YER:Esyo Toplantı salonu
TARİH:4 Şubat 2012
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1/Kazan Tatarları Derneği (Vahit İrden – Yönetim kurulu üyesi)
2/Numan Oluk Derneği (Erdem Doğan – Yönetim kurulu üyesi)
3/Çevre Derneği (Mustafa Olgun – Yönetim kurulu üyesi)
4/Eto Eğitim Vakfı (Mustafa Önder -Başkan yardımcısı)
5/Esyo (Osman Sarı)
6/Er-Kader( Halil Sevindi -Yönetim kurulu başkanı)
7/Eskut (Mahmut Makas -Yönetim kurulu üyesi)
8/Sivrihisar Eğitim Kültür Vakfı (Ziya Kandilci -Yönetim kurulu üyesi)
9/Eğitim Hakları Derneği (Nurettin Aldemir -Yönetim kurulu üyesi)
10/A.Ü. Kentsel Gelişim Kültür Derneği (Fatih Özata -Yönetim kurulu üyesi)
11/Üç Saray köylüleri Derneği (Kadir Gezek -Yönetim kurulu başkanı)
12/Eskişehir Kent Konseyi (Nadir Suğur -Kent Konseyi Başkanı)
13/Af Örgütü (Şükrü Erbaş )
14/Körs Elmalı Derneği (Mehmet Ali Çelik -Yönetim kurulu üyesi)
15/Emekli Öğretmenler Derneği (Gülten Başıbüyük -Yönetim kurulu üyesi)
MESLEK ODALARI
1/ETO Eskişehir Ticaret Odası (Mustafa Önder -Yönetim kurulu başkan yardımcısı)
SENDİKALAR
Yok
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1/Selim Erdem (Eski Odunpazarı Bel Bşk Yardımcısı)
2/Mustafa Çankaya (Eski Odunpazarı Bel Meclis Üyesi)
3/Sebahattin Tekin (Eski Odunpazarı Bel Bşk Yardımcısı)
4/Zeynep Kaya (Çevre Derneği – Yönetim kurulu üyesi)
5/Gülçin Boyer
6/Kübra Göçmen
7/Hazal Yurtbilir
8/ Aynur Orpak
9/Selahattin Bilyaz
GOZLEMCİLERYok
KATILAN MİLLETVEKİLLERİYok
BELEDİYE BAŞKANLARIYok
MESAJ YOLLAYANLAR
1/Salih Koca ( Ak Parti)
2/Ruhsar Demirel( MHP)
3/Ahmet Ataç Belediye Başkanı( CHP)
DİĞER KATILIMCILAR
Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 5 izleyici/ katıldı.
MEDYA
1 / KANAL 26
2/ESTV
3/Sakarya Gazetesi
4/İki Eylül Gazetesi
5/Anadolu Gazetesi
6/İstikbal Gazetesi
7/Milli İrade Gazetesi
8/Şehir Gazetesi
MODERATÖR
Kasım Akbaş: Anadolu Üniversitesi Hukuk fakültesi Öğretim Görevlisi
Ayhan Boyer: Odunpazarı Belediyesi Eski Kurucu Belediye Başkanı
KONULAR
GENEL KONU: Yargıda değişiklik paketi derde deva olacak mı?
YEREL KONU: Belediyeler ANAYASA (Genel konu ile ilişkili olarak)
KONUŞULANLAR
1 /Kasım Akbaş: Ülke gündeminde hukuk ve yargı konuları geniş yer kaplıyor. Sıkıntılar bazı alanlarda yoğunlaşıyor. Bununla ilgili olarak sürekli yasa değişikliklerine tanık oluyoruz. Öte yandan AİHM’de görülen davalarda da Türk yargısının bazı uygulamalarının mahkum edildiğini görüyoruz. Ayrıca yurt içinde adları bilinen davalardaki usul rahatsızlıkları da sıklıkla vurgulanıyor. Gerek iç gerekse dış eleştiriler yargısal süreçlerin uzunluğu, özellikle tutukluluk kararlarının gerekçesiz olması ve tutukluluğun uzun sürmesine odaklanmış durumdadır. Bu anlamda yargı değişikliği paketi icra ve iflas yasalarındaki değişikliklerle genel olarak mahkemelerin iş yoğunluğunu azaltarak yargısal süreçlerin hızlandırılmasını sağlamayı hedeflerken, özelde de basın suçları ve tutuklamalara ilişkin yeni hükümler içeriyor. Ancak elbette yargıdan yalnızca hızlı olması beklenmez. Yargıdan öncelikle beklenen adil olması, makul olması, etkin olmasıdır. Tek başına hız, bir anlam ifade etmez. Ayrıca yargının siyasallaşması tartışmalarından daha önemli bir gündem siyasetin yargısallaşmasıdır. Zira uzun bir süredir, siyasal alanda tartışmamız gereken meseleleri yargıya havale ediyoruz. Bu da siyasal alandaki demokratik tartışmanın önünü tıkıyor.
