YEREL FORUM OÇG 4.TOPLANTI DEĞERLENDİRME RAPORU FORMU
İl : Kocaeli
Yer : MARSİAD Konferans Salonu
Tarih : 03.04.2009
Yerel Katılım:
1- Bahri Odabaş (MARSİAD Genel Başkan)
2- Ali Galip ATEŞ (Yahyakaptan Toplu Yapı Yönetim Bşk.)
3- Abdurrahman SUBAŞI(Yahyakaptan Toplu Yapı Yönetim)
4- Barış EREN (Dekmak)
5- İsmet ARGUÇ ( Kocaeli Sakatlar Derneği Bşk. )
6- Ahmet AKGÜNER (İzeyap Başkanı)
7- Çetin TAHTACI (MAZLUMDER)
8- Mustafa YILMAZ ( MARSİAD Üyesi)
9- Adnan PARMAKERLİ(MARSİAD Üyesi)
10- Nermin TOL(TEMA Vakfı Başkanı)
11- Mustafa AKPINAR(Kocaeli Mağder)
12- Celal KARA (Kocaeli Mağder)
13- Şerafettin UZUN (MARSİAD Üyesi)
14- Soner KILIÇ(Kocaeli Turizm Derneği Bşk.)
15- Hayri ALTINOK(Hereke Çevre Platformu)
16- Musa DEMİR(Kandıra Çevre Köyleri Derneği)
17- Muzaffer ŞİŞMANOĞLU(Kızılay Şube Başkanı)
18- Tekin YEKEN(Kocaeli Üniversitesi Öğr.Üyesi)
19- Numan GÜLŞAH (Kocaeli Sivil İnsiyatif Platformu)
20- Süleyman ÇAĞLAYAN(Kocaeli Ticaret Odası)
21- Gülhis DUYGUN(KOÜ- Mimarlık ve Tasarım)
22- Cengizhan AYDIN(KOU-Mimarlık ve Tasarım)
23- Hasan Basri AYAZ(Kartepe Muhtarlar Derneği Bşk.)
24- Hüseyin TÜRKER(Kartepe Muhtarlar Derneği Bşk. Yard.)
25- Yılmaz SAZCI (Kartepe Muhtarlar Derneği Üyesi)
26- M.Egemen MERT(Kocaeli Sanayi Odası)
27- Cemalettin TÜYSÜZ(Kocaeli TV)
28- Ender ŞENOL(Kocaeli Serbest Muh. ve Mali Müş. Odası)
Gözlemci-Katılımcı: Yok
Milletvekilleri:
Milletvekilleri katılmadı.
Medya: Katılımcıların çoğu yerel gazetelerde köşe yazıları yazmaktadır.
Genel Gündem:
1- Ekonomik krizin sonlanması için öneri ve uyarılar
Yerel Gündem:
1- Dubai Port Limanı ve Kıyı Problemi
2- Yerel Yönetimlerin izlenmesi(Meclis ve projeler)
Değerlendirme:
1- İletişim:
a- Sivil toplum ile
43 Sivil Toplum Kuruluşuna davetiye ve faks gönderilmiştir.
b- Milletvekilleri ile
Telefon, davetiye ve bire bir iletişim yolu ile davet edilmişlerdir.
b- Girişim ile
Telefon ve e-mail ile sürekli iletişim halinde olunmuştur.
2- Malzeme:
ÖNGARGILAR GİREMEZ afişi hazırlanarak salon girişine asıldı.
Her Milletvekillerinin oturma yerleri isimleri yazılı tabelalar konularak asıldı.
3- Medya:
15 kadar yerel basın mensupları davet edildi.
Konuşanlar: Saat 19:00 Toplantı yemekle başladı.Yemekten sonra açılış konuşmasını OÇG Girişimcisi MARSİAD Genel Başkanı Bahri ODABAŞ yaparak 4 ay önce ilk toplantıda verdikleri sözün arkasında durduklarını hiç kimse toplantıya katılmasa dahi tek başına vaktinde ve saatinde toplantıda olacaklarını ,bu akşam 28 Sivil Toplum Yöneticisi ve Temsilcisinin katılımının sevindirici olduğunu ifade ederek teşekkür etti.
Biz asiller olan STK.buradayız, vekillerimiz nerede? Biz yolumuza daha fazla katılım ve heyecanla devam edeceğiz, vekillerimizin yerini hep ayıracağız boş olan yerlerini doldurmalarını bekliyor telefonla veya faxla arayıp mazeret beyan eden Hikmet ERENKAYA,Muzaffer BAŞTOPÇU ve Eyüp AYAR Vekillerimize nezaketlerinden dolayı teşekkür ediyorum dedi.Önceki toplantıda görüşülen liman,deniz ve kıyı problemini yerinde görmek ve görüntülemek için Büyükşehir Belediye Başkanında alınan Deniz Otobüsü sözünün seçim sonrasında bir Pazar günü gerçekleştirileceğini yetkililerin bizden haber beklediğini önümüzdeki uygun bir Pazar günü STK,Üniversite,Yerel Yönetim,İlgili Büroklat,Siyasetçiler ve Basın-yayın kuruluşları ile birlikte deniz seyahati Kocaeli sınırı Darıca’dan Altınovaya kadar gerçewkleştirilecektir dedi.
