Yer: Kocasinan Belediyesi Meclis Salonu
Tarih: 03.05. 2014
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1. MAZLUMDER (Uğur MEMİŞ, Köksal SUNGURLU, Süleyman DİLBAZ, Harun GÜRPINAR – Üye)
2. TYB Kayseri Şubesi ( Ahmet İLHAN – Başkan)
3. Anadolu Eğitim Kültür Vakfı ( Kahraman CALASIN – Başkan)
4. Liberal Düşünce Topluluğu (Ferhat ÇAKIR – Başkan)
5. Kayseri Gönüllü Kültür Kuruluşları (Ahmet TAŞ – Başkan, Erol ÜNLÜ – Sekreter)
6. Millet Derneği ( Mustafa TEMİZER – Başkan, Osman İKİNCİ – Üye)
7. Fakir ve Muhtaçlara Yardım Derneği (Burhan KARAMUSTAFAOĞLU, Mahmut BAKIRDÖĞEN –Üye)
8. Talesemi ve Lösemililer Derneği ( Faruk BAŞDEMİR – Başkan)
9. Mehmet Akif Düşünce Derneği ( Hüseyin TÜRKMEN – Başkan)
10. Sağlık Sen Kayseri Şubesi ( Faruk DOĞAN – Başkan, Mustafa ÇAMUR – Üye)
11. Birleşik Kafkas Derneği ( Mükremin ÖNER – Başkan)
12. Ensar Vakfı ( Hayri ÖZSARAÇ – Başkan)
13. Jeoloji Mühendisler Odası ( Adnan EVSEN – Başkan)
14. Enderun Eğitim Kültür Derneği ( İsmail BİLLUR – Başkan)
SENDİKALAR
1.Eğitim Bir Sen ( Rıza BOZDAĞ – Sekreter)
KANAAT ÖNDERİ YOK
Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 50 izleyici katıldı.
MEDYA
Tv Kayseri, Tv1, Kay Tv, Kayseri Gündem Gazetesi, Kayseri Anadolu Haber Gazetesi.
MODERATÖR: Prof.Dr.Şükrü KARATEPE – Yıldırım BEYAZIT Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı
Konu: Cumhurbaşkanlığı Seçimleri ve yetkileri
1/ Şükrü KARATEPE: Devletin 3 temel organı vardır: Yasama, Yürütme ve Yargı. Yasama ve yürütmenin münasebetleri üzerinde parlamenter sistem, başkanlık sistemi, yarı başkanlık sistemi, meclis hükümeti sistemi vardır. 1920 de meclis başkanlığı vardır, devlet başkanlığı yoktur.1921 anayasası meclis hükümeti şeklinde idi. 1923 teki meclis bütün yetkilere haizdir. Bu hükümete TBMM hükümeti de denir. Parlamenter sistemin ilk çıktığı yer İngiltere’dir. Bu sistemde cumhurbaşkanının yetkileri semboliktir. Bir tek genel seçim yapılır ve parlamento seçilir, hükümet kurulur ve güvenoyu alınır. Bu sistemde parlamento hükümeti sürekli denetler. İlk çıktığı yer olan İngiltere de kral önce kanun yapma yetkisini parlamentoya verdi. Ardından parlamento sürekli güçlendi. Bu sistemde yumuşak bir kuvvetler ayrılığı vardır. Hollanda ve Danimarka gibi ülkeler örnektir. Türkiye de kuvvetler ayrılığından bahsedemeyiz. Anglo – Saksonlar Amerika’yı fethettiklerinde krallarının yokluğundan kral arayışına girdiler 1787. Başkanlık sisteminde 2 genel seçim vardır. Başkan hem devlerin hem de hükümetin başkanıdır. Bu sistemde milletvekilleri bakan olamaz. Yürütme başkanın tekelindedir. 