Yer: Kocasinan Belediyesi Meclis Salonu
Tarih: 06.10.2018
KATILIMCILAR DERNEK,VAKIF VE GİRİŞİMLER
1. Kemal CEYLAN (ADD Kayseri Şube Başkanı)
2. Mustafa TEMİZER (MİLLET DERNEĞİ Şube Başkanı)
3. Ahmet TAŞ (KAYSERİ GÖNÜLLÜ KURULUŞLAR PLATFORMU -Sözcüsü)
4. H. Hüseyin ŞAHİN (İYİLİKDER-YK Üyesi)
5. Salih KARAKUZU (ENDERUN FM -Genel yayın Yönetmeni)
6. Habip KÜÇÜK (RİBAT EĞİTİM VAKFI-YK Üyesi)
7. Osman ÖZENÇ (BEYTÜL MAKDİS DERNEĞİ –YK Üyesi)
8. E. Hakan EKİNCİ ( ŞEFKAT SOSYAL YARDIMLAŞMA DERNEĞİ-YK Bşk)
9. Uğurcan YILDIRIM (KAYSERİ SURİYELİLER ENSAR DERNEĞİ-YK Bşk)
10. Temel BAYRAK (RAHMET VAKFI-YK Bşk)
11. Halil Tayyip SÖRÜOĞLU (ANADOLU GENÇLİK DERNEĞİ-Üye)
12. Ferhat ÇAKIR (LİBERAL DÜŞÜNCE DERNEĞİ-YK Üyesi)
13. Musa EVRAN (KAZLUMDER-Üye)
SENDİKALAR
1. Murat SERİM (EĞİTİM BİR-SEN-Üye)
2. İbrahim ÜNAL (TOÇ-BİRSEN-Üye)
3. M.Fatih OKUT(DİYANET SEN-Üye)
SİYASİ PARTİLER
1. Aşkın GENÇ (KAYSERİ CHP –Başkan Yardımcısı)
2. Nuri ÜRKÜNDAŞ (SAADET PARTİSİ-Başkan Yardımcısı)
ÖZEL SEKTÖR
1. Fatih YILDIRIM
ÖĞRENCİ KULÜPLERİ
1. SİYAMDER (Yüsra DOĞAN-Üye)
KURUMLAR
1. Ali YAPRAK(OSB Bölge Müdürü)
2. Yasin YAŞAR (TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ-Memur)
3. Uğur DURSUN (ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ-Mühendis)
4. Ali KARAMUSTAFAOĞLU (KAYSU AŞ.-Genel Müdür)
MEDYA
1. KAYTV
2. İHA Ajansı
3. Organize Sanayi TV
ÖZEL KONUKLAR
1. İşadamı-Sanayici- Tahir NURSAÇAN (OSB Yönetim Kurulu Başkanı)
Çeşitli sivil kuruluşlardan ve gözlemcilerden toplam 40 izleyici katıldı.
MODERATÖR: Mustafa BALABAN
Kayseri küçük Millet Meclisi "TÜRKİYE'NİN EKONOMİK GÖRÜNÜMÜ' konusunu görüşmek üzere İşadamı-Sanayici Kayseri Organize Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Tahir NURSAÇAN'ın katılımı ile Ekim ayı buluşması gerçekleştirmiştir.
06 Ekim 2018 tarihinde Cumartesi günü Kocasinan Belediyesi Meclis salonunda yapılan toplantıya, siyasi partiler, birçok sivil toplum kuruluşuna ait temsilciler, gözlemciler, kamu kurumu, medya ve üniversite öğrencileri katıldı.
“TÜRKİYE'NİN EKONOMİK GÖRÜNÜMÜ”
Özel Konuk: Tahir NURSAÇAN (Kayseri OSB YK Başkanı)
Kayseri küçük Millet Meclisini bu organizasyondan dolayı tebrik ediyorum. Sıcak bir gündemle ilgili bizleri konuk ettiler. Ülkemiz son bir kaç yıldır birçok noktada atılım yapmaktadır. Bizler bundan mutluyuz. Lakin birileri her on yılda bir müdahale ederek bizleri zayıflatmaktadır. En son dolar operasyonu ülkemizi sıkıntıya soktu. Ama şunu hemen ifade edeyim ki, bir yıl önce ne ise, iki ay önce ne ise; şu anda da sanayi de enerji sarfiyatı, elektrik, su kullanımı aynı orandadır. Yani sanayi yerinde, sanayiciler yerindedir. Yerli üretim ve sanayi evet güç kaybı yaşamakta, motivasyon düşüşü olmakta ama üretim aynen devam etmektedir. Geçen birkaç yıl ile kıyaslama yaptığımızda elektrik, doğalgaz ve su giderleri ve tüketimi önceki yıllara göre daha da artmıştır.
