YER: Türkan Saylan Alsancak Kültür ve Sanat Merkezi, Benal Nevzat Salonu
TARİH: 03.06.2011
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / Küresel Eylem Grubu – Nalan Damarsardı
2 / İmam Hatipliler ve Mezunlar Derneği – Burhanetin Kansızoğlu ( Dernek Başkanı)
3 / Mazlum-Der – Jülide Tunakan (Dernek Başkanı)
4 / Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği – Gizel Hazan (Dernek Sözcüsü)
5 / ÇOVAK – Erol Sebit (Dernek Sözcüsü)
6 / İzmir Kent Konseyi – Naime Yaprak
7 / İHAD – Sıdıka Çetin (Dernek Başkanı)
8 / Siyah Pembe Üçgen – Erdem Gür
9 / Anti-Kapitalist Çalışanlar – Ersin Damarsardı
10 / İnay Vicdan Hareketi – Muammer Sakaryalı
MESLEK ODALARI
1 / İzmir Barosu – Av. Ali Aydın (Baro Sözcüsü)
SENDİKALAR
Yok.
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1/ Monica Moravcova (AGİT)
2/ Peter Novotny (AGİT)
3/ Yalçın Ergündoğan, (sesonline.net)
GÖZLEMCİLER
1 / Arif Ali Cangı (EDP – İl Başkanı)
2 / Bülent Çetinkaya (CHP – İl Başkanı Yardımcısı)
3 / Süleyman Eryılmaz (EDP – İl Sekreteri)
4/ İsmet Akdemir (BDP – İl Yönetimi Üyesi)
5 / Hüseyin Birlik (SP – İl Yönetimi Üyesi)
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
1 / Alaattin Yüksel – CHP Milletvekili Adayı
2 / Kazım Umdular – CHP Milletvekili Adayı
3 / Cemal Arıkan – SP Milletvekili Adayı
4 / Erdal Avcı – Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu Bağımsız Milletvekili Adayı
BELEDİYE BAŞKANLARI Yok.
MESAJ YOLLAYANLAR
1 / Aziz Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı
DİĞER KATILIMCILAR
Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 70 izleyici/gözlemci katıldı.
MEDYA
1 / Milli Gazete
2 / Yeni Asır
3 / Cihan Haber Ajansı
4 / İzmir Haber Ajansı
5 / Yenigün Gazetesi
6 / Kamuoyu Gazetesi
MODERATÖR
Pervin Mısırlıoğlu, gazeteci-yazar
KONULAR
GENEL KONU: Genel Seçimler
YEREL KONU: Genel Seçimler
KONUŞULANLAR
1 / Pervin Mısırlıoğlu: Parlamento ile buluşmanın en güzel yeri olan küçük millet meclisine hoşgeldiniz. Büyük meclis ile bağların oluşması, köprülerin kurulması, en cılız seslerin duyulması için bu mecliste toplanmalıyız. Daha önce duyurduğumuz 10 istek çalışmasının ortak paydasını aldık. Bu ortak paydayı şu an salonda bulunan milletvekili adaylarımıza dağıttık. Gönül isterdi ki daha çok STK’dan 10 istek alalım, ama maalesef elimize 9 STK’nın 10 isteği ulaştı. Bakalım milletvekili adaylarımız bu 10 isteklere ne yanıt verecek? Öncelikle TkMM nedir, onunla ilgili bir video izleyelim ve daha sonra katılımcılara söz verelim.
