YER: Sait Tanış Kültür Merkezi
TARİH: 04.03.2011
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1/Mazlumder (Turgay Etçibaşı)
2/TÜRKAV (İsmail Tekdal)
3/SAGED (Rüstem Budak)
4/Şehir Sakinleri Hareketi (Necati Mert)
5/FETA Girişimi (Menderes Daşkıran)
6/SABED (Muharrem DEmircan)
MESLEK ODALARI Katılım olmadı.
SENDİKALAR Katılım olmadı
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1/Şaban Günel
2/Kemal Vardal
3/Veysel Saka
4/İsmail Hakkı
GÖZLEMCİLER
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ Katılım olmadı.
BELEDİYE BAŞKANLARI Katılım olmadı.
MESAJ YOLLAYANLAR Yok.
DİĞER KATILIMCILAR Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 3 izleyici/gözlemci katıldı.
MEDYA
MODERATÖR Rüstem Budak
KONULAR
GENEL KONU: Kadına Yönelik Şiddet
YEREL KONU: ——————
ANAYASA (Genel konu ile ilişkili olarak)
KONUŞULANLAR
1 / Osman Karagüzel: Bu sorunda ilahiyatçı Orhan Çeker’in ne dediği tam anlaşılamadı. Bu durumlarda müdahale hakkını vermez, ama yaptığı takdirde kadında suçludur. İlahiyat profesörü olduğu için dini yorumla yaklaşımını belirtir. Batının bize sunduğu gündemlerle konuşuyoruz. Birleşmiş milletlerin sunduğu gündemlerdir. Kadına şiddet başlığı eksiktir. Genel anlamda insansa şiddeti önemsemeliyiz. Kadına, çocuğa, ana- baba, kamu ve özel sektörde, var. Başlıklar çoğaltılabilir. İnsan hakları bağlamında ele almak lazımdır. Kadın tarafından erkeğe yönelik şiddet vardır. Erkek erkekliğe laf olmasın diye söz etmez. Evde kadının egemen olduğu bir ortamdır. Kadın çok çeşitli şiddet türlerini uygulamaktadır. Kadının bunu dillendirmesi normal karşılandığı için basın bunları gösteriyor. Şiddeti tanımlamamız lazım. Her çeşidi ile şiddetin varlığını red etmek gerekir.
2 / Kadriye Vardal: Kadın her yerde şiddet görüyor. Sokaklarda ceset toplanıyor. Toplumun nüvesi ailedir. Kadın ikinci sınıftır. Erkek egemen bir toplumdayız. Kendi evimizde olanları iyi görmemiz gerekir. Genç iken sokakta laf atılıyor. Az görülür olmak için yaşıyorsunuz. Evlendikten sonra kurgulanmış hayatın kadının aleyhine işlemektedir. Aileyi kadın döndürmektedir. Döndüremezse kadın başarısız olmuştur. Ama anlamadığım şey ölünceye kadar beraber hayatı paylaştığı insana şiddet uygulanmasıdır. Her erkeğin arka planında bunlar yaşanmaktadır. Bu ideoloji fark etmiyor. Sol liberal dediğimiz insanlar bile kadını susturmaktadır. Ekonomik olarak ta kadın zayıftır. Fizik olarak da zayıftır. Kadını aşağılama, kapı dışarı atma, her şey hakkı var. Kadın boşanmak istiyor bu defa öldürülüyor. Erkek cinsinin kendini değiştirmesi gerekir. Dönüşmesi gerekir. Farklılığı kabul etmemiz lazım. Cezaların ağırlaştırılması lazımdır. Kadının korunması lazım. Kadın sığınma evleri olması lazım. Kadınları erkeklerden korumak gerek. Burada dinlerden sistemlerden konuşuluyor. Burada açık seçik olan gerçeklik vardır. Televizyonların manipüle edilmesinden bahsediyoruz. Tv. göstermese bu olaylar olmayacak mıydı?
3 / Necati Mert: Konuyu genişletmek zorundayız. Daha farklı boyutlarıyla tartışabiliriz. İtalyanlara adlı kıza karşı yapılan baskılara değindi. Sicilyalı kadınları anlatıyor. Geleneklere de darbe indiriyor. Pantolon istiyorum adlı kitabı var. Kadının hem erkeğe benzemesi hem de kendi özerkliğini kazanması hoş görülmez. Büyük değişim için kadın araç olarak kullanılmıştır. Atatürk’te da aynı şekilde araçsallaştırılır. Muhafazakâr ve modernistlerde aynı sorunu yaşarlar. Yaşanan değişim yanıltılmıştır. İktidar sürdürülmesi için kadın araç olmuştur artık. Evlenen kız umutla gider ama gittiği yer aynıdır. Kadın ve şiddetin dışında durumlar var. Başka gerçekliği de var. Uluslararası sisteme kadar uzanan bir boyut var.