2/ Ziya Kandilci: Bu kanun İç ve dış etkilerle yani dış baskılarla. o şekilde izale edecekler sanıyorum bazı muamelerde hızlandırma görülüyor. Elektronik sistem aynı hızı vereceksi? Hiç zannetmiyorum. Esas söylemek istediğim Bizim halkın indinde Çabuk ve hızlı olması. Bu paketin bunu çözeceğine inanmıyorum. Çok basit bir ceza mahkemesi 7,5-8 yıl sürüyor.. Mahkemelerin kadroları ve sayıları artırılmalıdır. Bu konuya ne bugünkü hükümet nede öncekiler el atmadılar. Belediyelere gelince somut olarak belediyeler için bir şey söyleyemem. Belediyelerde yapılan projeler iyileştirilmeli. Belediyeler bilimsel olarak çalışmıyor. Çoğu zaman afakî acemi kişilere yaptırılıyor. Bunların, belediye meclislerince incelenerek yapılması. Gerekiyor. Belediyelerde partizanlık görüyorum. Belediye başkanı şehrin tüm işlerine tarafsız bakmalı.
3/ Halit Demet: Belediyeler çalışma yapmıyor. Basının ilgisine teşekkür ederken sanırım yargı konusu onları da çok ilgilendiriyor. Bu paketin derde deva olacağına inanmıyorum. Hâkimlerin ellerini kuvvetlendiriyoruz ama hakimler birbiriyle uğraşıyor. Cumhurbaşkanı bile yargıçlarla toplantı yaptı başka önemli bir konu yokmuş gibi yargıçların maaşının azlığı konuşuldu. Belediyeler tarafsız olmalı. Ama maalesef bu durumu göremiyoruz. Bir belediye başkanı kendi siyasi partisinin amblemleriyle belediyeyi süsledi. Bu doğru değil.
4/ Fatih Özata: Yargı paketi hem iç hem dış sebeplerden bahsederken yurt içi sebeplerden baro ve Hukuk Fakültesi birlikte çalışmalar yapmalı diyorum. Eskişehir’de Turizmin artması için neler yapılmalı? Denilirken çocuklar için kar yağdığında kartopu oynar onun dışında kar oynama şansı yok. Çocuklar için ne düşünülüyor?
5/ Mustafa Önder: Bu yargı paketinde uzayan davalar için dava açabilecek miyim? Yargının hızlandırılması zorunludur tabiî ki ama adalet ve güvenlik nasıl olacak. Mahkemelerde jüri bulunması nasıl olur. Niçin istinat mahkemeleri başka illerde varda Eskişehir’de yok? Eskişehir denilince akla ne geliyor gelen turistleri konaklatamıyoruz. Yunus ermeyi ele almalıyız. Örneğin yunus emre sevgi koşusu yazılı kaya ile turizm yapamıyoruz. Yunusu ele almalı belediyeler.
6/ Halil Sevindi: 33 yıllık avukatım vatandaş adalet arar ama vatandaşta adalet duygusu tatmin olmadan dava biter. Örneğin şu ev yıkılacak diye savcıya başvurduğunuzda savcı hemen şunları sorar ev yıkılmış mı? Ölüm var mı? Yok dediğinizde benim görevim başlamadı der. Kadın mesajla ölüm tehdidi alıyor mahkemeye başvuruyor mahkeme tarihi 6 ay sonra o tarih gelmeden kadın ölmüş oluyor. Muhtara bırakılan tebligat büyük sorunlar yaşatıyor. Her süreç tebligattan sonra başlıyor. Belediyelere gelince belediyelerde ticaret yapılıyor. Hizmeti bırakıp da işin satış boyutunda.
7/ Erdem doğan: Ben maddelerin daha anlaşılır olmasını 4 sayfa olsun en çok. Kısa olmalı biz okuyup anlamak konusunda zorlanıyoruz. Avukatlar hâkimler kendi aralarında anlaşıyor vatandaş düşünülmüyor. Belediyeler halkı düşünsün onların da fikrini alarak projeler yapsın.
8/ Mahmut Makas: Celpler postacıdan alınsın. Postacı bulamadığında kişiyi süre doluyor vatandaş bu konuda çok mağdur oluyor. Posta dağıtıcıları hakim ve savcığa bağlanmalı. Belediyeler konusunda vatandaş kentine sahip çıkıp sorunları muhataplarına iletirse belediyeler çalışıyor bana göre vatandaş duyarsız
9/Şükrü Özer: Yargıçlar vicdanı ve cüzdanları arasında sıkışmıştır. AİHM ye giden davalar çoğunlukla kazanılmıştır. Örneğin Dev sol davası daha dün bitti. Yıllarca sürdü. Belediyeler içinde söylemek istediğim şu. Eskişehir hamam yolu, iki eylül doktorlar caddesinden ibaret değildir. İktidara, yönetime gelen 10 adam alıyorsa 10 adamda mağdur ediliyor.