2 / Alaattin Yüksel: Bu küçük millet çalışmasını yürüten arkadaşları kutluyorum. İktidar olduğumuzda STK’ları vizyon yapacağız. Seçim öncesi belki de ilk kez sosyal devlet yapısı konuşuluyor. Biz CHP olarak proje açıklamaya devam ediyoruz. Demokrasi, eğitim ve sanayi projelerimizi internet sitelerimizden takip edebilirsiniz. Ortak paydanıza baktığımda ilk sırada anayasayı görüyorum. Biz kurucu bir meclis kurarak anayasayı yapmayı düşünüyorum. Yine sorunlar arasında seçim barajı mevzusu var.Biz seçim barajının kaldırılması veya %5’e indirilmesi için önerge verdik. Ama hükümet maalesef önümüzde taş koydu. Faili meçhul cinayetler için 4 kere önerge verdik, o da veto edildi. Tutukluluk sayısı AKP iktidarında 20.000 arttı. İnsanları sebebsiz yere içeri tıkıyorlar. Üniversite öğrencileri pankart açtı diye 6 aydır cezaevinde, daha nice demokrasi ihlalleri var. Oysa CHP’yi protesto edenlere biz birgün bile zor kullanmadık. Nefret suçları kavramı bizim seçim bildirgemizde var. Ayrıca ortak paydada eksik olarak internet suçlarını görüyorum. Bizim iktidarımızda bu konudaki özgürlükler genişletilecektir. Tayyip Erdoğan korktuğum konuşmasını Diyarbakır’da yaptı. BDP’nin kaset olayını söyledi ve 2 gün sonra BDP’nin kaseti ortaya çıktı. İstediklerini istediklerine yansıtıyorlar.
3 / Cemal Arıkan: Öncelikle TkMM’ye saygılarımı sunuyorum, bu çalışmayı gerçekten çok önemsiyoruz. Bu demokrasi hepimize lazım, ayrıca CHP tarafından dile getirilmesi de gerçekten çok güzel. Bu ülkeyi CHP 1950’ye kadar tek parti olarak yönetti, 1950’den sonra ise darbelerle hep kulağımız çekildi. Aslında cumhuriyet mitinglerinden sonra CHP kendi ipini çekti. Cumhuriyetin bekçisiyiz söylemleri halkı CHP’den ürküttü. Bu ülkede solun alacağı en yüksek oy %25’tir, sağın ise %75. Solun yapacağı en güzel şey sağdaki o birliği dağıtmak olur. Halk sokakta bize ‘CHP’mi gelsin başımıza, tabi ki AKP’ye oy vereceğiz’ diyor. Yavaş yavaş iki kutuplu bir siyaset sistemine sokulmak isteniyoruz sanki. Tıpkı siyonizmin Amerika’da yaptığı Cumhuriyetçiler/Demokratlar ayrılığı gibi bir durum söz konusu bizde de. Oysa baktığımızda AKP de, CHP de bu ülkeye hep zarar vermiştir. Birbirlerine hakaretler yağdırıp duruyorlar. Siyaset sulandırılmak isteniyor. Bu şehirde ulaşım zulmünü ben de çektim. 2 sene önce araba aldım ve bu zulümden kurtuldum. Ve maalesef arabası olanlar bu zulmü anlayamaz. Ülkedeki işsizlik sorununu unutmamak lazım, gençler gelecekten umudunu kesmiş durumda, hepsi üniversiteyi bitirince yurtdışına kaçmak istiyor.
