YER: HAK İNSİYATİFİ SEMİNER SALONU
TARİH: 14/ 04/ 2018 SAAT: 14.00-16.50
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / HUDER ( Av.Raif ÇİÇEK- Yönetim Kurulu Üyesi)
2 / SOHRAM SOSYAL ARAŞTIRMALAR VAKFI ( İbrahim SERT- Başkan yardımcısı)
3/ MEZOPOTAMYA HUKUKÇULAR GİRİŞİMİ ( Murat KARADAĞ- Dönem Sözcüsü)
4/ NUBIHAR EĞİTİM VAKFI ( Sebahattin CAN- VAKIF Üyesi)
MESLEK ODALARI
1 / DİYARBAKIR TABİP ODASI- Dr. Necdet İPEKYÜZ ( Diyarbakır Tabip Odası Eski Başkanı)
2 /KESK ENERJİ SEN ( İbrahim AY- Yönetim Kurulu Üyesi)
SENDİKALAR
1 / EĞİTİM-SEN 2 NOLU ŞUBE( Cengiz DÜNDAR- Şube Sekreteri)
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1 / Süleyman KURŞUN- Kanaat ÖNDERİ
2 /Mehmet Hasan ALICI- AKTİVİST
GOZLEMCİLER
1 /Mustafa KILIÇ- CHP ÜYESİ
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
1 / 0
BELEDİYE BAŞKANLARI
1 / 0
MESAJ YOLLAYANLAR
1/ Feleknas UCA ( HDP DİYARBAKIR MİLLETVEKİLİ)
DİĞER KATILIMCILAR
Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 11 izleyici/gözlemci katıldı.
MEDYA
1 / GÜNCEL GÜNDEM GAZETESİ
MODERATÖR
Mehmedi AKTOPRAK TKMM DİYARBAKIR HAMALI
KONULAR
GENEL KONU: MEDYANIN SORUNLARI
YEREL KONU: SANAYİİ VE TİCARET ODALARI SEÇİMLERİNE SİYASİ MÜDAHALELER
KONUŞULANLAR
1 / Mehmet Hasan ALICI: Medyanın en fazla öne çıkan sorunu, bağımsızlık sorunudur. İktidar şu an özgür basının önündeki en büyük engeldir. Hele Doğan Medya satıldıktan sonra, herkesin kafası bayağı karışmış bir durumdadır. Artık tam bir basın tekeli oluştu, dikkat edin kimse yandaş medya bile diyemiyor artık, çünkü büyük basın patronları bile bu kadar ürkünce, haliyle sıradan basının bu konuda fazlaca söyleyebileceği bir şey kalmıyor… Bunun yanında artık her şey sosyal medya ile yürütülüyor, bu noktada en çok iktidar hep avantajlı oluyor. Troller yoluyla halkı etkilemek daha kolay olmaktadır. Basının sorunlarını dile getiren muhalefetin yetersizliği ortada, bu konuda farklı kanallar denenmelidir. Ayrıca hızla kendi mesleki etiğinden uzaklaşan basınında olumsuz katkısı unutulmamalıdır. Mesleki ilkelere dönüş yapılmalıdır.
2 /Necdet İPEKYÜZ : Basının hem ulusal hem de yerel düzeyde en çok maddi sorunları olduğunu biliyoruz, oldukça masraflı bir sektördür basın, bunun yanında en çok iktidarın takibinde olan sektördür. Mali açıdan özerk bir yapısı olmadığı için, sorunlar derinleşmektedir. Basında geçmişte var olan çok seslilik artık hızla yok olmaktadır, tek seslilik artık daha belirgin hale gelmiştir. Basının temelde demokrasilerde çok önemli olduğu gerçeğini, artık iktidar kabullenmekte zorlanmaktadır. Onun için yeniden mali bağımsızlığı sağlayacak düzenlemeler hızla yapılmalıdır. Reklam gelirleri konusunda ortada çok büyük bir haksızlık olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu sorun adil bir şekilde çözülmelidir, siyasilerin müdahalesinden uzak bir çözüm bulunmalıdır. TRT noktasında da aynı sorun var, bu televizyon kamu yayıncılığı yapmıyor. Muhalefete sıkı bir boykot uygulandığını görmekteyiz.
