YER:Esyo Toplantı salonu
TARİH:3 MART 2012
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1/Sivrihisar Eğitim Vakfı(Naci Şakar Yönetim kurulu başkanı)
2/Çevre Derneği( Mustafa Olgun Yönetim kurulu üyesi)
3/Eskut ( Mahmut Makas Yönetim kurulu üyesi)
4/Eğitim Hakları Derneği( Nurettin Aldemir Yönetim kurulu üyesi)
5/ Üç Saray köylüleri Derneği( Kadir Gezek Yönetim kurulu başkanı)
6/ Af Örgütü( Şükrü ÖZER Girişimci)
7/Estükder( Beytullah Yalçın Yönetim kurulu üyesi)
8/Oğuz Kayı Boyu Derneği( Basri Köseler Yönetim kurulu başkanı)
9/Sakatlar Derneği(Ömer Dinç Üye)
MESLEK ODALARI
Yok
SENDİKALAR
Yok
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1/Meryem Yurdagül
2/Sacide Gürer
3/Ergün Çetin
GOZLEMCİLER
Yok
KATILAN MİLLETVEKİLLERİYok
BELEDİYE BAŞKANLARIOdunpazarı Belediye Başkan Yardımcısı İlhami Atik
MESAJ YOLLAYANLAR
1/Salih Koca ( Ak Parti)
2/Yılmaz Büyükerşen – Büyükşehir Belediye Başkanı
3/Ahmet Ataç – Tepebaşı Belediye Başkanı (CHP)
MEDYA
1/KANAL 26
2/ESTV
3/Sakarya Gazetesi
4/İki Eylül Gazetesi
5/Anadolu Gazetesi
6/İstikbal Gazetesi
7/Milli İrade Gazetesi
8/Şehir Gazetesi
MODERATÖR
Hüsnü Arslan Gazeteci Yazar.
Rahmi Emeç Gazeteçi Yazar
KONULAR
GENEL KONU: : Devlet İstihbarat Örgütlerinin Görev ve Sorumlulukları (Ne olmalı, ne olmamalı?)
YEREL KONU: Eskişehir’de Yerel Basın.
KONUŞULANLAR
1/Naci Şakar: Basın çok önemli öyle sanıyorum ekonomik olarak basınımız sıkıntıda.Eskişehir yerel de yetersiz bana göre.İlçe haberleri ve tanıtımına fazla katkı sağlamıyor. Örneğin hürriyet posta eki bir kez olsun ilçelere yer vermedi.
2/Şükrü Özer: Basın güçlü bir silahtır. Basın haklın eli ayağıdır. Basın kurumların En üst en alt basamakları Allahtan Korkmaz basından korktuğu kadar. Eskişehir’de Yerel basın üzerine düşeni yapıyor bence. Eskişehir’in sorunlarına Tarafsız haber yapıyor. Bir Ülkede basın susarsa Her şey kötü olur.
3/Hüsnü Arslan:45 yıllık Basın emekçisi olarak buradayım. Eskişehir basınını savunmak için burada değilim. Türkiye’de iki basın vardır. Biri yerel diğeri ise yaygın basındır. Yaygın basının şehir eki çıkarmalarının asıl nedeni reklam pastasından pay almaktır. Bu tür gazeteler yerelle ilgili yeterince haber bulunamaz. Yerel basın denildiğinde Eskişehir Akla gelir. 8 gazetemiz var.2 TV’ miz var. Bu gazetelerin ortalama tirajı 15 bindir. Geçmişten bugüne kadar ele aldığımızda Eskişehir basını çok etkilidir. Bir gazetemiz 24 diğer gazetelerimiz ise 12 -16 sayfadır.Eskişehir ‘de Omsalı döneminden beri 100 e yakın yerel gazete çıkmıştır. Sakarya gazetesi 1940 da İstikbal gazetesi 1950 yılında yayın hayıtına başlamıştır. profesyonel gazeteci 10 kişidir. Son olay gazetesi 6000 satmıştır. Basın ilan kurumları oluştuktan sonra gazeteler daha da iyi duruma gelmiştir.