4 / Erdal Avcı: Geçen ay buraya geldiğimde büyük üstad Halit Çelenk’in ölümünü ve 3 fidanı anmıştım. Bugün ise büyük usta Nazım Hikmet’in ölüm yıldönümü. Onu da burada saygıyla anıyorum. Aslında bu ortak paydadan ile 4 sorun; yani anayasa, Kürt sorunu, seçimler ve nefret suçları çözüldüğünde, ülkede hemen hemen pek çok şeyi çözeriz gibime geliyor. Bu seçimler, ya anayasanın değiştirilmesi ya da anayasanın çıkmaza girmesinin durumu göz önüne sereceğe benziyor. %10’luk seçim barajı bu ülkede en az %30-%40’lık farklı bir kesimin parlamentoya yansımamasına sebep oluyor. Bu ülkede anayasadan önce başka bir kitap vardır. Bu kitap hiç görünmez ama bu kitap biz sosyalistleri ve Kürtleri engellemiştir yıllarca. Ama geniş yığınların desteğini alıyoruz. Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğunun yarattığı etki, bu ülkenin gerçek ana muhalefetinin kim olduğunu açıkça göstermiştir. Sistem bu yazılmamış kitaptan sonra ikinci hamlesini yapıyor. 2 kutuplu bir seçim zemini yaratılarak, başkanlık sistemine gidiliyor. Bu muhalefet çevresi maalesef burada da yer bulmuyor. Bu ülkenin ekonomisi 30 yıldır savaşa gidiyor. Ve neticeside tarım ölüyor, hayvancılık ölüyor, ormanlar ölüyor. Sonra biz şehirlere göçtüğümüzde, hırsızlar kürt çocuklarıydı, tehlikeli insanlar hep bizdik. Bizim bu sisteme kontrolümüz dışında gelişen tepkilerimiz vardı ama kimse bunu anlayamadı. Biz bu seçimlerde anayasa tartışmalarını doğru yaparsak herşey mümkün.
5 / Kazım Umdular: Öncelikle bu oluşumun içinde çalışan arkadaşlara sevgi ve saygılarımı yolluyorum. Zira ön yargıları parçalamak zor iştir. Egemenlerin genel yaklaşımı şudur; böl, parçala, yönet. Yani açılımı şudur; ayrıştırma, parçalama ve pasifize etme. Nazım usta der ki; ‘Yaşamak bir ağaç gibi hür ve bir orman gibi kardeşçesine’, biz işte böyle bir Türkiye özlemiyle yanıp tutuşuyoruz. Elimdeki kitapçık 475 sayfa ve hepsi Ege bölgesiyle ilgili sorun ve çözümleri. Görüş ve önerileri topladık vurda birleştirdik. Enerji politikalarının doğru kullanılmadığını düşünüyorum. 50.000 mW kurulu gücümüz var. Bunun %70’i dışa bağımlı. Eğitime yılda 20 milyar dolar ayırıyoruz. 40 milyar dolar ise dışa bağımlı olan enerjimize gidiyor. Bu ülkede 48.000 mW’lık rüzgar enerjisi potansiyeli var.4600 km tarım dışı 20.000 mW güneş enerjisi olanağımız var. Bunları topladığımızda dehşet rakamlar çıkıyor ortaya, oysa şu an kurulu olan 50.000 mW. 2023’te 100.000 mW olacak diyorlar. Kendimiz üretsek, o 40 milyar doları dışarıya değil Milli Eğitime ayırsak daha güzel olmaz mı? Biz Akkuyu’ya yapılacak olan nükleer santrala hem karşıyız, hem de eleştiriyoruz. Çünkü fay hattı üzerinde. 4857 sayılı iş kanunu var, yıllardır biz bu kanunu düzenleyemedik. İş güvenliği 1913’ten beri kullanılan bir kavram, biz bu konuda hiçbir değişiklik yapamadık. Sırf bu yüzden ekonomik kaybımız 4,5 milyar dolar. Berthold Brecht der ki; Ne zaman sokaktaki adam yapacak yasaları, o zaman dünya kurtulacak.
