Yer : Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Toplantı Salonu Sümerpark
Tarih : 03.04.2010
Katılımcılar:
a. Dernek, Vakıf ve Girişimler:
1- Mazlum Der (Av.Fırat Arığ )
2- Hür – Der (İbrahim Gökdemir – Yönetim Kurulu üyesi )
3- Duy- Der ( Sidar Gülen – Temsilci )
4- Dicle Fırat Diyalog Grubu (Muhittin Batmanlı -Temsilci)
5- İşitme Engelliler Derneği – YG 21 Engelli Meclisi (İslamhan Bayhan- Koordinatör)
6- Diyarbakır Engelliler Platformu YG 21 Engelli Meclisi ( Ramazan Serim – Sekreter )
7- İnsan ve Erdem Hareketi (Ahmet Ay – Başkan )
8- STGM / Sivil Toplumu Geliştirme Merkezi ( Lezgin Yalçın – Bölge Koordinatörü )
9- Büşak -DER ( İrfan Açıkgöz – Denetleme Kurulu Üyesi )
10- Ay- Der (Sait Temeş -Temsilci)
11- Başörtüsü Platformu ( Murat Özel – Sözcü )
12- Islah Hareketi Derneği ( M.Masum Yokuş – Başkan )
13- Gönül Köprüsü Derneği ( Ahmet Ay –Başkan Yardımcısı)
14- Nujin Kadın Evi ( Rahşan Ok – Sorumlu )
b. Meslek Odaları
1- Makine Mühendisleri Odası (Hakan Subaşı – Başkan)
c. Sendikalar
1- Memur Sen – Eğitim Bir Sen ( Yasin Yıldız – Başkan)
2- Bayındır Memur Sen ( M . Ali Sabaz – Başkan)
3- Toç Bir Sen ( Seyfettin Güler -Başkan)
4- Enerji Bir Sen ( Hüseyin Azizoğlu – Başkan)
5- Kültür Memur Sen ( Cemil Alp – İl Temsilcisi )
6- Büro Memur Sen ( Necmettin Alaş – Başkan )
d. Kanaat önderi, bireyler:
1- Av.İbrahim Güçlü ( Siyasetçi – Yazar )
2- Av.Ayfer Güçlü ( Diyarbakır Barosu )
3- Av.Sıdkı Zilan ( Gazeteci -Yazar )
Katılan Milletvekilleri: Abdurrahman Kurt (AK Parti Milletvekili)
Belediye Başkanları: Belediye Başkanı katılımı olmamıştır.
Mesaj Yollayanlar: Mesaj yollayan olmamıştır.
Moderatör: Rasim Ozan Kütahyalı ( Taraf Gazetesi Yazarı )
Gözlemciler :
1- Alaattin Parlak (Saadet Partisi İl Başkanı)
2- Murat Aba ( Hak Par İl Sekreteri )
3- Hamit Çelikkanat ( Ak Parti Sur İlçe Başkan Yardımcısı )
Diğer Katılımcılar:
1- Şeyhmus Camkurt (Bireysel)
2- Ferat Mehmetoğlu ( ART Genel Yayın Koordinatörü )
3- Eyüphan Kaya ( Eğitimci – Yazar ,Haber Panorama )
4- Sezai Ayata ( Başörtüsü Platformu )
5- Suat Demir (Bireysel)
6- Vefa Çelik ( Eğitimci – Eğitim Bir Sen )
7- Fırat Atalay (Sosyal Hizmetler -Bireysel)
8- Ali Cemal Çençel ( Bireysel )
9- Celal Yavuz ( Eğitimci – Bireysel )
10- Hasan Yosunkaya(Bireysel- Eğitimci -Memursen Eski İl Başkanı)
11- Kadir Aksu ( Karpuztepe Köyü Muhtarı )
12- Süleyman Atalay ( Bireysel- Eğitimci )
13- Fevzi Baran (Birlik Encümeni )
Medya:
1- ART TV
2- Diyarbakır Haber
3- Haber Panorama
Konular:
1. Genel konu: Anayasa ve Referandum
Konuşulanlar:
1. Rasim Ozan Kütahyalı : Anayasa değişikliği çalışması ülke için çok önemlidir. Bu dönemi atlatamazsak hepimiz yanarız. 80’li 90’lı yılları yaratabilecek bir sürece girebiliriz. Anayasa değişiklik paketinde baraj konusunda bir şey yapılacağına inanmıyorum. Hazine yardımı verilebilir.
