Yer:Kocasinan Belediyesi Meclis Salonu
Tarih:04.05. 2013
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1- Millet Derneği (Osman İKİNCİ – Üye)
2- Talesemi Lösemililer Derneği ( Faruk BAŞDEMİR- Başkan, Nihal KEVSEROĞLU-Üye)
3- Anadolu Eğitim Bilim Kültür Vakfı ( Kahraman CALASIN – Başkan)
4- MAZLUMDER Kayseri Şubesi ( Süleyman DİLBAZ, Ali ÇİÇEK, Yasin KARAKAYA – Üye)
5- Çorakçılar Vakfı (Fazıl TAŞ – Başkan)
6- Hilal Der ( Celil TEKCAN, Celal TAŞDELEN)
7- Yeşilay (Osman ÖZENÇ)
8- Akit Gazetesi ( Hacı YAKIŞIKLI)
9- Jeoloji Mühendisler Odası (Adnan EVSEN- Başkan)
10- Alevi Kültür Merkezi ( Başak RENDE, Selin ERYALÇIN, Sercan YALÇINKAYA))
11- İlim Hikmet Vakfı (Şükrü KARAOSMANOĞLU- Başkan)
12- Kur’an Hafızları Derneği ( Sadi ÖZMEN)
13- Birleşik Kafkas Derneği ( Cahit KUŞ)
14- Erdemli Aile Derneği ( Yusuf ALDEMİR)
15- Fakir ve Muhtaçlara Yardım Derneği ( Burhan KARAMUSTAFAOĞLU)
16- Kayseri Gönüllü Kültür Kuruluşları (Ahmet TAŞ – Başkan)
17- Kayseri Jeoloji Mühendisler Odası (Adnan EVSEN – Başkan)
18- Enderun Kültür Derneği ( İsmail BİLLUR – Üye)
19- Yazarlar Birliği ( Ahmet İLHAN-Başkan, Vedat SAĞLAM-Üye)
20- Ribat Eğitim Vakfı (Habip KÜÇÜK)
21- Gönüllü Kültür Teşekkülleri (Erol ÜNLÜ – Sekreter)
SENDİKALAR
1- Eğitim Bir Sen ( Aydın KALKAN – Başkan, Mustafa LALE, Harun GÖZTAŞ-Üye)
2- Büro Memur Sen ( Mustafa YILMAZ)
MİLLETVEKİLLERİ: Katılım olmadı
Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 50 izleyici katıldı.
MEDYA
TELEVİZYONLAR: Kay tv, Tv Kayseri, Tv 1
GAZETELER: Kayseri Gündem, Kayseri Anadolu Haber, Akit,
MODERATÖR: Ferhat ÇAKIR (Kayseri Barosu- Avukat)
Konuk: Cemal UŞŞAK ( Akil İnsanlar İç Anadolu Heyet Üyesi)
Konu: Kürt Sorunu ve Dindarlar
1/ Cemal UŞŞAK: Dil yaresi derin olu diye bir yazım var. Şöyle: bundan 35 yıl önce memleketin tersaneleri işgal edilmemişti; ama yöneticilerimiz düşmansız yapamıyordu. Millet birbirini ötekiliyordu. Sadece TRT vardı. İnsanlar dillerini konuşamıyordu. Ama dilini konuştuğu için suçlanıyordu. Sizinle bir kere konuşalım başka konuşmayız diyorlardı. Böyle olmaz dedik kimse Kürtçenin özgürlüğü diyemiyor, diyenler teröre destekle suçlanıyordu. Sonra Özallı yıllar başladı. Kürtlere bir miktar serbestlik tanındı, müzik eserleri yayınlanabiliyordu. Anadil analarımızın ana sütü kadar temiz bir insanlık hakkıdır. Kürt sorunu Kürtçenin serbest bırakılmaması sorunudur. Biz dindarlar Kürtlerin sorunlarına tam eğilemedik. Ana dilini konuşamayanların ızdırabını hissedemedik. Bir an için terörü yok sayalım; ancak Kürtler yok sayıldı. Dilini öğrenme imkanı daha bu yıl sağlanıyor. Bir Müslüman’ın olaylar karşısında ızdırap duyması gerekir. Oysa bizler fazla önemsemedik. Dindarlık diğer kesimleri ve ötekini görmekle başlar. Bir öğretmen hanım bu dili yıllarca evlerde konuştuk dışarıdan konuşmaya başlayınca kınıyorlar kötü gözle bakıyorlar dedi. Konya da bir ilçe belediye başkanı Kürtçe nevruzunuz kutlu olsun dedim diye 2 yıldır mahkemem sürüyor dedi. Oysa diller ve ırklar Allahın ayetidir. Arapça, Türkçe gibi Kürtçe de Allahın ayetidir. Biz heyete seçilmesek bile bunları anlatacaktık. Bizim amacımız sizleri dinleyip rapor alıp çözüm adına ilgililere vermek. Sürecin sonunu bizde bilmiyoruz.
