YER: BATMAN ÇEVRE GÖNÜLLÜLERİ DERNEĞİ
TARİH: 03.12.2017
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / Çevre Gönüllüleri Derneği (Recep KAVUŞ –Başkan)
2 / Anadolu Hayvan Hakları Federasyonu(Hazal KARAASLAN – İl Temsilcisi)
3 / Türkiye Gençlik Konseyi (İbrahim KARTAL –Yönetim Kurulu Üyesi)
4/ Tüm Muhtarlar Derneği Batman Şubesi ( Mahsum PADİR – Başkan)
5/ Hak ve Adalet Platformu (Ömer Faruk GERGERLİOĞLU- Sözcü)
6/ Ahmedi Hani Derneği ( Nuri MEHMETOĞLU -Kurucu)
7/ Türkiye Emekliler Derneği( Hüseyin EKMEN – Başkan)
MESLEK ODALARI
1 /
SENDİKALAR
1 /
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1 / Dr. Mehmet Nuri KAYA (Çevre Gönüllüleri Derneği-Onursal Başkan)
2/ Hasan ARGUNAĞA (Çevre Gönüllüleri Derneği –Yönetim Kurulu Üyesi)
3 / Nizam AVCI(Çevre Gönüllüleri Derneği –Yönetim Kurulu Üyesi)
GÖZLEMCİLER
1 / Hülya SUNA
2/ Gülten AYDIN
3 / Cihan BAŞAK
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
1 / Milletvekili katılımı olmadı.
BELEDİYE BAŞKANLARI
1 / Belediye başkanı katılımı olmadı
MESAJ YOLLAYANLAR
1/
DİĞER KATILIMCILAR
MEDYA
1 / Batman Sonsöz Gazetesi (Necdet ÇAKIR – Muhabir)
MODERATÖR
Ömer Faruk GERGERLİOĞLU
KONULAR
GENEL KONU: Türkiye'nin NATO İlişkilerinin Dünü, Bugünü ve Yarını
YEREL KONU: Batman'da Engelli Olmak
KONUŞULANLAR (GENEL)
İzzettin ETE: Değerli kMM katılımcıları 2017 yılının son toplantısını yapıyoruz. Geçen ayın Ortak Payda Raporu TBMM de yapılan toplantı ile kamuoyuna duyuruldu. Bu ay genel konu olarak “Türkiye'nin NATO İlişkilerinin Dünü, Bugünü ve Yarını"nı, yerel konu olarak da “Batman'da Engelli Olmak " konularını ele alacağız.Bu ay ki toplantımızın moderatörlüğünü MAZLUMDER Eski Genel Başkanı, Hak ve Adalet Platformu Sözcüsü Ömer Faruk GERGERLİOĞLU yapacaktır.Mutfağın hazırlamış olduğu sunumu izledikten sonra sözü kMM katılımcılarına bırakacağız.
Ömer Faruk GERGERLİOĞLU: Dış politikada ve iç politikada önemli bir konu. Dünü, bugünü ve yarını ile NATO ilişkilerimizi izledik. Söz siz katılımcılarda.
1 / Recep KAVUŞ(Çevre Gönüllüleri Derneği): Güvenlik ve işbirliği teşkilatıdır. Daha önce SSCB'nin tehdidine karşı Türkiye bu ittifaka üye olmuştur. Daha önce Türkiye'nin tavırlarından NATO'da payını almıştır Türkiye'den de kaynaklı karşılıklı sorunlar oluyor. Türkiye NATO'dan uzaklaşıyor. Rusya ile füze anlaşması, Suriye politikasında İran'a yaklaşması vb. gibi. Bunlar neler kazandırıyor neler kaybettiriyor görüyoruz. Türkiye'nin gelinen noktada sadece NATO değil, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler nin yapısı ile ilgili eleştirileri oluyor. Dünya beşten büyüktür söylemiyle bu ülkelere eleştirileri oluyor. NATO tatbikatında yapılan durum kabul edilemez. Türkiye'ye karşı yapılan bu tavrın kazara olmadığına inanıyorum. Bir subayın ihmalinden kaynaklı olduğuna inanmıyorum. Dış politikadaki durumlardan kaynaklı daha sert tepki veremedik.Ülkeyi yönetenlerin vereceği kararlardır bunlar. Yarın ne olabileceğini düşünemiyoruz, öngöremiyoruz. Bana göre İran ve İsrail de dünya barışını tehdit ediyor. NATO sadece güvenlik amaçlı bir örgüt değil aynı zamanda siyasi bir kuvvettir. NATO'dan çekilmesi Türkiye'nin aleyhinedir.
