Yer: Kocasinan Belediyesi Meclis Salonu
Tarih: 05.01.2019
KATILIMCILAR DERNEK,VAKIF VE GİRİŞİMLER
1. Erol ÜNLÜ (KAYSERİ GÖNÜLLÜ KURULUŞLAR DERNEĞİ)
2. Kemal CEYLAN (ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERNEĞİ)
3. Ahmet YURTLU (ENSAR DERNEĞİ)
4. Lokman İLTER (MİLLİ TÜRK TALEBE BİRLİĞİ)
5. Nadire KAYGISIZ (KİMDER)
6. Harun GÖZTAŞ (MİRASIMIZ DERNEĞİ)
7. Hasan Hüseyin ŞAHİN (İYİLİK DER)
8. Habip KÜÇÜK (RİBAT EĞİTİM VAKFI)
9. Halit BOLAT (MAZLUMDER)
10. Mustafa KURBAN (BEYTÜL MAKTİS DERNEĞİ)
11. Salih DEMİRAYAKA (FAKİR VE MUHTAÇLARA YARDIM DERNEĞİ)
12. Cafer BEYDİLLİ (TEKNİK ELEMANLAR VAKFI)
13. Nedim OLGUNHARPUTLU (KAYSERİ MÜSİAD ŞB BŞK)
14. Ahmet TAŞ (KAYSERİ GÖNÜLLÜ KURULUŞLAR PLATFORMU -Sözcüsü)
15. Necla CEREN (TAŞCIOĞLU KURAN HAFIZ OKULU)
16. Fatma OYTUN (KAYSERİ BEDENSEL ENGELLİLER DERNEĞİ)
17. Perihan ALTUN (MELİKGAZİ SAĞLIK VAKFI)
18. Fatih KAYA (KAYSERİ MİMAR VE MÜHENDİSLER GRUBU)
19. Rafet URAL (KAYSERİ YAZARLAR BİRLİĞİ)
20. Abdulkerim AYDIN (DOĞU TÜRKİSTAN DERNEĞİ)
SENDİKALAR
1. Yasin KARAKAYA (EĞİTİM BİR-SEN-Üye)
2. Uğur MEMİŞ (EMEKLİ MEMURSEN)
3. Mustafa YILMAZ (GENÇ MEMUR SEN)
4. Fevzi MUT (DİYANET SEN)
SİYASİ PARTİLER
1. Murat KÜÇÜK (SAADET PARTİSİ)
2. Mustafa ÇELİK (AKP. BLD. BŞK. A. ADAYI)
ÖZEL SEKTÖR
1. Mehmet MÜCAHİT YILDIZ (GİRİŞİMCİ)
2. Ünal ÖZUZUN (ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ)
3. Yusuf SARAÇ (KAYSERİ ERCİYES A.Ş.)
4. Mehmet KÜTAHNECİ (MİMAR)
KURUMLAR
1. Nevzat KAYA (KARAYOLLARI BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ)
2. Mustafa BALABAN (MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ)
3. Murat SERİM (MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ)
ÖĞRENCİ KULÜPLERİ
1. Yüsra DOĞAN (SİYAMDER -Üye)
GÖZLEMCİ
1. Ömer GENÇYİĞİT (ÖĞRENCİ)
2. Halit BOLAT (EMEKKLİ)
MEDYA
1. Halil İbrahim KARADAVUT (KARAR GAZETESİ)
2. Mükremin ÖZLÜ (FURKAN RADYO)
3. Hami KIRANATLIOĞLU (KAYSERİ YENİ HABER)
ÖZEL KONUKLAR
Dr. Murat CAHİT CINGI (ERCİYES A.Ş. YÖNETİM KURULU BAŞKANI)
Çeşitli sivil kuruluşlardan ve gözlemcilerden toplam 60 izleyici katıldı.
MODERATÖR: Adnan EVSEN
Kayseri küçük Millet Meclisi Ocak ayı buluşmasında "2018’İN PANORAMASI, 2019 DA TÜRKİYE” ve “ERCİYES KIŞ TURİZMİ” konularını görüşmek üzere Dr. Murat Cahit CINGI’yı özel konuk olarak davet etmiştir.