6 / Arif Ali Cangı: Bugün burada maalesef siyasi iktidarın temsilcileri yok. Yaptıklarını Hopa’da ve başka yerlerde gördük, keşke bir de burda sözlerini duysaydık. Madem onlar yok, biz de yerel siyasetin iktidarı CHP’ye yükleneceğiz bugün. EDP Emek, Demokasi ve Özgürlük Bloğunun bileşeni olarak seçimlere girecek. Alaattin Yükseln korktuğunu söyledi, korkuların yaratıldığı yerde maalesef siyaset yapılamıyor. Hopa’da hayatını kaybeden Metin hocayı burada saygıyla anıyorum. CHP’ye birşeyi anımsatmak istiyorum. 20 Nisan’da adaylarımıza uygulanan veto kararını protesto için sokağa çıktık ve o gün biz de biber gazı yedik. Hatta o biber gazının izi gözlüğümde hala durur. Bu devletin polisi biber gazını bizim gözümüze gözümüze sıktı. O gün polis bizi çembere aldığında, biz gazlarla uğraşırken, bir açılıştan dönen CHP millletvekili adayları yanımızdan geçti ve bizim tarafa kafalarını dahi çevirmediler.Sayın Yüksel 'bakın Konak Belediyesi taşeron işçilerine gaz sıkılmadığını' örnek verdi, yanlış bir örnek.Konak Belediyesi taşeron işçileri ve Batıgül Tunç’a yapılan muameleleri biliyoruz. Valiliğe gidip işçiler için, ‘Eşkıya bunlar’ dediğinizi de biliyoruz. CHP İl Başkanı ve Konak Belediye Başkanı da benzer ifadeler kullandılar. İzmir barosunun hazırladığı 45 soruyu sadece bizim adaylarımız yanıtladılar. Bu sorulardan birisi, Partinizin nükleer politikasına rağmen nükleer enerjiye karşı olacak mısınız? Bu soru CHP Milletvekili adaylarına. Son dönemde AKP çılgın projeler açıklanmaya başladı. AzizKocaoğlu bunları alkışladı. CHP'liler, sizler gerçekten körfeze tüp geçidi sahipleniyor musunuz? 10 istekteki hava kirliliği sorununa çözümde bir şeyin eksik olduğunu düşünüyorum. O da Aliağa’daki sanayi kirliliğidir. Ayrıca Aliağa’daki termik santrallere de karşı mısınız? Belediyeler ticarethane gibi çalışıyorlar, oysa kamuya hizmet için çalışmalıdır. Geçtiğimiz seçimlerden hemen sonra bu belediye suya %20, ulaşıma %50 zam yaptı. Biz dava ettik ve 2sini de iptal ettirdik çektirdik. Efemçukuru altın madeni her an çalışmaya başlayabilir. Başlarsa oradaki su havzası kirlenecek, AKP Hükümeti altıncı firmaya her türlü desteği veriyor, CHP'li Belediye de sessiz kalıyor. Valiliğin ise değiştirilmesi gerekiyor. Valiliği frenleyecek olan İl Genel Meclisleridir. İl Genel Meclisindeki anamuhalefet partisi üyeleri ne işe yarıyor?
7 / Mahir Eyüboğlu (Katılımcı): Aslında her insanın ön yargısı vardır. Doğru bildiklerimizi eleştirmediğimiz sürece ön yargılarımızdan kurtulamayız. Hayatta neye layıksak o şekilde yönetiliriz. Bugün Cuma, cumanın bir kazası olmaz, bir de cemaatle kılınır. Bu toplantıların Cuma günleri olmasını en çok ben eleştirmiştim.
8 / İsmail Hakkı Atılgan: Merhabalar, ben işçi emeklisi biriyim. Bu forumun başarılı olacağına inanıyorum. Anayasanın mutlaka değiştirilmesi lazım ama bu konuda hiç kimse açıklayıcı bilgi vermedi. Siyasi parti görüşü değil, paydada birleşen bir anayasa olmalı sanki.
9 / Ersin Damarsardı : Seçimlerden sonra önemli olan iki mevzu var. Biri anayasa, biri de Kürt sorunu. Anayasa için partiler, değişmez maddeleri gerçekten değiştirebilecek mi? Tüm darbelerin; 60’ın, 70’in, 80’in, 28 Şubat’ın, 27 Nisan’ın karşısında tutum alabilecekler mi? Darbe girişimlerine aracılık edenlerin aday gösterilmesi normal midir? Doğalgaza karşıysak, İzmir’de döşenen doğalgaz borularına karşı değil miyiz? Bunlar belediye döşemiyor mu? Ayrıca nükleer için neden referandum yapılsın, insan öldürmeyi insanlara mı soracağız? Ayrıca körfeze tüp geçit projesi belediyenin projesiydi, AKP ile ortak mı düşünüyorsunuz bu konuda?
