Yer: MARSİAD Konferans Salonu
Tarih: 02.04.2010 Cuma günü saat 18:30 da
Katılımcılar:
a. Dernekler, Vakıf ve Girişimciler:
1- İmre Tokeli Dostluk Derneği ( İbrahim Sarı)
2- KAN-ÇEV- Kenan Seyrek (Başkan)
3- Yerel Gündem 21- Nilgün Doğanay
4- HSÇ Platformu- Hayri Altınok (Başkan)
5- MAZLUMDER- Behlül Metin (Başkan)
6- Türkiye Çevre İnisiyatifi- Mehmet Toker (Temsilci)
7- Türkiye Sakatlar Derneği- Selahattin Deniz
8- ÇEKÜL- Numan Gülşah (Başkan)
9- Tema Vakfı- Emin Aşıkoğlu (Gönüllü)
10- İZGİAD- İsmail Çoruh(;Genel Sekreter)
11- Hayvan Hakları- Hamiyet Şahin
12- Yahya Kaptan Toplu Yapı Kooperatifi- Abdurrahman Subaşı(Başkan)
13- İzeyap- Ahmet Akgüner
b. Bireysel
1- KOÜ Hukuk Fakültesi ( Yrd. Doç. Dr. Barış Bahçeci )
2- KOÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı (Prof. Dr. Savaş Ayberk)
Katılan Milletvekilleri: Katılım olmadı.
Belediye Başkanları:
1- Dilovası Belediye Başkan Yrd. Av. Kemal Memiş
Mesaj Yollayanlar:
1- Eyüp Ayar ( Ak Parti )
Moderatör: Bahri Odabaş ( KkMM Hamalı)
Gözlemci:
1.İzleyici ( Medine Küçük – MAZLUMDER)
2. İzleyici (Zeynel Arıkan )
3. CHP Körfez Meclis Üyesi ( Tuğman Kayalı)
Medya:
Konular:
1- Genel Konu: Anayasa ve Referandum
2- Yerel Konu: İzmit Körfezinde liman ve kıyı dolguları
Genel Konu Üzerine Konuşulanlar:
1- Yrd. Doç. Dr. Barış Bahçeci: Bu konuda konuşmak çok zor, son günlerde yargı ile siyasi gerginliği konuşulmaktadır. Millet adına karar veren yargı mensuplarının, özgür ve tarafsız, hukuka uygun karar verebilmeleri için yargı reformuna ihtiyaç duymaktadır. Zaman zaman Anayasa Mahkemesinin davanın esasına girerek, kararlar vermekte, yargının siyaseti, siyasilerde yargıyı etkilemeye çalışmaktadır. Kutuplaşmanın ötesinde Milletin huzur ve mutluluğuna hizmet edecek bir değişikliği, halkın ve sivil toplumun iyi anlayıp, iyi anlatıp, NEYE VE NİÇİN Evet veya Hayır denmesinin araştırılması gerekmektedir. Siyasi liderlerin tutumuna değil, değişikliğin ne getirip ne götüreceğine bakılması lazımdır. Almanya da siyasi partiler aday gösteriyor. Anayasa mahkemesi üyelerini seçiyor. ABD de öyledir, yargıçlık kültürü gelişmiştir. Kendi seçtikleri üyeler aleyhine karar verebilmektedirler. Bizde ise Danıştay’ın Anayasa Mahkemesine seçtiği üyeler azaltılmaktadır. Halk konunun detaylarına bakmayacaktır. 330-367 oy ile Cumhurbaşkanı referanduma sokabilir.
2- Hayri Altınok: Değişiklik birçok maddede hepsi birden mantığa aykırı bence, hep birlikte mi ayrı ayrımı referandum olmalı. Cumhurbaşkanının inisiyatifinde Anayasa Mahkemesi yeter karar, soyut bir şekil veya esastan denetleyebilir mi?
3- Abdurrahman Subaşı: Muhalefetin bir kararı Anayasa Mahkemesine götürme yetkisi var mı?
4- Yrd. Doç. Dr. Barış Bahçeci: 110 Milletvekili ile Anayasa Mahkemesine götürebilir. Gazetede yayınlandığında referandumdan önce Anayasa Mahkemesine gidebilir.
5-Mehmet Toker: Referandum Anayasa Mahkemesine gidebilir mi?
6- Yrd. Doç. Dr. Barış Bahçeci: Hayır gidemez. 1973 yılında benzeri oldu ama iptal edildi. Referandum yapılmadan önce Anayasa Mahkemesine gidilebilir.