05 Ocak 2019 tarihinde Cumartesi günü Kocasinan Belediyesi Meclis salonunda yapılan toplantıya, siyasi partiler, birçok sivil toplum kuruluşuna ait temsilciler, gözlemciler, kamu kurumu, medya ve üniversite öğrencileri katıldı.
"ERCİYES KIŞ TURİZMİ”
Özel Konuk: Dr. Murat Cahit CINGI
Erciyes Dağı gibi önemli bir hazineyi bana tanıtma fırsatı verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Erciyes dağı ile alakalı olarak yüzlerce defa yerli ve yabancı ortamlarda sunumlar yaptım. Erciyes söz konusu olduğu zaman çok konuşuyoruz. Erciyes; bir araştırmaya göre 60 milyon yaşında olan volkanik sönmüş bir yanardağdır. Türkiye’nin en yüksek dağlarından biridir. Şimdiye kadar havasından, suyundan, ikliminden istifade ettiğimiz Erciyes dağında artık bundan sonra da karından istifade etmeyi düşündük. Şu ana kadar Erciyes dağının karından ve kayak turizminden faydalanamamıştık. İkinci Dünya Savaşından bu yana Erciyes dağında amatörde olsa bir dağcılık ve kayak faaliyeti başlamıştır. 70 ve 80’li yıllarda küçük kayak faaliyetleri, 1990’lı yıllardan itibaren telesiyej ve 2005 den itibaren ise komple bir tesis şeklinde olması yönünde adımlar atılmıştır. 2005 Yılında çıkartılan Büyükşehir Kanunu ile Erciyes dağı Kayseri Büyükşehir Belediyesi uhdesine geçmiş ve o yıldan bu güne kadar yatırımlarımız devam etmektedir. Yatırımlar yapılmadan önce acaba bir ALP tarzı Avusturya tarzı kayak merkezi olur mu diye fizibilite çalışmalarına başlamış. O dönemde KBŞ Belediyesi Erciyes dağına ait 26 milyon m² mülkiyet tapusunu belediye kasasına koymuşlar. Kayak merkezlerinde mülkiyet çok önemli bir problemdir. Avusturya’dan ATC firması Kayseri’ye davet edilerek fizibilite çalışması yaptırılmıştır. Fizibilite çalışması olumlu şekilde neticelendikten sonra Büyükşehir Belediyesi olarak yatırım yapmaya karar verildi. Dünyadaki kayak faaliyetlerinin % 75’i İsviçre Alplerinde yapılmaktadır. Alpler; Almanya güneyinden başlayarak Balkanlara kadar uzanan 175 km² lik alana sahip devasa bir sıradağdır. Yine bir Avusturya firmasına mastır planları yaptırıldı.
Şu an itibariyle 24 km uzunlukta teleferik ve 104 km yi bulan kayak pistlerimiz mevcuttur. 154 Adet suni kar makinası ile karlama yapıyoruz. Bununla birlikte 6000 yıllık medeniyet tarihi ve Kapadokya gibi kültürel varlığı mevcuttur. Bu mastır plan bu önemli noktaları bir araya getirmektedir. Neden insanlar kayak için Kayseri’ye gelmelidir diye soracak olursanız; bir kere çok güçlü mekanik tesislerimiz var. Kayak pistlerimiz çok kaliteli, suni karlama ünitelerimiz var. Tek bilet ile Erciyes dağının her yerinde kayak yapma imkanı var. Ulaşımı çok kolaydır. Teleferikler son derece modern ve lüks bir görünüme sahiptir. Dünyada en son kullanılan teknolojiyi kullanıyoruz. 34 Adet farklı kayak pisti mevcuttur. Her türlü zorluk derecesine sahip pistlerimiz vardır. 3400 M yükseklikte bile kayak yapma imkanı vardır. Alplerde genel olarak 1500-2000 m arasında kayak yapılmaktadır. Küresel ısınma nedeniyle her yıl birkaç tane kayak merkezinin kapanacağı bilimsel çalışmalar ile ortaya konmaktadır. Şu anda Ocak ayında bile kayak yapma imkanımız mevcuttur. 50 Yıl Erciyes dağının ısınmayacağı bilimsel çalışmalar ortaya koymaktadır. Bütün pistlerimizi online izleme imkanı olan pist güvenlik sistemimiz mevcuttur. Uluslararası alanda bu sistem bizim elimizi güçlendirmektedir. Elektrik sistemi kesildiğinde dizel sistemler devreye girmektedir. Yabancıların kar garantili kar merkezini tercih etmektedirler. Bugün itibari ile Erciyes için üç adet uçak değişik ülkelerden geldiler. Yabancı insanlar rezervasyonlarını aylar önceden Erciyes kış paketi şeklinde almaktadırlar. Karlama ünitesi ile Erciyes’de her zaman için kar mevcuttur. Karlama için Tekirde mevcut olan Tekir göleti kullanılmaktadır.
