Yer : Kocasinan Belediyesi Meclis Salonu
Tarih : 03.01. 2015
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1- MAZLUMDER ( Uğur MEMİŞ, Yasin YAŞAR, Nuri KARAHANÇER, Adnan EVSEN, Dilaver GÖĞDAŞ, Latif TAMER, Mervenur AKBULUT – Üye)
2- Anadolu Eğitim Kültür Vakfı ( Kahraman CALASIN – Başkan)
3- Kayseri Gönüllü Kültür Kuruluşları (Ahmet TAŞ – Başkan, Erol ÜNLÜ – Sekreter)
4- Millet Derneği ( Mustafa TEMİZER – Başkan, Osman İKİNCİ – Üye)
5- Birleşik Kafkas Derneği ( Mükremin ÖNER – Başkan)
6- Kayseri Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği ( Hüseyin TÜRKMEN – Başkan)
7- Anadolu Radyo ve Tv Yayıncılar Derneği (Ahmet Biçer CEYLAN – Başkan)
8- Kayseri Strateji Derneği ( Arif DOĞRUER – Başkan Yrd.)
9- Türkiye Yazarlar Birliği Kayseri Şubesi ( Vedat SAĞLAM – Başkan)
10- Gönül Erleri Derneği ( Esma ADIGÜZEL – Başkan)
11- Kayser Kültürünü Tanıtma Vakfı ( Selahattin TÜRKMEN)
12- Ribat Eğitim Vakfı ( Habip KÜÇÜK – Üye)
13- Liberal Düşünce Topluluğu ( Ferhat ÇAKIR – İl Temsilcisi)
14- Enderun Kültür Derneği ( İsmail BİLLUR – İl Temsilcisi)
15- Hukukçular Derneği ( Seyit Halil YÜZGEÇ – Başkan, Ali BAĞIRGAN – Üye)
16- Mimar Mühendisler Grubu ( Hasan ARPACIK – Başkan, Turan BATMAZ – Üye)
17- Fakir ve Muhtaçlara Yardım Derneği ( Burhan KARAMUSTAFAOĞLU – 2. Başkan)
18- Teknik Eğitim Vakfı (Cafer BEYDİLLİ – Başkan)
SENDİKALAR
1- Memur Sen, Eğitim Bir Sen ( Aydın KALKAN – Başkan, Mustafa KURBAN – Üye)
2- Büro Memur Sen ( Hakan KİNİŞ – Başkan)
KANAAT ÖNDERİ
YOK
GÖZLEMCİLER
YOK
Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 55 izleyici katıldı.
MEDYA
Akit Gazetesi, Tv Kayseri, Tv1, Kayseri Gündem Gazetesi.
MODERATÖR: Mehmet SARI (Hukukçular Derneği Başkan Yardımcısı)
Konu: Devlet, Paralel Yapılar ve Yargının Saygınlığı
1/ Mehmet SARI: Öncelikle Türkiye’de ki derin yapılardan bahsedeceğim. Devletin kuruluş kodlarında hata var. Toptan reddedici bir yapı üzerine kurulmuş bir devlet yapısı vardır. Çok kısa süre içinde taklitçi batıya endeksli bir ülke oluşumu olmuştur. Ümmetçi bir toplum yapısından İttihat ve Terakki ile Turancı ve batıya endeksli bir modele geçildi. Daha sonra devlet yeni ideolojisini kurma yolunda önüne çıkan engelleri ortadan kaldırmaya başladı. Devrimler, saltanatın kaldırılması, hilafetin kaldırılması daha sonraki idamlar, siyasi suikastler, 60 ve 80 darbeleri gibi. Üniversiteleri kontrol etmek için YÖK, sivil yapıları kontrol eden yapılar, BDDK, RTÜK gibi. Toplumun her katmanı kontrol edilebilen bir yapıyla getirildi. Unutulan tek yapılanma sivil kuruluşlar. STK’lar milli iradenin egemen olması sürecinde en önemli etkendir. Bizler 2010 referandumu ile şunu gördük, millet artık yönetimi ele aldı. Artık kimse darbeye kalkışamaz dedik. Ama hiç umulmadık bir yapı “DOSTMODERN” bir darbeye kalkıştı. Anadolu insanından oluştuğunu düşündüğümüz grup, hâkimler, polisler çıktı. Artık bu ülkenin ikinci bir vesayete tahammülü yoktur. Gizli kapılar ardında, Pensilvanya’dan bu ülkenin yönetilmesi kabul edilemez. Eğer derdin sistemi dizayn etmekse gel; sistem içinde mücadele et. Bu süreç kesinlikle masum bir süreç değil.
