Yer: Ticaret Odası Toplantı Salonu
Tarih: 03.03.2012
Katılımcılar:
a. Dernek, Vakıf ve Girişimler:
1- MUKADDER ( Elif Çetinbaş-Yön. Kur. Başk. Yard.)
2-Genç Birikim Derneği(Salih Yüce Başkan)
3-Muş Zehra-der (Abdulmuttalip Bingöl-Başkan)
b. Meslek Odalar:
1- Ziraat Odası(Muzaffer
2-Jeoloji Mühendisler Odası(TMMOB-Mahzar Altındere)
3-Baro( Av.Sabahattin Göçmen)
c. Sendikalar
1- TES İŞ Sendikası (Ramazan Erdenci-Başkan
2-Ses Sendikası ( İdris Gürkan-Üye)
3- Hizmet İş Sendikası Muş Şubesi ( Yaşar Kalır-Başkan)
d. Gözlemciler:
1-Muş Belediyesi ( Muhterem Bozkurt-Bel. Bşk. Vekili)
2-Belediye ( Alaattin Rençber-İl Encümeni)
3-HDK ( Robin Erdenci-Üye
Belediye Başkanları
Millet Vekiller
Moderatör Av.Sabahattin Göçmen
İzleyiciler: Muş Ticaret Odası Çalışanı ( Haşim )
Medya:
1-Günaydın Muş Gazetesi ( Şahin Şahin )
2- İMC-TV Temsilcisi ( Necdet Yentürk)
3- Muşun Sesi Gazetesi ( Tuncay Çanga )
Konular:
Genel konu: İstihbarat Örgütlerinin Yapısı ve Görevleri (Ne Olmalı,Ne Olmamalı)
Yerel konu: Kar Sorunları ve Belediye Bütcesi
Genel Konu Üzerine Konuşulanlar ‘İstihbarat Örgütlerinin Yapısı ve Görevleri ’
1/ Robin Erdenci : İl Teşkilatları ve yapılarına toplumun bakışı ve kendi içindeki sorunlar neden olmuştur. Kimi ülkelerde içerideki sorunları açığa çıkarma ve uluslar arası çalışan istihbarat teşkilatları oluşturulmuştur. İngiltere de MI5 ve MI6 / ABD‘ de FBI, CIA İsrail de MOSSAD Suriye de 49 kişiden oluşan timin Türkiye’den gittiği ve orda yakalandığı bilgileri dolaştı . 19 tane Fıransız tim’i Suriye de yakalandı.Biz şunu biliyoruz ki bir devlet bir yerde sömürü alanı oluşturmak istiyorsa öncesinde ajanlarını gönderir.Türkiyede varlığı kabul edilmeyen JİTEM’in ülke dışında faaliyet gösterip göstermediği bilinmiyor. MİT müsteşarları PKK üst düzey yöneticilerle görüşmeler başlattı,diyalog için çözüm isteyenlerin devlet gibi halkta sorgulayıp araştırabilir.
2/ Moderatör: PKK ile görüşülmesi talebini siyasetçiler yerine getiremediği için MİT üstlendi peki Kürt meselesiyle ilgili MİT sorguya çekilseydi sonrası ne olurdu?
3/ Robin Erdenci: Bu kanuni bir süreç tabi ki ama bana göre yargıyla polis arasında ters bir ilişki var polis iddianameyi hazırlıyor savcı talimat vermeden delil toplayıp savcının uygulamaya geçmesini sağlıyor.Türkiye Kürt Sorununu gerçekten çözmek istiyor mu yoksa çözümsüzlüğü dayatan kesim mi etkin?Seçilmiş Milletvekillerinin cezaevinde olmasına ilişkin Başbakan kişiye yönelik düzenleme yapılamayacağını söylerken MİT’i (atanmışları ) koruma yoluna gitti.