4 / Şaban Günel: Kendimize ait şeyleri paylaşmaktan kaçıyoruz. Her mecliste lüzum yok ama bazı gerçekliklerde var. Benim eniştem ablamı sofraya çakardı dövmekten. Abim yengem ağzını açsa hemen küfrederlerdi. Herkesin sülalesi pırıl pırıl. Benim sülalem müptezel. Ben böyle bir sülaleden geliyorum. Kayınlarda kadınları döverdi. Etrafımızdaki insanlar döverler- söverler. Kadın sorunu var. Anlatılamayacak kadar büyük. Batı kaynakları önerme var. Kapitalizm Pazar için erkek nüfusu tüketti. Bu defa kadınlara yöneldi. Kadın sorunu var arkadaşlar. Kendi inançlarımıza uygun çözelim. Batı var dediği için değil var olduğu için var. Bir komşumuz akşama kadar eşini dövüyor. Herkes her şey iyiye gidiyor diyorlar. Şiddet azalıyor diyorlar. Hâlbuki gerçek rakamlar böyle değil. Dün selam vermediğimiz insanlarla bir araya geliyoruz. Madem bu şiddet azalıyor neden kadına şiddet uyguluyor. Ben bu aileleri merak ediyorum. Bunların son öğün yemeklerini merak ediyorum. Şiddet karşısında kadının çalışması gerekliliği söyleniyor. Ekonomik olarak güçsüz denildiği zaman bir art niyet var demektir. Ne kadar üretiyorsan o kadar iyi davranırız demeye getiriyorlar. Genelleştirmekte istemiyorum. Mülkiyetin sorgulanması gerekir. Televizyonlar çok şey gizliyorlar. Bunları hiç gündemden düşürmüyorlar. Devlet bu şiddeti eksiltmiyor. İnsan el dışında diliyle çevresini düzeltebilir. İlahiyat fakültesi profesörünün böyle bir açıklama yapmaya hakkı yoktur. Bir hiyerarşi var. O hiyerarşi süreci belirliyor. Devlet hiyerarşisinde bir yer tuttuysan bu söyleyemezsin. Devlet memuru bunu söyleyemez. Bir erkek olarak bu açıklama ile aşağılandığımı düşünüyorum. Bir yer işgal ediyorsan bunu söyleyemezsin. Devlet adına söz söyleyen bu adam bunu söyleyemez.
5/ Murat Aydoğdu: Hukuk olarak erkek güçlü olan olduğu için devlet önemini almalıdır. Bozulan toplum yapısı içinde geleneksel eşler o kadar uzun anlatmadı. Ekonomik durum eğitime bağlı değil. Bazı gerçekler var. Göynükte mezarlarda bile kadının ismi yok. Dinin özünde böyle yasak yok. Oluşmuş kültürde kadınına adı yok. Bu kültür belki kadına şiddeti azaltmış. Kadının özgürlüğü bilmeden savunmak bilinçsizce yapıldığı başıboşluğu getirir. Batıdaki aile kumrunun çökmesi anlamın gelecektir. Kadın erkek gibi olmak istememiz. Bir şeyler karşılık verirken bazen de zarar getiriyoruz. Öldüren adamda bir şey kazanmış olmuyor. Filli durum var. Haksızlık var. Haksızlığa karşı hukuki önlem gibi bir çok tedbir vardır. Örtünme insanı koruyan bir çerçevedir. Korunmayı konuşursak örtünemde bir tedbirdir.
6/ Veysel Saka: İşçi ile patron arasında bir değer var. Ama Hanımlarsa ilgili onların yaptıklarına karşılık verilen bir şey yok. Bu sistemde kadın iki defa sömürülüyor. Kadına uygulana şiddeti bireyden başlayarak re etmek ve yok etmek gerekmektedir. Hayatı insanlar kurmuş. Tarımı yerleşikliği kadın sağlamış. Kadını ürettikleri ezilmiş. Sistem erkek üzerinden kadını ezmektedir. Var olan bu sitemi kapitalist modernitenin güç ilişkilerin ortaklaştırılması gerekir. Egemenlik yanları belirlemeliyiz. Öyle bir sistem ortaya kurmalıyız. Kadının köleleştirildiği bir sistem mevcuttur. Eşitlik paylaşımda ilgilidir.
7/ Turgay Etçibaşı: Eşitlemeci bakış açısı ile kadın sopadan kurtulamaz. Sopa atan adam sadece nefsiyle baş başadır. Onun nefsiyle terbiye etmezse kimse başa çıkamaz. Kimde ne kuvvetliyse o kullanır. Erkek bileğiyle kadın çenesiyle savunur. Barış birinin üstün olduğunu kabul etmektir. Eşit olmayanlar arasında eşitliği yayma karşılaşırsanız kavga devam edecektir. Kur’an’nın kerimde kadınların üstünlüğü hemen yazar. Başörtüsüyle okumak isteye yine toplumu bir kısım karşı çıkmaktadır. Erkelerden hiç kimse kadını dövmüyor gibi davranıyorlar. Kadınların şiddetten kurtulması erkeklerin elinde geçmez. Kadınlar kendi haklarını aramıyorlar. Kendilerini aşağılayan uygulamalara karşı çıkmıyorlar.
