YER: Eğitim-Sen il Temsilciliği
TARİH: 4 Mayıs 2013
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1/Serhat Çakmak (TİDER)
2/Göksel Gülbey (Asim-Der Başkanı)
3/Dr. Mehmet Kum (Pozitif Düşünce Platformu)
4/Nadir Akar (Kızılay Derneği)
5/Nihat Akkuş (TİDER)
6/Kurban Oluz (Asim-Der)
MESLEK ODALARI
1/ Musa Esmer (Mimarlar Odası)
SENDİKALAR
1/Osman Akış (İl Özel İdaresi şube Müdürü- Bem-Bir-Sen)
2/Yılmaz Hun (Egitim-Sen İl Temsilcisi)
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1/Mahmut Şek (Kanaat Önderi)
2/Hasan Hüseyin Özçil (Memur)
3/Mustafa Karacan (Kanaat önderi)
GÖZLEMCİLER
1/Yusuf Yıldırım (HDP İl Başkanı)
2/Ferzende Şavluk (Ak Parti İl Yönetim Kurulu Üyesi)
3/Gülay Aras (TDH-HYP İl Başkanı)
4/Ehettin Kaynar (BDP İl Bşk. Yrd.)
5/Murat Akkuş TkMM Iğdır İl Girişimcisi…
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ Yok
BELEDİYE BAŞKANLARI Yok
MESAJ YOLLAYANLAR Yok
DİĞER KATILIMCILAR Yok
MEDYA
1/Akay Aktaş (Emekli Öğretmen-Haftaya Bakış Gazetesi)
2/Bayram Güneş (Emekli Öğretmen-Gazeteci-Köşe Yazarı)
MODERATÖR Yok
KONULAR
Türkiye küçük Millet Meclisleri Iğdır forumu Maayıs 2013 toplantısında İlk olarak yerel konuda“Iğdır’ın Çöp sorunu” konusu görüşüldü
Dr. Mehmet Kum (Pozitif Düşünce Platformu): Belediye çöpleri toplamada ve genel temizlik işlerinde yetersiz kalmaktadır. 280 işçisi olan bir belediye çöpleri toplayamıyorsa yönetim zafiyeti var demektir. 280 kişi ile beraber İş-kur’dan alınan onlarca işçi ile bu şehir temizlenmiyorsa bu işi yürütemiyorlar demektir. İş-kur’dan alınan işçileri belediye çalıştıramadı. Temizlik işinin özel sektöre verilmesine karşıyım. Mali külfet yaratır.
Yılmaz Hun (Egitim-Sen İl Temsilcisi): Temizlik bir kültür işidir. Toplumda bu konuda duyarsız ve eğitimsiz. Herkes kurallar çerçevesinde sorumlu davranırsa sonuç alınır. Maalesef toplumda da temizlik kültürü yok. Valiliğin başlattığı temizlik kampanyası bence belediyeyi protesto idi. Kaldırım işgalleri sorunu da olduğu gibi devam ediyor. Çöpü rasgele atan bir toplum kendi sağlığını tehlikeye atmaktadır.
Göksel Gülbey (Asim-Der Başkanı): Temizlik konusunda cezai müeyyideler uygulanmalıdır. Belediyenin temizlik işlerini yürütemediği ortadadır. O halde en mantıklı yol olarak özel sektöre vermelidir. Bir temizlik şirketine ihale edilmelidir. Bir firma Iğdır’ın temizliğini üstlenirse o zaman şehir çok daha temiz olur. Iğdır şehir midir köy müdür belli değil. Şehirde sürüyle hayvanlar besleniyor. Ot ve saman yığınları rüzgârda şehri kirletiyor. Başıboş köpekler hem çevreyi hem de güvenliği tehdit ediyor. Çöp kutuları yok denecek kadar az sayıya düşmüş. Belediye kültür işlerine harcadığı parayı ve zamanı çöp toplamaya da ayırmalıdır. Duyarlı vatandaşların poşetlerle çöplerini çöp toplama yerlerine koyduğu çöpleri de çocuklar didik didik ederek satılacak malzeme arıyorlar. Çöpler etrafa dağılıp ekstra bir kirlilik daha doğuruyor.
Serhat Çakmak (TİDER) : Naylon poşet kullanımı çok fazla. Tek çözüm temizlik işini özel şirkete vermektedir. Belediye şehrin temizlik sorununu yeterince önemsememektedir. Vatandaşta duyarsız. Iğdır’ın 4741 hektar gibi çok dağınık bir alana yaygın olması ve personel yetersizliği nedeniyle temizlik çalışmalarında zorluklar yaşanıyor. Halkın temizlik konusunda belediyeye yardımcı olması lazım. Çöpleri poşete koyup sıkıca bağladıktan sonra kapı önüne bırakmak gerekir.