4/ Rahmi Emeç: Yerel basından önce insanın kendini sorgulaması gerekir. Naci beyin Sorusuna cevap vererek başlayayım. Eskişehir’ de gazeteci arkadaşlarımız duyarsız değiller. Eskişehir’de Yazılıkaya gibi tarihi yerlerimizin varlığından bahsetti Naci Bey, evet, tarihi yerlerimiz var, basın da buraları tanıtmalı. Ama resmi tarihi 1071’le başlatanlar, Anadolu’daki bizden önce yaşamış uygarlıkların üstünü örtüyor zaten. Bu yerlerin tanıtılmasıyla ilgili konu sadece basının konusu değil. Amerika daha dünkü çocuk Anadolu’nun yanında. Ama, resmi bakış bu olunca, bu yerler de unutturuluyor. Basının birçok sorunu var. Bir arkadaşımız 10 habere gidiyor ise, gazeteler 2 muhabirle çalışıyorsa yerel basının her yere yetmesi beklenemez. Kamu emekçilerinin 1989 bahar eylemleri sürecinde yükselen mücadelesini hatırlayın. Sendikalarının yasaklı olduğu dönemde, onların bütün bu yasaklara rağmen, kapılarına tabelalarını astığı dönemde, Eskişehir basını bu mücadeleye duyarsız kalmamıştır, tam aksine onların yanında yer almıştır. Bursa da, İzmir’de, Türkiye’nin bütün illeri dahil, karşılaştırma yapısın, arşivlerden haberler çıkarılsın. Görülecektir ki, Eskişehir basını kadar kamu emekçilerinin mücadelesine destek veren başka bir yerel basın yoktur. Bu ok somut bir örnektir. Gazetelerin doğuşu devlet eliyle çıkmıştır hep. Ülkemizde de öyledir. Her şeyin başında temel sorun ekonomiktir. Yerel basın yeteri kadar teknolojiden yararlanamıyor. Gazeteci ne kadar özgür. Nuray Mert neden yazmıyor, neden yazdırılmıyor? Ahmet Şık neden ceza evinde? Kalemler neden özgür değil? Bir takım güçlerin baskısı altında sadece muhalif oldukları için işlerinden atılıyor gazeteciler.
5/ Şükrü Özer: Cumhuriyet döneminden beri en çok hangi dönemde baskı altındalar.?
6/ Rahmi Emeç: Her dönemde farklı baskılar olmuştur.
7/ Halit Demet: Bir gazete binin altında satıyorsa resmi ilan alamıyor resmi ilan alamayan gazetelerde batmaya mahkum oluyor.yok oluyor. Yerelin yetersiz muhabirlerinin sayısı yetersiz ama arkadaşlarımızı kutluyorum kendi aralarında olan samimi dayanışma ile kentte olan tüm haberleri gazetelerine taşıyorlar. Fakat en çok zoruma giden konu ise her gazetenin gizli sahipleri var sözü.
8/İlhami Atik: Eskişehir basını hepimiz için çok değerlidir. Ve çok güzel gündem yakalıyorlar. Bazen vatandaş bizlerden daha çok basını arıyorlar. Basının durumun zor olduğunu biliyorum ve tüm kalemlerin özgür olmasını istiyorum.
9/Basri Köseler. Arkadaşlarıma kısmen katılıyorum. Tüm basını çok seviyorum ve başarılar diliyorum.
10/Mahmut Makas: Çok yetkili biri ölürse gazetelerde görüyoruz. Bazı illerde gazeteler halktan insanların ölüm haberlerini de veriyor ve bu çok memnuniyet yaratıyor. Kentler büyüdükçe bazen çok yakın tanıdıklarımızın bile ölümünü birkaç gün sonra bir yakınından duyuyoruz böyle bir uygulama bizleri de memnun edecektir. Tıpkı nöbetçi eczane ve önemli numaraları bulduğumuz gibi.
11/Mustafa Olgun: Basınımızın biraz daha cevre konularına yer verirse çok daha iyi olur. Çünkü basınımız halkın gözü kulağı.
12/Ergün Çetin: Basın güvenilirlik sıralamasında geri sıralardadır, Basın özgürlüğü açısından da Dünya’da da geri sıralardadır.
13/Rahmi Emeç: : Arkadaşlar dışarıdan bakarken hepimizde bir körlük oluşur. Basında yer alan arkadaşlarımız da bulundukları yerden bazı şeyleri göremiyor olabilirler. Elbette basın çevreye duyarlı olmalı, ama bu konuda sizlerin de baskıcı olmanız lazım. Balığın küçük satılması toplumun sorunudur. Basının çözüm noktası gibi görülmesi doğru değildir.
14/Hüsnü Arslan: Çok güzel bilgiler ve eleştiriler aldım. Yıllar önce tek kaygım gazeteler sermaye guruplarının eline geçtiğinde çok ürkmüştüm. Bu yerele de sıçrarsa diye düşündüğümde Eskişehir de bu şekil artık görülüyor. Ulusal basının yerel ek vermesini şık bulmuyorum.
15/Naci Şakar: Bizler sizleri bizden kabul ediyoruz ve sizler tüm stk’ ların temsilcilerisiniz. Şu an aramızda iki duayenimiz var tam bu noktada da vakıf başkanı olarak sizlerin desteğiyle tüm basın mensuplarını da alarak gordiyonu tanıtmak için davet ediyorum.