2 / Mahsum PADİR(Tüm Muhtarlar Derneği): Bu yapılar doğru işlemiyor. Ülkemiz bu kurumlara bağlı olmak zorunda değildir. Bağımsız bir şekilde karar almamız lazım. Savunma sanayinin güçlendirilmesi lazım. Kendi kararlarımızı almamız için bir güçlü olmamız gerekiyor. İçten yıkılan kaleler vardır. 15 temmuz'la bunu denemeye çalıştılar. Millet buna izin vermedi. Yeryüzünde değerli madenleri olan ülkeler sömürge altındadırlar. ABD güçlü bir ülkedir. Bizde güçlenebilirsek karar alıcı oluruz. Müttefiklerimiz güçlenmemizi istemiyorlar. Bir alternatif bulmamız lazım.
3 / Hüseyin EKMEN (Türkiye Emekliler Derneği):. Biz ülke olarak her şeyden önce kendi durumumuzu gözden geçirmeliyiz. Kendi sorunlarımızı kendimiz çözmeliyiz. Bir evde huzur ve barış yoksa sıkıntılar yaşanır. Bizim de sorunlarımızın demokratik, çoğulcu anayasa ile çözüleceğine inanıyorum. Bu ülkenin bu sorunlarını farklılıklar ile çözmek zorundayız. Çağdaş demokratik bir hukuk sisteminin elzem olduğuna inanıyoruz . Bu sorunlar çözülürse ne NATO ne Avrupa Birliği ne de Birleşmiş Milletler bize kafa tutamaz. Türkiye Ortadoğu'daki diğer ülkeler gibi değildir. Evrensel demokrasinin standartlarına ulaşmamız lazım. NATO kınamamız lazım, kınıyoruz. NATO'dan çıkılmaması gerektiğine inanıyoruz. İnsanların ağzından barış kelimesi çıkmıyor. Herkes birbirine kuşkulu bakıyor. Bizde bu ülkenin insanlarıyız. Bizim birbirimize sıkıca sarılmamız lazım. Başka ülkemiz yok. Demokrasisi gelişmiş ülkeleri aşığım. Demokratikleşme ve İslamlaşma lazım.
4 / İbrahim KARTAL(Türkiye Gençlik Konseyi): NATO'ya ihtiyacımız yoktur. Kendi içimizdeki savaşı bitirmediğimiz sürece NATO'da kalmamızın anlamı yok. Şimdi Rusya bize savaş açsa NATO bizi koruyacak mı? NATO bizimi savunacak? 2023 e az kaldı. Lozan yenilenecek mi belli değil. Önceden NATO'ya ihtiyacımız vardı şimdi yok. Bizim kendi imkanlarımız var. Biz kendi sorunlarımızı çözmeliyiz. Bize savaş açılsa bizi korumayacak ülkelerin olduğu NATO'da kalmamız doğru değildir.
