YER: Tepebaşı belediyesi Özdilek Sanat merkezi
TARİH: 3 Şubat 2018
Saat:12-15 arası
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1-Türkiye Radyo Amatörleri Esk Şubesi (Yusuf Akkuş)
2-Sanat der (Tayfun Ak)
3-Sivrihisar Vakfı(Naci Şakar)
4-Emekli Öğretmenler Der.( Ayşe Yıldız)
5- Eğitter(Gülhan Selamet)
6-Eğitimci Yazar(Mustafa Kantarcı
MESLEK ODALARI( Katılmadı)
1-Jeoloji Mühendisler Odası (Prof.Dr.Can Ayday)
SENDİKALAR
1-Disk Emekli sen( Suat Başerer)
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1- CHP Nadi Esenlik
2- Ayşe Özdal
3- CHP Mustafa Özkan
4- CHP Aydın Özbek
GÖZLEMCİ:
1-MHP(Ahmet Hızlan)
2-Emek Partisi(Gürsel İrene)
3-Liberal Parti(ÖnderArtan)
MEDYA:
1-Es gazete
2-İstikbal
KONULAR
Genel Gündem: Afrin Harekatı; Türkiye'nin Güvenlik Politikası
Yerel Gündem: Sivil toplum soruyor Eskişehir termik santrala hayır derken neden bu kadar ısrar ediliyor.Soru ve Cevaplar.
Mustafa Kantarcı EKMM' de konuşlan Alpu termik santrali için, 22 Ocak 2015 tarihli yazımda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı ve Dünya Enerji Konseyi Türk Mili Komitesi (DEK-TMK) Yönetim Kurulu Başkanı, Sayın Hasan Murat Mercan, Eskişehir'in Alpu İlçesi'nde, 1.3 milyar ton ispatlanmış ve yaklaşık, 2 bin, 2 bin 500 kalorisi olan, kömür rezervi bulunduğu müjdesini vermişti.
Elbette Alpu ilçesi' nde, 1.3 milyar ton kömürün bulunması, ülke ve Eskişehir açısından sevindiricidir. Ancak kömür enerjisi santrallerinin kurulabileceğini ve 10 bin megavat civarında, bir santral olabileceğini söylemesi, zihinleri karıştırdı. Çünkü ülkemizde kurulan kömür santrallerinin, çevreye verdiği zarar ortadır.
O günlerdeki bir yazımızda, “ Sayın MERCAN' ın, Alpu'ya kömür enerjisi santrallerinin kurulabileceğini müjdesi, aslında Eskişehir açısından, hiçte hayra alamet değildir. Çünkü Türkiye'deki, Termik Santraller, çevreye zarar vermektedir. Nitekim Yatağan Termik Santrali, 400.000 dekarlık kızılçam ormanına, zarar vermiştir.” demiştik.
Sayın Mercan, Nasreddin Hoca Mahallesinde yapılan, Nasreddin Hoca Şenliklerinde, “ …Madenlerle neden uğraşıyorsunuz!” dedikten sonra, Termik santrallerin, çevreye zarar vermediğini söyledi.
Oysa termik santral, tedbir alınmazsa çevre için çok tehlikelidir. Nitekim Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun araştırmalarına göre, Termik santraller, sağlığa ve doğaya zararlı radyoaktif atıklar üretmektedir. Termik santrallerin bacalarından çıkan partiküller ve kazandan alınan külde radyoaktivite vardır. Rüzgâr ve yağış etkisi ile küller, çevreye yayılmakta veya toprak altına sızarak, yeraltı sularının kirlenmesine neden olmaktadır.
Termik santrallerden kaynaklı hava kirliliği, yaşandığı ve radyoaktif maddelerin insan sağlığına etkileri ise pek çok araştırmaya konu olmuştur. Merkezi sinir sistemi bozuklukları, anormal doğumlar, solunum yolu hastalıkları, gelişme bozuklukları, öğrenme yeteneğinde azalma, kalp hastalıkları, cilt hastalıkları ve kanser gibi vakalar görülebilmekte.
Termik santrallerden çıkan maddeler, kükürt dioksit asit yağmurları şeklinde havayı kirletmekte, toprak ve suyu etkilemekte, doğal bitki örtüsünü ve ormanları yok etmektedir. Asit yağmurlarının, diğer zararlı etkisi ise, bakır ve kurşun gibi zehirli elementlerin içme sularına karışmasıdır. Termik Santralin kurulduğu bölgenin, kapalı havza olması tehlikeyi daha da artırmaktadır.
Termik santrallerin, bacasından çıkan kükürt dioksit ve azot oksitler bitki örtüsüne en çok zarar veren gazlardır. Bu gazlar yapraktaki klorofillerin yapısını bozmaktadırlar. Ayrıca yanık etkisi, serbest asit halinde yüzeysel olarak da ortaya çıkabilmektedir Akut zararlaşmaya uğrayan bitkiler, derhal ölmekte, kronik zararlaşma öldürücü olmamakla birlikte, bitki kalitesini büyük oranda bozmaktadır. Görünmeyen zarar ise zaman içinde ortaya çıkmaktadır.
Bacalardan çıkan Kükürt dioksitin, bitkilere olan bu doğrudan etkisinden başka, yöredeki yağışların ve bağıl nemin fazlalığı da topraktaki asitleşmeyi artırıcı, bazlarda fakirleştirici ve mikrobiyolojik etkinliği yok edici bir etkide bulunarak, dolaylı yoldan bitkilerin direncinin azalmasına neden olur. Bu direnç zayıflığı da zararlı böcek ve mantarların üremesi için gerekli ortamı oluşturur. Bu böcek ve mantarlar bitki örtüsünü ve kalitesini giderek yok ederler.