Türkiye’de ilk defa ISO standartlarına haiz bir kayak merkezi olduk. Erciyes her yıl mükemmellik ödülleri almaya devam ediyor. Erciyes çok kolay ulaşılabilen bir dağdır. Erciyes dağında 17 tane butik otel yapılacaktır. Bu oteller yapıldığında 6000 yatak kapasitesine sahip olacağız. Şu anda Kayseri’de 6000 yatak kapasitesi mevcuttur. Sosyal alanlar mevcuttur. Kayak eğitim merkezini kurduk. Erciyes kayak merkezinde yetişen bir sporcumuz uluslararası yarışmada ilk madalyasını aldı. Şu ana kadar dört defa dünya kupası yaptık. Beşincisini yapmaya hazırlanıyoruz. Paraşüt kayağını yapıyoruz. Erciyes’de dört adet kapımız vardır.
Bununla birlikte yürüyüş ve bisiklet gibi spor yapabileceğimiz alanları oluşturduk. Erciyes’te kayak Kapadokya’da kültür turu oluşturuyoruz. Erciyes kış turizminden dolayı bölgenin turist akınına uğramaktadır.
Mehmet MÜCAHİT YILDIZ (GİRİŞİMCİ): Erciyes dağına kış aylarında gittiğimizde çok yoğun bir ortam ile karşılaşıyoruz. Yarın Pazar günü olması nedeniyle orası çok kalabalık olacaktır. Birde Sarıkamış Şehitleri için yürüyüş yapılacak yarın orada. Bunun gibi birçok etkinlikler yapılmaktadır. Bu tür etkinlikler Erciyes dağını kalabalık haline getirmektedir. Bu kalabalık ve yoğun duruma başka çareler ve çözümler aranmalıdır. Başka bir huşu ise Erciyes gibi bir dağımız olmasına rağmen kayak bilen insan sayımız maalesef azdır. Kayak eğitimleri ilkokuldan itibaren bir proje dahilinde yapılmasını öneriyorum.
Genel gündem ile alakalı olarak ise 2018 yılında tartışılan bütün konular aslında hala geçerliliğini korumaktadır. Bahsedilen konuların hangisini ele alırsak tartışmaya başlarsak Ocak ayı gündemi ile çelişkiler yaşanmaz. Bu anlamda TkMM’yi tebrik ediyorum. Gündemi iyi takip etmişsiniz.
Harun GÖZTAŞ (MİRASIMIZ DERNEĞİ):Erciyes mastır planlama ile yola çıkarken hedefleriniz ile şu andaki gelinen noktanın arasında bir farklılık olmadığını zannediyorum. Gördüğüm kadarı ile bu anlamda başarı elde etmişsiniz. Tebrik ederim. Kayseri kentinin kültürüne katkı koyacağını düşünüyorum.
Genel gündem konusunda yine bir özel konuk davet edip bir yılın özetini burada tartışmaya başlasaydık daha anlamlı olurdu. Yine de program faydalı oldu. Kayseri küçük Millet Meclisi on yıldır burada kesintisiz program yapmaktadır. Kayseri gibi diğer şehirlerin de sayılarının artmasını diliyorum.