5/ M. Nuri KAYA(Çevre Gönüllüleri Derneği): Bugünü anlamak için tarihi bilmemiz lazım. Türkiye sunumda da gördüğümüz gibi NATO'ya 1952 yılında üye olmuştur. Dönemin yetkileri SSCB'den tehdidinden dolayı NATO'ya üye olmuştur. Yıllar geçtikçe Rusya'da komünizm tehdidinden dolayı ilişkiler 1990 yılında kadar soğuk savaş düzeninde sürdü NATO açısından. Soğuk Savaş sonrası NATO'ya yeni bir sorun buldu" İslam'ın Yükselişi". Suriye Savaşı ,Arap Baharı ve benzeri durumlar çıktı ortaya. 15 Temmuz darbesinde NATO parmağı aradık Madem NATO'dan sıkıntı çıktı buradaki 26 üs kapatılsın .Dış siyaset hiçbir zaman iç siyasete alet edilemez. Ülkede milli birlik ve beraberliğini sağlayacak her şeyde Cumhurbaşkanının arkasındayız. NATO'dan çıkmak istiyorsanız bunu halka anlatmanız gerekiyor. Madem ona inanıyorsunuz halkı inandırmanız lazım. Evrensel dünyada saygın olacaksınız. İçinde bulunduğunuz kurumun kurallarına uyuyacaksınız. Bunu topluma sormanız lazım. Milli sanayi ve yerli silaha karşı değiliz. Toplumda sanki her şeyde NATO'dan izin almamız lazım algısı var. Ülkenin geleceği için ortak akıl ile kararlar verilmelidir.
6/ Ömer FARUK GERGERLİOĞLU (Hak ve Adalet Platformu): Türkiye'nin son zamanlarda yönü demokrasi dışı bir yöne doğru gidiyor. Dünya Gelişmişlik Endekslerinde hep gerideyiz. Esnaf tedirgin. Piyasalar durmuş durumda. Hayvancılık berbat durumda. Türkiye'de demokratik bir şekilde yönetilemiyoruz. 100 yıl önce dikilmiş gömleğe herkes itiraz etti. Sağcılar, Solcular, Aleviler, Kürtler, Araplar, Çerkezler ve diğer etnik,inanç ve siyasi grup ve oluşumlar buna karşı çıktı. Güç savaşlarının bedelini bir çok insan ödedi. Bir çok insan işinden uzaklaştırıldı. Türkiye bunlardan dolayı batı ile ilişkilerinin bozulmasına neden oldu. Bunlardan dolayı Avrupa Birliği ülkeyi eleştiriyor. Demokrasiden, insan haklarından uzaklaştıktan sonra AB uyarır sizi. Siz demokrasiden uzaklaştıktan sonra topu Avrupa Birliğine ve NATO'ya atması çocukçadır. Türkiye demokrasisi güçlü ve insan haklarının tartışılmadığı güçlü bir ülke olduktan sonra bu kurumlara kafa tutabilir.Rusya gibi hukuk ihlallerinin olduğu bir ülke ile yola çıkmak doğru değil. Rusya ile işbirliği yaparak Avrasyacılığa yönelirse NATO'da bu duruma tepki verir.
KONUŞULANLAR(YEREL)
Ömer Faruk GERGERLİOĞLU: Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü. Bu konunun bizim toplantımızdan ziyade geniş katılımlı bir panelde tartışılması gerekirdi. Toplantımızda " Batman'da Engelli Olmak" konusunda sizlerin görüşünü alacağız.
1/ İbrahim KARTAL(Türkiye Gençlik Konseyi): Bir engelli olarak 3 senedir gerekli kurumlara eksiklikler ve olması gerekenler ile ilgili şikayetlerde ve önerilerde bulunuyordum. Öncelik hakkım olmasına rağmen , çoğu zaman bu hakkım engelleniyor. Sağlık Bakanlığı'na, İl Sağlık Müdürlüğüne şikayetlerde bulundum. Ben hakkımı savunabiliyorum . Maalesef çoğu engelli hakkını savunamıyor. Sağlık kuruluşlarında hakkını savunamayan ve haklarından habersiz engellilerimiz var. Yeni yapılan binalarında % 80 inde engelli rampası yok. Bu yerlerde de düzenleme yapılması lazım.