2.Abdurrahman Kurt (AK Parti Milletvekili ): Geçmişte herkesi kendimiz gibi yapmaya çalıştık. Herkes kendini kendi kimliğiyle ifade edebilmelidir. Anayasa’nın tamamını değiştirme şansımız yok. Ama yine de ön çalışma şimdiden yapılmalıdır. Olabilecek ile doğrunun arasında tedrici bir güzergah çizmek lazım. Vesayeti değiştirmenin 2 yolu var. Ya devrim ya da evrim.1. seçeneğin şansı kalmamıştır.
3-Av. İbrahim Güçlü (Kürt Siyasetçi- Yazar ): Kürtlerin kategorize edildiği durumlar vardır. Kürt kimliğinin inkarı ve Türk partilerinin söylemlerine göre hareket edenler var. Güçlünün yanında olup onun söylediğini söyleyenler var. Bunun yanında aktif Kürtler de vardır. Bunları 2 kategoriye ayırabiliriz.
1-Bağımsız devlet fikrini savunanlar (Bunların ortak ve yeni bir anayasa sorunları yoktur.)
2-Birlikte yaşamayı benimseyenler ve ortak yaşamı yeniden organize etmek isteyenler ( Ortak anayasa isteyen grup. )
Kürtlerin federal bir anayasaya ihtiyaçları var. Değişimciyim ama çoğu değişimciler bir müddet sonra statükonun altlığı olmaya başladı. Ecevit halklar yoktur dedi ve bölgede en fazla oyu aldı. Milli.Selamet Partisi ve Özal için de aynı şey oldu. Şu anda AK Parti için aynı şey geçerli. Kürt sorununu kendi sorunu etse de Başbakan’ın Moskova’da sorun yok derseniz sorun olmaz demesi düşündürücüdür.
Bir çok ülkede demokrasi kriteri etnik kimliklere nasıl bakıldığıyla ilgilidir. Anayasa taslağına baktığımda devletin yeniden yapılandırılmasıdır. Bu taslak demokrasi yolunda yeni hazırlanan bir taslak değildir. Ancak yine de mevcut olandan daha iyi bir projedir. Kürt açılımı taslağa yansımalıdır.
Kürtlerin eğitim ve öğretimi, resmi kabulü konusunda risk almalıdırlar. HSYK ve vesayet riskini alıyorlar. O halde Kürtlerin resmi kabulü, eğitim ve öğretim talepleri konusunda risk almalılar. Aleviler için Diyanet riski niye ele alınmıyor.
Bu taslağa göre şiddeti reddeden, Kürdistan ve Kürdü savunan partiler de kapatılabilir.
Devlet kadar yargının da etnik yapısı var. Türk milleti adına yargılayıp Türk milleti adına cezalandırıyorlar. Hukukta ve yargıda millet adına yargılama olmaz.
Yeni taslakta Kürtlerin talepleri, Diyanet işleri ve Kürtçe eğitim konuları yer almalıdır.
Taslak eskisine göre olumlu fakat devleti yeniden yapılandırma ve statüko konusunda yeterli değil.
4.Rasim Ozan Kütahyalı (Gazeteci – Yazar ) : Şiddeti savunmayan her türlü siyasi parti kurulabilmelidir. Toplumda Kürt halkının bir karşılığı yok. BDP ve onun temsil ettiği kimlik bu toplumun realitesidir. Barış süreci de buna göre yapılmalıdır. Ergenekon ile Türk şahinlerini, KCK operasyonları ile Kürt şahinlerini temizlediklerini sanıyorlar.