Nadire KAYGISIZ (KİMDER): Kayseri Erciyes dağı ile ilgili olarak medyadan duyduklarımdan dolayı çok gururlandım. Ancak şu gerçeği de ifade etmek istiyorum. Burada şu kadar sayıda kişiyiz. Çok fazla kişinin kayak yapmayı bildiğini sanmıyorum. Evet eller kalktı ve maalesef çok az kişi kayak yapmayı biliyor. Kayak ile ilgili olarak ilkokuldan üniversiteye kadar eğitim dersleri olmalıdır. Üç tarafı denizlerle kaplı olan ülkemizde balık yeme kültürü yoksun ve yüzme bilmiyoruz. Bu zenginliklerimizin farkına varmalıyız. Buradan ayrıldıktan sonra öğrencilerimize kayak turizmi hakkında bilgi vereceğim. Ancak kayak takımlarının sağlanması noktasında sponsor bulmamız gerekiyor diye düşünüyorum.
Halil İbrahim KARADAVUT (KARAR GAZETESİ): Erciyes dağı kış aylarından sonra yalnızlık yaşıyor. Kış turizminden sonra Tekir göletinin etrafına mesire evleri yapılması gerekiyor diye düşünüyorum. Butik otellerin zarar ettikleri yönünde duyumlar var. Hatta yaz aylarına yönelik olarak yapılacak olan evler Hisarcık beldesine kadar indirilmesi gerekiyor diye düşünüyorum. Hatta yerli halka ait daha düşük kampanyalar yapılırsa Erciyes dağı daha cazip hale gelebilir. Erciyes dağı yaz ayları için kongrelerin yapıldığı bir yer haline getirilebilir.
Genel gündeme yönelik olarak yine gündemi takip etmeniz doğrultusunda bizlere yeni tartışma konuları açmanızı umuyorum.
Salih DEMİRAYAKA (FAKİR VE MUHTAÇLARA YARDIM DERNEĞİ): Hacılar ve Tekir bölgesinde yapılan kayaklar hemen hemen amacına ulaştı gibi. Ancak Endürlük ve Develi tarafları biraz daha güçlendirilmelidir. Ayrıca çevreye verilen tahribat mevcuttur. Bu tahribatlar önlenmelidir. Develi tarafı güneyde yer almasından dolayı daha az kar mevcuttur. Bunun çözüm yolları aranmalıdır. Kış turizminin dışında Endürlük tarafındaki at çiftlikleri ile bağlantı kurulmalıdır. Bu da Erciyes kış turizmine değişik bir konsept katar.
Genel gündem konusunda gerçekten hala güncelliği devam eden konular mevcuttur. Tebrik ediyorum.
Ahmet TAŞ (KAYSERİ GÖNÜLLÜ KURULUŞLAR PLATFORMU -Sözcüsü): Başlangıçtan bugüne kadar ciddi anlamda mesafeler kat edilmiştir. Erciyes dağında yaz ve kış kongre turizmine yönelik çalışmaların yapılması gerekiyor. Kış ayları hemen hemen tamam gibi. Yaz aylarında kongre ve turizm merkezi haline getirilebilir. Yakın illerden gelen yerli turist ile Kayseri Erciyes dağı hem yaz hem de kış turizmi açısından son derece önemli bir merkez haline gelebilecek bir potansiyele sahiptir.
Genel gündemi keşke Haziran veya Temmuz aylarında bir yılın özeti ve çalışmalar şeklinde yapsak daha sağlıklı olabilir gibi geliyor. Yılda toplam dokuz buluşma gerçekleştiriliyor. Onuncu buluşma Temmuz ayında senenin özeti şeklinde yapılabilir. Genel gündem konu ve konukları konusunda son derece başarılı bir çalışma yapılmış.
Necla CEREN (TAŞCIOĞLU KURAN HAFIZ OKULU): Bu sene Batı Karadeniz turu düzenledik. Bu turun yapılması esnasında gezdiğimiz her yeri Kayseri Yahyalı ilçesine benzettim. Doğası, yeşili, manzarası hep Kayseri’ye benziyordu. Ormanlarından gölüne kadar hemen hemen her şey Yahyalı’ya benziyordu. Yahyalı’nın Kabuzbaşı şelalesi ise Erciyes dağ turizmi ile irtibatlandırılabilir. Erciyes’e gelen turistler Kabuzbaşı şelalesine gidebilirler. Ancak ulaşımın biraz zaman aldığını biliyorum. Bunun dışında konaklama tesislerinde de sorun var diye biliyorum. Erciyes A.Ş. tarafından konaklama konusunda yardımcı olunursa sanırım daha başarılı sonuçlar elde edilebilir. Yahyalı şelaleleri yaz turizmi konusunda Kayseri’ye katkı sağlar diye düşünüyorum.