Bir sanayi şehri olan Kayserimiz mobilya da marka şehir olmuştur. Yine de mobilya sektörünün acilen KDV indirimine ihtiyacı vardır. Kayseri mobilya sektörünün başkenti olmaya hak etmektedir.
Türkiye’nin büyüme etkisi göstermiş ülkelerin başındadır. "Türkiye hakikaten ciddi büyüme etkisi göstermiş ülkelerin başında gelmektedir. Siz diyorsanız ki ’İslam ülkeleri içerisinde ve lider bir büyüme kat edeceğim ve sosyal devlet olmanın gereğini yapacağım’ derseniz birileri bu işten rahatsız olur. 15 Temmuz da 251 şehidimiz ve yaralı gazilerimizle aziz şanlı milletimiz meydanları doldurarak vatanın bölünmeyeceğini göstermiştir. Demek ki topla tüfekle yapılamayanlar artık dolarla ekonomik savaş dediğimiz savaş kapımızı çalmaktadır.
“Sizin o piyasaya sürdüğünüz paranın karşılığı nerede?”
15 Temmuz hain darbe girişiminin bir kenara atılmaz. Ekonomik terörle tehdit ediliyoruz. Ekonomideki sorunları bir şekilde aşarız. Elin oğlu fırsatçılık yapıyor. Dolar kuru 4,5’di bugün 6,2 seviyelerindedir. 15 Temmuz’da yapamadığını dolarla yapıyor. Doların ne kıymeti olabilir ki? Önce vatan. Bizim de bu bilinçle beraber tüketim hastalığımızda yerli ve milliliği yakalamamamız lazım. 15 Temmuz’u biz kaldırıp bir kenara koyamayız. 15 Temmuz’un artçı depremini dolarla, ekonomik terörle tehdit edildiğimizin farkındayız. Onun için bizim üç kuruş, beş kuruş kar etmişiz önemli değil. Önemli olan vatan sağ olsun. Bizim milletimiz için bu geçerlidir. Bizim enerji tüketimimiz de bir düşüşümüz yok. İhracatımız da, Türkiye de gelişme noktasındadır. ’Milli paramızla alışveriş yapacak’ diye Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ve hükümetimizin açıklamaları var. Birileri kağıt parçasını basıyor kıymet ifade ediyor. Dolar kağıt parçasından başka bir şey değildi ki. Sizin o piyasaya sürdüğünüz paranın karşılığı nerede? Bunun açıklamasını savunmasını yapan biri var mı yok tabi ki.
Kayseri’nin mobilya sektöründe başkent olmayı hak kediyor. Tasarım noktasında da ciddi bir mesafe kat edildi. Mobilya sektörünün acilen KDV indirimine ihtiyacı vardır. Bugün baktığımız zaman bunları bazıları fark edemiyor. Kayseri’de biz tasarımda ciddi bir mesafe kat ettik. Kayseri’de eskiden tasarım kültürü yoktu. Biraz daha taklit olanına önem veriyorduk. Ama şimdi o çaresizliklerin çaresiz olduğunu gördük. Kayseri Tasarım Merkezi ile bunu çok güzel bir şekilde başardık. Kayseri’de nitelikli insan açığı var. Herkesin de bu konuya sahip çıkmasını talep ediyoruz.
Bizler vasıflı, nitelikli elamanlara ihtiyaç duyuyoruz. Bu gün gelişmiş ülkeler ara elamana önem veriyor, okulunu kuruyor, iyi para veriyor. Ama biz de döşemeci sorunu yaşıyoruz. Meslek liseleri bu anlamda branşlaşmalıdır. Şehirde neye ihtiyaç varsa, ülke de hangi konuda elaman sorunu varsa ona göre bir eğitim ve ortam sağlanmalıdır.
Bizler Kayseri’nin, Türkiye’nin nereden nereye geldiğini biliyoruz. İstiyoruz ki, herkes kazansın. Türkiye kazansın.
Ferhat ÇAKIR(LİBERAL DÜŞÜNCE DERNEĞİ-YK Üyesi):
Ülkemiz en büyük sermaye insan gücüdür. Ona sahibiz. Ne var ki bu potansiyeli değiştiremiyoruz. Gelişmiş ve geri kalmış ülkeler arasındaki fark yetişmiş insandır. Vasıflı insandır. Bu potansiyelin tüketim de değil de, üretimde rol aldığını düşünelim. Herkesin elinde ve evinde kişi sayısı kadar cep telefonu, nerdeyse kişi sayısı kadar araba var. Bu lüks tüketimdir. Üretmeden tüketimdir. Cari açığı bu tür tüketim araçları büyütmektedir. Üretmeden tüketiyoruz.