8/ Menderes Daşkıran: Kendisinden korkulmasından korkmak. İnsanın 2 yönü var bir beşer yani hayvan bir de âdem yönü. Beşer yönünün getirdiği kalıntılar var. Liberalizm söyle karşısında suça teşvik ediyor. Her türlü kayıtta nefsi uyuşuklular imin almıştı. Karşımıza bu kadarda olmaz dedirtecek olaylar çıkıyor. Tolum laboratuarlarda üretilen yapıya benzemektedir. Beşer âdem olma noktasında varlığı tartışmalıdır. kadınların hak arayışları batının ortaya koydu fiil denir. İnsanların bizden çekinmesini istiyoruz. Kendilerinden korkanların varlığından korkarak hareket ediyor.
9/ İsmail Tekdal: Dede Korkut’ta 4 tip kadın vardır. Evin dayanağı kadındır. Oğlun kimden olduğunu kadın bilir. Özellikle ev sahibi olmayı hedeflemektedir. Kadın yeri geldiğinde kağan ile birlikte saraya taşımalıdır. Erkeğin mücadelesi ile birlikte pasif olmaya başlamıştı. Kendinden uzaklaşmış toplum özelliğinden dolayı kadınlar giderek yabancılaşmaktadırlar.
10/ Kemal Vardal: Kadına şiddet konusunda farklı boyutlar olmuştur. İlk değerini yitiren zaman. Kadın öküzden sonra gelir. Dinler kadınlara değer vermemişti. Peygamber arasında kadın peygamber yok. Bu iş sadece sınıfsaldır, emperyalizmdir diyerek işin içimizde çıkılamaz. Her alanda şiddet vardır.
11/ İsmail Hakkı: Şiddetin her türlüsüne şiddetle karşıyım. İnsana insana şiddet uyguluyor. Burada sadece kadınlar ön plan gösteriliyor. Kadın özel bir gündeme oldu için gündeme gelmiştir. Baba çocuğuna toplum okul sokak mahalle eğitim sarmalı halinde yaşıyoruz. Öğretmen öğrencisine, öğrenci öğretmenine yanı şeyi uygulamaktadır. Şiddet her yerde var. Ana sebep insan ve toplum katalogunu iyi kullanmamaktan kaynaklanan bir süreçten beslenmektedir. İdam cezasına yönelik farklı uygulamalar bulunmaktadır. Biz çocuklarımızı eğitirken kendi metotlarımızla uyguladığımız modelle başarılı olacağız. Şiddet olayları normalde azalmaktadır. İletişim araçları nedeniyle bunlar çok görünüyor gibi geliyor. Şiddet doğamızda var. Bir şeye sahip olmak istiyorsunuz engellenince tartışma sürecinde hemen şiddete evriliyoruz. Söz tükenince hemen argo ve kavgaya dönüşüyor. Toplumun geneli için lanse edilemez. 75 milyonluk ülkede çok arizı durumlardır. Eğitim ve terapi yoluyla şiddet eğilimleri giderilmelidir.
12/ Muharrem Demircan: Konuşulanları aklımda geçiriyorum. Pek bir şeyi zihnimde oturtamadım. Sen ben dövmüyor o zaman bu problem nerden kaynaklanıyor. Mesela ben eşimi dövemem o kendini korur. Çocukların kendi aralarında var. Problemlerimiz şiddetle çözüyorsak bir sorun var demektir. Kilit çözülemiyor. Kırılmadığı zaman o şiddet görüntüleri ortaya çıkıyor. Geçmişte bu kadar şiddet var mıydı bilmiyoruz. Kapitalizm çelişkilerini bir üst aşamaya geçiremezse faşizm ortaya çıkar. Türkiye’de kapitalizm ilerliyor. Bu kapitalizm ilerleyişi ile alakalıdır. İçindeki şiddeti bir yere dökecek. Erkekler kadınlara uygulamak isterken kadınlarda erkeklere yönelik uygulamaları vardır. Bizim erkekleri kimler yetiştiriyor. Anneler yetiştiriyor. Modernleşmenin en göstergelerinden biri seri cinayetlerin olmasıdır.
13/ Emre Gümüş: Toplumun her kesiminde şiddet var. Askerde çavuşum. Bir kuyu kazıyoruz. Yardımcı olmak istedim. Astsubay beni çağırdı. Seni oraya görevli verdik onu yapamazsın. Toplumda da rütbeler var. Herkes er olmaya talip olmuyor. Rütbeli olmak için başkasına şiddet uygulamaya çalışıyor. Sana bir kalıp biçilmiş, ona göre davranmak zorundasın. Kendini avutmak için sebepler buluyor. Kadına zulmediyor bunu kapitalizme yüklüyor.
ÖNERİLER
ORTAK SONUÇ:
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
Her toplantı öncesi fırsat buldukça ziyaret edilip bilgilendiriliyor.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Faks ve mail ile tümüne davet gönderildi.
MEDYA İLE
34 yerel medya kuruluşu mail yoluyla davet edildi
DEĞERLENDİREN KİŞİ Sakarya kMM Hamalı M. Faik Bostancı
04.03.2011 Sakarya kMM Toplantı Tutanağı
previous post