Hami KIRANATLIOĞLU (KAYSERİ YENİ HABER): Eskiden bu tarafa bende Erciyes dağı konusunda büyük idealleri olan bir kardeşinizim. Buranın mutlak surette değerlendirilmesi gerekiyor diye düşünürdüm. Eski ve yeni belediye başkanlarının hizmetlerini yabana atmamak gerekir. Başkan buranın ne kadar önemli olduğunu anlattı. Erciyes dağına yapılan yaklaşık 250-300 milyon Euro yatırım yapıldı. Bu yatırımları aslında devletin bizzat kendisi yapması gerekiyordu. Ancak bu yatırımı Kayseri Büyükşehir Belediyesi yaptı. Kayseri kenti daha ne kadar bu yatırımları sübvanse edecektir. Bu yatırım parası ile tanesi bir milyon Euro’dan 300 adet fabrika yapılabilirdi. Bu fabrikalarda 10 bin ila 20 bin kişi çalışabilirdi. Bu yatırım ile Kayseri halkı ne kazandı diye sormak istiyorum. Hane halkına olan faydası ne kadar arttı diye zaman zaman kendime soruyorum. Şimdi siz buradasınız bu soruyu size soruyorum. Bu yatırımların karşılığını hala alamadık. Biz bu dağdan para kazanamıyoruz. Çünkü turizm işletmeciliğini bilmiyoruz. Yunan adalarında turist açısından bir şey olmamasına rağmen bizden daha çok para kazanıyor. Neden Erciyes dağına bu insanları getiremiyoruz? Kişiler Erciyes dağına gelse bile birkaç saat kayak yapacaktır. Bunun dışında Kayseri’de ne yapacaklar? İnsanlar neden Avusturya’ya gidiyorsa bunun sebeplerini aramamız gerekiyor. Turizm mantığına sahip kadroları bulmamız gerekiyor.
Genel gündem konusunda ise isabetli konu ve konuklar ile gündem takip edildiğini söyleyebilirim.
Fatma OYTUN (KAYSERİ BEDENSEL ENGELLİLER DERNEĞİ): Murat beyi takdir ediyorum. Zamanla turizm konusunda daha fazla gelişim sağlayacağımızı düşünüyorum. Kayak sporunun pahalı bir spor olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda devlet desteği gerekiyor. Okullarda buna yönelik dersler verilmelidir. Engelli sporcular için pist yapılması gerekiyor. Buradan gittikten sonra engelli sporcularımıza buranın önemini anlatmak istiyorum.
Nedim OLGUNHARPUTLU (KAYSERİ MÜSİAD ŞB BŞK): Nefes aldığınızı hissediyorsanız ekstra güç sarf ediyorsunuz demektir. Belediyeler çok faaliyet yapıyor. Ama yapmadığı veya yapamadığı şeyler canımızı yakıyor. Dün Hacılar ilçesinde gerçekleşen olaylar canımızı yaktı. Yerel yönetimler bu konuda daha duyarlı hale gelsin diye düşünüyorum. Erciyes dağı konusunda aydınlandık. Downhill parkuru var dediniz. Bu alanda bisiklet ve bisiklet kıyafetlerinin de olması gerekiyor. Eğer bu anlamda bir eksiklik varsa ivedilikle giderilmelidir. Atlı spor kulüpleri ile bağlantılı konseptler var. Bu anlamda daha irtibatlı olabilir diye düşünüyorum.
2019 Yılının sorunsuz olmasını dolayısı ile gündem bulmakta zorlanacağımız günlerin olmasını temenni ediyorum.
Lokman İLTER (MİLLİ TÜRK TALEBE BİRLİĞİ): Erciyes kayak merkezinde eğitimler yapılmalıdır. Bu anlamda ortaokul seviyelerinde ise müsabakalar yapılmalıdır. Erciyes dağında yerel anlamda halk ile de buluşması gerekiyor. Ulusal ve uluslararası yarışmalar yapılıyor olması önemli ancak kayseri ve yerel halkın katılımının sağlanması da çok önemlidir.