Aşkın GENÇ (CHP 27. Dönem Milletvekili Adayı-CHP Bşk. Yrd.)
Öncelikle bizleri davet ettiğiniz için teşekkür ederiz. Ülkenin en hayati konusunun gündem olması isabetli bir çalışma. Ne yazık ki ülkeyi 16 yıldır yöneten AKP'nin politikalarının sonucu bu durumları yaşıyoruz.16 yıl önceki verilerden daha kötü. Dış borç, kişi başına düşen milli gelirin zayıflığı, atanamayan öğretmenlerin sayısı, 8 kez değişen milli eğitim bakanı, durmadan değişen sınav sistemleri bizleri bu duruma getirdi. Sadece inşaat sektörü ile bu olmaz. Üretim ekonomisi incelenmeliydi. Hep içerde, dışarda birilerini suçlayarak kenara çekiliyoruz. Hep hırsız mı suçlu, ev sahibinin suçu yok mu? Sanayi ve teknoljiye yatırım yapmak lazım. Ben kendim de inşaat yapıyorum ancak ülkenin gelişmei katma değer oluşturması inşaat ile olmaz.
Uğurcan YILDIRIM (Kayseri Suriyeliler Ensar Vakfı Başkanı):
Türkiye'de 4 milyon Suriyeli var. Kayserimizde 80 bin Suriyeli yaşıyor. Ben burada devlete, hükümete ve Kayserili herkese; iş adamlarına teşekkür ediyorum. Niçin? Çünkü sahipleniyorlar. İş problemi yaşamıyorlar. Kayseri asayiş berkemal. Ancak bugünlerde yaşanan ekonomik zorluklardan dolayı özellikle de Organize Bölge Müdürlüğünde fabrikalarda çalışan Suriyelilerin işten çıkarılmasından endişe ediyorum. Eğer böyle bir durum olursa insanlar evine ekmek götüremez. Başka işler yapmak durumunda kalabilirler. Bu yüzden Sayın Nursaçan’a bu duruma daha itinalı yaklaşması noktasında bir hatırlatma yapmak istiyorum.
Ahmet TAŞ (KAYSERİ GÖNÜLLÜ KURULUŞLAR PLATFORMU SÖZCÜSÜ)
Başkanımıza teşrif ettiği, bizleri bilgilendirdiği için teşekkür ediyorum. Eğer akademisyen olsa idi, belki bu kadar istifade edemezdik. Ama sahadan ve sanayiden gelen bir insan olunca, daha gerçekçi ve faydalı oluyor. Bu gün sanayimizde enerji kullanımı, sair kullanımlar devam ediyorsa ve bir de işçi çıkarmalar olmuyorsa durum vahim değil demektir. Bu gün Amerika bir şekilde cezalandırıyor. Ya darbe, ya iç savaş, ya dış müdaheleden birini bize reva görüyorlar. Çok şükür ülkemiz bu badireyi de en az sorunla atlatacaktır.
Adnan EVSEN (KAYSERİ kMM HAMALI):
Başkanıma konuşmacılara, katılımcılara teşekkür ediyorum. Bu gün yaşadığımız süreçte gördük ki, yerli ve milli üretim üzerinde durulması gereken mühim konulardır. Cep telefonunda gördük. 6 Milyar dolarlık bir harcama söz konusu. Bu bir kayıptır. Cep telefonu üreten bir firmamız yok veya daha yeni emekleme döneminde ancak bizler son derece lüks ve en pahalı cep telefonlarını tercih ediyoruz. Üretmeden tüketiyoruz. Evet 2002 yılından beri hükümet birçok açılımlar, yatırımlar yaptı. Ama sanki son 5-6 yıl içinde yol, hizmet sektörü…vs alanlarda yaptı. Teknoloji, sanayi alanlarında yapsak şimdi daha güçlü olurduk. Çözüm tüketim toplumundan vazgeçip üretim toplumuna geçmemiz gerekiyor. Eğer bu ülkeye turist gelmesi isteniyorsa elbette oteller, havalanları ve yollar yapılacaktır. Ancak bu durum kontrollü yapılmalıdır ve katma değer üreten mamüllere yönlenmemiz gerekiyor.
