YER: Kocasinan Belediyesi Meclis Salonu
TARİH: 02.04.2011
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / Atatürkçü Düşünce Derneği (İsmail Ulusoy – Başkan)
2 / İslami İlimler Vakfı (Nezir Ergenç- Başkan Yardımcısı)
3 / Anadolu Hukuk Derneği (Selim Baz- Başkan Yardımcısı)
4 / Türkiye Yazarlar Birliği (Ahmet İlhan- Başkan)
5 / Enderun Vakfı (Şaban Piriş- Yön. Kur. Üye)
6 / Liberal Düşünce Topluluğu (Ferhat Çakır- İl Temsilcisi)
7 / Üvey Evlatlar Platformu (Sinan Demirdöven – Sözcü)
8 / Anadolu Eğitim-Kültür Vakfı (Mustafa Temizer- Başkan Yardımcısı)
9 / 3H Hareketi (Özgür Evrenkoç)
10/ Tüketiciler Birliği (Bekir Parlak- Yön. Kur. Üye)
11/ Miraç Kültür Merkezi (Yılmaz Altunöz- Başkan)
12/ Talasemi Ve Lösemililer Derneği (Şerife Özaltın- Yön. Kur. Üye)
13/ Radyo ve Televizyoncular Derneği (Ahmet Biçer Ceylan- Başkan)
14/ Anadolu Sakatlar Derneği (Osman Kılıç- Genel Başkan)
15/ Fakir ve Muhtaçlara Yardım Der. (Burhan Karamustafa- Başkan Yardımcısı)
MESLEK ODALARI
1 / Mimar ve Mühendisler Grubu (C. Selçuk Dündar- Başkan Yardımcısı)
2 / Otobüsçüler Odası (M. Hamit Yazgan- Yön. Kur. Üyesi)
SENDİKALAR
1 / Özgür Eğitim sen (Halit Şimşek- Yön. Kur. Üye)
2 / KESK (Sedat Ünsal- Dönem Sözcüsü)
3 / Büro Memur Sen (Mustafa Yılmaz – Başkan)
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1 / Reşat Koparan
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
BELEDİYE BAŞKANLARI
DİĞER KATILIMCILAR
Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 17 izleyici/gözlemci katıldı.
MEDYA
1 / İHA
2 / Erciyes TV
3 / TV Kayseri
4 / TV 1
5 / Kayseri Gündem Gazetesi
MODERATÖR Mehmet Baransu – Gazeteci
KONULAR
GENEL KONU: Libya’ya Müdahale ve Türkiye
YEREL KONU:
KONUŞULANLAR
1 / Mehmet Baransu : Libya deyince aklıma 1974 Kıbrıs çıkarmamızdan sonra ambargoda bize yardım eden tek ülke geliyor. Geçmişte Libya’ya sömürge gözüyle bakıldığını biliyoruz ama bu sefer pek petrol bahanesi olarak durmuyor. Kaddafi’nin gidip gitmeyeceğinden pek emin değilim. Teknoloji Tunus ve Mısır’da işe yaradı ama Libya biraz farklı. Aşiretlere dayalı bir devlet var ortada. Petrolden halka para dağıtılan bir ülke. Çalışmadan yattığı yerden para kazanan bir ülke, Mısır gibi değildir. Muhaliflerin elinde de ciddi bir askeri mühimmat yok. Umarım Libya halkı için en sağlıklı bir çözüm olur. Gelişmeleri değerlendirirken her işin başında ABD ve CIA’yi düşünmeyin. Çocuklarınıza bu korkuyu miras bırakmayın. Bu korku ve histeri bize aşılandı ama çocuklarımızın özgüven içinde büyümesi için bu şartlandırmayı bırakın. Bu söylem en çok ABD’nin işine yarıyor. Oradaki çocukların özgüveni onlara Google ve Facebook’u bulduruyor. Neden bizim çocuklarımız bulamadı diye enine boyuna düşünmemiz lazım.
2 / Mustafa Temizer: Libya tezkeresi meclisimizden jet hızıyla geçti. Sadece meclisteki siyasi partilere bilgi verilerek geniş bir bilgilendirme yapılmadı. Oturumların gizli olduğuna da inanmıyorum. İmralı’daki bile biliyordur konuşulanları. 1950’lerde bizden başbakan isteyen ülkeye yanlış yapıyoruz gibi geliyor bana. Afrika’daki olaylar BOP projesinden ayrı düşünülemez. ABD’nin Ortadoğu projesinde yer alan kişi ‘ABD, BOP projesinden vazgeçmiş değildir’ derken bir şey hatırlatıyor bize. 22 ülkenin haritasının değişeceğini söylediler ve maalesef bunlar içinde biz de varız.