Fatih KAYA (KAYSERİ MİMAR VE MÜHENDİSLER GRUBU): Tekir kısımlarının yeşillendirilmemesi önemli bir sorun. Palandöken’in 2400 m kadar yeşillendirilmesi sorunu kısmen de çözdü. Ancak Erciyes dağında bu sorun hala devam ediyor. 2000 M den daha üst kotlarda bitki olmaz şeklindeki algı mı yoksa bilimsel bir gerçek mi bunun da araştırılması gerekiyor. Piknik alanlarının olduğu alanlar bile yaz aylarında bile cazip gözükmüyor. Yapılan yatırımın rantabl olmadığı konusunda iddialar var. Bunun araştırılması gerekiyor. İnsanların Erciyes dağına gitmesi için gerekli yeterli bir gerekçe maalesef yok.
Genel gündem konusunda başarılı buluyorum. Keşke 81 vilayette de küçük Millet Meclisleri yapılabilse diye düşünüyorum.
Murat KÜÇÜK (SAADET PARTİSİ): Bugüne kadar yapılan yatırımların hükümet veya belediye tarafından yapılan yatırımlar ne kadar oldu bu konuda malumat istiyorum. Bunun dışında bu yatırımın küresel ısınma ile bu yatırımda 50 yıllık sürede Erciyes dağında ısınma olmayacağı ifade ediliyor. Elli yıldan sonra ısınma olursa durum ne olacak merak ediyorum doğrusu.
Genel gündem konusunda ise yıl sonunda bir özet şeklinde çalışma yapılırsa daha mantıklı olabilir diye düşünüyorum.
Kemal CEYLAN (ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERNEĞİ): Bizim şehrimizde kış ayları yaklaşık 90-120 gündür. Bu zamanın dışında Erciyes dağında yaz aylarına yönelik olarak faaliyetler yapılabilir. Bu etkinlikler planlı bir şekilde yapılırsa ve halka duyurulursa daha sağlıklı sonuçlar elde edilebilir. Erciyes dağında yapılan göletin aslında Erciyes dağı karının özelliklerini bozduğunu iddia ediliyor. Yağan karın kalitesiz olduğu söyleniyor. Ulaşım konusunda daha rahat bir imkanlar sunulmalıdır.
Genel gündem konusunda aslında söylenecek çok şey var ancak burada belli bir konu tartışılmadığı için başka zamanlara bırakıyorum.
Ahmet YURTLU (ENSAR DERNEĞİ): Bu tip mekanlar şehrin tanıtımına katkısı olduğuna inanıyorum. Ülkemize gelen yabancı turistlere kendi kültürümüzü tanıtım yapmalıyız. Bu çalışmaların ivedilikle yapılması gerekiyor. Gezdiğimiz ülkelerdeki turizm mekanları aslında ülkemizden çok daha geride. Fakat tanıtım ve reklam konusunda turizmden ciddi anlamda para kazanıyorlar. Miami ile Alanya’yı kıyaslayın Alanya fark atar. Bu işin daha çok tanıtım ve reklam edilmesi gerekiyor. Yapılan bu yatırımlardan maddi olarak bir getirisi olmalıdır diye düşünüyorum.
Aslında ülkemize gelen turistlerin sadece tesisler için geldiğini sanmıyorum. Kaliteli ve üst düzey turizmin temellerinin atılması adına yapılanlara teşekkür ediyorum.
