YER: BodruMola Kafe
TARİH: 3 Mart 2018
KONUKLAR:
Milletvekilleri ve STK temsilcileri
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1/ Karya (Taner Uysal)
2/ Bodrum Adanalılar Derneği (Halis Açacak)
3/ Bodrum Demokratik Anayasa Platformu (Adil Ülgen)
4/ Bodrum Kadın Dayanışma Derneği (Figan Erozan)
5/ Muğla Gazeteciler Cemiyeti (Kadir Sevindik)
6/ Bodrum Kent Konseyi (Nuran Yüksel)
7/ Firdevs Şengül (Zeki Müren Sanat Derneği)
MESLEK ODALARI
1/ Bodrum Ziraat Odası (Süleyman Tümen)
2/ Baro (Av. Ezgi Efendioğlu)
GOZLEMCİLER
1/ Ayşen Soydan (CHP )
2/ Fikriye Duru (MHP)
3/ Emine Ülker(HDP)
4/ Sunay Çapkan(İyi Parti)
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
yok
BELEDİYE BAŞKANLARI
yok
MESAJ YOLLAYANLAR
MEDYA
1 / Kent Tv Hamdi Yörür
2/ Aktif Haber(Rezzan Şebin)
3/ Arena Gazetesi Kadir Sevindik
4/ Bodrum Haber(Uğur Yurtsev)
MODERATÖR
Ayhan Ongun – Gazeteci – Bodrum kMM Girişimcisi
KONULAR;
ERKEK ŞİDDETİ; TÜRKİYE’DE KADIN VE ÇOCUĞUN YERİ
KONUŞMACILAR:
AV.EZGİ EFENDİOĞLU
Aslında öncelikle yapılması gereken, şiddetin tanımıdır. Yasalarda iyi hal indirimi değil, haksız tahrik vardır. Ancak hakimler bu takdir haklarını daha çok sanık lehine ve bazan da abartılı kullanmaktadır. İyi hal indiriminin tamamen yasalardan çıkarılması gerekir. Yasalardan çok yasayı uygulayanlarla ilgili sıkıntı var.
SUNAY ÇAPKAN(İYİ PARTİ)
Ailelerin yanlış tutumu ve eğitimsizliği erkek şiddetini körüklüyor. Toplumsal baskı ve köhnemiş geleneksel yapımızın da rolü çok büyük. Bu iktidar döneminde kadına yönelik şiddet ve tecavüzler daha çok arttı. İktidarın kadına bakışının değişmesi gerek.
FİGAN EROZAN(BODRUM KADIN DAYANIŞMA DERNEĞİ)
Yapılması planlanan yasal değişiklikler kadının aleyhine uygulanacaktır. İdam bizim talebimiz değil. 2011 Uluslararası İstanbul Sözleşmesi uygulansın yeter. Ensest hala suç kabul edilmiyor. Bu suçlarla ilgili yasalarımızda cezalar var ancak cezaları uygulamayan erkek savcı ve hakimler var.12 Yaş, rıza yaşı yapılmaya çalışılıyor. İlgili yasalar çıkarılmasına karşın Çocuk İzleme Merkezleri ve Şiddet Önleme Merkezleri kurulmadı. Kadın sığınma evlerine psikolog yerine kadın vaizler kondu. Yeterli koruma önlemleri alınmıyor.
NURAN YÜKSEL(BODRUM KENT KONSEYİ)
Çözüm kavramları yeniden düzenlemekten geçiyor. Çocuk istismarı değil, çocuğa şiddet denmesi gerekiyor. Kadına yönelik siyasi şiddet de uygulanmaktadır. Kanun yapıcılarda kadın sayısı artırılmalı, kadın temsili konusunda dayanışmamızı yükseltmeliyiz.
EMİNE ÜLKER(HDP)
Diyanet İşleri Başkanlığı sessiz ve suskun kaldığı için suçluları cesaretlendiriyor.” Bir kereden bir şey çıkmaz” diyen bir bakan varsa şiddeti önleyemezsiniz. Çocuk ve rıza sözcükleri aynı andan nasıl telaffuz edilebilir? İdama karşıyım, bir insanlık suçudur. Zaten şiddetin önlenmesi bir zihniyet değişimiyle mümkün olabilir. Şiddet, devlet eliyle şiddetleniyor! Hakimlerin takdir hakları kaldırılmalıdır.
