YER: Büyükşehir Belediyesi Fırat Salonu
TARİH: 10 Kasım 2018
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / Bilsam (Celalettin Ercan)
2 / Eğmir Köyü Dayanışma Derneği (Bektaş Özalp)
3 / Zeynel Abidin Kültür Vakfı (Erdoğan Ünverdi)
4 / Arguvan Bozan Derneği (Hasan Öztürk)
5 / Sakatlar Derneği (Ali Haydar Koyun)
SENDİKALAR:
1 / Türk Ulaşım Sen (Doğan Tunç)
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1 / Ali Tura (Araştırmacı-Şair)
2 / Ferman Salmış
3 / Fikri Demirtaş
4 / Kadir Akgüneş (Avukat)
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
Katılan Olmadı.
BELEDİYE BAŞKANLARI
Katılan olmadı.
MESAJ YOLLAYANLAR
Yok
MEDYA
Katılan olmadı.
MODERATÖR
Ferman Salmış
KONULAR
GENEL KONU: Hukuk ve Siyasetin Af’la İmtihanı
KONUŞULANLAR
1 / Ali Tura Temel mesele, af konusunun toplumdaki karşılığıdır. Özellikle adli suçlarda, uyuşturucu gibi alanlarda tutuklu ve hükümlüler eğer rehabilite edilmişse, serbest denetimlilik neden olmasın. Ben kategorik olarak af meselesine sıcak bakıyorum. Elbette devletin kendisine karşı işlenmiş siyasi suçlar ve ifade özgürlüğünde gereken yapılmalıdır. Nihayetinde ortaya konmuş olan düşünceler, toplumsal açıdan ve ülke yönetimi açısından daha iyi bir yönetim ortaya koyma adınadır.
2 / Kadir Akgüneş Özellikle gençlerin yanlış politikalar sonucu alanlarda yaptıkları kimi açıklamalar gerekçe gösterilerek ceza almaları, onları kriminalize ediyor. Sanırım bu eğilim, toplumsal barışa hizmet ediyor. Gençleri anlamak lazım ve kendilerini ifade etmelerinde bir sakınca olmadığını belirtmek lazım. Cezaevlerinde hala yasaklı yayınlar var, bu keyfi durumun ortadan kaldırılması lazım. Devlet öncelikle kendisine karşı işlenen suçlarda bir af kararını gündemine alması lazım.
3 / Celalettin Ercan Af meselesi hassas bir mesele, siyaset öncelikle bir gündem oluşturuyor, elbette bu boşuna değildir. Bu konuda tek başına Akp ve Mhp nin oyları yetmiyor sanırım. Toplumsal bir mutabakat olmalıdır. Öte yandan birilerinin canını yakanların da af edilmesi adaleti zedeler. Bu konunu çok detaylı ve tüm siyasi partilerin katılımıyla ele alınması tartışılması lazım.
4 / Erdoğan Ünverdi Cumhurbaşkanı diyor ki “devlete karşı işlenen suçlar affedilemez”. Bunlar kimdir? Af meselesinde öncelikle düşünülmesi gereken suç, siyasi suçlardır. Devletin burada af yetkisini kullanması mümkün. Çünkü içerde tutulanlar büyük çapta “siyasi suçlular. Bu konunun sivil toplum kuruluşlarında da tartışılması lazım, ancak bunun siyasete malzeme yapılmaması önemlidir.
5 / Doğan Tunç Af meselesini destekliyorum. Bana göre öncelikle kader mahkûmu olarak adlandırılan kesim, eğer rehabilite olmuşsa sorun yok. Ülkemizde buna ihtiyaç var. Bunun için meclisteki siyasi partiler konuyu görmezden gelemez.
6 / Fikri Demirtaş Bu teknik bir konudur dolayısıyla ceza hukukçuları daha iyi bilir.Türkiye’de ne yazık ki cezaevleri okullardan daha çok yapılmaya başlandı.