9 bakan ve 1 başkan yardımcısı vardır. Bütün bakanların yetkisini üstünde toplar. Kanun yapamaz, kanun yapın diyemez. Mecliste parti grubunun kanun yapma yetkisi yoktur. Yasayı kongre yapar. Yargı ise federal mahkemelerdir (12 tane). Yargıçları başkan tayin eder senato da onaylar. Dışişlerinde senato güçlüdür. Kontrol sistemi bütçede de geçerlidir. Başkanın kanunları veto yetkisi vardır, aynı kanun 2/3 çoğunlukla çıkarılır. Bu sistem eşkenar üçgen gibi 3 ayaklı eşit kuvvetli bir sistemdir. Başkanlık çok istenilen bir sistem olmasına rağmen sadece ABD de düzenlidir. ABD de başkan seçilen parti başkanı yoktur. Partilerin müdürleri vardır, bunlar profesyoneldirler. Kuvvetler ayrılığında başkanlık sistemi uygundur. Yarı başkanlık sistemi ise parlamenter sistemdir. Cumhurbaşkanının seçimle işbaşına gelmesidir. Seçimle geldiği için yetkileri açısından sembolik değildir. Fransa da De Gaulle’un uyguladığı sistemdir. Cumhurbaşkanlığı makamına krallık görevleri verilir. 3 dönem ve 7 yıllık seçimler yaparlar. Kişiye göre ayarlı bir sistemdir. Parlamentoda çoğunluğu kaybeden partinin devlet başkanı, yetkisini kullanmaz. Bütün sistemlerin problemi var olmasına rağmen insanların uzlaşma ve bir arada yaşama yeteneği vardır. Ülkemizde 1924 anayasası parlamenter sistemi düzenlemiştir. Uygulamada fiili başkanlık yapılmıştır, daha sonra 1961 anayasası ile ilk sembolik cumhurbaşkanı seçilmiştir. 1982 de cumhurbaşkanlığı meclis tarafından verilmesine rağmen cumhurbaşkanına yarı başkanlık yetkisi verildi. Yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde cumhurbaşkanını halk seçecek yetkilerini kullanırsa kriz olabilir.
2/ Hüseyin TÜRKMEN: Türkiye’nin anayasası ve cumhurbaşkanlığı ne olmalı. Seçimde %49’a %51 olursa milli irade temsili olur mu? ABD de başkanlık ve eyalet sistemi var, Türkiyede başkanlık olursa eyalet sistemi olur mu?
3/ Mustafa ÇAMUR: Saltanat yönetiminden gelen bir milletiz ve kısa sürede parlamenter sisteme geçtik. Parlamenter sistemde sorunlarımızın çözülemediği görülmektedir. Başkanlık sistemine geçsek acaba sorunlarımız çözülür mü?
4/ Mustafa TEMİZER: Bir uzlaşma sağlanmadan hangi sistem olursa olsun milletin menfaatine olur mu? Bu konuda sizin görüşünüze katılmıyorum. Seçimlerin adil ve objektif olmadığını düşünüyorum.
5/ Mükremin ÖNER: Adalet mülkün temeli yazısı var. Yürütme ile yargı birbirine kılıç çekmiş durumda ve ne yapmalı ki yargıçlar vatandaşın güvenini kazansın ve hükümet ile uyumlu çalışsın. Muhalefet ile iktidar neden bu kadar kavgalılar.
6/ Ferhat ÇAKIR: Koalisyonda temsil vardı ama iktidar yoktu. Parlamenter sistem içinde kalması Türkiye için iyi mi olu yoksa ABD örneğinde olduğu gibi karizmatik liderler ile geçiş mi daha iyi olur. Türkiyede ki mevcut parlamenter sistem böyle sürdürülebilir mi?
7/ Faruk BAŞDEMİR: Cumhurbaşkanlığı sembolik ve simgesel bir konumdadır. Cumhurbaşkanlığı kalkmalı, bu makamın gereği yok.
Değerlendirme:
1. İletişim
Sivil toplum ile
30 STÖ ile telefonla görüştüm ve maille davet metnini gönderdim. 14 STÖ bu çağrıya olumlu cevap verdi ve toplantımıza katıldı. Ancak 16 STÖ temsilcisi katılmadı.
Değerlendirenler:
Ferhat ÇAKIR Kayseri kMM hamalı