OZAN …….(GAZETECİ)
Şiddetin artmasında medyanın da rolü çok büyük.Kadın programları da şiddetin çoğalmasının nedenlerinden biridir.
HALİS AÇACAK(YAZAR-BODRUM ADANALILAR DERNEĞİ)
Eşine kötü gününde, hastalığında gerekli ilgiyi göstermeyen, hatta aldatanlar da bir anlamda manevi şiddet uygulamış oluyorlar. Şiddetin önlenebilmesi için eğitim şart. Bu eğitimlere daha ilkokul yıllarından başlamak gerekiyor.
FİDEVS ŞENGÜŞ (ŞAİR-ZEKİ MÜREN SANAT DERNEĞİ)
Sevgi dolu bir ailede yaşadım, şanslı ve duyarlı bir kadınım.Ancak buna rağmen ben de kimi zaman duygusal şiddete uğradım. Şiddetin her türlüsünü önleyebilmek için insanlara dokunmak gerek. Çalışmanın iyileştirici gücüne inanıyorum. Yasalar yeterince uygulanmıyor. Kadının dostu, yine kadın olmalıdır.
ZEYNEP AKINCI(SİVİL AKTİVİST)
İdama karşıyım İdam uygulayan hiçbir ülkede ne şiddet, ne de kadına yönelik suçlar önlenememiştir. Çözüm konusunda ciddi bir devlet politikasına ihtiyacımız var. Şiddetin önlenebilmesi için zihinsel değişim ve eğitim şarttır.
NACİ AKINCI(EMEKLİ BÜYÜKELÇİ)
Şiddet konusunda dinin önemi çok büyük. Eğitime ağırlık verilmeli, insana yatırım yapılmalıdır. Çözüm konusunda fikri takip çok önemlidir. Alınan kararlar ya da uygulanmak istenen projelerin sonuçlandırılması için mutlaka takip edilmesi gerekiyor.
ADİL ÜLGEN (EĞİTİMCİ-BODRUM DEMOKRATİK DÜŞÜNCE PLATFORMU)
Çok verimli bir toplantı oldu. Her arkadaş sorunun bir yanına değindi. Ancak bir konu eksik kaldı. Bizler hep sonuçlar üzerinden konuşuyoruz. Oysa sorunların çözümü doğru teşhis ve doğru tespitten geçiyor. Bu nedenle de neden-sonuç ilişkileri üzerinden gitmeliyiz.
SUNAY ÇAPKAN (İYİ PARTİ)
Avrupa laik değil, kadın hakları konusun sınıfta kaldı. Şiddetin temelinde din ögesi var ve bu Avrupa’da da çok yaygın. Siyaset yapmaktan korkmamak gerek.
FİGAN EROZAN (BODRUM KADIN DAYANIŞMA DERNEĞİ)
Zinayı suç yapmak istiyorlar. Yetişkinler arasında rızaya dayalı bir ilişki suç sayılamaz.Şiddetin önlenebilmesi için erkekleri teşhir edeceğiz.
GÜLBAHAR GÜL (İTÜ-EMEKLİ)
Şiddetin önlenmesinde eğitim çok önemlidir. Empati yapmak gerekir. Çağdaş, düşünen, sorgulayan bir eğitim sistemi olmamalı, iletişim kanalları açık tutulmalıdır.
MİRAY DEMİR(PSİKOLOG)
Geleneksel aile bağı, çocukların suçu ifşa etmelerine engel oluyor. Kadınları suç karşısında tavırsız kalmalarının, çekilmelerinin nedeni tüm bu mücadeleden sonuç alınacağına güvenmiyor olmaları. Hukuka da güven kalmadı. Korkularımızın üzerine gitmemiz gerekiyor.
FİKRİYE DURU(MHP)
Tam anlamıyla tüm kadınlar birlik olup, mücadeleye devam etmeliyiz. Kadınlar birbirlerinin önünü kesmeye çalışıyor. Kadınların erkek çocukları yetiştiriken ayrımcılık yapmamaları gerekir.
SEMAHAT ODABAŞ(İzleyici)
Kadına yönelik şiddetin önlenebilmesi için toplumun ve özellikle kadınların bilinçlendirilmesi gerekir. Bu nedenle de bu tür toplantıları çok önemsiyorum.