16/Şükrü Özer: Pdf Arama motorunda arama yaptığınızda tüm bilgilere ulaşıyorsunuz bende mit konusunda böyle bir çalışma yaptım. Mit’in içi çok karışık. Mit gerçek görevini yapmadı yapmıyor. Muhalif olan herke suçludur mitin gözünde.
17/Ergün Çetin: İstihbarat tüm devletlerin ihtiyaç duyduğu kurumlardır. iç ve dış istihbarat görevleri yaparlar. Asayiş güvenlik ve askeri istihbaratlar vardır. Devlet istihbaratı tek çatı altına toplamak gibi bir çalışması vardı. Askeri istihbarat mit’e bağlandı ama emniyetin istihbaratı bağlanamadı. Mit’in illegal kanun dışı hareket etmesi gerekir mi dersek. En çağdaş denilen ülkelerde yapılıyor. Türkiye de de yapılacaktır. Kanun dışından kastım istihbarat toplama faaliyetleridir. Mitin de ifadesi alınması gerekiyorsa alınmalı.
18/Basri Köseler: Mitin ülkemizdeki tarihi Osmanlıya karşı olanlara karşı kurulmuştur. Örneğin Mehmet Akif Ersoy mit adına çalışmıştır. Mit ülkenin ve bölgenin çıkarı için oluşmuştur. Asker polis birlikte çalışmalıdır.
19/Nurettin Aldemir: Miti önce kendi hayatımda tanıdım. Sürgünlerimde tanıdım. Yadsımıyorum her devletin istihbarat teşkilatı Jurnal’ leri vardır. Asıl olan bir istihbaratın varlığı yokluğu değil nasıl çalıştığı önemlidir. Ama her devlet kendisine tehlikeli gördüğü kesime karşı kullanıyor. Mit İstihbarat kurumları kendi alanımızda çalışalım kimseye zarar vermeyelim. Mesele kimin dostu kimin düşmanı olduğunu bilmesi.. Örneğin Nazım için bugün sahip çıkanlar şunu bilmeleri gerekmez mi Atatürk’ün ve İnönü’nün Nazımı tutuklattığını bilmezler mi? Devlet iyi yurttaş kötü yurttaş diyor. Jitem yok denilirdi. Jitem kabak gibi çıktı Jitem yok diyenler şimdi kafalarını yerden yere vuruyor. Anayasa konusunda ise atadıklarını yargılatmayan iktidar hani yargıya müdahale yapmıyordu?
ÖNERİLER
1. Önümüzdeki ayki toplantınızda termal konusunu yerelde tartışılmasını konuşulmasını istediklerini belirttiler.
2. Basri Köseler Anayasa ile ilgili bir Cd hazırladığını bu çalışmayı bizlere vermek istediğini söyledi.
ORTAK SONUÇ: Bir kez daha küçük millet meclisinin önemi son olarak konuşuldu. Ve katılımın Düşük olmasının belediye başkanları ve milletvekillerinin katılmaması konusu ele alındı.
DEĞERLENDİRME
Bu ay önemsediğim bir sorun oldu. AK Parti Milletvekili Salih Koca telefonla aradı Bir programın saati ile aynı saate denk geldi arkadaşlara selamlar ve başarılar dedi ardından Milletvekili Ülker can katılacak dedi. Diğer aylar katılacağım dedi. Bu ayki katılımız düşük olduğundan sanırım birileri Milletvekili Ülker Can’a telefon etti katılmadı bu benim kişisel görüşüm ve değerlendirmemdir.
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
Eskişehir de var olan tüm sivil toplum kuruluşuna duyuru yapıldı. (E-mail ile? Mail kullanamayanlara telefonla hatırlatma yapıldı. Toplantı lobisinde TkMM broşürleri de verildi
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Telefon ve mail ile vekillere ulaştık,
MEDYA İLE
Ulusal basın temsilcileri ve yerel basın mensupları davet edildi. Yerel basın tam katıldı. İki televizyon katıldı.
KATILIMCILARLA
E-mail ile tüm katılımcılardan konu istedik, geri dönüşüm olmadı. Daha önce EkMM toplantısında belirlendi yerel gündemimiz..
SONUÇLAR
TkMM ilkelerimiz videosu ile genel konuya ilişkin videolar gösterildi. Genel konu, yerel konu ve genel konunun anayasa olan ilişkisi ele alındı.
DEĞERLENDİREN KİŞİ
EkMM Hamalı Sevim Şahin
03.03.2012 Eskişehir kMM Toplantı Tutanağı
previous post