimleri, cumhurbaşkanının yetki ve sorumlulukları
KONUŞULANLAR
YEREL KONU
1 / Nebahat Doğu Kurt: Batman’da yerelde o kadar çok sorun var ki, trafik bunlardan sadece bir tanesi. Vizyon projesi doğru bir proje değildi. Mevcut sorunu daha kötü hale getirdi. Bu projeyle daha önce sorun yaşanmayan yerlerde de sorun yaşanmaya başladı. Sorun gittikçe büyüyor ve maalesef bir çözüm de getirilmiyor. Sadece sürücüler değil yayalar açısından da sorunlar var. Ayrıca Salı günleri belediye otobüslerinin kadınlara bedava olmasından dolayı bir de Salı sendromu oluşmaya başladı. Hiç hoş olmayan görüntüler oluşuyor. Bunun yerine kadınlara indirimli veya pembe otobüsler yapılması gibi yollar denenebilir.
2 / Melek Barış: İşin aslı biz burada çözüm mercii değiliz. Keşke bu konuda çözüm mercii olanlar aramızda olsalardı da çözümlerini dinleyebilseydik. Belediye başkanımızın seçimlerden önce trafik sorunu çözülmüş bir Batman vaadi vardı. Keşke şimdi kendisi de burada olsaydı da bunu nasıl çözeceğini anlatabilseydi.
3 / Zeki İslamoğlu: Batman çok hızlı büyüdü. Bununla beraber trafik sorunu da aynı hızla büyüdü. Şehirde büyük bir kuralsızlık yer almaktadır. Bu kuralsızlık hem sürücüler, hem de yayalar için geçerli durumdadır. Bunun en büyük nedeni de eğitimsizliktir. Bununla ilgili ciddi bir bilinçsizlik var. Herkes öncelikle kendini eğitmekten başlamalıdır.
4 / İzzettin Ete: Bir öğrenci olarak, günde 2 – 3 saatini yollarda geçiren biri olarak, toplu taşımada çok büyük problemlerin olduğunu görüyorum. Özellikle şoför ve muavinlerde ciddi bir bilinçsizlik ve sorumsuzluk hâkim durumda. İnsan taşıdıklarının farkında bile değiller. Ayrıca ulaşım araçlarının sayısı bakımından da eksiklikler var. Bunun en önemli çözümü raylı sistemlerdir.
5 / Kenan Çaplık: Trafik sorunu dünyanın her yerinde var olan bir sorundur. Ama buna uygun çözümler de vardır. Nasıl ki, alt yapı, yeşil alan, su vb. belediyecilikte asli görevlerden ise ve bunlara çözümler getirilmeye çalışılıyorsa, bu da aynı şekilde asli bir görevdir ve çözülmesi gereken bir sorundur. Bunu uygun 10 belki de 50 yıllık çözümler getirilmelidir. Bu da ancak yerel yönetim ile merkezi yönetimin bir araya gelerek çözebileceği bir sorundur. Bu konuda yıllardır atılmış tek bir adım dahi yoktur. Nüfus ve araç sayısında inanılmaz bir artış yaşanırken, buna uygun çözümler getirilmemiştir. Aslında çözüm çok da zor değildir. Toplu taşıma ağının geliştirilmesi, raylı sistemlerinin kullanılması, otopark sayılarının artırılması, bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması vb. Bütün bunlar bir anda olabilecek şeyler değildir elbette; ama bir yerden başlayarak çözümler getirmek gerekiyor.
6 / Veysi Demir: Keşke bugün burada bu konuyla ilgili kurumlar da gelseydi ve konuyu enine boyuna tartışabilseydik. Batman’da trafik tam bir keşmekeşlik içindedir. Neresinden tutmaya kalksanız elinizde kalıyor. Çözüm üretmek adına kimse elini taşın altına koymuyor. Çok büyük bir trafik bilinçsizliği var ve kimse kimseye saygı duymuyor. Kurallar hiçe sayılıyor. Park yasağının olduğu yerlerde yapılan parklara hiçbir müdahale yapılmıyor, yaptırım uygulanmıyor. Bu konuda herkes topu birbirine atıyor ama kimse çözüm üretmiyor.
7 / Abdulkadir Ekmen: Trafik sorununun çözümü toplu taşıma, raylı sistem ve bisiklet kullanımının yaygınlaşmasıdır. Bisiklet kullanımı arttıkça bu sorun da azalacaktır. Bisiklet kullanımının yaygınlaşması için de öncelikle bununla ilgili alt yapının sağlanması, güvenliğinin sağlanması, bisiklet yollarının belirlenmesi ve teşvik edilmesi gerekir. Vizyon projesinin çok acil bir şekilde revize edilmesi gerekmektedir. Toplu taşıma özendirilmeli, şoför ve muavinleri ciddi bir eğitim verilmelidir. Üst ve alt geçit sayılarının artırılması gerekir. Şehir içi hız limitinin 30 km’ye düşürülmesi gerekir. Ücretsiz otoparkların yaygınlaştırılması gerekir. Havaalanı güzergâhında çalışan otobüslerin sayısının artırılması ve bu otobüslerinin revize edilmesi gerekmektedir.