2/ Aydın KALKAN: Bu ülkede sadece Kürtler değil mesela başörtülülere de zulüm uygulandı. Kılık kıyafet özgürlüğü süreç için faydalı olacaktır. Andımız retoriği kaldırılmalıdır. Mescitler rahatça açılmalı, Cuma namazlarına uygun program yapılmalıdır. Turgut ÖZAL, Muhsin YAZICIOĞLU, Gaffar OKKAN suikastleri ve benzeri olaylar aydınlatılmalı bu olaylarda zaman aşımı olmamalıdır.
3/ Nihal KEVSEROĞLU: Buraya bir anne olarak geldim, yaşım 53 ben oğlumu askere göndermekte zorlanıyorum. Bu olay savaş değil, isim koyamıyorum, ölende öldürende Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı. Biz anneler barış istiyoruz.
4/ Faruk BAŞDEMİR: büyük illerimizde genelde doğudan gelenlerin önemli noktalarda iş yaptığını gördüm. Yani farkımız yok ve bu isyan fazla. Kürtlerin her vatandaş gibi hakları var. PKK’ yı yadırgıyorum. 1200’e yakın üyemizin en büyük endişesi barış sürecinde ne alınıp ne verildiğidir. Bunu merak ediyorum akil insanların nasıl seçildiği de şüpheli kötü niyetli değiller tabii.
5/ Mustafa TEMİZER: Barışı istememek mümkün değil. Ancak süreçle ilgili endişelerimiz var. Dernek olarak bildiri hazırladık. Bu bildiriyi size sunuyorum.
6/ Hayri DİNÇER: Pınarbaşından Çerkez bir vatandaşım. Ülkemi seviyorum. Kürtlerle aynı şeyleri bizlerde yaşadık. Babam bize Çerkez olduğunu kimseye söyleme diyordu. Türkçe den gurur duyuyorum ama Çerkez dilinden de gurur duyuyorum.
7/ İsmail BİLLUR: 1980’ler Mardin’e öğretmen gittim. Türkçe bilen kimse yoktu. İnsanlık olarak hiç fark gözetmedim. Allah insanları nasıl yaratmışsa öyledir, dil, din, ırk doğduğun ülkeyi seçme hakkın yok. Bunlar bereket. Dün sağ, sol bugün PKK yarın kim bilir hangi problem çıkacak. Peygamberi eğitim yapılmazsa problemler bitmez.
8/Mustafa YILMAZ: Bir kişi şahıs isyan edince biz onu bir ırkla isimlendiriyoruz. Şeyh Sait ayaklanıyor biz adına Kürt isyanı diyoruz. Oysa Enver paşa da binlerce ölüme neden oldu buna Türk sorunu demiyoruz. Sorun Kürt, Çerkez sorunu değil ırkçılık sorunudur. Aşırı uçlara kayma sorunudur.
9/ Ahmet İLHAN: Bir Müslüman, bir Türk olarak bana bunlar yapılsa yani Kürtlere yapılanlar yapılsa razı olur muyum? Diyorum. Bazı Müslümanların siyasetten bağımsız düşünememesi bizi üzüyor. İstiklal şairimiz korkma diyor; ama biz her şeyden korkuyoruz. Şimdi de süreçten korkuyoruz.
10/ Vedat SAĞLAM: Nevşehirli ve Türkmen’im süreci destekliyorum. Bu süreçte sanki PKK, Türk ordusunu yendi gibi bir anlayış var. Bu, birilerinin ekmeğine yağ sürüyor. Bu anlayışın terk edilmesi için kamuoyu yeterince bilgilendirilmelidir.
