YER: Kızıltepe Halk Eğitim Merkezi toplantı salonu
TARİH: 07-04-2018
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1/ MTDF Mehmet Şerif Öter MTDF
2/ Zahireciler Derneği Bşk yrdMehmet Sıddık Erdoğan
3/ Esnaf Sanatkârlar Odası Evin Erbey
4/ Briketçiler Derneği Menduh Kavan
5/ Minübüsçüler Derneği Başkanı Adnan Çiftçi
6/ Star Koparatif BaşkanıMustafa Omuk
7/ Kızıltepe Lider Kadın Derneği Proje KoordinatörüErdal Akın
8/ Aile İçi İletişim ve Toplumsal Sorunlar derneği başkanıÖzden Damar
SENDİKALAR
Yok
KANAAT ÖNDERİ VE AKADEMİSYENLAR
Yok
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
yok
BELEDİYE BAŞKANLARI
YOK
MESAJ YOLLAYANLAR
YOK.
GÖZLEMCİLER :
İZLEYİCİLER
MEDYA
MODERATÖR: Gönül Gümgüm MTDF Ykü.
KONULAR
GENEL KONU: "Türkiye Medyası Haber Alma ve Yapma Özgürlüğü”
YEREL KONU: “Mardin’de yaşanan elektrik kesintileri”
KONUŞULANLAR
1- Mehmet Şerif Öter MTDF.Onursal Bşk:
Basın özgürlüğü; maalesef hiçbir dönemde olmadı. Durumda bırakıyor. Bu böyle olmamalıydı. Demokratik sisteme, hukuk devletine yakışır bir basın olmalıdır. Hukuk hepimize lazım. Demokrasiyle yönetilen devletlerde hukuk ön planda olmalıdır. Hukuk herkesten hesap sorabilmelidir.
2-Menduh Kavan Briketçiler Derneği Başkanı
Türkiye’de basın özgürlüğünden söz etmek mümkün değil. Haber alma özgürlüğü, insanların olmazsa olmazlarındandır. Daima iktidara yakın basın ayakta kalmakta, diğerleri yok olmaktadır. Birçok haberleri face, tvitır, yerel basın gibi yerlerden öğreniyoruz. Oysa bu böyle olmamalıydı.
3-Hamit Ölçer Sosyolog:
Demokrasiyle yönetilen ülkelerde basın özgürdür. Oysa bizde 15 Temmuzdan sonra çıkarılan KHK‘ larla basın büyük bir darbe aldı. Birçok gazeteci ve yazarlarımız cezaevinde bulunmakta. Bu kabul edilir bir durum değil. Biran önce bu yargılamalar bitmeli ve gazeteciler serbest bırakılmalıdır. Demokrasiye yakışır bir basın olmalıdır.
4-Cebrail Bülbül MTDF Başkan Yardımcısı
KHK’Ier birçok konuda mağduriyet yarattı. Basın mensupları en büyük darbeyi aldılar. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra, 156 yayın kuruluşu kapatıldı. Yaklaşık 2500 gazeteci işsiz kaldı. Darbe girişiminden beri 120 gazeteci cezaevine atıldı. Bu koşullarda basın özgürlüğünden söz etmek mümkün değil. Temennim en kısa zamanda basının hak ettiği değeri kazanması.
5-Evin Erbey Esnaf Sanatkarlar Kadın Kolları Başkanı
Konu basın olunca söylenecek söz çok. Ezelden beri basın hak ettiği değeri görmedi. Bugüne kadar öldürülen gazeteciler sadece haber yapma hakkını kullandılar. Birilerinin çıkarına ters düşünce öldürüldüler. Çok zor koşullarda çalışan basın mensupları maddi, manevi gereken ilgiyi görmediler. Sadece devrin gazetecileri köşeyi döndüler.
6-Nurullah Öner Hukukçu
KHK’larla basın büyük bir darbe aldı. Demokrasi ve hukuk devletinde olması gereken yasalar askıya alındı. Keyfi tutuklamalar, uzun zaman cezaevinde kalmalar basını işlemez hale getirdi. Sadece her dönem olduğu gibi iktidara yakın basın ayakta kaldı. Hukukta basın özgürdür.
Mardin’de yaşanan elektrik kesintileri
1-Mehmet Şerif Öter
Türkiye’de 20 den fazla elektrik dağıtım şirketi var. Bizim bölgeye bakan şirket icra, hukuk yollarını denemeden direkt elektriği kesiyor ve trafoyu söküyor. Tarımda elektrik olmazsa olmazlardan. Mezopotamya ovasında yetişen buğday, mercimek Türkiye’nin ihtiyacının %20 sini karşılıyordu. Maalesef GAP suyu bize gelmediğinden, Mezopotamya ovasındaki tarım durma noktasına gelmiştir. Yaklaşık 700-800 metre derinlikten su çıkarılmaktadır. Elektrikle çalışan pompalar, elektrik kesildiğinden, sulama yapılmamaktadır. Bu süreçte Milletvekillerimiz halkın yanında olmalıdır. Elektrik kesintileri yüzünden ekilen alanın %20-23 kısmı susuzluktan öldü. Bu saatten sonra kalan kısmı kurtarmalıyız. Mayıs ayında sulama olmazsa kalan kısmı da kurtaramayız. Çiftçinin 100 dönüm arazide kazanacağı 20bin liradır. GAP suyu gelinceye kadar, en azından elektrik için makul bir fiyat uygulanmalı ve elektrikler kesilmemelidir.
2-Cebrail Bülbül
Resen kesilen elektrik cezaları halkı canından bezdirdi. Kuyusu aboneliklealar yazıyorlar. ri olmayan çiftçilere cezalar yazıldı ve ÇKS’ lerine bloke konuldu. Bu sorulduğunda,” bir köyde tarımın dörtte üçü suluysa biz bütün köyü sulu yazıyoruz. ” denildi. Çiftçinin verdiği dilekçeler işleme konulmuyor. Elektik alacakları için KHK ‘ larla çiftçinin bankadaki parasına el konuldu. GAP suyu gelene kadar çiftçilerin elektrik borcu silinsin ve elektrik ucuza çiftçilere verilsin.
3-Nihat Ercan
Dedaş Kızıltepe’de kaçak elektrik bahanesiyle büyük cezalar yazıyor. Masa başında kaçak elektrik kullanmayanlara bile büyük cezalar yazıyor. İtiraz edildiğinde “ödeyin sonra işlem yaparız” diyorlar. Elektrik şebekeleri çok eski. Yaklaşık 40 yıldır aynı şebeke. Tafolara aşırı yük biniyor. Yama çok yapıldığından, faturaların yaklaşık yarısı kayıp olduğu halde, kaçak muamelesi yapıp, kayıbıda vatandaşa ödetiyorlar.