4/Mazhar Altındere: Mit gerektiğinde Devlet adına pazarlık ede bilir bu T.C ‘nin Miti kurma amacında var zaten bundan dolayı yaptıklarından mesul olarak yargılanamaz. Abdülhamit döneminde kurulan İttihat ve Terakki Abdülhamit’i tahttan indirdi Atatürk döneminde kurulan istihbarat örgütü tarafından suikaste uğruyor.Devlete istihbarat amacıyla kurulan teşklatlar kontrolden çıkıyor. Zaman zaman toplu kıyımlara imza atıyor ve bunu devletin adına yaptığını savunuyor.Maraş katliamı ,çorum olayları,Öğrenci olaylarında birinci sanık MİT faili meçhuller sadece MİT’in de değil JİTEM’inde beraber yaptığı bir katliam.Sonuç olarak bundan sadece MİT üzerinden yargıya gitmek yada soruşturma yapmak doğru değil.Sadece devletle çözülmez hükümetinde el atması gerekir siyasi otoritenin etkisini göstermesi gerekir.
5/Ramazan Erdenci: MİT savcı tarafından yargılanmamalı bunu için Bakan veya Müsteşarlar görevlendirilmeli ve onlarda sağlama alınmalı.
6/ Yaşar Kalır: MİT’le başarılar elde edilmiştir. Savcının MİT’i kasıtlı olarak çağırması beni şüpheye düşürüyor. Düşünüyorum acaba Kürt Sorununda bir çözüme mi gidilecekti de böyle bir şey oldu.
7/ M.Muhsin Gürtürk: Güçler çatışması olduğu için herkes kendi dişini gösterme çabasında şimdi bir de Kemalist hukukun aksine muhafazakar hukuk ortaya çıktı. MİT’in yargılanması durumu hukuk içindeki çatışmalardan kaynaklandığını düşünüyorum ve MİT’in yargılanmasını yanlış buluyorum. Bana göre siyasetçilerin bu duruma el koyması gerekir.
8/Bilal Ata Aktaş: Yaşım itibariyle Türkiye’nin o çok karanlık dönemine denk gelmedim ama karanlık hala sürüyor. Hiçbir yerin istihbarat örgütü temiz iş yapmaz. Türkiye’nin her kurumu sistemi kutsamış koruyarak iş yapyor oysaki taş devrinden bu yana bir iş bölümü vardır ve herkes ne yapacağını bilir, MiT ve hükümet sürtüşmesinde Türkiye hantallaşmış bir düzene sahip. Eğer bir örgütteki başıboşluğu engelleyemezseniz örgütün yaptığı faaliyetlerinde önüne geçemezsiniz. Bana göre görüşme konusunda hükümet değil MİT görüşmelidir.
9/ A.Müttalip Bingöl: İstihbarat teşkilatları kurulurken kuruluş ve çalışma amaçları net olarak belirlenmeli yoksa çok rahat kontrolden çıkabilir. Bu örgütlerin denetlenmesi ve sınırlarının belirlenmesi gerekir. Her siyasi otorite dönemi kurtarma amacıyla kalıcı şeyler yapmıyor.
10/ Muhterem Bozkurt: İstihbarat örgütleri bir ülkenin olmazsa olmazıdır. MİT’in yapmış olduğu hatayı başbakana ödetmekte yanlış.Savcı MİT Müsteşarını yargılanmadan önce başbakana haber verilmeli.
11/ Bilal Ata Aktaş: Bu konuda Muhterem Beye katılmıyorum Savcı soruşturma yaparken Başbakana haber vermek zorunda değil.
12/ Robin Erdenci: Yasama,Yürütme,Yargının belli görevleri vardır.Polis devletine doğru gidiliyor. Savcı yargılama yaparken başbakana haber vermek zorunda değildir. Her alanda sansür var ve toplum baskı altına alınmaya çalışılıyor.Bu başbakanın hedef göstermeleri ve dayatmalarından kaynaklanıyor.
13/ Mazhar Altındere: 90’lı yıllarla karşılaştırdığımızda şimdi daha iyi durumdayız en azından sorgulayabiliyor konuşabiliyoruz. Aslında başbakan iktidara geldiği dönemde Kürt sorununu çözme ümidini verdi ama ne oldu bir çıkmaza girdi.
