YER: Bursa Büyükşehir Belediye Meclis Salonu
Tarih: 12.02.2011
KATILIMCILAR
Dernek, Vakıf ve Girişimler
1- Yıldırım kent konseyi (Arif Çelenk – Başkan)
2- Genç siviller ( Murat Fırat, Kıvanç Balkan – üye )
3- Avrasya Gençlik Federasyonu (Emre Köylü – Başkan)
4- Bursa Romander (Efkan Özçimen – Başkan)
5- Uludağ üni. Özgür Düşünce Topluluğu (Samed Koç – üye)
6- KAMUHİZDE(Kamu hizmetleri Derneği) ( Ömer Küçükkaya – Başkan )
7- Ak Parti (Ömer Bay- Osmangazi ilçe başkan yardımcısı)
8- Çağdaş eğitim kooperatifi (Mustafa Özçelik – Başkan)
Sendikalar
Katılım olmadı.
Meslek Odaları
Katılım olmadı
Kanaat Önderi ve Bireyler..
Gözlemciler
Gökhan Kavak
Mehmet Çiçek
Katılan Milletvekilleri: Katılım olmadı
Belediye Başkanları: Katılım olmadı
Mesaj Yollayanlar: Olmadı.
Diğer Katılımcılar
Medya: İhlas Haber Ajansı
Moderatör: Tahsin Bulut ( siyasetçi )
Konular
Genel Konu: Türkiye savaşa mı gidiyor? (Ortadoğu’da değişen politik
dengeler, bedelli askerlik ve vicdani red)
Konuşanlar
Arif Çelenk: Türkiye kesinlikle bu savaşa dahil olmamalı. İsrail’in bu süreçte ki rolü çok önemli. Görünüşe göre İsrail yönetimi Suriye den yana. Türkiye sadeve dünya kamuoyunu yanına alarak Esad’ın acilen reform yapmasını sağlamalı. Olası bir savaş durumu Ortadoğu için sonun başlangıcı olur. Bu Türkiye’nin kazanımları açısından çok tehlikeli. Biz devamlı barıştan demokrasiden yana olmalıyız. Suriye’de ki yaşanan insanlık ayıbını da göz ardı edemeyiz tabi ki müdahil olmamız gerek ama bu savaşla olacak bişey değil, demokratik kanalları kullanmalıyız. Umarım Suriye de yaşanan insanlık dramı son bulur barış, demokrasi hakim olur ve herhangi bir savaşa gerek duymadan süreç selahiyete erer.
Efkan Özçimen: Türkiye’nin bu kadar iç sorunu varken kalkıp Ortadoğu ve çeşitli ülkelere demokrasi, barış dersi vermeye kalkışması gerçekten trajikomik bir durum. Sen kendi iç meselelerini halletmeden başkalarının iç meselelerine karışman ne kadar doğru? Elbette ki Suriye bizim önemli bir komşumuz orda yaşananlar elbette ki bizi ilgilendiriyor ve barışçıl bir şekilde müdahil olmamız lazım ama önce kendi meselelerini halletmen lazım. Dağ gibi Kürt meselsi ortada duruyor, anayasa meselesi ortada duruyor, azınlık-roman açılımı ellerinde patladı şimdi bu kadar iç meselen varken hangi yüzle demokrasiden bahsediliyor? Bu iç sorunlar varken bide savaşa dahil olması maazallah ülkemiz açısından felaket olur diye düşünüyorum.
Kıvanç Balkan: Zorunlu askerlik tam manasıyla bir saçmalıktır. Ulus yaratma düşüncesinde olan sistemler bireyleri önce eğitim kurumlarında endoktrinasyon siteminden geçirdikten sonra birde askeriyede “talim-terbiyeye” tabi tutarak sisteme bağlı yurttaşlar yaratma düşüncesinde olduğu için, modern hukuk devlet-sistemlere aykırı bir uygulamadır. Vicdani red evrensel bir insani haktır. Türkiye bu yasayı kabul etmek zorundadır. Bedelli askerlik biraz adaletsiz olsa bile vicdani red yasasına kavuşmamız için belki de atılmış önemli bir adımdır. Ben 6 ay askerlik yaptım ne için askerlik yaptığımı bile bilmiyorum boşu boşuna vakit harcadım hem devlete de masraf oldum. Suriye konusuyla ilgili arkadaşlar konuştu, ben sadece vicdani redin yasalaşmasını istiyorum. Zorunlu askerlik yerine profesyonel ordunun kurulması gerektiğini düşünüyorum.
Öneriler
Ortak Sonuç: Daha fazla katılımı sağlanmalı.
DEĞERLENDİRME
İletişim
Sivil Toplum İle, 80 sivil toplum kuruluşuna mesaj ve mail yoluyla duyuru yapıldı. Katılım göstermeyen gruplara özel olarak tekrardan rica edildi. Onlara yakın insanlardan da o grupları davet etmelerini rica ettik. Ama yine bir sonuç alamadık.
Milletvekilliler ile, Milletvekillerinin çeşitli çalışmaları olduğundan herhangi bir katılım sağlanmadı ama ocak ayı için söz verenler oldu.
Medya ile, E-posta ve cep mesajları yolu ile Bursa’daki medya yetkililerine mesaj atıldı.
Katılımcılar ile, E-posta, cep mesajları ve yüz yüze görüşmelerde kendilerine bilgi verildi.
Sonuçlar
Mutfağın yolladığı videolar izletildi. Sunumdan sonra konu tartışmaya açıldı
Değerlendiren kişi, Emin İLERİ ( Bursa Küçük Millet Meclisi Hamalı )