Yer: Kocasinan Belediyesi Meclis Salonu
Tarih: 07.07.2018
KATILIMCILAR
DERNEK,VAKIF VE GİRİŞİMLER
1. Ahmet TAŞ (KAYSERİ GÖNÜLLÜ KURULUŞLAR PLATFORMU)
2. Mustafa TEMİZER (MİLLET DERNEĞİ)
3. Salih DEMİRAYAK (FAKİR VE MUHTAÇLARA YARDIM DERNEĞİ)
4. Mustafa KURBAN (YEŞİLAY DERNEĞİ)
5. Bahri GÖÇMEN (SEEYİD BURHANEDDİN DERNEĞİ)
6. Uğurcan YILDIRIM (KAYSERİ SURİYELİLER DERNEĞİ)
7. Ahmet TUNÇKANAT (ERCİYES FENERİ DERNEĞİ)
8. Mehmet Akif ÖZDEMİR (
9. Erdal ERGENÇ (İLİM HİKMET VAKFI)
SENDİKALAR
1. Yasin YAŞAR (TOÇ BİR SEN)
2. Yasin KARAKAYA (EĞİTİM BİR SEN)
3. Murat SERİM (EĞİTİM BİR SEN)
4. Fevzi MUT (DİYANETSEN)
GÖZLEMCİ
1. Naci GERES (SMMM)
2. Tülin TEMEL (KİMYA MÜHENDİSİ)
3. Zeki MUTLU (ZİRAAT YÜK. MÜH.)
SİYASİ PARTİLER
1. YOK
ÖĞRENCİ KULÜPLERİ
1. Meryem BETÜL KEBAP (ÖĞRENCİ)
2. Ahmet Metin DOLAŞ (ÖĞRENCİ)
ÖZEL KONUKLAR
1. Ayhan GÜLSOY (Araştırmacı – Yazar)
2. Veli ALTINKAYA (KAYSERİ GAZETECİLER CEMİYETİ BAŞKANI)
MEDYA
1. İhsan GÖRÜCÜ (Kayseri Hakimiyet GAZETESİ)
2. TV1
3. KAY-TV
4. Kanal 38 Tv
5. Salih KARAKUZU (ENDERUN FM)
Çeşitli sivil kuruluşlardan ve gözlemcilerden toplam 45 izleyici katıldı.
MODERATÖR: Adnan EVSEN
Kayseri küçük Millet Meclisi Mayıs ayı buluşmasında "BAŞKANLIK&PARLAMENTO SEÇİMLERİ VE MESAJLARI” konusunu görüşmek üzere Araştırmacı Yazar Ayhan GÜLSOY ile Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli ALTINKAYA ile Temmuz ayı buluşması gerçekleştirilmiştir.
07 Temmuz 2018 tarihinde Pazar günü Kocasinan Belediyesi Meclis salonunda yapılan toplantıya birçok sivil toplum kuruluşuna ait temsilciler, gözlemciler, kamu kurumu, medya ve üniversite öğrencileri katıldı.
" BAŞKANLIK&PARLAMENTO SEÇİMLERİ VE MESAJLARI”
Özel Konuk: Araştırmacı Yazar Ayhan GÜLSOY)
16 Nisan referandumunda halk güçlü bir şekilde evet dedi. Ama 24 Haziran’da destekte düşük oldu. Bu iyi tahlil edilmeli. Seçim barajı mutlaka gözden geçirilmelidir. YSK kesin seçim sonuçları açıklanmadan partiler kaybetme ve kazanma durumunu ilan etmelidir. Güvenirlik sorunu oluşturmaktadır. AKP ve MHP’ye toplam verilen destek, Cumhurbaşkanlığı Hükümet değişikliğine verilmemiştir. Bu durumda iyi tahlil edilmelidir. Cumhurbaşkanı-başkan parti başkanı olmamalıdır. Başkanlık bu gün sorun değil ise, yarın sorun olabilir. Güvenoyu yok, gensoru yok. KHK’lar çokta müzakere edilmeyen şekilde olduğu için sorun olabilir.
Parlamenter sistemde, hükümet hangi konuyu yapmak isteyip de yapamadığını iyi düşünmelidir.
Özel Konuk: Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli ALTINKAYA)
Cumhurbaşkanını seçme sistemindeki değişiklik 367 icadının sonucudur. STK’lar yoğun bir şekilde seçim kanunu ve siyasi partiler kanununda değişikliğe gitmelidir. CHP 1 Kaşımda ve 7 Haziran seçimlerinde partilerinde ön seçim yaparak partilerinin iradelerine saygı göstermişler ve ön seçim yapmışlar ama 24 Haziran baskın bir seçim olduğu için bu sefer yapamamışlardır. Her partinin bunu yapması gerekir.
Türkiye’de iktidar sorunundan çok muhalefet orunu vardır. Muhalefet kendini yenilemelidir. MHP, HDP, ŞAADET, HÜDAPAR ve VATAN partileri referanslarını ve politikalarını gözden geçiremezlerse sıradan bir STK durumuna düşerler.