2/ M. Nuri KAYA(Çevre Gönüllüleri Derneği): Batman'ın merkez nüfusu 400 binin üzerindedir. Yeşilkart'tan yararlanan kişi sayısının nüfussa oranı bakımında Batman Türkiye 1.sidir. Sosyal Yardımlaşma'dan gelen para yıllık 1 Milyar TL dir. Batman'a gelen yatırımların yarısı sosyal yardımlaşmaya gidiyor. Nüfusun 1/3 ü sosyal yardımlaşmaya muhtaç. Aşağı yukarı, hemen hemen her sokakta bir engelli birey var kentimizde. Bakıma muhtaç insanları da sayarsak bu sayı daha fazla olur. Türkiye'nin genel bir sorunu bu durum. Asıl engel beyinde değil kalptedir. Biz toplum olarak sevgisiz bir toplum olduk. Sen topluma sevgi stoğu yapmadığın zaman toplumda sevgisiz olur. Sen toplumda saygılı bir nesil yetiştirmediğin zaman engellilere de saygı duymazlar. Engellileri rahatlatmak medeni toplumlarda olur. Unutmayın bizlerde bir engelli adayıyız. Bunun bilincinde davranarak çevremizdeki insanların engellilere bakış açılarını değiştirmeye başlamalıyız. Sosyal sorumluluk çalışmaları yapmamız gerekiyor. Duraklarda engelliler için düzenlemeler yapılmalıdır. Bir şehri kolaylaştıracak birinci kurum belediyedir. Belediyenin bu konuda gerekenleri yapmasını bekliyoruz. Bu arada 40 bine yakın engellinin istihdamına yönelik çalışmalar yapılmaktadır.
3/ Hüseyin EKMEN (Türkiye Emekliler Derneği):.Kaldırımlarda yolların engellilere ait kısımlarını belirtmemiz gerekiyor. Sosyal tesislere, spor alanları ihtiyaçlarının karşılanması gerekmektedir. Sosyal hayata katmamız gerekiyor. Birbirimize karşı saygı duymamız lazım. Yetkililerin sorumluluklarını yerine getirmesi gerekmektedir.
4/ Hasan ARGUNAĞA(Çevre Gönüllüleri Derneği): Toplantıya geciktik kusura bakmayın. Ezidi aileler için bir yardım kampanyamız vardı oraya gitmiştik. Her sene 3 Aralık Dünya Engelliler Günü için yazı yazmaktayım. Batman nüfusun yaklaşık %10 u engellidir. Yasaların ve yönetmeliklerin gereği yapılırsa sorunlar zaten çözülür. Her insan bir engelli adayıdır. Batman'da engelli dernekleri var. Batman Kent Konseyi Engelli Meclisi vardı. Bu meclis aktif hale getirilebilir. Bundan 3 sene önce kentteki tüm engelli derneklerini bir araya getirerek bu sorunları masaya yatırdık.Bu arada kentimizde yaşayan Suriyeli engellilere verilen destekler arasında, evde bakım hizmeti alamıyorlar. Biz onlara da rapor almalarını söyledik. Kentteki engellilerin sayısını net olarak bilemiyoruz. Sorunların çözümü için bir an önce gereken adımlar atılmalıdır.
ÖNERİLER
1 / Batman Kent Konseyi Engelliler Meclisi tekrar aktif hale getirilmelidir.
2/ Batman'da tüm engellilerin ihtiyaçlarının tespit edilip , gerekli çalışmaları yapılmalıdır.
ORTAK SONUÇ
1 / Engellilerin sorunlarının çözümü için mekanizmalar harekete geçirilmelidir.
2/ Engellilerin sosyal hayatı uyumu için çalışmalar yapılmalıdır.
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
100 civarı sivil toplum kuruluşu ile iletişime geçildi. E-mail ve telefonlarla bilgilendirmeler yapıldı.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Vekiller ile telefon ve mail yoluyla iletişime geçtik.
MEDYA İLE
13 Basın Kuruluşu davet edildi. 1 Basın mensubu geldi.
KATILIMCILARLA
E-mail ve telefon ile katılımcılarla iletişim kuruldu. Batmanda Engelli Olmak konusu önerildi.
SONUÇLAR
Genel konuya ilişkin video gösterildi.
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Batman kMM Hamalı İzzettin ETE
Raporlama: İzzettin ETE