Kurban Oluz (Asim-Der): Çöp-atık konusunda halkımız mutlaka bilinçlendirilmelidir. Atıkların değerlendirilmesi konusunda insanlar bilinçlendirilmelidir. Çöplerin ayrımı evden başlayarak yapılmalı ve çöp kutuları da buna uygun hale getirilmelidir. Iğdır’da çöp sorunu var. Günümüze geldikçe bu sorun çığ gibi büyümüş ve içinden çıkılamaz bir hal almıştır. Önceden çöplerin çoğunluğu organik atıktı ve kolayca toprağa karışıyordu. Günümüzde ise organik atıkların yanında sanayi atıkları büyük yer tutmaktadır. Sanayi atıklarının toprağa karışımı yüzyılları bulmaktadır. Evlerimizde kâğıt, plastik, cam ve yiyecek atıklarının ayrımı zor olmasa gerek diye düşünüyorum. Bu bilinçlenme işi bugünden yarına olacak iş değildir. Bu iş zahmetlidir ve 5–10 yılı da alabilir ama sonunda bu bilinç oluşur.
Musa Esmer (Mimarlar Odası): Çözüm temizlik işini özel şirkete vermektedir.
Mustafa Karacan (Kanaat önderi): Bence de özel sektöre verilmelidir.
Akay Aktaş (Emekli Öğretmen-Haftaya Bakış Gazetesi): Belediyede çalışmakta olan işçi arkadaşlar o kadar seri bir şekilde çalışıyorlar ki özverili olarak ama malum şehrimiz çok geniş bir alana yayılmış ki 65 işçiyle bu şehrin temiz olması mümkün olmaz hale insanlarımızda temizlik anlayışı çok az vatandaşa yasal işlem yapılmıyor. Bizlerde bu torpil olduğu müddetçe kim olursa olsun böle devam eder gider.
Türkiye küçük Millet Meclisleri Iğdır forumu Mayıs 2013 toplantısında “Çözüm Sürecinin Neresindeyiz” başlıklı genel konuda görüşlerini şöyle beyan ettiler:
Mahmut Şek (Kanaat Önderi): Sayın Başbakan’ın bu süreci kararlı bir şekilde sonuçlandıracağına inanıyorum. Hükümet risk alarak bu yarayı kapatma yoluna gitmiştir. Başta muhalefet partileri olmak üzere herkes ülkemizin bu sıkıntıdan kurtulması için katkı sunmalıdır. Bu süreçte toplumsal sorunlarımızın barışçı yollardan çözüme kavuşturulması son derece önemlidir. Bu çerçevede barış ve huzuru sağlamak üzere başlatılmış olan çözüm sürecini destekliyorum. Türkiye'nin daha istikrarlı ve daha itibarlı bir ülke haline gelmesi, sürecin ülke bütünlüğü ve kardeşliğimizi pekiştirir biçimde devam etmesi ve başarıya ulaşması şarttır.
Nadir Akar (Kızılay Derneği): Kanı durduracak, annelerin gözyaşını dindirecek, her türlü faaliyeti destekliyorum. Birileri gibi akil insanlara hakaret etmenin, onları küçük görmenin anlamı yok. Bu kimseye fayda getirmez. Barış ve huzuru sağlamak üzere başlatılmış olan çözüm sürecini destekliyoruz. Türkiye'nin daha istikrarlı ve daha itibarlı bir ülke haline gelmesi, sürecin ülke bütünlüğü ve kardeşliğimizi pekiştirir biçimde devam etmesi ve başarıya ulaşmasını diliyorum.
Dr. Mehmet Kum (Pozitif Düşünce Platformu): Süreci destekliyorum.. Ancak sürecin içeriğinden bihaberiz.. Barış ve ya çözüm sürecinin hükümetin bir seçim yatırımı ya ada başkanlık sistemini getirme çabası için olmamalı. Temel amaç çözüme hedeflenmek olmalıdır. Çözüm süreci anayasal değişiklikle olmalı. Çözüm süreci ile başkanlık sistemi birbirinden ayrı tutulmalıdır Sonuç itibariyle bazı kaygılarla beraber süreci destekliyorum. En kötü barış en iyi kavgadan daha iyidir.