GENEL KONU
1 / Kenan Çaplık: Mevcut cumhurbaşkanlığı yetkileri, 82 Anayasası ile belirlenmişti. Kenan Evren zihniyeti halka ve siyasete güvenmediği için tüm yetkileri kendinde toplayıp, sorumluluklarını sıfırlamıştır. Fakat önce Abdullah Gül’ün seçilmesi şimdi ise halk tarafından seçilecek olması olayı farklı bir noktaya getirecektir. Seçilecek kişinin yetkilerini kullanması gayet doğal olacaktır. Burada fiilen yarı başkanlığa geçiş de gerçekleşmiş olacaktır. Bu durumda ya pasif bir başbakan olacak ya da anlaşmazlık olma durumunda da kaos ortamı oluşabilir. Burada bir sistem değişikliğine gidilmesi gerekecek. Çift başlılığın oluşmaması adına…
2 / İzzettin Ete: Türkiye’nin hala tamamlanamamış yüz elli yıllık bir demokrasi geçmişi var. İçinde cumhurbaşkanlığının yetkilerinin de olduğu yeni bir anayasaya ihtiyaç vardır. Mevcut düzende olası bir iktidar değişikliğinde cumhurbaşkanı ile iktidar arasında krizlerin olmaması mümkün değildir. Burada en uygun sistem olarak başkanlık sistemi görünmektedir. Başkanlık sistemi bölmez tam tersine birleştirir. Ortak aday bulunma şansı çok az. Muhalefet kanadında ismi geçen kişilere bakılınca (Başbuğ, vb.) kazanma şansları yok denece kadar az görünüyor.
3 / Burhan Kılıçaslan: Seçilecek cumhurbaşkanının iktidar ve yargı ile probleminin olmaması gerekiyor. Tüm partilerin bir araya gelerek ortak bir aday çıkarması en doğrusu olacaktır.
4 / Zeki İslamoğlu: Bir ittifakın olma ihtimali oldukça uzak görünüyor. Hepimizi endişelendiren şey aslında henüz sivil bir anayasanın oluşturulamamasıdır. Mevcut durumda cumhurbaşkanı kim olursa olsun iktidarla uyumlu çalışmak durumundadır. Şu anda onca yaşanana rağmen ülke hala ayakta duruyorsa bu uyumlu çalışmanın neticesidir. Bence de başkanlık sistemi gelmelidir. Bu şekilde yerellerde de güçlenmeler olacaktır.
5 / Veysi Demir: Halkın cumhurbaşkanını seçmesini oldukça olumlu buluyorum. İkinci kez seçilebilecek olması nedeniyle halkın çıkarlarına ters hareket etmek noktasında dikkatli olacağını düşünüyorum. Halkın iradesine ipotek koymak kabul edilemez. Ak Parti’nin üç dönem kuralını bozmaması durumu netleştirmiş oldu. Muhalefet hala bir aday bulamamaktadır. Ülkede ciddi bir muhalefet sorunu yaşanmaktadır. Başbakanın cumhurbaşkanı olduğu takdirde partisi üzerindeki hâkimiyeti kaybedeceğini düşünüyorum. Bu da partisinin düşüşe geçmesine neden olacaktır. Eğer partisinin geleceğini düşünüyorsa bence aday olmamalıdır.
6 / Melek Barış: Bu noktada ben de en doğru sistemin başkanlık sistemi olduğunu düşünüyorum.
7 / Fırat Kanat: Başkanlık sistemini ben de destekliyorum. Muhalefetin dillendirdiği adaylar iyi adaylar gibi görünmüyorlar. Başkanlık sistemiyle beraber yerel parlamentoların da oluşturulması gerekiyor. Bu seçimde önemsediğin en önemli nokta halk tarafından seçilecek olmasıdır.
8 / Nebahat Doğu Kurt: Cumhurbaşkanlığı mevcut sistemde bence gereksiz ve sembolik bir makam olarak durmaktadır. Sadece devlete her yönüyle yük olmaktadır. Bu nedenle başkanlık sisteminin daha uygun olacağını düşünüyorum.
ÖNERİLER
1 / Batman kMM çalışmalarında İzzettin Ete rapor ve not almaya yardımcı olabileceğini belirtti. Ayrıca Melek Barış’tan da çalışmanın yürütülmesinde Şehrin ikinci girişimcisi olması yönünde bir fikir oluştu ve kendisi düşünmek için biraz zaman istedi.
ORTAK SONUÇ
1 /
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
100 civarı sivil toplum kuruluşu ile iletişime geçildi. E-mail ve telefonlarla bilgilendirmeler yapıldı.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Telefon ve fax yolu ile 4 milletvekili ile de iletişime geçtik. Geri dönüş olmadı.
BAŞKAN ADAYLARI İLE
MEDYA İLE
30 civarı basın temsilcisi ile e- mail yolu ile iletişime geçildi. Toplantımız öncesi ve sonrasıyla yerel medyada haberleştirildi.
KATILIMCILARLA
E-mail ve telefon ile katılımcılarla iletişim kuruldu.
SONUÇLAR
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Batman kMM Hamalı Cuma Gülcü