CHP ve MHP potansiyeli hayır oylarını artırmak için ellerinden geleni yapıyorlar.
AK Parti küçük de olsa bazı adımları atmalıdır artık. Örneğin Diyarbakır Amed olsun. Ya da ikiside tabelada yer bulsun. Seçim barajını düşürmeliler ancak düşüreceklerini zannetmiyorum.
5.Murat Özer ( Başörtüsü Platformu ) : AK Parti’nin zulmü altında ezilen aileleriz. Demokrasi dinine mensup kişiler değiliz. Allahın hükmü ile hükmeden bir parti, bu Anayasa’da yer bulabilecek mi? Bize uygulanan baskı ve şiddeti gerçekleştiren yine muhafazakar kesimdir. AK Parti sürekli olarak kadrolaşmaktadır ve geleceğin derin devletidir. Bize sahip çıkan BDP ve Selahattin Demirtaş’tır. Oy vermedim onlara ancak buna rağmen vekiller ve belediye başkanları bizim hakkımızı savundular. Ya İslam’ın önündeki engelleri kaldırın ya da dinim hanesinde İslam’ı silin diye dilekçe verdim. Din hanem silindi. Vicdani retçi olarak çocuklarımı askere göndermeyi düşünmüyorum.
6.Abdurrahman Kurt (AK Parti Milletvekili ): Aleviler için Cem evleri açılmalıdır. Ancak bunlar açıldığı zaman tekke ve zaviyelerin de açılması hakkı doğar.
7.Rasim Ozan Kütahyalı (Gazeteci – Yazar ) : Kılık kıyafet özgürlüğü anayasada yer almalıdır.
8.Rahşan Ok ( Nujin Kadın Evi – Bismil Belediyesi Kadın Derneği) : TRT 6 açıldı ve 24 saat Kürtçe yayına izin verildi. Ancak derneğimize verdiğimiz “yeni yaşam” anlamındaki Kürtçe Nujin ismi kaymakamlıkça kabul edilmedi. Anayasa yazılı bir metindir. Ve her coğrafyada aynı anlama gelmelidir.
9.Abdurrahman Kurt (AK Parti Milletvekili ): Direkt beyaz yada direkt siyah değiliz. Çıktığımız renk gri ve beyaza doğru gitmeye çalışıyoruz. Hedefimiz demokratikleşme ve vesayetin kaldırılmasıdır. Bu açıdan solcuların ve İslamcıların yaklaşım tarzı aynıdır. Şu esnada bu toplantıyı yapıyor olabilmemiz bile bir değişimin ve bir gelişimin göstergesidir. Bizim birbirimizle kavga etme lüksümüz kalmadı. Bu süreç vesayet sistemlerinden birinin daha kaldırılması sürecidir.
10.Muhittin Batmanlı (Dicle Fırat Diyalog Grubu ): Türk vatandaşı kavramına karşıyım; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım.
11.Ahmet Ay ( İnsan ve Erdem Hareketi ): Biraz daha demokrat ve özgürlükçü bir ülke olma isteğiyle Anayasa değişikliğine gidiliyor. Bu değişiklikler derde deva olmayacaktır. Bu anayasa değişikliği AK Partinin kapatılmasını engellemeye yöneliktir.
12.Murat Aba ( HAKPAR ) : Bu değişim Kürdistan’da kendini bulamayacaktır. Referandumda anayasa değişikliğini destekleyeceğim ancak yenilikler asli sorunları çözebilecek düzeyde değil..
13.Necmettin Alaş (Büro Mem Sen) : Milletvekillerini bile eleştirebilirken hakimler 40 yaşlarında 1. sınıf hakim olup 65 yaşına kadar dokunulmaz olarak yaşıyor. Anayasa değişiklik paketi ve referandumu destekliyoruz.