11/ Başak RENDE: ben bir Arap’ım. Kürtlerin bu ülkede çektiğini Araplarda çekti. Sadece büyük şehirlerdeki Kürtler değil kırsala bakmak gerek. Zaman aşımında madımak da unutulmamalı.
12/ Celil TEKCAN: Hz. Peygamberimizi örnek almak lazım, veda hutbesine iyi bakmak gerek. Burada kan davlarına son veriliyor. Bugün yetkililer anayasayı dayatmamalı. Madem güçlü dindar iktidar varsa halk onurunu anayasaya yazsınlar. Genelkurmayın bir şehitler albümü var. Bu albüm akil heyet tarafından gidilen yerlerde dağıtılmalı.
13/ Ahmet TAŞ: 90 yıldır cumhuriyet idaresi ile yönetiliyoruz; ama cumhur idarede söz sahibi değil. Sürekli darbe yapıldı. Solcular, sağcılar, Müslümanlar dönem dönem bu ülkede horlandı. Siz başörtüsüne özgürlük istiyorsunuz diye genç kızlar hapse atıldı, okuldan kovuldu. Kimse kimseyle empati yapmıyordu. Komünist, yeşil komünist gibi yaftalamalar oldu. Birlikte yaşama kültürü geliştiremedik. Doğu Türkistan’la ilgili 4 sergi açtık, Kürtlerle ilgili hiç açamadık. Bir şey söyleyince MAZLUMDER Kürtçü oldu dediler. Hiçbir topluluk aşırı gitmemeli, dün zulüm görenler bugün zulmetmelidir.
14/ Tuncay DEMİR: Özgürlük, sivil anayasa ile gerçekleşebilir. İnsanı yaşatırsak devlet yaşar. Akil insanlarda şu niye yoktu demek hatadır. Şu an heyette olan kişilerin söylediklerine bakmak gerek. Oğlu askerde olan bir akrabam her haberde korkuyordu. Artık korkuyla haber seyretmek istemiyoruz.
15/ Burhan KARAMUSTAFAOĞLU: Süreci destekliyorum. Eşim, evladı askerde iken yaşadığı endişeden hastalandı. Sürecin çok doğru gerekli olduğuna inanıyorum. Sizlere de kolaylıklar diliyorum.
16/ Mehmet SARIÇİÇEK: Dindarlarla ilgili sözlerinizi desteklemiyorum. Bu ülke İslam’la yönetilmiyor. Birinci Dünya savaşından bu yana ölümlerden, ezmelerden Müslümanlar sorumlu değildir. Müslümanlar yönetimde söz sahibi olamamışlar, vesayette kaldıkları için hataları vardır; ancak zulüm etmemişlerdir, itiraz edemeyen bir dindar kitle vardır.
17/ Sercan YALÇINKAYA: Toplantıda hep ötekiden bahsediliyor. Bu ülkede laik, Sünni, Türk olmayan herkes ötekidir. Ülkemiz tüm ötekilerle barışırsa sorunlarımızın çözüleceğine inanıyoruz.
18/ Mustafa LALE: Bu sistem hiçbir grubu eğitim sistemi, öğretim anlayışıyla mutlu edememiştir. Çözüm, anayasanın sağlıklı olmasından geçmektedir. Yeni anayasa insan haklarına uygun olmalıdır. Diyanet işleri hükümetin kontrolünden çıkmalıdır. Seçim sistemimizde çok sıkıntılı, liderler ne derse o yapılıyor. Alttakiler yönetimde yok, sistem değişmedikçe sorunlar devam edecektir.
19/ Osman ÖZENÇ: Adnan MENDERES iktidar olduk ama; muktedir olamadık diyor. Desteklediğimiz bu süreç sonunda milletimiz muktedir olacaktır. Biz 70 milyon yaşıyorsak birbirimize saygı duyarak yaşamalıyız.
Değerlendirme:
1. İletişim
Sivil toplum ile
40 STÖ ile telefonla görüştüm ve maille davet metnini gönderdim. 23 STÖ bu çağrıya olumlu cevap verdi ve toplantımıza katıldı. Ancak 17 STÖ temsilcisi katılmadı.
Değerlendirenler:
Ahmet TAŞ KAYSERİ kMM hamalı