Yerel Konu: Yerel seçimlere Giderken Malatya
1 / Ali Tura Yerel yönetimlerin bilançolarının sivil toplum kuruluşları tarafından hesap verebilir olmasını ve yatay şehirleşmenin gelişmesini istiyorum. Çoğulcu bir kültür-sanat anlayışının olması gerekir. Çevre ve doğanın korunması ile ilgili bir yaklaşım, gıdaların üretimi ve tüketimi konusunda denetimin olmasını isterim. Belediye başkan adayında aradığım özellikler; şeffaf, ilkeli, kapsayıcı, şehrin ihtiyaçlarına göre politika geliştirmelidir. Ayrımcılık yapmamalıdır. Malatya’nın bütün renklerini görmeli, seslerini duymalıdır.
2 / Kadir Akgüneş Yerel yönetimlerde, özellikle belediye başkanlarının yakalarındaki rozeti çıkarmaları gerekiyor. Kapsayıcı politika yerine, yüz yıllık cadde, sokak, mahalle isimleri değiştiriliyor. Bu durum şehrin hafızasını yok etmeye yöneliktir. Ergenekon Caddesi, Kerkük Sokağı gibi isimlerin bu şehrin hafızasıyla bir ilgisi olamaz.
3 / Celalettin Ercan Toplumu dinleyen, sorunlarıyla hemhal olan bir yerel yönetici istiyorum. Yaptığı her işi, harcadığı her kuruşu hesap verilebilir bir belediye başkanı olsun isterim.Yaptığı ve yapacağı her işte bu iş öncelikli mi diye düşünmesini, şehrin temel meselelerini çözme konusunda liyakatli bir profilinin olması gerekiyor. Toplumun kılcallarına dokunan bir belediye başkanı olmalı. Öyle anlaşılıyor ki Malatya bu konuda daha büyük beklentiler içinde. Her kesimden insanlarla diyaloğu olmalıdır.
4 / Erdoğan Ünverdi Yerel yönetimlerde belediye başkanı tüm şehrin belediye başkanı olabilmelidir. Tüm toplumsal kesimlere karşı duyarlılık geliştirmelidir. Hesap verilebilir olmalıdır. Kapılarını tüm hemşehrilerine açık tutmalıdır. Aynı zamanda, bu şehrin periferisinde kalmış; göç almış semtler de dikkate alınmalıdır. Bingöl, Adıyaman, Muş gibi çevre ilerden Malatya’ya gelmiş olan kesimlerle daha iyi bir ilişki kurmak şart. Bütün şehir anlayışı benimsenmelidir.
5 / Ali Haydar Koyun Uzun yıllardır sivil toplum örgütlerinde yönetici olarak bulundum. Yerel yönetimlerden pek bir beklentim yok artık. Tüm yerel yöneticiler anayasanın eşitlik ilkesini ihlal ediyor. Biz engellilere bakış “sevap” olarak değil, eşit yurttaş olarak görmelerini isterim. Bizde örgütlülük ve hak arama olayı yok. Bir kere bu şehre ne yapılırsa yapılsın, hangi çalışma yapılırsa yapılsın biz engelliler dikkate alınmıyoruz. Bu hem binalar, hem yollar, hem de yapılan sanat, kültür merkezleri için geçerli. O nedenle vaatler bize yetmiyor, çünkü pratik ve yapılanlar biz dezavantajlıları dikkate almıyor. Bizler bu şehirde rahat değiliz.
6 / Doğan TunçEhliyetli, liyakatli, hizmet sevdalısı,partisine hizmet etmiş,genç adayların olmasını istiyorum. İyi bir yerel yönetici belediye başkanı adil olmalıdır. Bizler rahatlıkla onunla görüşebilmeliyiz, politikalarını, hizmet anlayışını eleştirebilmeliyiz.
SONUÇLAR
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Semine Dengeşik
Malatya kMM