14/ Salih Yüce: Bütün dünyada istihbarat örgütleri yenilenmeye gitti.çünkü son zamanlarda istihbaratçılar zehirlendirilerek öldürülüyorlar. Dış müdahalenin doğru olmadığını düşünüyorum. Şahsen kendi ailemin içindeki bir soruna dışarıdan müdahale edilmesini istemem . Hükümetin yargılanması gerekir.Örneğin ben 93 döneminden müthiş rahatsızım bana göre en kötü dönemdi Tansu Çillerin yargılanması ve hatta gerekirse idam edilmesi gerektiğini düşünüyorum çok kaybımızın olduğu bir dönemdi.
15/ Sabahattin Göçmen: Türkiye daha yeni yeni yapılanıyor Türk Lirasının simgesinin belirlenmesi buna en güzel örnek. Sistemsel ve rejim anlamında zorluklar var ancak eskiye nazaran daha iyi yerdeyiz. Askerin hükümet üzerindeki baskısı ve yetkisi barizdi MİT demeye bile korkardık oysa şimdi konuşuyor tartışıyoruz bu önemli bir gelişme. Türkiye Kürt Sorununu çözme ümidiyle hükümeti desteklemiş. Devlet KCK’yı istediği konuma getiremediği için yakalıyor.
Yerel Konu Üzerine Konuşulanlar ‘’ Kar Sorunları ve Belediye Bütçesi‘’
1/ Sabahattin Göçmen: Çetin bir kış geçiriyoruz.
2/ Robin Erdenci: Karla ilgili mücadele ne durumda belediyenin bu yılkı çalışmaları nasıl diye bir soralım belediyedeki arkadaşlara.
3/ Muhterem Bozkurt: Muş Belediyesine karla mücadele için 150 bin TL ödenek geldi.resmiyette gösterilen nüfusa göre ödenek geliyor nüfus kayıtlarının düzensiz ve eksik olması olumsuz yönde etkiliyor.Bu sene yoğun yağan kara karşı 9 kamyon 3 greyder 4 büyük kepçe 3 kiralık kepçe 11 kiralık kamyonla mücadelemiz devam ediyor. Vatandaş yardımcı olmuyor zor olan işimizi daha da zorlaştırıyorlar temizleyeceğimiz caddeyi 1 gün öncesinden anons etmemize rağmen temizliği yaptıktan hemen sonra çatılarının karını indiriyorlar buda bizim yaptığımız işi hiç yapılmamış gösteriyor. Don olayları nedeniyle yapılan tuzlama asfalt yapısını bozduğundan zararın boyutları büyüyor. Belediyemiz kar çalışmaları için elinden geleni yapıyor kalifiye eleman eksiğimiz var.Belediye teknik personel sorun yaşıyor Nüfusa göre eleman alınıyor nüfus az gözüktüğü için az personel çalıştırabiliyoruz.
4/ Mehmet Işık: Belediyenin kendine özgü gelirleri var. Vatandaştan alınan vergiler,işletme ruhsat paraları, su paraları belediye vergileri ancak gelen ekstra ödenekler mantıklı bir şekilde kullanılmıyor . Denetim sorunu var. Belediye il hizmetleri açısından çok eksik, il sivil toplum örgütleri gerektiğinde belediyeye hesap sorabilmeli..
5/ Robin Erdenci : Bence belediye iyi organize olmadı hep bahanelerin arkasına sığındı,belediye kar yağışının durmasını bekledi beklenmeden alınsaydı bu kadar birikmezdi .Ayrıca halkın sorumsuzluğu ve duyarsızlığı da var. Görüyoruz yollar temizlendikten sonra çatı karları dökülüyor. İmarda başlı başına sıkıntı var yeni imar planına göre yapıların yoldan kar payı bırakılarak yapılması gerekir.
6/ İdris Gürkan: Ağır bir kış geçiriyoruz ama sanki ilk defa kar yağmış gibi zor durumlar yaşanıyor.Biz bu memleketin çocuklarıyız ve karın fazla yağma ihtimalinin yüksek olduğunu iyi biliyoruz.Yoğun kar yağışına rağmen çalışmalar yetersizdi ara yollarda yayalar çok zor durumda kaldı. Doğudaki belediyelerin kış tazminatı alması gerekiyor. Belediye birazda halkla iş birliğinden uzak durduğu için de başarısız.