10/ Gülten Başıbüyük: Yargı reformu için şöyle bir şey dinledim televizyonda. Bakan şöyle dedi sivil toplum ve akademisyenlerden bilgi aldık kasım bey sizler böyle bir katkıda bulundunuz mu?
11/ Nurettin Aldemir: Yenidünya düzeninde kamusal alan özelleştirildi. Yağmalandı. taşaoranlaştı. Taşoran sistemi devam etmelimi? Bu denli özerk hale gelmelimi? Ötekileştirilmiş halk kesimleri, bırakılmış cevre mahaller var. Bu mevsimde yolu olmayan mahaller var. Hizmetlerin eşit adil dağıtılmadığını görüyoruz. Yaşlılar engellilerce çocuklar için ne söyleyeceksiniz?
12/ Nadir Suğur:Türkiye de yargının siyasallaşması dediniz ama yeni olarak siyasetin yargılaşmasını biraz daha açarsanız sevinirim.Kentsel dönüşüm projeleri var.Burhan Sakallının yaptığı kentsel dönüşüm projesi damgasını vuracak. Siz bu gün belediye başkanı olsanız nasıl davranırdınız? Gösteri yürüyüşlerinin yerleri değiştirilmiş kimin hangi stk’nın fikri alınarak yapılmış?
13/Ayhan Boyer: Toplum sorunlarını içselleştirmiş toplum bilincine sahip bir Eskişehir var karşımda. Şu an burada benimle çalışma yapan başkan yardımcılarım ve meclis üyelerimiz var. Bizler 5 yıllık süreç içinde bu ilkeleri yapmaya çalıştık. Yeni doğmuş bir belediye vardı. Kalemden kâğıda dahi ihtiyacı olan bir belediyede hem hizmet ettik hem belediyemizin eksiklerini tamamladık. Dikkat ettiğimiz en önemli konu şeffaf belediyecilikti. Tüm çalışan memur ve işçimize hangi partidensiniz demeden birlikte çalıştık. Yaptığımız tüm çalışmalar toplumun ve üniversitelerin fikrini alarak oluyordu. 5 ayrı parti meclis üyesi ile çalıştık bu o kadar kolay değildi. Yaptığımız tüm projeleri yeni gelen belediyeler iptal ettiler. Şimdi inanılmaz paralar harcanıyor. İftar çadırları, boy boy ilanlar veriliyor Bunlar halkın paralarıyla olmaz. Burhan Sakallı’nın kentsel dönüşüm projesini destekliyorum oralar çöküntü alanlarıydı. Özel sektörün bazı şeylerine karşı çıkmıyorum. İlanlara bakıyorum garda sadece Odunpazarı Belediyesi’nin ilanları var. İktidar partisi belediyesi diye eşitlik anlayışı konusunda etik değildir. Partizanlık doğru değildir. Belediye başkanı halkın tümünün hizmeti için görev almıştır. Odunpazarı projesi bizim ilk ele aldığımız bir proje idi. Ama böyle düşünmemiştik. Arap Şükrü ve Antalya kale içi gibi düzenlemeler yapıp orada yaşayan insanlarında ekonomik olarak kalkınmalarını hedef almıştık. Eğlence yeri olmayan bir yer gelişmez. Çocuk oyun alanları yapılıyor bana göre en çok yaptıkları da iş o. Bizim bıraktığımız bütçenin 10 katı ile bu çalışmalar yapılıyor.
ÖNERİLER
Basın ve stk’lar, yerelde basın ve sorunlar konuşulmasını önerdiler
Kent Konseyi Başkanı Nadir Suğur Din ve Eğitim konusunun konuşulmasını önerdi.
ORTAK SONUÇ
–
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
Eskişehir de var olan tüm sivil toplum kuruluşuna duyuru yapıldı. (E-mail ile duyuru yapıldı, mail kullanamayanlara telefonla hatırlatma yapıldı. Toplantı lobisinde TkMM broşürleri de verildi
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Telefon, ve mail ile vekillere ulaştık,
MEDYA İLE
Ulusal basın temsilcileri ve yerel basın mensupları davet edildi. Yerel basın tam katıldı. İki televizyon katıldı.
KATILIMCILARLA
E-mail ile tüm katılımcılardan konu istedik, geri dönüşüm olmadı. Daha önce EkMM toplantısında belirlendi yerel gündemimiz.
SONUÇLAR
TkMM ilkelerimiz videosu ile genel konuya ilişkin videolar gösterildi. Genel konu, yerel konu ve genel konunun anayasa olan ilişkisi ele alındı.
DEĞERLENDİREN KİŞİ
EkMM Hamalı Sevim Şahin
04.02.2012 Eskişehir kMM Toplantı Tutanağı
previous post