Yer: Büyükşehir Belediyesi Tarihi Bina
Tarih: 03.12.2010
Katılımcılar:
Dernek, vakıf, girişim:
1- Meslekte Dayanışma Derneği ( Ömer Cihat Bay )
2- Liberal Düşünce Topluluğu-3H ( Nurdan Başaran )
3- Genç Siviller ( Samed Koç )
4- Dünya Helal Gıda Birliği ( Ahmet Gelir )
5- Genç Siviller (Sümeyra Çay )
Sendikalar:
Yok
Kanaat Önderi Bireyler:
Yok
Katılan Milletvekilleri: Yok
Belediye Başkanları: Yok( Belediye Başkan Vekili gözlemci olarak katıldı )
Mesaj Yollayanlar:
1- Hayrettin Çakmak ( Akp)
Moderatör:
Gürel Ercan ( Meslekte Dayanışma Derneği Başkanı )
Diğer Katılımcılar:
Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan 4 kişi katıldı.
Konu: 2011 yılı bütçesi hazırlanırken devlet bütçesi yeterli midir
Konuşanlar:
1-Gürel Ercan: İthalat ihracat ilişkilerimizi ilk olarak ele almak istiyorum. Bu ilişkilerimiz yurtdışı ilişkilerimize göre gelişiyor. İhracatımız 100 milyar doları geçmiş gözüküyor. Bu oranları biraz da devlet politikaları belirliyor. Dünyada ve AB’de parasızlık yok. Sadece o ülkelerde parayı kullandıracak politikalar yeterli değil. Bütçe görüşmelerine gelecek olursak bu görüşmeler sadece 1 aya indirgenmemeli. Tüm aylara yayılmalı bu süreç. Bu görüşmeler ülkemizde adeta boks müsabakalarına dönüşüyor.
2-Samed Koç: 2011 yılındaki yıllık plan elbette ki ekonomik durum söylendiği gibi güllük gülistanlık değil. Seçim ekonomisinden dolayı da 2011 yılı 2010 kadar parlak geçeceğe benzemiyor. Ama bunun dışında orta vadede 3 yıllık mali plana bakarsak Türkiye ekonomisinin Amerikan ekonomisinden daha güvenilir bir maliye politikasına sahip olduğunu ileri sürebiliriz. Türkiye'nin hazırladığı mali plana göre, bütçe açığının milli gelire oranı 2013'te yüzde 1.6'ya, kamu borç yükü ise yüzde 36.8'e geriliyor. ABD'nin bütçe açığı ise ancak 2015'te yüzde 2, borç yükü ise ancak 2035'te yüzde 40'a gerileyecek.
3-Nurdan Çalışkan: Bu haliyle bütçemiz yeterli görülmemektedir. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ''2010 yılı sonunda merkezi yönetim bütçe giderlerini 297 milyar, bütçe gelirlerini 252,8 milyar, bütçe açığını 44,2 milyar, faiz dışı fazlayı 5,3 milyar lira olarak öngörüyoruz'' dedi. Ve ayrıca; Bakan Şimşek, 2011 yılı merkezi yönetim bütçesinde, bütçe giderlerinin 312,5 milyar lira, bütçe gelirlerinin 279 milyar lira, bütçe açığının 33,5 milyar lira, faiz dışı fazlanın da 14 milyar lira olarak öngörüldüğünü bildirerek 2011'de 70 bin memur alınacak ve vergilerde de artış olmayacaktı. Eğer mali kural kanunu çıkmış olsaydı ,devlet daha yüksek büyüme hedefi (5) ve GSHM' ya yansıyan daha düşük bütçe açığı (1) öngörecekti, 2011 hedeflenen büyüme rakamımız 4.5 ve bu bütçe açığı daha çok çıkacaktı ve böylece aslında devletin harcayacak daha çok parası olacaktı gibi aritmetiklerde yapılmakla beraber Danıştay yasasında savunma giderleri hala gizli olmakta ve aslında devlet bütçesinin dağılımını şeffaf görememekteyiz. Devlet bütçesi 33,5 milyar dolar açık vererek GSMH ' ya % 2.8 yansıyacaktır. 2011 bütçesinde yatırımlar için % 7 ayrılmıştır. Birçok gelişmekte olan ülkede yatırımlar için yüzde 20’ ye varan kaynak ayrılıyor demek ki üretim, yatırım, istihdam da eksik kalacak ama fazlasıyla faiz ödemekteyiz tabi neredeyse %20 ye yakın ama eğitim ve sağlık harcamalarında artık vardır yani kamu hizmetlerine kullanım payı artmıştır.
Ancak ülkemiz ihracattan çok ithalat yapar haliyle ve de az yatırım kaynağı ayrılmış görüntüsüyle ve iç pazar kredi işlem hacmindeki artışla desteklenirken, mali kuralda kanunlaşmamış iken seçim öncesinde olan bir ülke olarak sanki açığı azaltmaya yönelik durgun yıl geçirecek gibi ama açığı azaltıyorum diye hizmeti azaltmak ne derece doğrudur.
Öneriler:
Yaptığım aramalarda bazı kişiler bu gibi teknik konular yerine daha yoruma dayalı konuların seçilmesi gerektiğini belirttiler.
Ortak Görüş:
Yok
Değerlendiren:
Murat Fırat/ Bursa kMM Girişimcisi