Mustafa TEMİZER (MİLLET DERNEĞİ Şube Başkanı):
Yaşadığımız sorunların temel sebebi siyasi anlayışın arzu edilen seviyede olmadığından bu sorunlar yaşanıyor. Ülkeyi yönetenlerin siyasi birikimlerinin yetersiz olduğunu düşünüyorum. Biz hep uyardık. Ama parti taassubu, grup taassubu var. Uyarılarımızı düşmanca karşıladılar. Geleceğimiz tehlikede. Üretime yönelmeli, israf ekonomisinden uzak durmalıyız. Burada konuşulanlara katılıyorum. Üretim yapmalıyız.
Nuri ÜRKÜNDAŞ (SAADET PARTİSİ-Bşk Yrd):
Bizler, milli görüş olarak hep ağır sanayi dedik. Kayseri'deki bu anlamda yatımılar malumunuz. Sümer bez fabrikası, TAKSAN, Birlik Mensucat önemliydi. Mutlaka milli politikalarımız olmalı. Milli sanayimiz olmalı. Bağımlı, kırılgan bir ülke olmamalıyız. Tahir Bey'in tespit ve temennileri önemlidir. Kayserimiz iyi, üreten bir şehir ama bu çabaya, çalışkanlığa hükümet destek vermelidir.
M. Fatih OKUT(DİYENET-SEN -Üye):
Yaşdığımız sorunların bazı soruları cevaplamakla olacağını düşünüyorum. Kar ne, kar nerede? Çözüm sadece üretmek mi, ya da neyi ne kadar üretmek? Neye, ne kadar para harcamalıyız? Teşekkür ediyorum. Bütçeyi yaparken gelir gider dengesini kontrol etmeliyiz. Cari açık neden veriliyor bunu araştırmak gerekiyor.
Kemal CEYLAN( ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERNEĞİ BAŞKANI):
Ülkedeki sorunlar, hepimiz etkileyen sorunlar. Milli bir ekonominin olmaması, ekonomik politaların yanlış olması bizleri bu duruma getirdi. Cumhuriyetin ilk yılları bu anlamda bir modeldir. Ne zaman ki o politikalardan uzaklaştık, bu hale geldik. Yeniden o ruha dönmemiz gerekiyor. Yol kanal tünel inşaatları yerine katma değer üreten ürünleri öncelemeliyiz. Bu gün burada olmaktan çok memnun oldum.
Musa EVRAN (MAZLUMDER-Üye):
Ülkemizde ekonomik savaş veriliyor diye düşünüyorum. Bu savaşı ABD sadace bize karşı yapmıyor. Bütün dünyaya meydan okuyor. Bu savaştan yara almadan çıkmamız gerekiyor. Her şeye rağmen yerli üretimden yana olmalıyız. Lüks tüketimi, bırakıp üretim toplumu haline gelmemiz gerekir.
H. Hüseyin ŞAHİN (İYİLİKDER-YK Üyesi):
Ülkemizde dolar ve avronun artışı siyasi bir manipülasyondur diye düşünüyorum. Bugün batık durumda olan Yunanistan’ın para durumu bize göre daha iyi gösteriliyor. Para derecelendirme kuruluşları da ABD nin güdümünde. Her şeye rağmen biz yerli imalatı ve üretimleri desteklemeliyiz. Bu ürünleri satın almalıyız.
Osman ÖZENÇ (BEYTÜL MAKDİS DERNEĞİ –YK Üyesi):
Biraz önce ekrandan izledik. Bu şehirde elektrik, doğalgaz ve su tüketimleri önceki yıllara göre aratarak devam ediyorsa aslında bir sıkıntının olmadığını görüyoruz. Kayseri mobilya kenti olmuş fakat katma değeri fazla değil. Mobilya sektörü dahil diğer tüm alanlarda tasarım ve yeni model uygulamaları öncelemelidir.
İbrahim ÜNAL (TOÇ-BİRSEN-Üye):
Tarım politikalarından asla vaz geçmeyelim. Moderne tarım alanları ve uygulamaları ile katma değerimiz artabilir.
Genel Gündem Ortak Sonuç:
1. Yerli ve milli üretim artırılmalı ve desteklenmelidir.
2. Bilime, sanayiye ve teknolojiye ağırlık verilmeli, üretim bu sektörleri de kapsamalıdır. Katma değeri yüksek ürünlere yönelmeliyiz.
3. Eğitim vasıflı elaman yetiştirmeye dönük; ortaöğretim, üniversite ve sanayi bu konuda işbirliği yapmalıdır.
4. Devlet kamuda israfı azaltmalı, istihdamı en doğru şekilde yapılandırmalıdır.
5. Halk olarak tüketimde ihtiyaç odaklı olarak hareket edilmeli, israftan kaçınılmalıdır.
Değerlendirenler
Adnan EVSEN
Kayseri kMM Hamalı