Meclis komisyonlarında her parti yer almalı; bu temsiliyeti ve meşruiyeti güçlendirir. En az Anayasa değişikliği kadar siyasi partiler kanunu ve seçim kanunun değiştirilmelidir.
Basın dün de bu günde dünya da ve Türkiye’de hiç bağımsız olmadı. Mutlak anlamda bağımsız da olamaz. Bağımsız olması ekonomik bağımsızlıkla ilgilidir. Halk olarak destek vermeliyiz. AA ajansının seçim bilgilendirmesi ve sonuçlandırması güvenilirdi. YSK açıkladığında bunun haklı olduğu da görüldü.
STK’larda da görev süresi belli olsun. Bütçeleri olmalı. Kimsenin tekelinde olmamalıdır. Vatandaş ve STK’lar siyasilerle ilişki ve iletişimde kendi çıkarları, yakınları için talepte bulunma yerine yaşadığımız şehrin ihtiyaçları ile ilgili taleplerde bulunmalıyız.
Zeki Mutlu (ESKİ CHP YÖNETİCİSİ- ESKİ ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI):
Başın özgürlüğü dünyanın her yanında aynı şekilde tanımlıdır. Kısıtlamalar normal karşılanırsa bu demokrasim olmaz. Basın muhalefeti de desteklemeli, muhalefetin güçlü olması için bu gerekiyor.
Mustafa TEMİZER (MİLLET DERNEĞİ):
Millet bu seçimde hiçbir partiyi tek parti yapmadı; uzlaşın, hep birlikte hareket edin diye mesaj verdi.
Seçim önceci ciddi bir kutuplaşma oluşturuldu. Siyasilerin dili, üslubu ahlaki değildi. Ötekileştiren ve aşağılayan bir dil vardı. Rahmani bir siyaset istiyoruz; şeytani bir siyaset istemiyoruz. Ülkenin problemlerinin çözümü milli birliğe bağlıdır. Devlet televizyonu bütün partilere eşit ya da adil şekilde açılmalıdır.
Partilere verilen maddi yardım yerine, televizyonlarda konuşma hakları verilsin. Genel bir sıkıntı olmadan seçimler atlatıldı. Bu başarı partilerin değil, milletindir.
Başkanlık sistemini bize kim empoze etti; ya da biz kendimiz mi ihtiyaç hissettik. Bu konu iyi tahlil edilmelidir. Bu seçimler ile başkanlık sistemi halk tarafından bir kez daha tasdik edilmiş oldu ancak; başkanlık sisteminin ülkemizde değişikliğe gidilmesi noktasında yabancı güçler etken oldu. Parlamenter sistemde yanılma ve yanıltma oldukça düşük düzeyde gerçekleşir. Halbuki başkanlık sisteminde başkan ikna edilirse yanılma ve yanıltma daha çabuk olur.
Adnan Evsen (KAYSERİ küçük MİLLET MECLİSİ):
Milletvekili listesi ve sıralamasında ciddi sorunlar vardı. Parti genel başkanlarının ya da il/ilçe başkanlarının uhdesinde olma yerine genel olarak halkın, delegenin, STK’ların taleplerini dikkate alan bir liste oluşturulmalıdır.
Millet bu seçimle başkanlık sistemini bir kez daha onaylamış oldu. Millet Erdoğan’a başkanlık görevini verdi; Başkanlık sistemini tasdik ederken Meclisteki partiyi de ciddi anlamda uyardı. Muhalefet partilerine de halkın inanç , örf ve adetleriyle ve değerleriyle barışık olmaları konusunda uyarırken, başkanlık ve parlamento seçimlerini kazanmak için daha çok çaba, daha çok proje, daha çok çalışma mesajını verdi.
Ahmet TAŞ (KAYSERİ GÖNÜLLÜ KURULUŞLAR PLATFORMU):
% 86 Katılım tamamen parlamentoda temsiliyet açısından bir başarıdır. İttifaklar buna vesile oldu.
Baraj yerine, insanlar aldığı oy oranında temsil edilmelidir. Bu seçim iki etnik söylemli partiyi parlamentoya soktu. Bu bana devlet aklı gibi geliyor; meşruiyet için bir fırsat verildi. %10 seçim barajında partiler samimi ve ısrarcı değil; barajı aşınca sorun yok, aşamayınca mücadele yok. Bu partilerin ortak yanlışıydı.
Avrupa’da seçmenin milletvekili adaylarını belirleyecek yöntemleri var. Türkiye’de de aynı ya da benzeri yapılmalıdır. Her partinin şehir meclisleri olunmalıdır.
Türkiye’de gidişat iki partili bir sisteme doğru evriliyor denilebilir.
Mustafa KURBAN (YEŞİLAY):
Seçimler herkese ayrı mesajlar verdi. Mesajı alan kendini yeniler ve büyür. Yenilemeyen ise küçülür ve kaybeder. Milletin ferasetine artık güvenmeliyiz. Millet doğrusunu yapıyor ama daha çok okumuş olanların önyargısı var. Önyargılarımızdan vazgeçmeliyiz.