7/ Yaşar Kalır: iki vardiya usulü çalışma var. Karın yoğun yağdığı zamanlar sabah saatlerine kadar çalıştıkları da oluyor. Bütçemiz çalışmalarımızı karşılamıyor. Belediyenin günlük gelirli 10 bin TL. İller bankasından gelen en iyi aylık bin 500 TL en düşük 800 TL. Belediye bu bütçeyle personel ödemelerini, belediye giderlerini ve diğer çalışmaları karşılayamıyor doğal olarak.Eleman sıkıntısı var halk yoksul vergisini su faturasını ödeyemiyor. Bitlis afet bölgesi seçildi kar yardımı aldı onların killeri var bizim kimimiz var.
8/ Kasım Sığınç: Ben şunu gözlemledim kar çalışmalarında iyi bir organizasyon yok. Çalışmalar hayatımıza sıcağı sıcağına girmediği için belediye iyi çalıştı diyemedik. Merkeze bağlı yerler bile yoğun kar yağışını ardından 5 gün sonra temizlendi.kamuoyuna yansıyan köy yollarını açma çalışmaları bu duruma bakılınca etkisiz kalıyor.yağmur yağmadan karların sokak aralarından alınıp şehir dışına konulmaması sel tehlikesini artırır. Otopark sorunu halledilmeli,Kar temizlemede çözüme ulaşılmalı .Belediyeyi eleştirerek eksiklerini görmesini sağlamalıyız ve biz sivil toplum örgütleri olarak da yapmamız gereken bir husus varsa yapmalıyız.
9/ Muhterem Bozkurt: itlisin ulusal medya kanalının olması ve haberi üst düzeye taşıması kar yardımı almasını sağladı. Bizim yerel gazetecilerimiz kar haberlerini basına taşımak yerine belediyeyi eleştirdi. Belediye gelirleri çok iyi değerlendiriyor. İki yıldır suya zam yapılmadı. Otopark sıkıntımız var ama bunu belediye değil binaları, kooperatifleri yapanların düşünmesi gerekiyor. Yeşil alanı olmayan ve otoparkı olmayan binalara ruhsat verilmeyecek bu gündemimizde var ama yapanlarda buna dikkat edecekler etmeliler. Bahanelerin arkasına sığınmıyoruz ve başarılıyız. Karla mücadele anlamında belediye durmamıştır hatta imkanlarının üstünde bir çaba sarf etmiştir. Çağrı merkezlerimize gelen haberlerle temizlenmeyen not edilip sıraya konularak açılıyor.Bodrum katlarına yapı kullanma izni verilmiyor buda yapı denetim mekanizması tarafından denetleniyor.son olarak iyi organize olarak çalıştığımıza inanıyoruz.
Öneriler:
Ortak sonuç: Gelecek kmm toplantısında yerel konu olrak ‘’yatırımda hibe programları ve teşvikden Muş ne kadar faydalanıyor’’ işlensin.
Değerlendirme:
a. Sivil toplum ile
STK ve belediyeler ile toplam 115 kişiye SMS yolu ile bilgi verildi
b. Milletvekilleri ile
Önce bilgilendirme mesajı gönderildi sonrasında telefonla 4 milletvekili ile görüşüldü.
c. Katılımcılarla
Daha önceden STK ile yapmış olduğumuz toplantıda yerel gündemimizi belirlemiştik.
d. Medya ile 2 ulusal 6 yerel gazetelere mail ve sms yolu ile bilgilendirme yapıldı. 2 yerel 1 ulusal gazete katılım sağladı.
Sonuçlar: Sivil Toplum Kuruluşları ve katılımcılar birbirlerini dinledi. Zaman zaman sözler kesildi. Toplantı düzenine uygun bir katılım gerçekleştirildi. M. Vekilleriyle tek tek görüşülmesine rağmen kimsenin katılmaması STK’lar tarafından hoş karşılanmadı. Mutfaktan milletvekillerinin katılımlarını sağlamaları konusunda çalışmalara devam etmeli.
Değerlendiren: Saniye Çetinbaş (Mukadder/ TkMM Gönüllüsü)