3 / Reşat Koparan: Kaddafi en büyük aşirete sahip değil ama askeri ve idari bürokraside hakimiyeti kurmuş durumda. Yeni kurulacak devlet bir hayli sıkıntılı olacaktır. Türkiye’nin tavrını Fransa’nın emrivakisine karşı çok olumlu buluyorum.
4 / Halit Şimşek: Bir ülkenin kaderini başka bir ülkenin askeri müdahalesi belirlememeli. 22 islam ülkesi falan yok söylendiği gibi. Bunların büyük bir çoğunluğu diktatörlüklerden oluşuyor. Saddam’ımı koruyacağım ben? Bir milyon vatandaşını katleden, Fırat nehrinin altına saraylar inşa eden zalim dolu Ortadoğu ve kuzey Afrika’da.
5 / İsmail Ulusoy: Olanlara üzüldük tabii ki. Hükümetin tutumunu çok tutarlı bulmadım. Keşke dışarıdan müdahaleye gerek kalmadan Libya halkı kendi çözümünü üretebilseydi. İtalya ve Fransa başkanları dün elini öperken aniden bombalamaya başladılar. Kaddafi’ye demokrat değildi diye kızıyoruz ama elinden ödül almaktan da geri durmuyoruz. Meclis deki oturumların gizli kaldığına ben de inanmıyorum. Bir bakın meclise tezkere esnasında kimler yoktu. En başta ülkemizin başbakanı yoktu. Güneydoğu bahane edilerek bize de müdahale edilmesinden korkuyorum.
6 / Ahmet İlhan: Libya olayı devrimler çağının yansımasından biridir. Sekteye uğratan da Libya oldu. Diğer ülkeleri de olumsuz etkileyecektir. Dış güç konusu Suriye’de de kullanılıyor. Esad, bu şekilde konuşarak birlik sağlamaya çalışıyor. Libya emperyalistler için erken doğum oldu gibi geliyor bana. Sırada Suriye’den ziyade Arabistan’ın olduğunu düşünüyorum. Türkiye’nin şu ana kadar Ortadoğu’da izlediği iyi politika da tökezledi. Batıya karşı İslam ülkesi, doğuya karşı Nato ve AB’yi kullanıyordu. Bu çatışmada ne yapacağını şaşırdı. Kendi gücünü kullanmak zorunda kalınca tökezledi. Muhaliflere silah verilmesine ben de karşıyım. Bu katliama davetiye çıkartır. Kaddafi ile görüşülmeye devam edilerek diplomatik yönlerden çözülmeli.
7 / Katılımcı: Batı kıyım olmasın diye böyle yapıyoruz diyor ama bu argümanı Saddam için de kullanmışlardı. Libya’ya müdahale edenler kimler? Libya’dan en çok petrol alanlar ile Libya’ya en çok silah satanlar. Saddam’a ne kadar benziyor değil mi? Katliam yaparken silahla besliyorlardı. Şimdi mi akıllarına düşmüş? Türkiye dış politikasını kendi belirleme noktasına geldi ki bu da son derece sevindirici. ABD’nin, Rusya’nın ağzının içine bakmıyoruz artık.
8 / Sinan Demirdöven : Biz dünyanın her tarafında nefes alamayanları savunuyoruz. Erdoğan Ortadoğu’da ‘One Minute’dan sonra lider olarak görülmeye başlandı. Libya’nın aşiretlerden oluştuğunu öğrendik. Zaten bir aşiretin diktatörlüğündeki ülke yeni bir yönetimde yeni bir aşiretin diktatörlüğüne gider gibi görünüyor. Petrolden para alan halk tembelleşmiş durumda anlaşılan. Halkın nefes alması önemli. Kaddafi gitsin mi? Biz toplum olarak bir günah keçisi seçeriz. Leyla Zana ve Merve Kavakçı’yı hatırlayın. Mazlumun yanında durmayan, LGBT’leri kapatan bu hükümet Libya konusunda doğruyu yapıyor. İslam dünyasının liderliğini alır mı, alır. NATO girsin demiş, sonra girmesin demiş, boş verin bunları. Sonuçta doğruyu yapan bir irade var ortada. İnsanlar ölmesin ve rahat nefes alsınlar istiyoruz.