10 / Ömer Karakuyu: İzmirgaz cevabını ben vereyim. O boruları belediye döşer, borular döşenirken kaldırımlar sökülür. Bir sene sonra kaldırım ihalesi açılır, kaldırımları yaparlar. Başbakan bitaraf olan bertaraf olur diyor. Ben bitarafım ve hiç bertaraf olmadım. Türk ekonomisi bir montajdır. Tek kurtuluş marka üretmektir, marka üretmek için ise teknolojinizin olması gerekir. Ben demokratım, Tayyip Erdoğan şiir okuduğunda içeri atıldıysa buna karşı çıkarım ama bir demokratsam darbelere ve darbe girişimlerine de aynı şekilde karşı çıkmam gerekir. CHP milletvekili listesi için özeleştiri yapması lazım.
11 / Muammer Sakaryalı: Bütün siyasiler anayasa yapılmalı diyor ama kimse içerik konuşmuyor. HES’lerle bütün ülke delik deşik edildi. Nükleer meselesi tüpgaz tartışmasına kadar karikatürize edildi. Bunların yapılmasına engel olacak bir anayasa gereklidir. Mesela anayasada 56. Maddeyi koruyacak mısınız? Allionai’yi, Hasankeyf’i sulara gömdünüz, bunu yapmak günahtır. Büyük günahlar işlemeyiniz. Türkiye’nin bu şekilde çağdaş uygarlık seviyesine ulaşması çok zor. Sularını, toprağını savunan insanlara eşkıya deniliyor bu ülkede.
12 / Burhanettin Kansızoğlu: Bir realite var, iktidara uzak olanlar hep birşeyler söylüyor, atıp tutuyorlar. Güneş enerjisi ile sanayiyi nasıl döndürmeyi planlıyorsunuz? Üretim yapmanız gerekiyor, bunu nasıl yapacaksınız? İzmir’de bisiklet yolları gibi bir projeniz olabilir mi?
13 / Cafer Dağkurt: Yerel yönetimler olarak konuşmalar hep makro düzeyde. Yereller neden toplumu eğitici hizmetler vermiyor?
14 / Erdem Gür: 10 istekte bulunan sorunlardan Nefret Suçları/Ayrımcılık çok önemli. Bunun üstüne henüz gidilmedi.İzmir’in çağdaş bir şehir olduğunu söyleyenler dönüp kadın örgütlerine bakmalı, kadın cinayetleri/tacizler/tecavüzlere karşı hemen hemen hergün sokaktalar. Ayrıca yine Alsancak/Hatay civarındaki transseksüel arkadaşlarımız öldürülüyor, gasp edliyor, darp ediliyor. İçişleri Bakanlığına soru önergesi veriyoruz ama cevap alamıyoruz. Trans arkadaşlarımıza keyfi uygulamalarla ceza kesiliyor. LGBTT bireylerin sorunlarına bu kapsamda yer ayrılacak mı?
15 / Süleyman Eryılmaz: Arkadaş bizler için iktidara gelemeyecekler o yüzden atıp tutuyorlar dedi, o arkadaşı eleştiriyorum öncelikle. Enerjideki dolap nasıl dönecek bize bir anlatsın. Bu politikalar kapitalizme değil, insanlığın işine yarayacak şekilde yapılsın.