Bazı vesayetlerimiz maalesef devam ediyor. Milletvekili belirlemelerinde özellikle şehir vesayeti, parti vesayeti devam ediyor.
Seçimlerin en olumsuz tarafı HDP’nin meclise girmiş olmasıdır. Terörle ilişiğinin olması bizleri rahatsız etmektedir.
İhsan GÖRÜCÜ (KAYSERİ HAKİMİYET GAZETESİ):
Darbenin başarısız olması birçok vesayeti bitirmiştir. Ülke çeyrek aydın ve yarım aydından zarar görmüştür. Ülkenin askeri vesayetten kurtulmuş birçok alanda özgürlüğü doğurmuştur.
Emir komuta ile adalet olmaz. Demokrasi’den anladığımız halkın inancına, kılık-kıyafetine müdahale etmeyen; inancını yaşarmasına fırsat veren anlayıştır.
Uğur MEMİŞ (EMEKLİ MEMURSEN):
1961 Anayasası özgürlükçü değildir. 163 ile birçok insan mağdur oldu. Bu değerlendirmeler lütfen yapılsın. Bu seçimler sulh içinde tamamlandı. Sonucu etkileyecek herhangi bir olay olmamıştır. Avrupa ülkelerinde bile bu kadar yüksek katılım ile seçimler yapılamıyor.
Erdal EREGENÇ (İLİM HİKMET VAKFI)
Aslında demokrasi diye tanımladığımız olgu bizim ülkemize has bir uygulama değildir. Demokrasi teriminin çıktığı tarihsel sürece baktığımızda Avrupa’da Kilise’ye karşı bir mücadele idi. Kendi kaynaklarımızı tanımalıyız. Kendi gelenek görenek ve manevi değerlerimiz etrafında toplanmalıyız.
Murat SERİM (EĞİTİM BİR SEN):
Bu seçimler ve 16 Nisan referandumu ile birlikte koalisyonlardan kurtulduk. Başkanlık sistemi olgunlaşma sürecinin bir sonucudur. Elbette ki bu süreçte bir takım sorunlar meydana gelecektir. Ancak bu sorunların düzeltilmesi de yine bizlere kalıyor.
Mücahit YILDIZ (EĞİTİMCİ):
AKP’nin aldığı oy ile Cumhurbaşkanının aldığı oy aynı değil. Yine aynı şekilde CHP’nin aldığı ile Muharrem İnce’nin aldığı oy farklıdır. Bunlar iyi tahlil edilmelidir.
Hükümette, muhalefette halka yakın olmalı, mütevazi olmalıdır. Halkın değerlerine saygılı ve halk ile iç içe olmalıdır.
Muammer ÜNAL (EĞİTİMCİ):
Seçim sonuçları Kayseri özeline nasıl yansıyacak. Bu iyi tahlil edilmelidir.
Salih DEMİRAYAK (FAKİR VE MUHTAÇLARA YARDIM DERNEĞİ):
Bu seçimlerde sonuca tesir edecek herhangi bir olay yaşanmamıştır. Halkın vermiş olduğu oylara saygı duymak gerekir. Halk ne yaptığını gayet güzel tahlil edebilmektedir. Bu sonuçlar ile başkanlık sistemi onaylanmış ve Erdoğan da ilk başkan olmuştur.
Bahri GÖÇMEN (SEYYİD BURHANEDİN DERNEĞİ):
Bu sonuçlardan iktidar partileri kadar muhalefet de gerekli dersleri çıkarmak durumundalar. Seçimlerde neden oy kaybedildiğinin tahlili iyi yapılmalıdır. Bana göre bu seçimlerde halk sistem değişikliğini onayladı. Ancak seçimi kazanan Erdoğan’ın partisine de ciddi bir uyarıda bulundu. Muhalefete verilen mesaj ise daha çok çalışmak oldu.
Yasin YAŞAR (TOÇ BİR SEN):
Seçim sonuçları halkın bir teveccühüdür. Oldukça anlamlı sonuçlar çıkmıştır. Partilerin seçimleri ben kazandım, diğer partiler kaybetti şeklindeki açıklamasından daha ziyade kendine ne gibi mesajlar verilmiştir onu tahlil etmeliler.
Genel Gündem Ortak Sonuç:
1. Seçimler herhangi bir olaylara sebebiyet verilmeden tamamlanmıştır. Seçim sonuçlarını etkileyecek çapta bir olay olmamıştır.
2. Katılım oranın yüksekliği ve Mecliste temsiliyetin sağlanması Avrupa ülkelerini bile kıskandıracak boyutta ortaya çıkmıştır.
3. Milletvekili adayı yapma konusunda hala ciddi anlamda sorunlar vardır.
4. Bu seçimler ile vatandaş başkanlık sistemini onayladı ve ilk Cumhurbaşkanını seçti. Ancak partisine ciddi anlamda uyarıda bulundu.
5. Bütün siyasi partiler seçimleri ben kazandım, oylarımı artırdım, diğer partiler kaybetti demek yerine daha güçlü bir tahlil yapmalıdır.
Değerlendirenler
Adnan EVSEN
Kayseri kMM Hamalı