9 / Recep Ergün: Fransa ve Rusya Başbakanı Putin Libya saldırısı için bu bir Haçlı seferidir diyor biz hala saf düşünüyoruz. Alacağımız uçakların şifrelerini bize vermek istemeyen zihniyetten Libya konusunda ne kadar emin olabiliriz? Demirel dedi ki ABD’den izin almadan bir memur bile atayamazsınız…
10/ Mehmet Baransu: Kayda geçmeyecekse Demirel’e diyeceğim tek şey ………. Uçak şifreleri haberini de ben yaptım. Vatan haini diyenler bile oldu ama haberim üzerine 15 milyar dolarımız ülkemizde kaldı.
11/ Yılmaz Altunöz: Libya’da entelektüel birikim var mıdır? Maalesef yoktur. Madem insanlar ölmesin diye bir operasyon yapıyorsunuz o halde neden Bahreyn’e de yapmıyorsunuz? Bu saldırılara medeniyetler çatışması dememiz için o kadar çok sebep var ki. Geleceğimizi yeniden batıya ihale edeceksek değişen hiçbir şey olmayacak. Kendi geleceğimizi belirleyemezsek BM ve NATO denilen işgalcilere yem oluruz. Doğu medeniyetlerinin söz sahibi olmasını temenni ediyorum.
12/ A. Biçer Ceylan: Dünyanın en zayıf bölgesi Afrika’yı en güçlüler şekillendirdiler. Dünya öyle global bir hale geldi ki artık dışarıdan bir müdahaleye kimse engel olamaz. Ticareti, siyaseti, teknolojisi ve iletişimi ile. Türkiye’nin Libya konusundaki tavrı doğru. BM’nin askeri müdahale gücü var mı? Yok. NATO’yu kullanmak zorunda. Başbakan başta çelişkide kaldı ama sonra NATO konusunda doğruyu yaptı. Muhaliflerin elinde güç yok ve darbe yapamazlar. Türkiye rol model olabilir. Bizde diktatörlükle yönetiliyorduk. Çok partili hayata geçmeye çalıştık ve başardık. Üstelik kan dökmeden. Araplar bunu başaramadı. Bu anlamda rol model olabiliriz.
13/ Bekir Parlak: Bingazi’de başbakan aleyhine protesto gösterileri yapılıyor ama bu bizim basında hiç yer almıyor. Onlar Osmanlı’dan kurtuluşlarını kutluyorlar. Bizim liderliğimizi kabul ediyorlar falan değil.
14/ Mehmet Baransu: Libya, İtalya işgaline karşı Osmanlı bizi yalnız bıraktı diyor ama biz balkan savaşı için çekilmek zorunda kalmıştık. Dikkatimi çekti bu konuda kimse muhalefetin tavrını konuşmadı. Onlar ne yaptılar b u konuda? Karşımızdakileri bilelim tamam ama kendimize de bir bakalım arkadaşlar. Senede bir ay kalacağımız 3-5 katlı tripleks villalar yapıyoruz. Yahudiler böyle mi? Adamlar taşınabilir yatırımlar yapıyorlar. Dünyaya yön veriyorlar. ABD şu an Esad’ı istemiyor ama sonrasını da göremiyor. Kim gelecek yerine? Bilmiyor bunu. Avrupa’yı hiç büyütmeyin gözünüzde, o efsane bitiyor. I Phone bir gecede 10 milyar dolar kazandı. Niye biliyor musunuz? Bir gecede 10 milyar şarkı indirildi. Anlatabiliyor muyum?
Tersanecilikte dünya üçüncüsüyüz diye övünür dururuz. Ama bir savaş gemimiz yoktur. İç tartışmalardan güç kaybediyor ve yoğunlaşamıyoruz. Sonra da oturup hayıflanıyoruz.
ÖNERİLER
…
ORTAK SONUÇ
…
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
45 STK’ya duyuru yapıldı. E-mail, sözlü ve telefonla.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
MEDYA İLE
4 ulusal basın temsilcisi ve 5 yerel basın mensubu davet edildi. Bir ulusal ajans, 3 yerel TV ve bir yerel gazete geldi.
KATILIMCILARLA
…
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Kayseri küçük Millet Meclisi Hamalı Mahmut Şahin
02.04.2011 Kayseri kMM Toplantı Tutanağı
previous post