14.İrfan Açıkgöz (Büşak Der – PSAD ): Bir konsensus sağlanmalı. Ona rağmen, onun için değil onunla beraber mantığı olmalı. Alttan yukarı doğru anayasacı bir hareket başlatılmalı. Eğitim, öğretim, din ve birçok konuda sorunları alttan üste doğru çözme sorunlarımız var. AK Parti milliyetçi muhafazakar bir parti midir yoksa değil midir anlayamıyorum. Ermeni tasarıları konusunda yaptıkları İttihatçı tavrıdır. Dokunulamayan Diyanet işlerinin bütçesi küçültülmelidir -ki bu kurumun bütçesi yaklaşık 22 tane üniversitenin toplam bütçesine eşittir.
15.Eyüphan Kaya : Anayasa değişikliğini oylarımızla seçip meclise gönderdiğimiz vekillerimiz yapmalıdır. Anayasa değişikliği referandumla önüme gelmesin. Meclis ve milletvekilleri anayasa değişikliklerini halletsin.
16.Ramazan Serim ( YG 21 Engelliler Meclisi ) : Yeni anayasada evrensel insan haklarına yer verilmelidir. Devlet kurumların değil vatandaşın devleti olmalıdır. Anayasa benim anlayabileceğim daha sade ve yalın bir anayasa olmalıdır. Anayasayı anlayabilmek için avukatlardan yardım istememeliyim. Yeni anayasada özürlülerle ilgili düzenlemelerde uluslar arası sözleşmeler dikkate alınmalıdır. Vicdanı olan kimse referandumda hayır demeyecektir.
17.Av.Fırat ARIĞ ( Mazlum Der ) : Anayasa hazırlanırken yasa yapıcılar bağımsız olmalıdır. Yasa uygulayıcılar (Savcılar-Hakimler) bağımsız olmalıdır. Başsavcı savcıların amiri değildir. Şu davayı aç ya da açma diyemez. Savcılar ve yargıçlar iyi bir eğitimden geçmelidir. Anayasa ama, fakat ve lakinlerle kesilmemelidir. Anayasa insanı esas almalı ve kendini ifade etmelidir.
18.Yasin Yıldız ( Memur Sen ) : Hakim ve savcılar vicdanlarıyla değil yasalarla hareket etmelidirler.
19. Alaattin Parlak ; Bu anayasanın her tarafı kokuşmuş. Toplumun her tarafını rahatsız eden bir anayasa. Türk, laik ve sünni bir anayasa.. Sürekli birileri ötekileştirilmiş. Değişiklik yeterli değildir ama ileriki aşamada daha sivil ve demokratik bir anayasa yapılmalıdır.
20. Necmettin Alaş ( Büro Memur sen ) : Bu değişiklik paketini, yapılmak istenen değişiklikleri hastaneye götürülmeden önce kaza yerinde acil müdahale edilen kazazede gibi düşünüyorum. Hastaneye yetişene kadar yani yepyeni bir anayasa için şimdilik bu değişimler gerçekleştirilecektir.
Değerlendirme:
İletişim:
a. Sivil toplum ile
İlimizdeki STK, Meslek Odaları ve Sendikalara mail ile davetiye gönderildi. Ayrıca bir çoğuna Fax çekildi. Mail adresi olmayanlara telefon ve sms yoluyla davet gönderildi.
b. Milletvekilleri ile
İlimizin bütün vekillerine ve belediye başkanlarına fax yoluyla davetiye gönderildi. Telefonlarına SMS gönderildi. Mail adresini bildiğimiz vekillerimize mail atıldı.
c. Katılımcılarla
STGM grup mail yoluyla grubundaki herkese mail yolladı.
d. Medya ile
12 ulusal ve yerel TV ve Radyo kuruluşuna fax çekildi. Telefon açıldı ve birebir görüşülerek davet edildi.
Değerlendirenler:
Ramazan Analay
Diyarbakır küçük Millet Meclisi Girişimcisi