Çevresindeki bitki örtüsünde, polenler ve dişicik boruları zarar gördüğünden döllenme olmaz ve meyve tutmaz. Meyvedeki belirtiler bir yıl Kükürt dioksite maruz kaldıktan sonra belirginleşir. Bitkilerdeki termik santrallerden kaynaklanan, zararlar yaprak lekeleri, yaprak kurumaları, yaprak ve meyve dökülmeleri, büyümedeki gerileme, solgunluk ve ölümle sonuçlanır. Son yıllarda bölgede yetişen kiraz üretimi de büyük zarar görebilir.
EGE Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Osman KARABABA, termik santralin kurulması durumunda, kül dağları oluşacağı ve gazların havaya salınacağını anlatarak, bin megavat gücündeki bir termik santralin, yılda 3 bin 500 ton uçucu partikül, 75 bin ton kükürtdioksit atık oluşturarak, insan sağlığı yok edeceğini söyledi. 'Termik santral demek, geri dönüşü olmayan yol demektir' demişti.
Alpu' ya, kurulacağı söylenen, Termik Santralle ilgili gelişmeler, ne aşamada bilediğimiz ve CED raporu olmadığı için de düşünülen termik santral, hakkında daha detaylı yorum yapamıyoruz.. Ancak tehlike kapıdadır. O nedenle de Eskişehir'deki ilgililer, özellikle de sivil toplum örgütleri, gelişmeleri yakından izlemeli, gerekli girişim ve tedbirleri de zamanında almalıdır.
Jeoloji Mühendisler Odası (Prof.Dr. Can Ayday:)
Alpu termik santralinin yapılacağı alan birinci derece tarım arazisi.bizim o bölgede mevcut nelerimiz var.Raylı sistemleri Test alanımız var.üstünden gecen doğal gaz hattı,porsuk cayımız hepsi buradan geçiyor.kızılca ören ,yakakayı,sevinç,Ağapınar 100kmlik alanda araştırma2000-2005 yılında MTA Sondajlar sonucunda Türkiyenin 3inci yatağını buldu 1.5 ton linyit var.Kömür 250 metre 400metreaşağıda.termik santralin ömrü 35 yıl olacak.sonra kömür bitecek.bu rezervin kül yüzdesi fazla.
Kamulaştırma yapmada sıkıntı çekecekler.bilimsellikten uzak.su akiferler konusunda bilgi yok derecede azdır.
CHP(Nadi Esenlik) Yerli halk ne diyor.Yerli halk bu kömürlü termik santrali istemiyor. Eskişehir istemiyor.
Mustafa Kantarcı:BizEnerjiye karşı değiliz Tarım arazilerimizin bu şekle getirilmesine karşıyız.
Liberal Parti Önder Artan:Kömürlü termik santral Eskişehir’imiz için bir felaket olur.
GENEL GÜNDEM.
Disk Emeklisen( Suat Başerer)14 Nisanda toplantı yaptık her şey çok belliydi. genellikle savaşı zenginler çıkarıyor fakirler ölüyor.ElNusra Atıyor. Başbakan da çıkıp,solcular attı diyor.
Emek Partisi (Gürsel İrene):Dün İstanbul’da hacımatlar eylem yaptı.TTPye karşı Ne Ohal ne başka bir şey önlerine konulmadı. Bizler burada yaşamsal kaygılarımızı bile dile getiremiyoruz. Bugün yeşil sermaye her şeyi ele geçirdi ben halka kızamıyorum yoksullukla terbiye ediliyorlar.
CHP(Mustafa Özkan): Ülkemiz kötü günlerden geçiyor. Tayyip Erdoğan ne derse o oluyor.Barış isteyen herkes suçlu her gün hakaretlerle yönetiyor ülkemizi. Ben cumhuriyete sahip çıkmak istiyorum. Hiçbir şey koymadı Atatürk’ün kurduğu partiyi bile.
CHP Nadi Esenlik. Bu ülkeyi bu duruma getiren bir insan nasıl hala yüzde elli oy alıyor.
Mustafa Kantarcı: Batı hakları savaş istemiyor.Savaşı çıkarmak için terörü buldular.Bakın ortadoğuda bir taşla 4 kuş vuruyorlar.Eskiden islamı yok etmek için haclı seferleri oluştururlardı.Şimdi terör oluşturuyorlar.Ortadoğu da güçlü bir ülke istemiyorlar.Ellerin de olan en kötü silahları satıyorlar kullanıyorlar.
Eskişehir de var olan tüm sivil toplum kuruluşuna duyuru yapıldı. (E-mail ile? Mesaj, Mail kullanamayanlara telefonla hatırlatma yapıldı.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Telefon , mail ve mesaj ile
BELEDİYE BAŞKANLARI İLE
Telefon Mail .
MEDYA İLE
Ulusal basın temsilcileri ve yerel basın mensupları davet edildi.
KATILIMCILARLA
E-mail ile tüm katılımcılardan konu istedik, geri dönüşüm oldu. Yerel gündem belirlendi.
SONUÇLAR : Tüm toplantılara katılım düşerken biz hala farklılıklarla toplantımızı yapıyoruz. Ama çok gerginiz. .sunum sonuna kadar izlendi.Beğenildi. daha sonra konuğumuzun önce konuşması istenildi.sonra sorular soruldu.Teşekkür ederek ayrıldılar.
DEĞERLENDİREN KİŞİ
EkMM Hamalı
Sevim Şahin
Bu ayda Güvenlik şubeden gelen iki polis toplantımızın başından sonuna kadar bizim güvenliğimizi sağladılar.