2 / Ahmet Biçer CEYLAN: Her milletin içinde hainler ve vatanseverler olmuştur. Hainlerin birçoğu halktan görünmüştür. İdarecilerle birlikte hareket edip devlet içine sızmıştır. Bu millet kendi ideolojisini daha ileri taşımışsa kim başarılı, kim ileri görüşlüyse, kim iyi niyetli ise ona destek vererek sağlamıştır.
3 / Burhan KARAMUSTAFAOĞLU: Hangimiz Türkçe olimpiyatlarına gözümüz yaşlı bakmadık. Ne zamana kadar, sizin deyiminizle doğum olana kadar. Bizce görülüp de erken müdahale edilemeyişinin sebebi, milletin onlara olan sempatisi ve mağdur olmalarının istenmemesidir.
4 / Mükremin ÖNER: Kullandığınız bir kelime üzerinde durmak istiyorum. Anadolu çocuğu. Trakyalılar olmuyor mu? Ötekileştirme yapmayalım. Mahkemelerde adalet mülkün temelidir. Adalete güvensizlik ve toplumda ülkenin temsilcilerine verilen raporun önemsenmemesi üst kademenin bir zaafı. Bir ülkede insanların beklediği can ve mal güvenliği, özgürlüklerin olduğu bir ortam ve adalettir. Devlet meselelere tarafsız bakmalı.
5 / Hüseyin TÜRKMEN: Devletin kadrolarında kuruluş hatası var, ifadesi yanlış bir ifadedir. Bu bir projedir. Turancılıktan ziyade bir projeyle Nato, masonlar girdi devletin içine. Siyasi iradenin, aydınlardan çok önde olması gerekiyor. Bizce siyasi bir basiret bağlanması söz konusudur. Ortada bir zaaf vardır. Devletin bütün yapılarında milli iradenin hâkim bulunması gerekir. Hiç kimse bu ülkede bürokratik masumiyetten bahsedemez. Yolsuzluk vardır.
6 / Mustafa TEMİZER: Cemaat kelimesinin kullanılmasının Müslümanlar için bir zül olduğunu düşünüyorum. Yıllarca yapılmaya çalışılan milletin birliği ve beraberliğine kastetmektir. Dün oynanan oyun bugünde oynanıyor, millet kutuplaştırılıyor. Muhalefetinde iktidarında birlik ve beraberlik projesi oluşturması gerekir.
7 / Adnan EVSEN: Paralel yapının dış uzantıları mevcut. Almanya, Fransa vs. Sayın Cumhurbaşkanı paralel yapıyı yendik diyor ama ben böyle düşünmüyorum. Türkiye’nin kaosa düşmesi bekleniyor. Basit ve sade bir yapı değil. Karışık bir yapı olduğunu düşünüyorum.
8/ Vedat SAĞLAM: Paralel yapının ülkeyi ele geçirme refleksini biz görebilirken, devletin resmi kurumları, istihbarat gücü nasıl göremediler. Bence erken değil, geç bile kalındı. Sayın Cumhurbaşkanı çok güvenmiş bunlara, güven üzerine ilişki kurmak ve devlet yönetmek doğru değildir.
Ortak sonuç: YOK
Değerlendirme:
1. İletişim
Sivil toplum ile
30 STÖ ile telefonla görüştüm ve maille davet metnini gönderdim. 20 STÖ bu çağrıya olumlu cevap verdi ve toplantımıza katıldı. Ancak 10 STÖ temsilcisi katılmadı.
Değerlendirenler:
Ahmet TAŞ Kayseri kMM hamalı