Yer: Adapazarı Belediyesi Meclis Salonu
Tarih: 03 Aralık 2010
Katılımcılar:
a. Dernek, Vakıf, Kooperatif ve Girişimler:
1- İnsan Hakları Derneği ( Nesrin Gümüş)
2- Sakarya Romanlar Derneği (Orhan Danyal)
3- SAGED (Rüstem Budak)
4- Özgürder (Murat Aydoğdu)
5- Şehir Sakinleri Hareketi (Necati Mert)
6- FETA Girişimi (Menderes Daşkıran)
b. Meslek Örgütleri:
c. Sendikalar:
1- Özgür Eğitim-Sen (Beytullah Önce)
d. Kanaat Önderleri:
1- Şaban Günel
2- Veysel Saka
e. Gözlemciler (Siyasi Partiler)
f. İzleyiciler:
1- Ömer Esen
2- Fatih Çolak
Katılan Milletvekilleri:Katılmadı
Belediye Başkanları: Katılmadı
Moderatör: Faik Bostancı
Konular:
Genel Konu: Türkiye’nin 2011 Bütçesi
Yerel Konu: Sakarya’da Ekonomi
1- Murat Aydoğdu: Alınan hizmetlerin pahalılığı dolaylı vergilerden kaynaklanıyor. Vergiler tüketicilerden alıyor. Kapitalist sistemde üretenden vergi tam anlamıyla alınmıyor. Batıda devlet sağlık ve eğitime direkt müdahale etmemektedir. Türkiye ideoloji devleti olduğu için her şeyi devletin kontrolüne verilmektedir. Buna karşılık devletin her alanda çekildiği kapitalist sitem sorunları sona erdirmeyecektir. Üretim tüketim ilişkilerine dokunmadan bir sistem çözümü gerçekleşemez. İdeolojinin değişmesi sonucu değiştirmez. Okul sayılarının artırılması ve askerlik ile işsizliğin gerçek rakamı bilinmemektedir.
2- Şaban Günel: Bu ülkede herkes vergi mükellefidir. Herkesten KDV alınıyor. İnsanlara vergi verdiklerinin öğretilmesi gerekir. Garsonlar paşalardan daha fazla maaş alıyor denilerek 12 eylül darbesi meşrulaştırılmaktadır. Vergi verdiğimizi düşünerek yönetenlerle ilişki kurmalıyız. Esnaf ve zanaatkârın vergi kaçırdığını düşünmüyorum. Devlet kaçak işçi çalıştırmaktadır. Zenginden vergi değil malı alınmalıdır. Kapitalizm işsizliğe çare aramazlar. Çünkü ayak işleri için adam lazımdır. Bunun yanında işsizlerin çoğalması da istenmez. Bunların ayaklanmasından da endişe edilir.
3- Menderes Daşkıran: Bu konuda rakamlar konuştuğu için herkes eğip büküyor. İstediği anlamı veriyor. Sosyal ekonomik hayatın paylaşımındaki derin uçurumların meşru gösterilmesi çabası var. İşbölümü vardı toplumda. Şu anda bu kast sistemine sınıfsal olmuştur. Bunlar meşru görülmektedir. Diğer insanlarla yaptığınız aynı işler aynı değeri görmemektedir. Bir yapının çizimini yapan 5 alırken bunu yapan kişi 1 almaktadır. Bu derin uçurum normal görülmektedir.
4- Beytullah Önce: Vergi adaletsizliğine dair bir şeyler söylemek istiyorum. Vatandaşın vergi kaçırdığına dair söylemler var. Rakamlar olarak sunulan şeyler var. Bütçenin büyük kısmı dolaylı vergilerden elde ediliyor. Araçlardan, damga, gibi kalemlerden elde edilen verginin büyük kısmını oluşturuyor. %63 büyük vergi dilimi var. Dolaylı vergilerle %70 i aştığı belirtiliyor. Kazançtan servetten alınan vergiler azalıyor, diğer vergiler artıyor. Ötv ile verginin verisi alınıyor. Öğretmenler atamalarında 240.000 ücretli öğretmen istihdamı yapılmış. 2003- 2010 döneminde geçici istihdam ile mevsimlik işçilik statüsü oluşmaktadır. Emek sömürüsü oluşmaktadır. Arttığı iddia edinilen milli gelirin kişi başına düşen payı ile ilgili pay sanaldır. Ekonomistler ve bürokratlar devleti düşünerek bütçe hazırlamaktadır. Devletin milletin vergileri ile yaptığı yardımları büyük bir kibirle halka bahşetmiş gibi vermektedir. Devlet her defasında farklı kesimleri ihya ederek zenginleşmesine yardımcı olmaktadır. Sermaye aktarımı yapılmaktadır.
5- Necati Mert: Mecliste yapılan bütçenin benim hayatımda direkt karşılığını görmüyorum. Karşılığını görenler mutlaka vardır. 17 ağustos depreminden önceki hayatıma dönemedim. Bunca bütçe yapıldı ama halen 16 Ağustostaki halime hasretim. Çalışmamım benim aleyhime işliyor. Bütçe görüşmelerine katılarak paylaşamıyorum. Hâkimiyetin yerel ile paylaşılması bir anlam ifade etmez. Ancak her zaman denetimin olması gerekir. Denetimsiz olduktan sonra yerelin olup olmaması bir anlam ifade etmez.
6- Veysel Saka: Sistem içinde yaşayan bir şekilde sistemle alışverişe girmektedir. Ve bu noktada benzerlikler oluşmaya başlamaktadır. Herkesin kendi adalet terazisinde değerlendirmesini yapması gerekmektedir.
7- Orhan Danyal: İllere verilen bütçe paylarının nereye kullanıldığı şüphelidir. Bütçenin harcamalarının şeffaflaşması gerekiyor. Halen bazı kurumların hesapları denetime tabi değildir. Veya gereği gibi denetlenmemektedir.
Değerlendirme:
a. Sivil toplum ile: Her toplantı öncesi fırsat buldukça ziyaret edilip bilgilendiriliyor.
b. Milletvekilleri ile: faks ve mail ile tümüne davet gönderildi.
c. Medya: 14 yerel medya kuruluşu mail yoluyla davet edildi
Değerlendiren: M. Faik Bostancı Sakarya kMM Hamalı
03.12.2010 Sakarya kMM Toplantı Tutanağı
previous post