2. Konu Filistin-İsrail probleminin çözümüne katkı sunmak için oluşturulan inceleme komitesi geçen ay Filistin Büyük Elçisi ile görüşmüş geçen haftada İsrail Büyük Elçisi Gaby Levi ile 1.5 saat görüşüldü.Çok samimi ve iyi niyetli gerçekleşen görüşme sonucu nda öneri ve uyarıları içeren STK ve Kocaeli Üniversitesinin katkı ve görüşü ile hazırlanan 19 maddelik dosya sunuldu.Önümüzdeki aylarda Dünya STK.ları ile birlikte düzenlenen İsrail-Filistin’de hükümet yetkilileri ve STK.larla yapılması düşünülen görüşmelerde İsrailin yardımcı olunması isteğine Büyük Elçi memnuniyetle yardımcı olacağını ifade ederek artık barış istediklerini savaşın ve gerginliğin iki tarafada yarar sağlamadığını ifade ederek ilk defa bu konuda samimi ve ciddi bir şekilde STK.nın kendilerini ziyaret ettiğini söyledi.Mayıs-Haziran ayında kendisinin iadei ziyarette bulunacağını ifade etti.
Yerel Gündemin 1. Maddesi Dubai port liman ve kıyı problemi ile ilgili Kocaeli üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Dç. Dr.Murat Egemen ULUĞ bu konuda bir sunum yaptı.Kıyısını arayan kent başlıklı sunumunda aslında bir kıyı kenti olan Kocaelinin Sanayi Kenti ile anıldığı D-100 ,Demiryolu ve Deniz kirliliği ile halkın kıyıdan koparıldığını halkın tekrar kıyı ile buluşmasının sağlanması gerektiğini ifade etti.
Konu ile ilgili olarak Hereke Çevre Platformu Başkanı Hayri ALTINOK Dubai port 50 hektarlık limanla körfezi yutacak.Seçim öncesi AKP’nın dışındaki adaylardan taahhüt aldık ancak Belediyede gücünü aşan.Kamuoyu baskısı ve hukuki mücadele gerekiyor dedi.
Daha büyük tehlike Derinceye 67 hektarlık bir liman yapılacak ayrıca serbest bölge 1 misli büyütülüyor.
Söz alan Kocaeli Turizm Derneği başkanı Soner KILIÇ boş kalan gemilerin denizde bekleme maliyetini azaltmak için yeni bir yasa çıkarıldığını ve 25 li gruplar halinde birbirine bağlanarak deniz otoparkı oluşturulacağını ifade ederek ayrı bir problem olarak buna karşı tedbir almalıyız dedi.
DEKMAK Başkanı Barış EREN söz alarak Derincede Tekfen,Hattane ve fabrikalar olduğu bölge konteynir deposu olacak.Deniz 800 mt dolduruluyor liman yapılacak bunuaraştırılması lazım ayrıca İGSAŞ limanında Yıldız Entegrenin ithal ettiği yongalara zehir zerkediyor.Bu insan sağlığı için çok tehlikeli gerekli inceleme ve çalışmaların yapılması gerkiyor dedi.
İzeyap Başkanı Ahmet AKGÜNER söz alarak teknik kişiler ve kurumlarla temas kurularak tüm konular ciddi bir şekilde takip edilmelidir dedi.
Gündemin 2. maddesi Yerel Yönetimlerin izlenmesi konusunda söz alan Kızılay Kocaeli Başkanı Muzaffer ŞİŞMANOĞLU meclis toplantılarının halka açık olduğunu ancak meclisten önce komisyonlarda görüşüldüğünü ikili ilişkilerle komisyon ve encümenlerden bilgi alınabileceğini ifade etti.Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Ender ŞENOL söz alarak genel incelemelerin pek sonuca ulaşamayacağını genelde seçilen konular üzerinde çalışılması gerektiğini İlçe Meclislerinin de takip edilmesi gerektiğini ifade etti.Şişmanoğlu 1/25000 lik planda boşluklar olduğu Başbakanlık ve Bakanlıkların bu konuda tasarruf yetkisinin olduğunu mesela TOKİ ve Limanlar konusunda Ankaranın emrivaki yapabileceğini ifade ederek o konularda da hassas olunması gerektiğini ifade etti.
İzleme Komitesine oybirliği ile seçildiler.1-Muzaffer ŞİŞMANOĞLU
2-Bahri ODABAŞ
3-Hayri ALTINOK
4-Ender ŞENOL
5-Nermin TOL
6-Ahmet AKGÜNER
Genel Gündemin 1. Ekonomik kriz ile ilgili söz alan Adnan PARMAKERLİ kriz çok daha büyük tehlikelere gidiyor.Acil önlem alınması gerektiğini özellikle küçük esnaf yok oluyor. Sosyal patlamaya sebep olabilir.Odalar ve hükümet Acilen esnafla bir araya gelmeli dedi.
Bu önemi konu tek madde halinde önümüzdeki toplantıda gündeme alınması.Bu konuda Üniversite Odalar ve STK nın ciddi bir çalışma yapılarak toplantıya gelinmesi kararlaştırıldı.Toplantı saat 21:00 da sona erdi. .
BAHRİ ODABAŞ
KOCAELİ FORM OÇG GİRİŞİMCİSİ