YER: Bodrum Belediyesi Nikah salonu
TARİH: 3 Kasım 2017
KONUKLAR:
Milletvekilleri ve STK temsilcileri
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
2/ Bodrum Adanalılar Derneği (Süleyman Tümen))
3/ Bodrum Demokratik Anayasa Platformu (Güngör Sezgün)
4/ Bodrum Kadın Dayanışma Derneği (Ayşen Soydan)
6/Birleşik Haziran Hareketi (Mehmet Çilsal)
MESLEK ODALARI
1/ Bodrum Deniz Ticaret Odası( Gündüz Nalbantoğlu)
2/ Ziraat Odası (Süleyman Tümen)
3/ Muğla Gazeteciler Cemiyeti (A.Kadir Sevindik)
GOZLEMCİLER
1/ Hüseyin Anıl (CHP )
2/Adil Ülgen (AK Parti)
3/Fikriye Duru (MHP)
4/Ahmet Acar (HDP)
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
yok
BELEDİYE BAŞKANLARI
yok
MESAJ YOLLAYANLAR
MEDYA
1/ Kent Tv (Hamdi Yörür)
2/ Aktif Haber(Rezzan Şebin)
3/ Arena Gazetesi Kadir Sevindik
MODERATÖR
Ayhan ongun – Gazeteci – Bodrum kMM Girişimcisi
KONULAR;
KENTLERİMİZE İHANET ETTİK Mİ? TÜRKİYE’DE ŞEHİRLEŞME
KONUŞMACILAR:
HÜSEYİN ANIL:
Korumacılık fikri esas olmalıdır. Arabesk kültür, estetik kaygısı yok. Kirlenmeyen hiçbir şey kalmadı. Kentin dokusuna uymayan yapılar yapıldı. Kapitalist saldırıdan Bodrum’u koruyamadık. Siyasi kaygılar öne çıktı. Kentli olmayanların kenti yönetmesi sonucu kentlerimiz yalnızca barınılan mekanlar haline geldi. Kentlerin ruhu ve kimliği yokoldu.
GÜNDÜZ NALBANTOĞLU:
Koruma kullanma dengesi sağlanamadı. Bodrum turizm kenti olmaktan çıktı, inşaat sektörü öne çıktı. İmar alanlarında yapılan anlamsız değişikliklerle Bodruma çok büyük zarar verdik. En önemlisi de alt yapı çok ihmal edildi.
OSMAN CAVİT İYİGÜN:
Resmin bütününü görmeden değerlendirme yapmak bizi yanlışa götürür. Kenti yönetenlerin yanlışlarına göz yumanlar, sessiz kalanlar da bu suça ortak olmuşlardır. Kenti yönetenlerde liyakat aranmalı, toplum kente sahip çıkmalıdır.
GÜNGÖR SEZGÜN:
Özgürlük furyasıyla birlikte Bodruma yöneliş başladı. Turizmin gelişmesi ve arkeolojinin keşfiyle Bodruma ilgi çok arttı. Türedi emlakçıların çıkmasıyla ikinci konutlar ve konut fiyatları arttı. Kente gelen deli parayla ilişkiler de bozuldu. Kentin kaldıramayacağı bir yük bindi. Gençler tarımın dışına çıktılar. Planlama olmadığı gibi akil insanlarda müdahil olamadılar.
HIDIR ÇAM:
Türkiye de engellenemeyen imar yolsuzluklarına Bodrumda engel olmak neredeyse imkansız hale geldi. Sistem baştan bozuk olduğu için torpil, yolsuzluk ve haksız kazanç kenti kirletti, yaşanamaz hale getirdi.
ADİL ÜLGEN:
Demokrasi kültürü gelişmeyen yerde kent kültürünün olmasını beklemek hayaldir. Siyasal ve toplumsal katılımı sağlamak gerek. Halk popülizmi yapıldığında modern şehirleşme gerçekleşemiyor. Aksine giderek yozlaşma artıyor.
MUSTAFA ÇOTRA:
Planlama olmayan yerde kentleşme olmaz. Aile pansiyonculuğu yaparak daha çok kazanıyorduk. İncir, bademi keçi boynuzu, palamut, mandalina üretim alanlarına çirkin binalar yapılarak Bodrumu kirlettik. Markalaşmak zorundayız.
FİKRİYE DURU:
Olumsuzluklara tepki göstermeyen bir toplum haline geldik. Bunu fırsat bilen rantiyeciler ve yetersiz yöneticiler yüzünden kentlerimiz yaşanamaz hale geldi. Tüm bunların giderilmesi için siyasetçilerin birlikte davranması gerekir.