Mustafa BALABAN (MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ): Burada Erciyes kış turizmi yerine Erciyes dağ turizmi şeklinde bir tanıtım ve açılım yapılsaydı daha mantıklı olurdu. Bölgeyi ve yaz-kış tanıtım yapılırdı. Bu anlamda tırmanma, kayak, yürüyüş, spor, kayak, kongre, bisiklet rüzgar sörfü gibi konular da dahil edilebilir. Bizler aslında bu tür etkinliklere yabancıyız. Bu işin okullarda eğitimleri verilmelidir. Belli eğitimlerden sonra da profesyonel olarak yarışmalar yapılmalıdır. Farklı projeler yapılabilir. Özellikle üniversite öğrencileri de misafir öğrencileri de yönlendirebilirler. Bunun yanında Kayseri ve yöresel kültürlerin tanıtılma imkanı vardır. Şehirden ayrılan öğrencilerin bu şehir adına bir elçi olacağını, daha sonradan yeniden kayak yapmak için gelebileceğini düşünüyorum. Erciyes dağını merkez, dağ turizmini ise öne alan bir tanıtım yapılmalıdır.
Genel gündem konusunda konular hala güncelliğini korumaktadır. Ocak ayından daha ziyade Temmuz ayında yılın özeti yapılırsa daha anlamlı olabilir.
Murat SERİM (MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ): Erciyes dağının daha fazla tanıtımı konusunda Kayseri kent meydanına bir maket yapılıp, tanıtım merkezi oluşturulmasını öneriyorum. Yapılanların çok güzel ancak yeterli olmadığını düşünüyorum.
Mustafa KURBAN (BEYTÜL MAKTİS DERNEĞİ): Kayseri küçük Millet Meclisinin yapmış olduğu faaliyetlerden şahsım adına çok faydalandım.. Her konu için özel konuklar vardı. Üstelik özel konuklar kendi alanında son derece etkin kişilerdi. Adnan Bey bu için ciddi mesai harcıyor ve çok çalışıyor. Şahsında tebrik ediyorum. Bu kMM çalışmalarının 10-15 il gibi yerlerde faaliyet gösterdikleri anlaşılıyor. Keşke bütün illerimizde yapılsa diye düşünüyorum. Bakın buradaki ÖN YARGILAR GİREMEZ yazısı harika bir şey. Bunu hayatımıza resmedelim. Ben şahsım adına çok faydalanıyorum. Kayseri kMM’yi tebrik ediyorum. Ayın konusunda VTR oluşturulurken bütün tarafların kanaatleri alınmalıdır diye düşünüyorum.
Halit BOLAT (EMEKKLİ): Daha çok Hacılar kapıda ciddi bir tesis yok. Veya yukarı çıktığınızda sadece kafe var ve burası çok pahalı. Bu alanlara daha fazla yatırım yapılmalıdır. Sosyal donatı alanları daha fazla yapılmalıdır diye düşünüyorum.
Abdulkerim AYDIN (DOĞU TÜRKİSTAN DERNEĞİ): Erciyes kış turizmine ilaveten Orta Asya kültürü olan at konsepti eklenirse daha faydalı sonuçlar alınır diye düşünüyorum. Kırgız ve Türkistan atları olaya bir renk katar. At geleneği hem yaz hem de kış aylarına uygun olabilir. Atlı ve kılıçlı kültürlerin ilave edilmesini istiyorum.
Adnan EVSEN (KAYSERİ kMM): Erciyes kış turizminin yanında ülke ve kulüp futbol takımlarının dikkati çekilebilir. Futbol kulüplerinin Erciyes dağında kamp yapmaları sağlanabilir. Bunun yanında Erciyes dağının bugüne kadar oluşum evreleri ve bugünkü yapısı bir model ile tanıtımı yapılabilir. Şehir merkezinde bir standa kurulabilir.
Genel Gündem Ortak Sonuç:
1. 2018 Yılında tartışılan konular hala güncelliğini korumaktadır. TkMM bu anlamda isabetli çalışmalar yapmıştır.
2. Yıl içerisindeki buluşmalar bir yılsonu faaaliyeti şeklinde (onuncu buluşma) formuna dönüştürülebilir.
Yerel Gündem Ortak Sonuç:
1. Erciyes kış turizmi yerine Erciyes dağ turizmi şekline dönüştürülmelidir.
2. Şehre gelen turistlere yerel halkın kültürü tanıtılmalıdır
3. Kış turizmi faaliyetlerine eğitim faaliyeti şeklinde ilkokuldan itibaren bütün sosyal katmanları da dahil edecek şekilde eğitim verilmelidir.
Değerlendirenler
Adnan EVSEN
Kayseri kMM Hamalı