7- Bahri Odabaş: Değişiklikler araştırılmalı, pratikte hayatımızda neyi değiştirecek buna bakmalıyız. Kim teklif ederse etsin, bize artımı, eksimi getirecek ona göre kararımızı vermeliyiz.
8- Mehmet Toker: Değişikliği bir ihtiyaç olarak görüyorum. İktidar ve Muhalefetin bu durumu istismar ettiğine inanıyorum. Muhalefet halkın lehine ciddi bir çalışma yapabilir. Ben biçim olarak karşıyım. Süre çok kısa halka anlatamazsın bu süre içersinde, 28 yıldan beri Anayasa değişikliği tartışılıyor. Muhalefet yatıyor. Güçsüz STK' lar çalışıyor. Yargının nefes alması lazım, Avrupa bir parti tüzüğünü 10 sene tartışıyor. Halkın %70 i istediği için AKP %47 oy aldı. CHP ve diğer partiler tamamen karşı çıkmak yerine alternatif bir taslakla halkın yararına olacak değişikliklere yardımcı olmaları gerekliydi. Bu fırsatı kısmen de olsa halkın yararına çevirebilirlerdi. Bu sebepten Sivil Toplum Kuruluşları olarak çok duyarlı olmalıyız.
9- Hamiyet Şahin: Ben eski bir CHP li olarak, CHP nin Cumhurbaşkanlığı seçiminde Anayasa Mahkemesine başvurmasını tavrını benimsemediğim için oy vermedim. Şimdi benzeri tutumu bu değişiklikte sergiliyor. Biz konulara objektif bakmak zorundayız.
Yerel Konu Üzerine Konuşulanlar:
1- Prof. Dr. Savaş Ayberk: Dubaiport'la ilgili konuşmuştuk. Dünyada 17. sırada olmasına rağmen, ekolojik denge korunmalı. İstanbul'da korunacak yer kalmamıştır. 35 yıl önce Dağlar Körfeze girerdi. Türkiye 70-80 li yıllarda Batıdan keşfedildi. Toprak bakımından ilk önce İzmit fark edilmiş, demiryolu, karayolu, denizyolu rüzgarlara dayanıklı, korunaklıdır. SEKA ile Donanma 2800 metredir. En derinlik 35 m Karayolu bağlantısı olmalı. Bilgisayara bütün bilgileri yüklediğimiz zaman Körfezi gösteriyor. İzmit dışarıdan keşfedilmektedir.Alman Willhem'i bir gecede gelip, köşk inşa etmişse, demiryolunu da bedava yapmadı. Ford yapılırken tesadüf olmadı. Planlama bizim elimizde değil, ancak küçük doğru önerilerde bulunabiliriz. ( 3. Boğaz Köprüsü ) Bağırıp çağırmaktansa Viyadük rantı önler, bir şeyi önlemek için 1. Hukuk 2. Ekonomik 3. Siyasi güç… Çevrecilik bir güç, güzel organize ve hassasiyet ile akılın, bilimin yardımıyla bazı limanlara izin verilmeli. İhtiyacı karşılayacak limanlar organize olmalı ve kara bağlantısı ile birleştirilmelidir. Herkes topu başkalarına atmamalı. Serflex yandı. O gece uyuyamadım. Fabrika kanser emisyonu veriyor. Duman çökmüş durumda rüzgar yok dağılmıyor. Hala yanıyor. Gazete manşetleri gerçek gündeme inmeli.
2- Numan Gülşah: Egede Çanakkale limanı hariç sadece Bodrumda liman var. İstanbul kültür başkenti kapsamında, İzmit yok edilecek. Kartepe Belediye Başkanı 7000 dönümün 3500 sanayici kalan 3500 dönüm boş davet ediyoruz. Dedi. Herkes topu başkasına atıyor. İzmit’te 40 küsür liman ve iskeleye rağmen hala ilaveleri anlayamıyorum. ÇED toplantılarının müdavimi olduk.
