YER: Yaren Der Toplantı Salonu
TARİH: 19-01-2019
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1/ Uşşaki Vakfı (Mustafa Oğuhan)
2/ Geçici Eğitim Merkezi (Muhammet Hamza)
3/ Yaren Derneği (Rami Tavik)
4/ Osmanlı Turan Ocakları (Osman Esen)
5/ Ahmet Keleş (Arap Der)
6/ İHH (Beyazıt Yılmaz)
SENDİKALAR:
MESLEK ODALARI:
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
BELEDİYE BAŞKANLARI
MODERATÖR: Gönül Gümgüm MTDF Ykü.
KONULAR
GENEL KONU: Bir Yılın Tortusu 2019 da Türkiye
YEREL KONU: İskenderun’da yaşayan Suriye vatandaşlarının uyumu ve sorunları
KONUŞULANLAR
1-Beyazıt Yılmaz
2018 yılı izlediğimiz gibi, bir seçimi ve ekonomik sıkıntılarla geçirdik. Önümüzde yerel seçimler var. Döviz dalgalanmaları, ekonomik çözümler ve işsizlik, enflasyonun düşürülmesi hedefler olmalıdır. Bunun için STK ların üzerine düşen görevi yapmaları gerekir.
2- Osman Esen
Suriyelilerden rahatsız değiliz. Kandan, savaştan kaçan insanlar. Onlara bir şey olsa biz vicdan azabı çekeriz. Bazı Suriyeliler bayan arkadaşlarımızı rahatsız ediyor. Ortalığı karıştırmak için büyük çaba harcıyorlar. Suriyelilerin gençleri malımıza, canımıza kastediyor.
3-Muhammet Hamza
Ben geçici eğitim merkezinde öğretmenim. Çocukların ve gençlerin eğitimden uzak kalmalarının sebepleri tümüyle maddi olanaksızlıklar. Evebeynleri yaşlı olup çalışamadığından, çocuklarını çalıştırıp, geçimlerini sağlıyorlar. Çalışan çocuk eğitimden uzak kalıyor. Bakkalda, fırınlarda, marketlerde hep Suriyeli çocuklar çalışıyor. Türkiye’de resmi olarak dört milyona yakın Suriyeli var. Biz bunların daha fazla olduğunu biliyoruz. Suriye’de vatandaşlık verilmeyen bir kesim var. Siz abdal diyorsunuz biz kurbat diyoruz. Bunların erkekleri kahvede kumar oynar, kadınları ve çocukları dilenir. Suriye’de de aynı işi yapıyorlardı, burada da aynı. Çoğu insan kaçak geldiği için, kimlikleri olmadığından, emniyet onlara birer kağıt veriyor. Geçenlerde valilikte ve kaymakamlıkta Suriyeliler ile ilgili toplantılar yapıldı. Her seçim yaklaştığında toplantı yapıp, kararlar alıp, seçim bitince bizi unutuyorlar. Alınan kararlar kağıt üzerinde kalıyor. Altı yaşında gelen çocuk bugün on üç yaşında. Suriye’yi tanımıyor. Bu çocuklara sahip çıkılması lazım. Bu milletten Allah razı olsun. Bizde Türkmen olarak bu vatanı en az sizin kadar seviyoruz. Bizi Suriye’den geldik diye dışlamayın.
4- Mustafa Oğuhan
Biz günde 500 Suriyelilere yemek veriyoruz. Bu yemek işi bazen 600 kişi olabiliyor. Hak eden var, hak etmeyen var. Ama biz ayrım yapmadan yemeğimizi veriyoruz. Birçok mühendis, doktor, üniversite mezunu kişiler, Kuran’ı Kerimin Arapça olduğunu, Arapların dilinden olduğundan, Arap ırkının üstün ırk olduğunu ve Türklerin Araplar için çalışması gerektiğini, onların sadece yaşaması gerektiğini söyleyebiliyorlar.
5-Beyazıt Yılmaz
Biz hepimiz kardeşiz. Kötü örnekleri kale almamamız sadece ibret almamız lazım. Biz sınırdayız, sınırın öbür tarafında da olabilirdik. İlk savaş başladığında, sınırdan geçen insanların yaşı, eğitim durumları, meslekleri cinsiyetleri tespit edilmedi. Geçenlere sadece belge verildi. Bunların içinde kalifiye elemanlar var. Bu insanları tanımamız gerekir. Sermaye sahibi olanlara iş olanağı sunulması gerekir. İstatistikler acilen yapılması gerekir. Ona göre Suriyeli vatandaşların istihdam edilmesi gerekir. Bunların gerçek sayılarını tespit etmemiz gerekir. Bunları toplumun dışına atmayıp, yardımcı olmamız gerekir. Başka bir coğrafyada yeniden yaşama tutunmak kolay değil. İnsanların beklentilerini bilmemiz gerekir.