3 /İbrahim SERT: Anayasal olarak bu kadar sınırların kolayca aşıldığı bir dönem daha önce yaşanmamıştı, muhalefetin bir kanadı da bizzat bu sorunu derinleştiren bir dutum takınmıştır. Onun için anayasal olarak tanımlanan basın özgürlüğünün, bugün artık adı bile yoktur, her gün yeniden farklı baskı araçları ortaya çıkmaktadır. RTÜK artık tam bir baskı aracıdır, çünkü muhalefeti susturmak için sürekli cezalar gündeme getirilmektedir. Basın önceden çok etkin bir şekilde sivil toplum ile birlikte demokrasiye büyük katkı sunmaktaydı, şimdi bundan söz etmek neredeyse imkansızdır.
4 /Süleyman KURŞUN: Doğrusu son dönemlerde basının üstünde somut olarak görebileceğimiz bir baskıdan söz edebiliriz, bunu darbe girişimi sonrasına bağlamak ya da OHAL nedeni mazur görmek mümkün değildir, çünkü sadece basını hür olan toplumlar gelişebilir, eleştiri bu toplumlarda hoşgörülebilir. Onun için sadece muhalefet için değil, herkes için basın önemlidir. Bu noktada Anayasa Mahkemesi kararlarının bile uygulanmadığını düşündüğümüzde, ülkenin hali ortaya çıkıyor. En son gazeteciler ile ilgili karar, hala tam anlamı ile uygulanmış değildir.
5/ Sebahattin CAN: Basına yönelik her zaman yoğun bir baskı olduğunu biliyoruz, bunun nedeni de, basının toplumu etkilediğine olan inançtır. Onun içindir ki batılı ülkelerde gerçek anlamda bir hür basını koruyan bağımsız kurumlar vardır, bunların demokrasi için ne kadar değerli olduğunu şimdi daha iyi anlıyoruz. Tek bir haberden dolayı cezaevinde olan basın mensupları var, bu konuda artık Türkiye çok kötü bir imaja sahiptir. Bunun aşılması için mesleki dayanışma oldukça önemlidir. Basında tekelleşme konusunda, artık toplumun büyük kuşkusu var, her şey iktidara hizmet eder hale gelmiştir.
6/ Cengiz DÜNDAR: Sanayii ve ticaret odası seçimleri artık, çok büyük çalışmalarla yürütülmekte, seçim çalışmaları için astronomik rakamlarla bu seçimler finanse edilmektedir. Bu noktada bu seçim havasını demokrasi açısından çok olumlu görmek mümkün olsa da, yine de bu noktada eleştiriler sadece seçim ile sınırlı değildir. Farklı kesimlerden gelen bir çok eleştiri bu noktada bu seçimleri toplumun gündemine taşımaktadır. Siyasiler bir çok noktada olduğu üzere, bir sivil alan olan seçimleri etkileme çabası içine girmekte, iktidarın gücünü sahaya sürmektedirler.
7/ İbrahim AY: Sanayii ve ticaret odası seçimleri aslında son yıllarda çok büyük çekişmelere sahne olmaktadır, bu noktada belli bir siyasi olgunluğun olması herkesin beklentisidir. Ayrıca tüm toplumun ekonomik çıkarını korumak için kurulan bu yapılar, son yıllarda oldukça büyük bir siyasi boyut kazandı, bunun sorgulanması gerekir. Her şeyden önce sivillik boyutu ciddiyetle korunmalıdır. Tüm siyasi çekişmelere rağmen, bazı noktalarda sivil yapı mutlaka korunmalıdır. Kişisel ya da ideolojik yaklaşımlar, toplumsal çıkarı zedelememelidir. İktidar gücü kimsenin lehine ya da aleyhine kullanılmamalıdır.
ÖNERİLER
1 /İbrahim AY: Basınla Dayanışma Platformu kurulsun.
2 /Mehmet Hasan ALICI: Tutuklu gazetecilerle ilgili sürekli yayın yapan bir radyo kurulsun.
ORTAK SONUÇ :
1 /Basın anayasal haklarını korumak konusunda kararlı olmalıdır.
2 /Basının sivil toplum ile dayanışması artarak devam etmelidir.
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE: İlimizdeki 50 sivil toplum kuruluşuna mesaj ile toplantı duyurusu yapıldı, ayrıca ilgili kişiler telefon ile arandı.
MİLLETVEKİLLERİ: İlimiz milletvekillerine mail daveti gönderildi.