3- Av. Kemal Memiş: Limanlar ve Dolgu konusunda en problemli yer Dilovası mevzuat konusu. Akıl olgunlaştıkça söz kısalaşır. Kıyı Kanunu 3621 sayılı kanun madde1. Sahil şehirlerinin korunması. Kıyılara çöp, moloz vs. konusu ekolojik denge korunarak dolgu yapılır. Dilovası 9 liman var. Tavşancılı saymazsak, açık bir alanımız yok.Tepeyi yontuyorlar. OSB ye izin vermiyoruz. Belediye olarak sahile bile sahip çıkamıyoruz, sürdürülebilir sanayi olmalı. ToyotaSA Tarın alanına kurulurken patates, araba kıyaslaması yapıldı. Patatesi yersin fakat arabayı yiyemezsin. Doğal besin bulamazsak ne ile besleneceğiz. Dünyanın altı boş olsa idi Marmara çökerdi. Bazı şeyleri engelleyemezsiniz fakat planlayabilirsiniz. Dilovasın'da 1.2 km de demiryolu, denizyolu, E-5, otoyol var. Depremde Gölcükte park çöktü. Üstünde yük olmadığı halde, Dilovasın'da Dolgu alanında makine yığını, kimyasal depo- fabrika çukur oluşturup cürufları dolduruyor. Denizin içine dolgununda belli özelliği var. Tavşancıl toplantısında Büyükşehir, Gölcük ve Çolakoğlu'ndan kalkan toz tabakaları indi. Sonra Gölcüğe yöneldi. Lütfen birileri müdahale etsin. Ankara’ya müdahale edilsin. O limanlarda başka sevkiyatlar yapılabilir.
4- Hayri Altınok: Kıyı Kanun 7 maddesine göre limanları durdurabiliriz. İlgili idare Belediyedir. Dilovası %99 iptal edilebilir. Altınova 400 metre uzatılıyor. Belde limanı ÇED kararını aldı. Derinceye yapılacak liman 800 metre denize dik dolduruluyor. 67 hektar, petrol ofisi 250 m Dubaiport 50 hektar, Tüpraş 1110 metre, Gübretaş 47 dönüm, Evyap 36 dönüm, dolgu iskelesi 400 metre uzatarak, Yeniköy'e dolgular var. Nuh Çimento hakkında iptal kararı çıkarttım. 2007 de Diliskelesi mahallesi sanayi içinde bırakıldı. Çolakoğlu’nun dolgu alanına yapılmasına siz karşı çıkmalısınız.
5- Ahmet Akgüner: 1970 den sonra sermaye birikimi için elverişli ortam gayrimeşru ortamdır. Değirmendere de 4 ayrı yerde araştırma yapılıyor. Halk doğru örgütlenme ve doğru çözüm istiyor. Sermaye akımını sağlanması için halk bunu bekliyor.
6- Tuğman Kayalı: Dubaiport, Evyap belediyeden geçti. 580 dönüm alan, Başkana soruldu. Başkan izinleri alınmış, biz iyi geçinerek, istihdama katkıda bulunacağız demişti. Başkan limanların yanında yer almayacağını söylemişti. Büyükşehir karşı olmasına rağmen, Başkan Evyap’ın geçmesini istedi ve geçirdi. Körfezde yerleşimin tam ortasında yer alıyor. Günde 2000 tır girmektedir. Konteynır yüksekliği 15-20 metre olacak, dolguda Körfez Dağları bitecek, yağmuru dağ tutacak. Halk şunu biliyor. Halk rahatsız olacak, bu halka anlatılmalıdır. İktidar mensupları konuyu bilmiyor. CHP Gençlik Kolları imza kampanyası başlatılacak.
7- Hayri Altınok: Dubaiport limanı hakkında Kocaeli Bölge İdare Mahkemesine açılan dava devam etmektedir. Her ne kadar Kocaeli İdare Mahkemesi siyasi iktidar lehine karar verse de, Danıştay’dan geri döndü. Daha evvel Nuh Çimento limanı hakkında yürütmeyi durdurma kararları verildi. Hukuki süreç işletilirse tim limanlarla ilgili yürütmenin durdurulabilir. Belediye Meclislerinden olumlu karar çıkmaması gerekmektedir. Başkan ve siyasi iktidar temsilcilerinin dürüst, ilkeli, çifte standarttan uzak durmaları gereklidir.
Öneriler:
Değerlendirme:
1. İletişim:
a. Sivil Toplum ile
63 Sivil Toplum Kuruluşuna mail, telefon ve faks yolu ile toplantı duyurulmuştur.Belediye ve Siyasi Parti İl Başkanlıklarına davet metni faks çekilmiştir. Yerel Konu ile ilgili olarak ilgili belediyelerden sunum istendi. Geçen ayki toplantı ile ilgili bilgi verilmiştir.
b. Milletvekilleri ile
Telefon, faks ve mail yolu ile milletvekillerine toplantı duyurulmuştur. Eyüp Ayar katılımda bulunamayacağına dair telgraf gönderdi.
c. Medya
Kocaeli’nde bulunan ulusal ve yerel basın temsilcilerine mail ve faks yolu ile haber verildi. Yoğunluk sebebi ile katılım olmadı.
Değerlendirenler: Bahri Odabaş
Kocaeli küçük Millet Meclisi Hamalı