Bayram Güneş (Emekli Öğretmen-Gazeteci-Köşe Yazarı): Türkiye’de herkesin bildiği gibi bir Kürt sorunu var. Kimileri buna terör sorunu dese de,aslolan Kürt sorunudur.150 yıldır emperyalistlerin,Türklerin daha doğrusu Türkiye Cumhuriyetinin başına getirip ördüğü bir sorundur.Bir de haklarını yememek adına,bu coğrafyada yaşayan Kürtlerin zaman zaman haksızlıklara uğradığı da,ayrı bir gerçekliktir. Misyonuyla ve vizyonuyla barış sürecini başlatan ve hızlandıran AKP, bu işten başarılı çıkarsa, kendisinden önce ülkemiz ve insanları kazanır. Taktik ve strateji hesaplarından uzak, samimi bir şekilde bu barış sürecine PKK katkı yaparsa, başta Türk milleti olmak üzere herkes,PKK’yi tarihin en olumlu bir yerine koyacaktır.Türkler ve Kürtler,bu kirli savaşta büyük bedeller ödediler ve yoruldular.Bu barış kötü de olsa,her türlü savaştan iyidir.Yeter ki,barışı herkesten daha fazla arzulayan AKP ve PKK’nin,başkalarının taşeronu olmadığını ispatlarcasına dürüst bir şekilde,bu barış sürecini başarıyla götürmeleri gerekir. Türkiye’nin son on yılında, en kazançlı çıkan PKK’dir.PKK’nin bir güç olduğunu artık herkes kabullenmiştir.Devletin teslim olması gibi bir durum,hiçbir gerçekliğe yakışmaz.Adil ve gerçekçi bir barışa ihtiyaç vardır.Ben bir Türk olarak hangi yasal haklara sahipsem,bu ülkede yaşayan herkesin de, aynı haklara sahip olmasını isterim.Bu bir insanlık gereğidir.
Akay Aktaş (Emekli Öğretmen-Haftaya Bakış Gazetesi): Sorunun bir türlü çözülemeyişinin nedeni konulan yanlış teşhislerdir. Doğru teşhisi koyanlar da yok değil, ancak onların sesi fazla çıkmıyor veya çıkamıyor. Yanlış teşhisler nelerdir?
Kürtleri yabancılar kışkırtıyor teşhisi: Türkiye’de en yaygın kanılardan biri budur. Bu inanışa göre, Türkiye’nin düşmanları, özellikle Batılı emperyalist ülkeler Türkiye’yi bölmek ve zayıf düşürmek için Kürtleri kışkırtıyor. Kürtler de buna aldanarak devlete karşı ayaklanıyorlar. Ödül olarak kendilerine bağımsız bir Kürt devleti vaat ediliyor. Bu teşhis doğru değildir.Çözüm: Türkiye’nin kangren haline gelmiş bu sorununu, Türkiye topraklarının parçalanmasına fırsat vermeden çözmek gerekir. Bunun için empati yapmak bile yeter. Türk milliyetçiliği yerine “Türkiye yurtseverliği”ni koymak gerekir. Türkiye’nin iç ve dış sorunlarını çözmek için buna şiddetle ihtiyaç vardır. Bu da anayasa ve yasalarda Kürt varlığını tescil etmekten ve buna uygun davranmaktan geçer. Türkler büyük bir millettir. Aynı “ev”de, yüzlerce yıl birlikte oturdukları Kürtlerin ağabeyleri sayılırlar. Aile bireyleri arasında birlik ve barışı sağlamak ve o aileyi parçalanmaktan kurtarmak için ağabeylerin ferasetine ihtiyaç vardır. Büyük olmak, yalnız cüsseli olmak, kalabalık olmak veya güçlü silahlara veya servetlere sahip olmak değildir. Büyük olmak için adil, haksever olmak da gerekir. Kürt sorunu, erinde geçinde çözülecek fakat akan bunca kana, gözyaşına ve kaybolan servetlere yazık olacaktır…
Musa Esmer (Mimarlar Odası): İçeriği ne olursa olsun çözüm sürecini destekliyorum. Barış güzel şey. Cenazeler gelmiyor. İnsanlarımız ölmüyor bu yeterli benim için. Hükümetin bu yaklaşımını doğru buluyorum. Dünya'nın her yerinde bu işin çözümü budur. Bugün uygulanan silahları ve kanı durdurma uygulamalarının doğru olduğunu düşünüyorum. Bu vatan bizim. Bu vatana Kafkasya'dan, Kırım'dan, Azerbaycan'dan, Orta Asya'dan geldik. Balkanlar'dan, Tuna Boyları'ndan, Arnavutluk'tan geldik. Gideceğimiz başka yer yok. Bizi akıldan uzaklaştıracak öfke ve taşkın duygular yerine tarihi ve sosyolojik bilgi ile soğukkanlılıkla ve akılla düşünmek lazım. Süreci destekliyorum ve hükümete başarılar diliyorum.
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
Sivil toplum örgütü temsilcileriyle telefonla ve ziyaret edilerek irtibata geçildi. Salonda bir önce ki toplantının haberlerinin yer aldığı gazeteler katılımcılara dağıtıldı.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Katılım sağlanmadı.
MEDYA İLE
İldeki ulusal ve yerel medyaya haber verildi. Tümü foruma katılmasa da Toplantı haberi hepsinde yer aldı.
KATILIMCILARLA
Her zaman olduğu gibi destekçilerle birlikte yerel konuyu belirliyoruz.
SONUÇLAR
Iğdır kMM’de problem yok, devam…
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Murat Akkuş TkMM Iğdır İl Girişimcisi