16 / Kazım Umdular: Bilgi ve İletişim Bakanlığı, Konut ve Şehircilik Bakanlığının yanısıra, Enformasyon Bakanlığı kuracağız. Kentsel dönüşümün tek başına bir ili kapsamayıp tüm Türkiye’yi kapsaması için Konut ve Şehircilik Bakanlığını kuracağız. Milletvekili adaylarımızın seçiminde 29 ilde ön seçim yapıldı. Büyükşehirlerde bu seçim yapılmadı. Ben aslında parti içi ön seçime karşıyım. Bunu parti organlarımız zaten tartışıyor. Ben halkın ön seçim yapılmasının gerektiği sistemi savunuyorum. Biz partiler seçim yasasını değiştirmek isterken, bu da bu projeler arasında. CHP şu an bir değişim içerisindedir ve özeleştirisini kendi içinde yapmaktadır. Ben o mekanizma içinde en ağır eleştirileri yapan taraf olarak, parti içi demokrasinin gelişmesine katkılarımızı her zaman tartışarak koyuyoruz. Tabandan gelen mekanizmayı örgüte yansıtmak için her zaman çabamız olacaktır.
17 / Cemal Arıkan: Biber gazları gerçekten çok üzücü, ölen her insan için çok üzülüyorum. Yeni anayasanın 30 yıldır gitmediğini, değişmesini gerektiğinde bütün partilen anlaştı. İnsanlar yerinde mutlu olmayınca diğer illerde uyum sağlaması zor olur ve mutsuz olurlar. Büyükşehirlerde hizmet edecek kişilere oy verilmiyor zaten. Bir keresinde Osman Baydemir’e sordular, ‘Kardeşim bu yolların hali nedir böyle?’ diye. Osman Baydemir’de onlara, ‘Siz bana yol yapamayım diye oy vermiyorsunuz ki, Kürt olduğum için oy veriyorsunuz.’ demişti. İzmir’deki durumda böyle. Kimse hizmet için oy vermiyor, aman AKP gelmesin diye oylarını CHP’ye veriyor. Ülkeye gücünü halktan alan bir iktidarın gelmesi lazım, bunlar gücünü ABD’den alıyor. Travesti arkadaşlar için, biz onları fuhuş dışında başka işlere yönlendirmek niyetindeyiz. Bu sorunun çözümü ancak böyle hallolur. Her parti demokrasi sevdalısı ama kimse demokrasiyi kendi içinde uygulamıyor.
18 / Erdal Avcı: İnançlar üzerinde görüş bildirmek çok yanlış. Biz herkesin inancına saygılıyız. Pozitif ayrımcılık konusunda, insanlar bedenlerini kendi istekleri doğrultusunda özgürce kullanabilir. Yerel yönetimlerdeki projeler, mimarların, mühendislerin, odaların imzası olmadan yapılmamalı. Ben körfeze yapılacak olan tüp geçide karşıyım. Kadınların meclisi Diyarbakır’da var ve sözü baya geçiyor. Yine Diyarbakır’da belediyenin küçük meclis çalışması var ve halkın sesini oldukça iyi duyuruyor. Osmanlı İmparatorluğunun yıkılmasına doğru Atatürk için, tehlikeli fikirler yayan terörist demişlerdi. Ben özgürlük mücadelesi veren her kişiye ve örgüte saygı duyarım. Kendini yenilemeyen ekonomi çözülemez. Bu çok uzun bir konu ama özetlersek illa ki devrim gerekli.
ÖNERİLER
Yok.
ORTAK SONUÇ
Yok.
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
Toplam 70 sivil toplum kuruluşu e-mail yolu ile davet edildi. 10 istek formları dağıtıldı, 9 tanesi geri döndü.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Telefon ve mail yolu ile parti il başkanlarına ve milletvekillerine ulaştık. AKP İl Başkanı ve Ertuğrul Günay, İlknur Denizli, Mehmet S. Tekelioğlu’nun geleceği söylendi, ancak kimse gelmedi.
MEDYA İLE
6 medya kuruluşundan 7 kişi katıldı.
SONUÇLAR
TkMM ilkelerimiz videosu ile genel konuya ilişkin videolar gösterildi.
DEĞERLENDİREN KİŞİ
İzmir küçük Millet Meclisi Hamalı Pervin Mısırlıoğlu ve Sinan Canbay
03.06.2011 İzmir kMM Toplantı Tutanağı
previous post